HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 24. 17:03

Hali All!

Nagyon kezdő linuxos vagyok és lenne egy két probémám ill. LÁMA kérdésem.

A telepítés ment, mert ahhoz nem kell különösebb linux ismeret :D, de utána...

1. Ha bekapcsolom a biosban a sATA vezérlőt és a boot eljut a sATA vinyóig (hde), onnantól behal az egész :(, mit kell tenni?

2. hogy kell feltelepíteni az ATI 9800pro kareszt linux alá?

3. mi a franc az a kernelfordítás?( annyit tudok, ha lefordítom a kernelem a saját gépemre optimalizálva, akkor jobb lesz nekem ;), de, hogy hogy, és miként... :confused: )

Jóvanna' nemröhögni egyszer el kell kezdeni.

Egyenlőre ennyi.

Amúgy az oprendszer Slackware 9.1.
Azért nem a Slackware 9.0 topicba írtam, mert sok alapkérdésem is van a linuxszal kapcsolatban és hátha többet tudok meg így.

Előre is köszi a segítőknek.

#2 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 18:10

:confused:

#3 Felhasználó inaktív   NeverGone és a tökök 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 24. 18:45

idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Amúgy az oprendszer Slackware 9.1. [/quote]

De ha kezdő vagy, miért Slackware...? Az olyanoknak készült, akik már rendesen tisztában vannak a dolgokkal... nem a felhasználóbarátságáról híres...

Nem értem, miért van az, hogy valaki most ismerkedik a rendszerrel, és rögtön az egyik legnehezebb falatot választja...

Ott az UHU (én ezt ajánlom), a Mandrake, Suse, stb...
>>> >> > NeverGone (meg a tökei) < << <<< vagyok, csak elnyelt a háborgó fórummotor, avagy porszem lettem a gépezetben, vagy mi a fene... A fórummotor meg monnyonle...

#4 Felhasználó inaktív   cyberde 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 18:57

RTFM :p

www.szabilinux.hu :cool:

#5 Felhasználó inaktív   kla 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 19:12

annyit halkan megjegyeznek, hogy tudtommal meg nem tudunk linuxot sata-rol butulni, kezelni is csak butulas utan egy-ket tipusu chip eseten, csekkold a [url="http://"http://www.linux-ide.org/chipsets.html"]LISTAT[/url]

vanilla kernellel valszeg nem fog menni (bar nem vagyok teljesen uptodate a 2.6.4 sata tamogatasaval, mivel nincs meg egy sata meghajtom sem), de ha tamogatott chipseted van, akkor esetleg mashol forgatott sata driverekkel megpeccselt kernellel mukodhet a dolog

vagy szerzel idolegesen egy ide vinyot, felraksz ra egy minimal linuxot, forgatsz egy sata-s kernelt, es szepen atkoltozteted az egeszet a sata-kra

a [url="http://"http://gkernel.bkbits.net/"]libata driver[/url] jol johet a munka kozben

[url="http://"http://www.linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html"]ITT[/url] meg nemi olvasmany ezugyben, ill. [url="http://"http://www.google.com/search?q=sata+raid+kernel+support&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8"]google: sata raid kernel support[/url]
"I enjoy working with people. I am putting myself to the fullest possible use, which is all I can think that any conscious entity can ever hope to do." (HAL9000)

#6 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 20:14

idézet:
Ezt írta ma-Zo:
:confused:[/quote]
Én is konfúzed: nem értem az aláírásodat.
Várjam meg, míg az embered megérik bután, majd mentális képességeinek hanyatlása közepette kezdjek küzdeni elvesztegetése ellen?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#7 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 01:12

A kernel fordítása olyasmi, amit ha eddig még nem csináltál, akkor... ...akkor sürgősen el kell kezdeni, mert fogod 1 párszor fordítani, ha el akarsz érni valamit. Rengeteg driver, szolgáltatás, funkció van benne, szokni kell őket, meg az egész folyamatot.
Csak halkan teszem hozzá, hogy effektíve nem biztos hogy jobb lesz, ha fordítod, max. a proci típusa miatt, meg hogy felesleges dolgokat kihagysz (csak óvatosan, boot lemez mindig legyen kéznél).
A fenti linken (szabilinux) egész sok mindent lehet találni magyarul is. A lényeg, hogy szép fokozatosan!

[NeverGone és a tökök]-nek igazat adok részben. Nekem a Slack a legutolsó linux volt, amivel dolgozom, előtte minden kommerszet kipróbáltam. Viszont annak ellenére, hogy kezdők kissé nehezen mozognak benne (ez nem mindig igaz, embere válogatja), ez 1 tiszta rendszer, és nem hinném, hogy lenne nála sokkal egyszerűbb. Itthon már nem tennék fel mást. Mindegy, nem ez számít. Ha már egyszer fenn van, nem fox csalódni. :) Tessék használni!

post-off: úgy tudom, hogy a SATA a 2.6-os kernelben már benne van (bár én csak ezt a szót véltem felfedezni homályos emlékekben...), de meg lehet nézni 1 unstable-t is.
ATI-t még nem telepítettem linuxban...

Na, ezekkel gondolom nem sokat segítettem...

[ 2004. március 25.: Warrior szerkesztette a hozzászólást ]
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#8 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 08:51

idézet:
Ezt írta Warrior:
A kernel fordítása olyasmi, amit ha eddig még nem csináltál, akkor... ...akkor sürgősen el kell kezdeni.. [/quote]

En a SEX-rol hallottam ugyanezt :D
-ZsOlTi-

#9 Felhasználó inaktív   Gollam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 09:21

Annyit tennék én is hozzá (bár senki nem kérdezett, és súrolom az OFF határát), hogy én akár kezdőnek is (én sem vagyok profi) mindig a slacket, vagy a debiant javaslom. Hogy miért? :

1. Teljesen mindegy, hogy kicsit könnyebb-e beállítani vmit, mert egy "másik oldal"-ról jöttnek minden iszonyatosan szokatlan. Ráadásul így is, úgy is segítség kell neki.
2. Rengeteg felesleges dolog van a színes-szép disztribekben. Nem igazán lehet átlátni elsőre, hogy mi mit csinál(mert miden fel van rakva), de ha minimál rendszerről indulsz, megtudod, hogy ezt-és-ezt kell telepíteni, mert ez ezt-és-ezt csinálja.
3. Ja, fontos: Config file-okat kell kézzel beállítani. Mindennek ez az alapja -SZERINTEM- , és ha 5 kattintásból oldassz meg egy komment eltávolítását, soha sem fogod tudni, hogy az mit csinált, másik rendszeren hogyan lehetne és hogy valójában semmi mást nem csináltál, csak egy kommentet távolítottál el.

A másik oldal vitathatatlan előnye, hogy egy működő rendszert kevesebb idő alatt össze tudsz hozni, főleg úgy, hogy ha nem áll rendelkezésedre megfelelő segítség.

Uff, de sokat írtam :)

#10 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 11:40

Osztom Gollam kolléga véleményét. Természetesen én is azért használom a SlackWare-t, mert egyszerű, s a többi disztribúcióhoz képest szerintem könnyen tanulható, még akkor is, ha a felhasználónak kicsit oda kell figyelnie (de hát hol nem kell odafigyelni...).
Emléxem, amikor kezdtem linux-szal foglalkozni, pl. SuSE alatt ment ez-az, de pl. nem ment valami más, nem tudtam, mi a helyzet. Utána Mandrake, RedHat, stb. jött. Végülis ezek mindegyike jó rendszer, de amióta SlackWare-rel dolgozom (nemcsak otthon), azóta egyszerűen nem kell más (ez itt nem a reklám helye). Ja, és be tudok állítani mindent, bár ez tudom idő kérdése.
Az "intelligens", és a "jól kezelhető" rendszer 2 véglet. A SlackWare az utóbbi felé húz szerintem.
Eddig pl. mindenki a csomagfüggőségeket hozta fel akkor, amikor a SlackWare hátrányai kerültek szóba; nekem pl. sose volt ezzel gondom, annál több viszont pl. az rpm-ekkel (nem flame-nek szánom).
1 szónak is 100 a vége: mindenki eldönti, mit használ, de ez a rendszer olyan, amiről később nem kell áttérni máshova. Ez is 1 szempont...
Ja, és még valami: a SlackWare az első hivatalos disztribúció, ha minden igaz, úgyhogy teljesen "tiszta" és szabványos...
Többet nem dícsérem. :)

[ 2004. március 25.: Warrior szerkesztette a hozzászólást ]
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#11 Felhasználó inaktív   _Mike_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 12:23

idézet:
Ezt írta Warrior:
Többet nem dícsérem. :)
[/quote]

Majd én :). Szerintem is jobb ilyen fajta disztribúcióval kezdeni. Igaz, én Mandrake-kel próbálkoztam, majd RedHat, aztán Debian. A Debianban szimpi volt, hogy sok csomag van és stabil volt. A csomagkezelőjét illetően én maradtam az apt-get-nél, dselect és társai nem nyerték el a tetszésemet. A Slackware ezután következett és maradtam ennél. Amit hiányolok - a Debiannal összevetve -, hogy elég kevés dolog van benne az alapcsomagban (nincs otthon net és elég szarul esik, ha hiányzik még egy csomag, ami éppen kellett volna). Infra támogatás nincs (úgy kellett forrásból az irda-utilst felrakni, irda eszközöket megcsinálni, stb.), bluetooth cuccok szintén nincsenek (ezzel még mindig van probléma, a telefon párosítása nem megy, viszont látják egymást...).
Az rpm alapú rendszerek nem jönnek be (akkor már inkább forrás), valamint az UHU-t próbáltam, de nem vágtam magam hanyatt tőle. Szép csicsa, viszont nagyon sok minden még félig van benne.

ma-Zo: Neked pedig szívesen segítek beüzemelni az ATi drivert, van egy kis macera vele (kernelfordítást mindenképpen meg kell csinálni), ha gondolod írj privit.
Gigabyte GA-MA790X-UD3P - AMD PhenomII X4 955BE - 4x2 GB Kingmax DDR2 1066 MHz - WD 1 TB + 2x500 GB@RAID0 - Optiarc AD-7203S - GigaByte Radeon HD4650OC - Fujitsu LS 3230T - Chieftec Dragon - Chieftec 550W PSU - Microsoft Wireless Desktop 3000 - Logitech QuickCam E3500 || Dell M5010 - Microsoft Arc Mouse

#12 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 12:47

Srácok, az építő hozzászólásokat köszönöm!

Mike666-al megdumáljuk, az ATI dolgot, azán majd még biztos kérdezek.

Örülök, hogy vannak még ilyen segítőkész emberek a fórumon!(akinek inge vegye magára, PEACE ;))

Mike! privi ment

#13 Felhasználó inaktív   skuzzy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 13:01

idézet:
Ezt írta ma-Zo:

Örülök, hogy vannak még ilyen segítőkész emberek a fórumon!(akinek inge vegye magára, PEACE ;))
[/quote]
Kicsit off:
Szerintem itt csak segitokesz emberekkel fogsz talalkozni, felteve, ha olyat kerdezel, amit nem harom topicban targyalnak mar legalabb lejebb kicsivel:-)
Es ha erre odafigyelesz, akkor csak pozitiv velemenyed lesz a tobbiekrol, es nekik is rolad:-)

[ 2004. március 25.: skuzzy szerkesztette a hozzászólást ]

#14 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 17:56

Mike666 hova lettél :confused:

#15 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 20:33

Vesztegeti a szavait.
Talán holnap ebédidőben ismét itt lesz.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#16 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 25. 21:00

idézet:
Ezt írta Öregszem:
Vesztegeti a szavait.
Talán holnap ebédidőben ismét itt lesz.
[/quote]

:D ;)

#17 Felhasználó inaktív   _Mike_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 26. 08:11

idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Mike666 hova lettél :confused:[/quote]

Hali!

Vagyok, csak most éppen autócserével vagyok elfoglalva és hát a biztosítók... :mad: :rolleyes: :confused:

Privi ment.

[ 2004. március 26.: Mike666 szerkesztette a hozzászólást ]
Gigabyte GA-MA790X-UD3P - AMD PhenomII X4 955BE - 4x2 GB Kingmax DDR2 1066 MHz - WD 1 TB + 2x500 GB@RAID0 - Optiarc AD-7203S - GigaByte Radeon HD4650OC - Fujitsu LS 3230T - Chieftec Dragon - Chieftec 550W PSU - Microsoft Wireless Desktop 3000 - Logitech QuickCam E3500 || Dell M5010 - Microsoft Arc Mouse

#18 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 26. 13:25

Mike666! az 5. pontig eljutottam.

Most jönne a kernel fordítás, de hogy?

#19 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 26. 16:03

Megcsináltam amit írtál az 5-ös pont azaz kernelforgatás nélkül , és jobb a helyzet, már a felbontás és a Hz álítás megy, de a fglrxinfo MESA-t ír. Ez a kernel miatt van?

A glxgears parancsra forognak a fogaskerekek :D

#20 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 26. 17:45

idézet:
Ezt írta ma-Zo:
forognak a fogaskerekek :D[/quote]

Kérdés, hogy mennyivel. Vagy ha egyáltalán elindulnak, az már jó?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.