HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1621 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 15. 12:34

Sziasztok!
Meg tudná-e valaki mondani, hogy a Knoppix támogatja-e a magyar nyelvet?
Köszi
"Bocs, tévedtem! Mondta a süni és lemászott a drótkeféről. "

#1622 Felhasználó inaktív   Paracelsus 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 16. 20:05

Sziasztok!
Ha egy CD-ről futó (live) Linux-ban kiadom a dd if=/dev/(a DVD-ROM ahol van a live CD) of=/mnt/hda1/linux.mbr bs=512 count=1 parancsot, és a keletkezett linux.mbr fájl-ra készítek egy "hivatkozást" a WinXP boot.ini-jében (C:\linux.mbr="..."), akkor ez a bejegyzés be fogja bootoltatni a CD-n lévő Linux-ot? Vagy esetleg if=/dev/sda1_removable-el ugyanez? (és persze a CD/pendrive be van mountolva) Ha hülye kérdés, bocs, láma vagyok. Tudom, persze, próbáljam ki, de most nem vagyok a célgép közelében, és elrontani sem szeretnék semmit.
Konfig: ASUS A7V600 & AMD Athlon XP 2500 (@1833 MHz) & Sapphire Radeon 9200 & 512 MB RAM & Maxtor 6E040L0 40 GB & Codegen 300 W | MS Windows 98 SE & MS Windows XP SP2 | powered by metal

#1623 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 00:06

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 14., kedd - 15:29

lehet egyben ddzni, de akkor nem változik a particio mérete.

De nem kell megijedni, csak egy cfdisk, partíciók létrehoz, majd mkfs.ext2/mkfs.ext3/mkfs.reiserfs/mkfs.reiser4/mkfs.xfs attól függően hogy melyiket szeretnéd az új partíciókra, majd mountolni őket... az egész nincs több bruttó 10 percnél...

ill, talán meg lehet próbálni, hogy felmountolva az újakat rendesen nem használsz -xdev -et, viszont akkor szinte biztosan excludeolni kell a /proc /mnt /dev /sys /tmp könyvtárakat... én nem küzdenék vele, nagyobb szenvedés...

Hali!

Nos, letrehoztam a particiokat. Fdisk-kel ugyanakkorakat, mint az eredeti lemezen, kiveve a /home particiot, azt 8 gigaval nagyobbra vettem az uj, nagyob vinyon. De akadt nehany problema: az altalad (is) ajanlott "find"-os eljarassal nem kerult at minden az uj lemezre. Probaltam particionkent "cat"-tal, meg "dd"-vel is, de ekkor mindig elkezdte dobalni a "DriveReady SeekComplete Error", "DriveStatusError" uzeneteket. Rescue-CD-rol bootolva is.
Uj vinyorol bootolva a swap-ra, meg a /usr-re panaszkodott.

Balazs

#1624 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 08:42

Idézet: bazse - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 0:06

Hali!

Nos, letrehoztam a particiokat. Fdisk-kel ugyanakkorakat, mint az eredeti lemezen, kiveve a /home particiot, azt 8 gigaval nagyobbra vettem az uj, nagyob vinyon. De akadt nehany problema: az altalad (is) ajanlott "find"-os eljarassal nem kerult at minden az uj lemezre. Probaltam particionkent "cat"-tal, meg "dd"-vel is, de ekkor mindig elkezdte dobalni a "DriveReady SeekComplete Error", "DriveStatusError" uzeneteket. Rescue-CD-rol bootolva is.
Uj vinyorol bootolva a swap-ra, meg a /usr-re panaszkodott.

Balazs

megkérdezhetem, mi nem került át, ill hogy mit jelent a panaszkodott?

Izé a DriveRead SeekComplete Error az tipikusan gebaszt jelent valamelyik lemezzel, vagy a cddel. Leginkább talán dma vagy acpi kavarás....

Azért nagyon furi, mert én tényleg így szoktam csinálni... a cat meg a dd az nem tud filerendszerekről, szóval azt kicsit okoskodva kell használni...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1625 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 09:41

Tudna segíteni valaki, hogy a firefox 1.5.0.1 java ablakaiban az ékezetes karakterek helyén ne egy kocka legyen? Suse 10.0 + Java 1.5.0 + Firefox 1.5.0.1.  :confused:

Thx
Eddig buta voltam, de vettem egy 360 fokos fordulatot

#1626 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 10:07

Idézet: BlueDeath - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 10:41

Tudna segíteni valaki, hogy a firefox 1.5.0.1 java ablakaiban az ékezetes karakterek helyén ne egy kocka legyen? Suse 10.0 + Java 1.5.0 + Firefox 1.5.0.1.  :confused:

Thx

Nézet - Karakterkódolás - Közép-Európai (ISO-8859-2)

#1627 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 12:36

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 10:07

Köszönöm! Én meg azt hittem, hogy a java-val kell valamit szenvedni.  :respect:

#1628 Felhasználó inaktív   nirenzo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 21:19

Sziasztok!
En(kezdo,lama linuxos) szeretnek kerdezni toletek 2 dolgot.
A Linux>Mandriva 2006 One Live(Beta)
1.kerdes.
Lehetseges az hogy telepiteskor ne 3 particiot hozzak letre hanem csak 2-t? (Mivel eleg kicsi  a HDDem)
Ugy ertem hogy 1 amin a linux,meg a dolgaim vannak es egy a Swap.

2.kerdes.
Egy Tar.Gz vegzodesu progit hogy lehet feltelepiteni,tudom le kell kompilalni(asszem).  :confused:
De ezt megis hogy kell? RPM et fel tudok rakni az egyszeru  :)

Mindenkinek koszonom a segitseget!

#1629 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 21:54

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 10:07

Sajna nem jött össze. Nem voltam a linux előtt az előző postomnál.
Kódolás a firefox-ban 8859-2 és jók is az ékezetek. Java ablakban viszont csak kockák az ékezetes betűk.
Valami java konfig fájl nincs?  :confused:

#1630 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 23:35

Annyi derült még ki, hogy az xchat-ban is gond van. Én a saját írásomat és másokét is ékezettel látom, viszont a többiek hieroglifákat látnak, ha ékezettel írok. Segítsen valaki pls.  :confused:  :(

#1631 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 12:46

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 9:42

megkérdezhetem, mi nem került át, ill hogy mit jelent a panaszkodott?

Izé a DriveRead SeekComplete Error az tipikusan gebaszt jelent valamelyik lemezzel, vagy a cddel. Leginkább talán dma vagy acpi kavarás....

Azért nagyon furi, mert én tényleg így szoktam csinálni... a cat meg a dd az nem tud filerendszerekről, szóval azt kicsit okoskodva kell használni...

Hali!

Hogy pontosan mi nem ment at, azt nem tudom, de az atmasolt "anyag" par megaval kevesebb helyet foglalt el a  masik vinyon. Szerintem emiatt hianyolt is valamit bootolas kozben, erre "panaszkodott".
A regi vinyoval meg csakugyan "gebasz" van, iszonyu lassu. Bootol, mukodik az egesz rendszer, de nagyon lassu. Pl. a masolas is max 2-300kB/s! Ezert cserelnem ki egy masikra.
Azert csak kiprobaltam a dd-t is particionkent (kiveve a /home-ot, mert az nem ugyanakkora), most igy nez ki:

FDISK-kel
DF-fel

/dev/hdd az uj lemez. Mas a particiok sorrendje, ezert ha kicserelem a vinyot, akkor pl. hdc8 --> hdc6, de ezeket atirtam az uj vinyon levo fstabb-ban. Megsem bootol be. :( Nem tudja mountolni a "/" particiot, no init found.

Amit meg probaltam:
Rescue-cd alatt felmountoltam mindent (mar csak az uj vinyo volt a gepben, meg persze a windows-os, a hda), ezutan chroot /ahova_mountoltam /bin/bash, majd megint felmountoltam mindent, de most mar az fstab szerinti helyukre. Vegul lilo. De semmi valtozas.

Egyelore ennyi. :)
Balazs

Szerkesztette: bazse 2006. 03. 18. 12:51 -kor

#1632 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 13:00

Idézet: BlueDeath - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 0:35

Annyi derült még ki, hogy az xchat-ban is gond van. Én a saját írásomat és másokét is ékezettel látom, viszont a többiek hieroglifákat látnak, ha ékezettel írok. Segítsen valaki pls.  :confused:  :(

Az ablkakkezelőd (KDE/Gnome/Xfce/stb., valamelyik) konfigjában milyen kódolás van beállítva? Ez lenne a mérvadó, nem a Firefox...
2006. III. 4.

Chaintech VNF4 Ultra Rev. 1.0, A64 3000+@2340 (9*260 szinkron, CBBID 0501EPBW, 1.475V), Chaintech SE6600G 128 MB, 512 MB Twinmos Twister DDR533 8-4-4-3-1T, Samsung SP1614C, LG GSA-4163, Enermax Noisetaker 425AX-VE, Antec SLK3000B, Arctic Cooling Silencer 64 Ultra, Hewlett-Packard L1955, Creative Inspire P380

Tud valaki egy eladó 512MB-os Twinmos Twister DDR533-at?

#1633 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 13:09

Idézet: Vulpes - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 13:00

Az ablkakkezelőd (KDE/Gnome/Xfce/stb., valamelyik) konfigjában milyen kódolás van beállítva? Ez lenne a mérvadó, nem a Firefox...

KDE 3.4 és nem tom hol nézzem a kódolást. Tudsz segíteni ebben? Az már nekem is tiszta, hogy nem firefox gond, merthogy xchat-nak semmi köze a java-hoz és a firefoxhoz.

#1634 Felhasználó inaktív   SereG 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 17:10

Sziasztok! Az lenne a gondom, hogy normál adsl-es netet eddig a Debian osztotta meg Squiddal. Egyszer csak minden előzetes hiba nélkül bekakilt. Azóta újratettem vagy 3-szor és semmi. Látható, hogy fut egészen addig, míg a helyi LAN-os XP-ről rá nem csatlakozik Explorer vagy Firefox. Ekkor leáll, bár hibát nem jelez. Logban sincs semmi. Mi lehet a baj? Vagy milyen proxy-t javasoltok, amivel esetleg netet tudnék megosztani?

Ui: meg lett csinálva rajta a sima netmegosztás is, de azzal nagycsomó oldal és szolgáltatás (pl msn) nem érhető el.

#1635 Felhasználó inaktív   kms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 20. 08:49

Idézet: SereG - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 17:10

Sziasztok! Az lenne a gondom, hogy normál adsl-es netet eddig a Debian osztotta meg Squiddal. Egyszer csak minden előzetes hiba nélkül bekakilt. Azóta újratettem vagy 3-szor és semmi. Látható, hogy fut egészen addig, míg a helyi LAN-os XP-ről rá nem csatlakozik Explorer vagy Firefox. Ekkor leáll, bár hibát nem jelez. Logban sincs semmi. Mi lehet a baj? Vagy milyen proxy-t javasoltok, amivel esetleg netet tudnék megosztani?

Ui: meg lett csinálva rajta a sima netmegosztás is, de azzal nagycsomó oldal és szolgáltatás (pl msn) nem érhető el.

Szia!

Nekem is egy Deb oszjta a netet háromfelé (1x Deb, 1x WinXP, 1x W98), és semmi probléma nincs vele, pedig semmilyen proxy nem megy rajta.
Az én megoldásom a NAT volt, ehhez egy iptables/nat támogató kernel kell, és kb három szabály.
Részletekkel is szivesen segítek, de itt vagy itt mindent megtalálsz (ami a szabilinuxból lényeges, az ez)

::kms::
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.
"Aki tud, és tudja, hogy tud, az veszélyes. Tőle féljetek.
Aki tud, és nem tudja, hogy tud, az bölcs. Tőle tanuljatok.
Aki nem tud, és tudja, hogy nem tud, az okos. Őt tanítsátok.
Aki nem tud, és nem tudja, hogy nem tud, az hülye. Azt hagyjátok ..."

#1636 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 20. 09:32

Idézet: BlueDeath - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 14:09

KDE 3.4 és nem tom hol nézzem a kódolást. Tudsz segíteni ebben? Az már nekem is tiszta, hogy nem firefox gond, merthogy xchat-nak semmi köze a java-hoz és a firefoxhoz.

Kde Control Center, azon belül most így hirtelen passz, nem KDE előtt ülök. Talán a Desktop... :think:
2006. III. 4.

Chaintech VNF4 Ultra Rev. 1.0, A64 3000+@2340 (9*260 szinkron, CBBID 0501EPBW, 1.475V), Chaintech SE6600G 128 MB, 512 MB Twinmos Twister DDR533 8-4-4-3-1T, Samsung SP1614C, LG GSA-4163, Enermax Noisetaker 425AX-VE, Antec SLK3000B, Arctic Cooling Silencer 64 Ultra, Hewlett-Packard L1955, Creative Inspire P380

#1637 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 20. 10:14

Idézet: Vulpes - Dátum: 2006. márc. 20., hétfő - 9:32

Kde Control Center, azon belül most így hirtelen passz, nem KDE előtt ülök. Talán a Desktop... :think:

Megjelenés, témák/betűtípusok és ott olyat keresni, ami nem kockázik
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1638 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 20. 10:49

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 20., hétfő - 11:14

:respect:
2006. III. 4.

#1639 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 20. 19:18

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 20., hétfő - 10:14

Telepítettem TT fontokat, remélem azok majd nem kockáznak.
Kipróbálom a javaslatot és köszönöm a segítséget.  :respect:  :cool:

#1640 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 20. 20:39

Minden alapértelmezett fontot beállítottam az általam telepített TT fonrta. Weblapok tobábbra is jók, de a java ablak szövege és az IRC is kockázza az ékezetes karaktereket. Lehet ezért szeretik az angol billt. a linuxosok?  Debian állítólag nem csinál ilyet, az viszont telepítésnél nem találja a realtec 8169 hálókártyám,amit ezen kívül csak a dos nem ismerhet.  :mad:

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.