HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2061 Felhasználó inaktív   lacam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 30. 21:09

Sziasztok!

Nagyonkezdő :lama: linuxos vagyok gondolom épp ezért elakadtam. Debiant használok és 2.4-ről 2.6.x-ra szeretném frissíteni a kernelt.

Az image létrejött (menet közben 1-2 warning volt), initrd-t megcsináltam minden f@sza, de mikor be kéne töltenie, a következő hibaüzi fogad:

umount: devfs: not mounted
pirot_root: No such file or directory
/sbin/init: 432: cannot open dev/console: No such file
Kernel panic: Atempt to kill init!

Fájlrendszerem ext3, menuconfig-nál azt, és minden rá vonatkozó opciót <*>-oztam, "devfs"-t nem találtam (biztosan én voltam a vak), mit panic-ol ez nekem?  :think:

Google-lel keresgéltem, és egy rakat próbálkozás után, sem jutottam előrébb. Tippeket adtak, pl valahol olvastam, hogy létre kell hozni a /dev/console-t a "makedev console" -lal, létre is jött, de ugyanaz a helyzet.  :rolleyes:

...ha jólsejtem nagyon egyszerű a válasz, tutti hogy 1-2 apróságon bukik el a dolog.  :think:
-= Chaintech 9VJL3 - P4 2,4GHz Northwood - 512MB Noname DDR333 - GeForce 6600 (256MB) - 80GB Seagate Barracuda - 120GB Seagate Barracuda - Pioneer DVD-120 - LG 52x24x52 - Pioneer 107D - Plextor PX-760A - Pinnacle PCTV Pro =-
Skype elérhetőségem: |Hívás|

#2062 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 30. 22:04

Idézet: lacam - Dátum: 2006. dec. 30., szombat - 21:09

Sziasztok!

Nagyonkezdő :lama: linuxos vagyok gondolom épp ezért elakadtam. Debiant használok és 2.4-ről 2.6.x-ra szeretném frissíteni a kernelt.

Az image létrejött (menet közben 1-2 warning volt), initrd-t megcsináltam minden f@sza, de mikor be kéne töltenie, a következő hibaüzi fogad:

Fájlrendszerem ext3, menuconfig-nál azt, és minden rá vonatkozó opciót <*>-oztam, "devfs"-t nem találtam (biztosan én voltam a vak), mit panic-ol ez nekem?  :think:

Google-lel keresgéltem, és egy rakat próbálkozás után, sem jutottam előrébb. Tippeket adtak, pl valahol olvastam, hogy létre kell hozni a /dev/console-t a "makedev console" -lal, létre is jött, de ugyanaz a helyzet.  :rolleyes:

...ha jólsejtem nagyon egyszerű a válasz, tutti hogy 1-2 apróságon bukik el a dolog.  :think:

Ha korábban devfs-t használtál, akkor az a probléma. A 2.6-os kernel mostani változataiban már nem lehet devfs-t használni, mert megszűnt a támogatottsága.

Próbálj meg bebootolni egy devfs-t nem használó rescue cd-ről, és nézd át a /dev könyvtáradat, szerintem egy rakás eszköz hiányozhat, amit a makedev segítségével újra létre kell majd hoznod.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2063 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 30. 22:06

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. dec. 30., szombat - 22:04

Ha korábban devfs-t használtál, akkor az a probléma. A 2.6-os kernel mostani változataiban már nem lehet devfs-t használni, mert megszűnt a támogatottsága.

Próbálj meg bebootolni egy devfs-t nem használó rescue cd-ről, és nézd át a /dev könyvtáradat, szerintem egy rakás eszköz hiányozhat, amit a makedev segítségével újra létre kell majd hoznod.

És még valami. Nem tudom, modulokat használsz-e, ha igen, akkor 2.6-os kernelnél szükséged lesz a module-init-tools csomagra, a modutils csak a 2.4-es kernelhez jó.
Friczy

#2064 Felhasználó inaktív   dragon0 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 30. 22:07

Idézet: pascal - Dátum: 2006. dec. 30., szombat - 18:24

bizony, az xorg.conf ban lesz a kutyus elhantolva. Az ott lévő színmélységhez nincs megfelelő mód a video biosban. Ha van valami tool a mandrivábna amivel újra tudod generáltatnia fájlt akkor hajrá, amúgymeg szerkeszkesd meg szépen kézzel. Első körben talán a ColorDepth -et vedd le 16-ra.

Oksa, köszi nektek!
Ok a probléma!

#2065 Felhasználó inaktív   lacam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 31. 08:26

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. dec. 30., szombat - 22:04

Köszi a válszt.

Honnan tudom hogy milyen eszközök kellenek a /dev -be?
Csak ezeK? ->hdb*, hde*, fd0, stb? ...ami pl az fstab-ban van?
Azok mindegyike most is ott van.

Másik, a modulokkal kapcsolatos kérdésedre:

Használok-e? A config tele van modulként beforgatott dolgokkal. Azt mondod ha ezeket nem <*>ozom ki, akkor telepítsem a modul_init_tools -t?

Huh de láma kérdések lehetnek ezek :rolleyes:
Anno rég forgattam már több fajtaféle kernelt is és azok nem pánic-oltak. A fenetudja mi van ezzel...

B.Ú.É.K!
-= Chaintech 9VJL3 - P4 2,4GHz Northwood - 512MB Noname DDR333 - GeForce 6600 (256MB) - 80GB Seagate Barracuda - 120GB Seagate Barracuda - Pioneer DVD-120 - LG 52x24x52 - Pioneer 107D - Plextor PX-760A - Pinnacle PCTV Pro =-
Skype elérhetőségem: |Hívás|

#2066 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 31. 10:46

Idézet: lacam - Dátum: 2006. dec. 31., vasárnap - 8:26

Köszi a válszt.

Honnan tudom hogy milyen eszközök kellenek a /dev -be?
Csak ezeK? ->hdb*, hde*, fd0, stb? ...ami pl az fstab-ban van?
Azok mindegyike most is ott van.

Másik, a modulokkal kapcsolatos kérdésedre:

Használok-e? A config tele van modulként beforgatott dolgokkal. Azt mondod ha ezeket nem <*>ozom ki, akkor telepítsem a modul_init_tools -t?

Huh de láma kérdések lehetnek ezek :rolleyes:
Anno rég forgattam már több fajtaféle kernelt is és azok nem pánic-oltak. A fenetudja mi van ezzel...

B.Ú.É.K!

Első körben javaslom a MAKEDEV generic parancsot lefuttatni, a MAKEDEV man oldala szerint ez hozza létre az alap device-okat.

Nyilván kellenek az fstabban lévő eszközök (azt sem árt megnézni persze, hogy az fstab nem a devfs stílusú eszköznevekre hivatkozik-e, de nem arra szokott), ezen felül a pszeudoterminálok (/dev/pty és társai), mert anélkül nem tudsz konzolt használni. Az általad beírt üzenetből arra tudok tippelni, hogy ezeket hiányolja.

Ami még lényeges: ha a mostani rendszered devfs-t használ, akkor ha magában a működő rendszerben adod ki a MAKEDEV parancsot, akkor az a devfs alatt jön létre, és reboot után elvész, emiatt írtam, hogy rescue diskről bootolás után adj ki MAKEDEV-et. Lehet, hogy lehet trükközni mindenféle átnevezéssel, de ilyet még nem próbáltam.

2.6-os kernel használata esetén legyen telepítve a module-init-tools csomag, különben nem fogod tudni használni a kernelmodulokat.
Friczy

#2067 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 01. 10:51

Sziasztok!
A szerveremen debian van, kde környezettel, amit vpn-en keresztül használok, elsősorban torrentezésre. A kde saját, ktorrent nevű kliensét használom, ami (frissítés után) abszolút megfelelne az igényeimnek, nagyon hasonlít a méltán népszerű utorrenthez.
Egyetlen nagy és végzetes problémám van vele: a 4 giga fölötti fájlokat elrontja. Letölti ugyan, de a darabokat nem pakolja a helyükre, ha újratöltöm a torrentet, a 4 giga fölötti részeket hibásnak, vagy nem létezőnek mutatja és újratölti. Persze ugyanúgy rosszul.
Találkozott már más is ezzel a problémával? Esetleg megoldást tud rá? Vagy másik klienst kéne feltenni? Sajna én nem igazán értek hozzá, ráadásul se időm, se különösebben nagy kedvem nincs megtanulni normálisan, szóval a legegyszerűbb és legfájdalommentesebb megoldást keresném, viszont kell a dolog hamar, mert van pár letöltenivalóm.
Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...

#2068 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 02. 11:29

Idézet: Before - Dátum: 2007. jan. 1., hétfő - 11:51

Egyetlen nagy és végzetes problémám van vele: a 4 giga fölötti fájlokat elrontja.

Milyen fájlrendszerre (véletlenül nem fat/fat32?) kerülnek a temp és a végleges fájlok?
A KTorrent-nek is volt ilyen hibája, de azt valamikor tavaly október - november körül javították.
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.

#2069 Felhasználó inaktív   Before 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 02. 15:51

Idézet: PetruZ - Dátum: 2007. jan. 2., kedd - 11:29

Milyen fájlrendszerre (véletlenül nem fat/fat32?) kerülnek a temp és a végleges fájlok?
A KTorrent-nek is volt ilyen hibája, de azt valamikor tavaly október - november körül javították.

Nem, nem fat, saját linuxos filerendszer van a gépen. A ktorrentnek most is megvan ez a hibája, mivel ez a ktorrent, amivel szívok, illetve szívtam. A 2.1beta1-ben elvileg már kijavították, de a 2.0.3 stable még nem tartalmazza a fixet. Mive több komponensem is hiányzott a fordításhoz, a bétából meg nincs debianos csomag, ami kellett volna, végül felkerült egy azureus, amivel nincsenek ilyen prollémák.
Köszi a segítséget!
Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...

#2070 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 02. 16:41

Idézet: lacam - Dátum: 2006. dec. 30., szombat - 21:09

Sziasztok!

szia,mondjuk nagzon keves infot adtal meg. melyik debian, stb. elso korben azt mondanam, hogyha mindenkeppen nagyon kell a 2.6-os kernel, akkor eloszor a gyari, debianos kernelt rakjad fel. Vannak mar processzorhoz igazitott verziok is. Tudom mindenki aszondja, az a legjobb, ha az ember forditja maganak a kernelt, csakhat ez nagyon bonyolult dolog lett. Elment a linux nagyon sokhelyen kenyelmi iranyba, alap mar, hogy menjen a DVD-iro, a kulonbozo nyomtatok, pendrive-ok, kamerak. Es igen a 2.6-ban volt egy jelentos valtozas a devFS teren. Regebben egy init script hozta letre a devfs-t debianban indulaskor, mamar a kernel magatol megteszi. egyebkent a devFS egy elavult dolog, lassan megfog szunni, ezert a sok kalamajka korulotte. szal mondom, probalkozz a linux-image-2.6.18-3-<proci> csomagokkal :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2071 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 02. 16:46

Idézet: Before - Dátum: 2007. jan. 2., kedd - 15:51

Nem, nem fat, saját linuxos filerendszer van a gépen. A ktorrentnek most is megvan ez a hibája, mivel ez a ktorrent, amivel szívok, illetve szívtam. A 2.1beta1-ben elvileg már kijavították, de a 2.0.3 stable még nem tartalmazza a fixet. Mive több komponensem is hiányzott a fordításhoz, a bétából meg nincs debianos csomag, ami kellett volna, végül felkerült egy azureus, amivel nincsenek ilyen prollémák.
Köszi a segítséget!

hat lekestem a valaszt, de enis inkabb egy headless azureust javasoltam volna neked. azt tavolrol, web bongeszobol tudod iranyitani es igy nem kell X-et meg kde-t se futtatni :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2072 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 02. 18:15

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 2., kedd - 16:41

Es igen a 2.6-ban volt egy jelentos valtozas a devFS teren. Regebben egy init script hozta letre a devfs-t debianban indulaskor, mamar a kernel magatol megteszi.

Uhh, itt valamit nagyon félreértesz. A jelenlegi 2.6-osokban egyáltalán nincs devfs. Az meg, hogy hogyan, mi hozta létre, emiatt már annyira nem is lényeges, ne menjünk bele.
Friczy

#2073 Felhasználó inaktív   Joebetyar 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 02. 19:32

Fujitsu -Siemens Scaleo P, sok ilyen gépet eladtak az ünnepek előtt.Nem is rossz.(AMD x64 3800+ AM2,Nvidia 7300SE PCIe 256-os videocard,Realtek ALC888 7.1 hangkártya a alaplapon: ASUS M2R-FVM) Na ez utóbbival küzdök én is. Sokan meg se tudják szólaltatni,de én már ezen túl vagyok, a mikrofon beállításoknál, (vagy másutt?) van egy kis gondom. Alapból a mikr. nagyon halk és se a control panelen, se a felvétel hangerő panelen nem aktív a speciális opció, ill. a felvételi hangerő potiján kívül a többit mozgatni sem lehet.Ezeket aktívvá nem tudom tenni, de javítani tudok rajta,( a mikrofonnak +db) ekkor viszont bazi visszhangos a hang akivel beszélek, mármint őnála (pl.Skype) és a poti autó lehullik magától, ha felakarnám tolni. Így lényegében használhatatlan. A lejátszás kifogástalan. Ha valaki már megoldotta ezt a problémát egy u.ilyen gépen, örömmel venném, a segítségét.

Joe

#2074 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 03. 09:23

Jövök kérdezni :D

Eddig sikeresen elkerültük egymást én és a redhat. Eddig. Szóval, mi a tökömmel kell ebben csomagot kezelni, meg van valami csoda beállítgatós kütyü benne, vagy turkálhatok kedvemre az /etcben? :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2075 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 08:52

haliho!

ugydöntöttem, hogy felrakok a notimra egy linuxot (nem vagyok hozzá láma :) ) csak van egykét dolog amiről lövésem sincs...
először is: energiagadálkodással jol allnak ugye? (tehát külön energiagazdálkodási profil ha konnektorrol megy, megha nem, hibernálás, hdd lekapcsolása, videokártya orajeének állitasa?)

meg a gép kétmagos 64 bites, mennyire lehet észrevenni, ha 64 bites dolgokat fordit/tölt rá az ember?

azt még nem döntöttem el, hogy debiant vagy uhut akarnék ...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#2076 Felhasználó inaktív   Xero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 08:54

Idézet: charlie - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 8:52

haliho!

ugydöntöttem, hogy felrakok a notimra egy linuxot (nem vagyok hozzá láma :) ) csak van egykét dolog amiről lövésem sincs...
először is: energiagadálkodással jol allnak ugye? (tehát külön energiagazdálkodási profil ha konnektorrol megy, megha nem, hibernálás, hdd lekapcsolása, videokártya orajeének állitasa?)

meg a gép kétmagos 64 bites, mennyire lehet észrevenni, ha 64 bites dolgokat fordit/tölt rá az ember?

Jól kezeli a mobil gépeket gond nincsen vele.
64 bit-el nincs sok tapasztalatom viszont a debian-uhu vitára azt mondanám ubuntu  :Đ

#2077 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 14:10

Idézet: charlie - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 8:52

haliho!

Szia.

Mindenképpen ubuntut tegyél fel, a mobilgép támogatása kiemelkedően jó.
64 bit: csak a szívás van vele. Tegyél fel rá rendes 32 bites rendszert, maximum 1-2%-nyi sebességet vesztel rajta.

(videókártya órajel állításról még nem hallottam, azt lehet nélkülöznöd kell :) )
In Flames We Trust

#2078 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 15:50

és a videokártya memori allitasat? (ezt most az ati vezérlőpultban tudom megtenni, az orajellel együtt)...

vagy van hivatalos ati driver linuxra mobil vga-hoz?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#2079 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 06. 17:00

Idézet: charlie - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 15:50

és a videokártya memori allitasat? (ezt most az ati vezérlőpultban tudom megtenni, az orajellel együtt)...

vagy van hivatalos ati driver linuxra mobil vga-hoz?

Van hivatalos driver ati driver. a képességiről majd nyilatkozik valaki akinek atija van.
In Flames We Trust

#2080 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 10:27

Idézet: pascal - Dátum: 2007. jan. 6., szombat - 14:10

Szia.

Mindenképpen ubuntut tegyél fel, a mobilgép támogatása kiemelkedően jó.
64 bit: csak a szívás van vele. Tegyél fel rá rendes 32 bites rendszert, maximum 1-2%-nyi sebességet vesztel rajta.

Vagy még annyit sem. A www.hup.hu-n volt nemrégiben egy cikk erről, és az jött le, hogy egy-két dolog kivételével még lassabb is a 64 bit, mint a 32.
Friczy

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106