HWSW Informatikai Kerekasztal: Megapixel - Digitalzoom Kft. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Megapixel - Digitalzoom Kft. Értékeld a témát: -----

#1361 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:37

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 11:30

Jogi szempontból az számít, ami a tv-ben le van írva nem?
Ha úgy lenne leírva, hogy a jótállás érvényesítéséhez elégséges a jótállási jegy, nem szólok egy szót sem.
Bár nem értek a joghoz, de azt tudom, hogy egy-egy szó hinyábán vagy meglétében egy tárgyaláson fordulhat az ügy kimenetele.
Ügyes jogászok úgy forgatják a tv-ek és rendeletek szavait ahogy jól esik.

Jótállási kötelezettséget keletkeztethet szerződés, és jogszabály is. Mi esetünkben általában utóbbiról beszélünk, azaz a 151/2003-as Korm. rendelet mellékletét képező tartós fogyasztási cikkekről. Ebből következik az is, hogy a jótállási jegy hibás kiállítása, vagy elmaradása sem érinti a jótállási kötelezettség érvényességét. Mivel ez egy jogszabályi kötelező kötelezettség.

A jogszabály azt mondja ki, hogy jótállási igény érvényesítése jótállási jeggyel történik. Valamint, hogy a jogszabálytól a fogyasztó hátrányára eltérni nem lehet. Ebből pedig az következik, hogy a jótállási igény érvényesítésének elégséges feltétele a jótállási jegy.

A szerződés megkötöttségének bizonyítottságának vélelmét azonban a jogalkotó nem a jótállási jegyhez köti, hanem a bizonylathoz. Ezért szükség lehet a számlára is, de a helyes szerintem az lenne, ha e vélelmet szintén a jótállási jegyhez kötnék a kötelező jótállás esetében. :)

#1362 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:41

Idézet: Maksi - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:32

Én azt értem, hogy Te mit mondasz, de nem erre szerettem volna rávilágítani, hanem arra, hogy ugyan mivel bizonyítod, hogy a például magasfeszültség okozta meghibásodás nem akkor következett be, amikor a szervizbe szállítottad a gépet, rendeltetésszerű csomagolásban, hanem akkor, amikor kivetted a táskából, és 20 percet használtad valamikor? Nem valószínű, hogy bármelyik fél tudná bizonyítani, hogy mikor is romlott el a készülék e tekintetben. Nem arra gondoltam, hogy használat közben leejtetted, vagy ilyesmi..
kerdesed latszolag jogos, valojaban arrol arulkodik, hogy nemvagy jaratos a mikroelektronikaban :D uzem alatt levo IC immunis a mindennapi sztatikus problemakra, najo villamcsapasra, rajta atvonulo ivkisulesre azert nem :D

Idézet: Maksi - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:32

És hogy a konkrét kérdésedre is válaszoljak. A legtöbb kereskedő, szerviz nem tart igényt sem a fotós táskádra, sem a nejlonszatyrodra, amikor beviszed a készüléket garis javításra. Elveszik magát a gépet, és szakszerűen csomagolva továbbküldik a gépet a szervizbe, vagy maguk javíták, viszont tárolni is úgy kell nekik, hogy ne legyen baja. Tehát, ha leverik a polcról, és tönkremegy, az NEM a Te sarad, mert nem vittél dobozt neki, hanem az övék, mert nem úgy tárolták, szállították, hogy az ne sérülhessen. Vagy úgy gondolod, hogy a példa esetében azt mondják, hogy nem az eredeti dobozban hoztad be, és amikor leesett ezért ment tönkre, úgyhogy nem javítják, mert a Te hibád, és viheted isten hírével? :p
nemtom milyen tapaztalataid vannak, de nekem az, hogy kerik az eredeti csomagoloanyagot. es ez neked is erdeked, mertha a termeknek nem "jelentektelen hibaja" van, akkor az azt jelenti, hogy nalunk nem javithato es ilyenkor cseregarancia lesz a dologbol es a hibas termek megy szepen vissza a gayrtohoz. namost ugye, ha cseregari fennforgasa van akkormeg ugyis be kell vinned a cubehoroket meg a csomagolast, igy egy felesleges utat sporolnak csak meg neked..
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1363 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:42

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:24

Hanem pont a szerinted elavult irányba...

jo. akkor lesz egy betarthatalan szavatossagi torvenyunk. el kell mondani hogy a ediatorbvenyunk sem a javara valtozott az evek soran, hanem egyre roszabb lett csak.

#1364 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:45

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:31

Ezzel egyet kell értsek, azonban azt nem tudod elvitatni, hogy több jogász egybehangzó szakvéleménye, és a bírói gyakorlat sokszor azzal egyezik, amilyen álláspontot én is osztok. :) Ha gondolod beleáshatod ezekbe a dolgokba magad. :)

sajnos magyarorszagon nem precedensjog van, igyha hoztak mar egy temaban 5 iteletet es ennek ellenere nem lett belole jogegysegi akarmi akkor te 6. iteletedeben meg siman beszophatod. na ezert jobb aprecedensjog.

#1365 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:48

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:37

. Ezért szükség lehet a számlára is

akkor baj van. mert az esetek 90%-aban nem szamlat, hanem nyugtat kapsz :D

#1366 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:49

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 11:45

sajnos magyarorszagon nem precedensjog van, igyha hoztak mar egy temaban 5 iteletet es ennek ellenere nem lett belole jogegysegi akarmi akkor te 6. iteletedeben meg siman beszophatod. na ezert jobb aprecedensjog.

Éppenséggel nem precedens jog van, nem is angolszász, de az egységes bírói gyakorlatra támaszkodni azért mégis jobb, mint az általad említett egy-két fehér hollót. ;) Nem?

#1367 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:49

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:37

Jótállási kötelezettséget keletkeztethet szerződés, és jogszabály is. Mi esetünkben általában utóbbiról beszélünk, azaz a 151/2003-as Korm. rendelet mellékletét képező tartós fogyasztási cikkekről. Ebből következik az is, hogy a jótállási jegy hibás kiállítása, vagy elmaradása sem érinti a jótállási kötelezettség érvényességét. Mivel ez egy jogszabályi kötelező kötelezettség.

A jogszabály azt mondja ki, hogy jótállási igény érvényesítése jótállási jeggyel történik. Valamint, hogy a jogszabálytól a fogyasztó hátrányára eltérni nem lehet. Ebből pedig az következik, hogy a jótállási igény érvényesítésének elégséges feltétele a jótállási jegy.

A szerződés megkötöttségének bizonyítottságának vélelmét azonban a jogalkotó nem a jótállási jegyhez köti, hanem a bizonylathoz. Ezért szükség lehet a számlára is, de a helyes szerintem az lenne, ha e vélelmet szintén a jótállási jegyhez kötnék a kötelező jótállás esetében. :)

A jogszabályt olvastam.
Sztem az nem a fogyasztó hátrányára való eltérés, ha a készülék eredeti csomagolására szükség lehet. Sőt inkább előnyére van, hisz amíg eljuttatja a szervízbe vagy a kereskedőhöz, nem lesz rajta külsérelmi nyom, vmint logisztikailag is megfelelőbb.
Láttam már olyan monitort, amit ügyfél hozott be, hogy amikor kivette a kocsiból szuperül összekarcolta a külső borítását, mert még egy zacskóba sem rakta bele.
A következetetéssel nem tudok egyetérteni, hogy e két dolog már elégségessé teszi a jótállási jegyet, de ez felfogás kérdése. Sehol nincs az leírva, hogy a jótállási jegy elégséges, sőt némely esetekben szükség van a számlára vagy a vásárlást igazoló egyéb bizonylatra is. Ez megintcsak ugyanúgy védi a kereskedőt/gyártót mint a vevőt. Védi pl a lopott termékektől.
Tehát ha a szerződés megkötöttségét nem a jótállási jegyhez köti, akkor nem lehet elégséges feltétele a jótállási igény teljesítésének, mert a jótállási jegy egyedül nem feltételez szerződést a felek között.

Szerkesztette: lordrolee 2007. 08. 09. 11:55 -kor

Kép

Xfire profil

LordRolee

#1368 Felhasználó inaktív   Maksi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:50

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:41

kerdesed latszolag jogos, valojaban arrol arulkodik, hogy nemvagy jaratos a mikroelektronikaban

Sosem állítottam, hogy bármi ilyesmiben járatos lennék. De nyilván nem véletlenül adják a HDD-ket antisztati zacsiban. Valami olyasmit is hallottam, hogy akár a villamos felsővezetékében lévő feszültség is tönkretehetné, ha nem lenne a zacskóban. Ilyesmire gondoltam, de nyugodtan megcáfolhattok, mert én sem vagyok tévedhetetlen.

#1369 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:52

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 11:48

akkor baj van. mert az esetek 90%-aban nem szamlat, hanem nyugtat kapsz :D

Írhattam volna mindjárt az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot is, ahogy korábban, csak éppen megpróbáltam közérthető nyelven fogalmazni. Egyszerű ember számára a számla, vagy blokk, az nem különbözik. Legalábbis megkérdeztem egy idősebb ismerősömet, nem tudta mi a különbség a számla, bagy nyugta között. :)

Amúgy a legtöbb helyen számlát kaptam eddig. Aqua-ban volt egyedül, hogy nyugtával dícsérték a napot, na kértem is számlát gyorsan.

#1370 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:54

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:52

Írhattam volna mindjárt az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot is, ahogy korábban, csak éppen megpróbáltam közérthető nyelven fogalmazni. Egyszerű ember számára a számla, vagy blokk, az nem különbözik. Legalábbis megkérdeztem egy idősebb ismerősömet, nem tudta mi a különbség a számla, bagy nyugta között. :)

Amúgy a legtöbb helyen számlát kaptam eddig. Aqua-ban volt egyedül, hogy nyugtával dícsérték a napot, na kértem is számlát gyorsan.

A nyugta ugyanúgy vásárlást igazoló bizonylatnak minősül mint az áfás számla. Rajta van az eladás dátuma az eladó adatai és az összeg,  illetve sorszámmal rendelkezik.

Szerkesztette: lordrolee 2007. 08. 09. 11:56 -kor

Kép

Xfire profil

LordRolee

#1371 Felhasználó inaktív   Maksi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:56

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:49

Láttam már olyan monitort, amit ügyfél hozott be, hogy amikor kivette a kocsiból szuperül összekarcolta a külső borítását, mert még egy zacskóba sem rakta bele.

Nyilván, ha ekkora marha volt, hogy így szállította, akkor ne lepődjön meg rajta, ha:
- A karcolásokat nem fogják neki lecsiszoltatni.
- valamint ha BIZONYÍTANI tudják, hogy a szállítás hatására sérült meg a monitor, teszem azt beszakította egy csavar a képernyőt, nyilván nem fogják jótállás alatt javításra, vagy kicserélésre felvenni a készüléket.

#1372 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 11:57

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 12:49

Éppenséggel nem precedens jog van, nem is angolszász, de az egységes bírói gyakorlatra támaszkodni azért mégis jobb, mint az általad említett egy-két fehér hollót. ;) Nem?

sajnos jogegysegi hatarozat nelkul a te ugyed is szuzen indul.

#1373 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:00

figyelj, ha ennyire jogaszkodsz akkor kenytelen leszel mindent nagyon precizen megfogalmazni :D

#1374 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:02

figyelj, ha ennyire jogaszkodsz akkor kenytelen leszel mindent nagyon precizen megfogalmazni :D

#1375 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:07

#1376 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:10

Látom lagzik szegény fórummotor :Đ
Kép

Xfire profil

LordRolee

#1377 Felhasználó inaktív   Maksi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:11

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 13:07

figyelj, beírhatnád még vagy 3x ugyanezt...

#1378 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:14

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 11:54

A nyugta ugyanúgy vásárlást igazoló bizonylatnak minősül mint az áfás számla. Rajta van az eladás dátuma az eladó adatai és az összeg,  illetve sorszámmal rendelkezik.

Kérlek, írd le, hogy ennek ellenkezőjét hol látod abban, amit írtam. Vagy, hogy miért kell megismételni, amit mondok másképpen? :)

#1379 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:14

mek kulonben is szigoru sorszamozasu penzugyi bizonylatot kellett volna mondanod :D

Szerkesztette: SFIJ 2007. 08. 09. 12:15 -kor

#1380 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 12:15

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 13:14

Kérlek, írd le, hogy ennek ellenkezőjét hol látod abban, amit írtam. Vagy, hogy miért kell megismételni, amit mondok másképpen? :)

Nem neked szólt, csak téged idéztelek, hogy érthető legyen a többieknek is, hogy mit akartál mondani  :p
Kép

Xfire profil

LordRolee

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71