HWSW Informatikai Kerekasztal: Megint egy új gép... VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Megint egy új gép... VI. ide nézz be először, ha új gépet akarsz Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 10. 09:08

Idézet: T-lore - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 21:10

Hűtésnek mit ajánlotok?

Maradjon a gyári hűtő a procin, és tegyek hátulra egy rendszerhűtőt, vagy tegyek a procira egy hyper TX2-es coolert, ami hátrafelé nyomja a hőt (remélem) és előre kerüljön a rendszerhűtő a friss levegő szívására..?

KépKépKépKép

Ne haragudj, de erre megint tudna Smooth bnője is válaszolni.
Hogy a ***********ba ne kellene házhűtő?????? Ezt komolyan nem értem hogy hogy jut eszükbe az embereknek... dualcore igen, fetek süljenek szénné, ramok, NB, proci... vagy a táp szívja mindezt ki :rolleyes:
Ha lesz 15 perced aláíromban akinek ilyemi kérdése van elolvasná az ide vonatkozó részt? Nem, most nem az utánaolvasósra gondoltam hisz ennek csak utána kell gondolni, a hűtéstechnikásra.

Huzat huzat huzat huzat huzat huzat huzat huzat kell! Mindenkire vonatkozik...

Idézet

Hűtés a számítástechnikában (Nagyon röviden, léghűtés session)

-El kell a körömnyi vagy nagyobb magokról a hőt vezetni nagyobb felületrem hűtőbordákra hogy onnan 'le tudjuk fújni a meleget', azaz leadjuk a hőt.
-A réz jó hővezető, az alu jól tudja leadni.
-Ezért szokott rézmag lenni, hogy gyorsan szétterítse a meleget.
(suckdogámban vannak képek hőterjedésről, melóban nem fogom kiollózni őket... http://mcpite.uw.hu/...zakdolgozat.pdf 26. oldal) Hőcsövekkel minél messzebbre gyorsan és hatékonyan ellehet vinni a meleget olyan távolságokra ahova kevés jutna el; így nagyobb a hasznos hőleadó felületünk.
-Mindegyik alkatrészt hűteni kell. A vinyókat (pajzs és elektronika  egyaránt!), a FETeket (80-120Wot vesznek fel rajtuk keresztül a procik!), az északi hidat (ez asszem már kezd természetes lenni, ma már ezek is fűtenek annyit mint 8-10éve a procik), ha forrófejű akkor a déli hidat; ramokat ha tuningoljuk vagy nincs megfelelő légáramlat feléjük, értelemszerűen a procit is videókártyát és tápot is. Tápot léghűtésnél ventis tápokat úgy hogy nem vele szivatjuk ki a többi alaktrész melegét hanem lehetőleg úgy oldjuk meg/olyat veszünk ami csak a saját elegét fogja kiszívni; ez élettartam és zaj szempontjából is sokkal jobb neki. Víznél oda kell figyelni még pár dologra de erre most nem térek ki.
-Az hogy a chipekről/IC-kről elvezettük a hőt ezzel nem vagyunk kész; hisz csak ’egymás levében főnek így’. Légmozgás kell, klasszikusan elölről hátrafele irányuló, ami kihúzza  a meleget és friss levegő utánpótlást biztosít. Értelemszerűen minél hamarabb megy ki egy alkatrész meleg a házból annál jobb!
-Előbb nem árt ha végiggondoljuk hogy nagyjából hogy fog áramlani a levegő; de próbálkozhatunk is hogy hogy kapunk jobb eredményt.
-Nem árt ha végi gondoljuk konfigépítésnél, hogy ha a szellőzésünk elölről hátra elvet követi, akkor ne olyan hűtésű VGA-t vegyünk mondjuk ami hátulról elölre fújja a meleget, stb... Ill ezért szoktam 8cm-es tápventis tápot ajánlani, hogy a saját hőjét, ill a ház tetjében rekedtet szívja csak ki,ne a proci+fet+vga-ét.
-És még1×; eszünkbe ne jusson gépet építeni első és hátsó házhűtés alkalmazása nélkül!
Vinyóhalálok nagyja egyébként ennek (a hiányának) tudható be... Ellenben a ház tetején középen egy gyengén perforált helyre semmi értelme ventit rakni, kimegy meleg magától is ott; barkácsoló kedvűeknek méginkább ajánlott egy kartonlappal a tápot izolállni a procitól/házventitől, ami az optikai meghajtók mögött a tetőig vezethez; és innen szívhatja a friss levegőt a 12cmes ventivel ellátott táp is. Ezen művelet után teljesen mimimumra beszokott állni a tápventi; a házhűtő már tényleg meleg/forró levegőt fúj ki, így a procihűtő is lassul.

(code tag-gel hülyén nézett ki de vhogy ki akarom emelni... Ami eszetekbe jut még mondjátok...)

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 10. 09:54 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#482 Guest_diegho_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 08. 10. 09:12

az ide portba scsi kábelt ragasztós gépre 3 óra alatt felment a win xp :D 1.8 cerka, 200gb samu, 384ram. lehet megvágták kicsit az ide portot, most újratelepítés másik porton mert ha csak úgy átdugom a vinyót akkor már nem indul többet a winfos :D

#483 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 09:50

1 gyors, és remélhetőleg utolsó kérdés:
fsp gln 400as táp, vagy chieftec 450es (http://www.chieftec....108&Itemid=306) melyik halkabb, megbízhatóbb?
q6600 tuninghoz elég a 400as?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#484 Guest_diegho_*

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:10

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 10:50

1 gyors, és remélhetőleg utolsó kérdés:
fsp gln 400as táp, vagy chieftec 450es (http://www.chieftec....108&Itemid=306) melyik halkabb, megbízhatóbb?
q6600 tuninghoz elég a 400as?

nos a chieftec nem a halkságáról híres. 400-as GLN pedig elég izmos és nem is hangos, hogy a tuninghoz elég-e? ha nem sli/crossfire lesz akkor szerintem igen.

#485 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:12

Elég. Gondolom nem fog extrém fesszel extrém órajelen garázdálkodni meg 2 szénné húzott nagyVGAt mellérakni.
Viszont megfontolnám a 2 PCIE csatis tápokat, mert az lesz a közeljövő, lásd HD2900XT. Egy libertynélplusz egy kábel és kész. (A 400asnál, mert az 500ashoz 2 kábel jár, bár utána kéne járni hogy nem jár-e már 2db a 400ashoz.) Illetve mindenképp raknék rá EPS csatit, hisz 4mag kajol; és ha mostani lapod nem is tudja, következő fogja tudni (ill én azt is figyelembe veszem lapválasztáskor). Persze elmegy annélkül is, de többb a tartalék benne mert több kanócon megy a nafta.
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#486 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:21

vga az egyelőre nem lesz komoly, csak egy hd2600xt. (ha később változna akkor lehet tápcsere)

mi az az eps csati, és honnan tudom, hogy van-e alaplapon? asus weblapján semmit se találtam... meg melyik táp az amin van?

közben jött mail hogy nincs a boltba gln fsp... :( (bár máshol mintha lenne) illetve alien azt is írta hogy nem járt még náluk új steppinges proci :( na majd meglátom mi van lordban, így nemtudom megvegyem-e... (bár félek hogy meg fogom venni, nincs kedvem tovább vacakolni, ma szeretném lezárni a dolgot)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#487 Guest_diegho_*

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:23

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 11:21

vga az egyelőre nem lesz komoly, csak egy hd2600xt. (ha később változna akkor lehet tápcsere)

mi az az eps csati, és honnan tudom, hogy van-e alaplapon? asus weblapján semmit se találtam... meg melyik táp az amin van?

közben jött mail hogy nincs a boltba gln fsp... :( (bár máshol mintha lenne) illetve alien azt is írta hogy nem járt még náluk új steppinges proci :( na majd meglátom mi van lordban, így nemtudom megvegyem-e... (bár félek hogy meg fogom venni, nincs kedvem tovább vacakolni, ma szeretném lezárni a dolgot)

régi steppinges-t szerintem nem érdemes, akkor inkább egy e6750.

#488 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:31

http://prohardver.hu/cikkek/2007-08-09/asu...ek/oldal_1.html
Kép

Asus V3 szériás 'barebone' alapok: Alaplap (többféle), halk táp, jó ár... kell még vmi?
Igen; vinyóhűtés! Majdnem csőre mentem vele...
Így marad az üres Ausus ház ami továbbra is remekül szellőzik-jobban mint a V3as htpc ház-; egy táp (nálam természetesen 8cmes FSP/CT/UP) és egy olyan lap amilyet akarok; árban ~ ott vagyok.

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 10. 10:31 -kor

#489 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:31

Idézet: diegho - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 11:23

régi steppinges-t szerintem nem érdemes, akkor inkább egy e6750.

miért?
játékok kivételével alap 2.4 ghz-n is gyorsabb mint egy duo 3 ghz-n (e6850)
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel...aspx?i=3038&p=8

és talán picit a régi steppingest is lehet húzni.

vagy húzáson kívül egyéb ok is van amiért a régi szarabb? (az a 10w hőkülönbség nem számít, főleg hogy víz lesz rajta, csak elbírja)

#490 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:36

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 11:21

Én sem vennék régi 4 magost. Pontosabbane gyáltalán nem vennék mert minek; de régi stepingsre aludj még egyet. Egyébként vmi konkrét oka van a 6 magos procinak?

Jó az ha vgval kell cserélned tápot? :think: Szerintem ha éíptesz legyen rendes; nem? 60GLC végű sincs? Van párféle FSP...

EPS:
Kép

Nem 4 hanem 8 pines tápcsati a procinak. Régebben szervereknél használták csak (a többmagos procik miatt) de utóbbi 1-2 évbe egyre több lapon tűnik fel (főleg a DFI szereti, de egyre több Auson is látni pl).

szerk: félreolvastam :D

350/400Wos 60GLC végű szokott lenni, bár néhol drágább mint a 12esek. Aszongyák a Juventuban vannak...

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 10. 10:47 -kor

#491 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:39

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 11:36

Én sem vennék régi 4 magost. Pontosabbane gyáltalán nem vennék mert minek; de régi stepingsre aludj még egyet. Egyébként vmi konkrét oka van a 6 magos procinak?

Jó az ha vgval kell cserélned tápot? :think: Szerintem ha éíptesz legyen rendes; nem? 60GLC végű sincs? Van párféle FSP...

EPS:
[IMG.]http://www.idg.no/mu...akt__18394d.jpg[/IMG]

Nem 4 hanem 8 pines tápcsati a procinak. Régebben szervereknél használták csak (a többmagos procik miatt) de utóbbi 1-2 évbe egyre több lapon tűnik fel (főleg a DFI szereti, de egyre több Auson is látni pl).

az utolsó postomban írtam, hogy minek akarok 4 magosat...

egyelőre eléggé pénz korlátozott a dolog, illetve glc végű fsp-t nem láttam egy boltba sem, amit néztem.

ahogy nézem asusról a fényképet nincs rajta külön eps :(

Szerkesztette: WiZARD 2007. 08. 10. 10:40 -kor

#492 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 10:42

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 11:36

Nem tudom hol látod a teszben hogy 4 mag jobb játékra mint 2 (600Mhz difivel)
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel...spx?i=3038&p=15 Szerintem mire normálisan kihasználja vmi a 4 magot addigra lesznek már sokkal korrektebb 4 magosok is...

pont azt írom hogy játékban nem jobb a 4 mag, de máshol igen. és pont nem játék a lényeg, hanem főleg photoshop...

#493 Felhasználó inaktív   Capt. Yossarian 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 10. 11:43

Üdv!

Engem is elért a gépcsere. Egy Core 2-es konfigot akarok összerakni, és számítok a jó öreg Tuningisten segítségére is.

A cuccok:

ALAPLAP: Gigabyte GA-P35-DS3P vagy ASUS P5B. Melyik lenne jobb? Esetleg valami más ötlet?

PROCI: Intel Pentium Core2 Duo, E6320-1,86GHz, 1066Mhz, 4MB L2 cache

VGA: Gigabyte GF 8800GTS  vagy egy ATI 1950Pro/XT, még nem döntöttem el. Annyira még nem ragadott magával a DX10-es láz. Lehet, hogy marad a DX9-es kártya.

RAM: 2*1024Mb, Kingmax 800 vagy 1066. Utóbbival jobban járok? Csak mert árban nincs különbség.

HDD: Samsung 500Gb, 7200Rpm, 16Mb cache, SATA II, HD501LJ A samsungot mostanában sokat szidták, de nekem az előzővel sincs semmi bajom.

MONITOR: Samsung 226BW vagy valami hasonló kaliberű. (Láttam egy 24"-os Acert is kb. 100 plusz áfáért, de gyanúsan olcsónak tűnik. Acer AL2416WS)

HŰTÉS: Zalman CNPS9500 AT, esetleg némi hűtés a memóriára is.

HÁZ: Van egy Foxconn házam 420W-os táppal, azt nem szeretném lecserélni, ha nem muszály.

Leginkább az alaplappal vagyok bajban, mert nem tudom eldönteni, melyikkel járnék jobban. Mindenképpen tuningbarát lap kellene, mert az alap órajel kicsit kevés, és a Core2-esekről mindenhol azt hallom, hogy jól tuningolhatók.

Még egy kérdés a végére. A procik szorzója fix, vagy állítható?

#494 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 12:03

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 11:12

Elég. Gondolom nem fog extrém fesszel extrém órajelen garázdálkodni meg 2 szénné húzott nagyVGAt mellérakni.
Viszont megfontolnám a 2 PCIE csatis tápokat, mert az lesz a közeljövő, lásd HD2900XT. Egy libertynélplusz egy kábel és kész. (A 400asnál, mert az 500ashoz 2 kábel jár, bár utána kéne járni hogy nem jár-e már 2db a 400ashoz.) Illetve mindenképp raknék rá EPS csatit, hisz 4mag kajol; és ha mostani lapod nem is tudja, következő fogja tudni (ill én azt is figyelembe veszem lapválasztáskor). Persze elmegy annélkül is, de többb a tartalék benne mert több kanócon megy a nafta.

A 400-ashoz is kettőt adnak.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#495 Felhasználó inaktív   jag 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 12:18

Idézet: Capt. Yossarian - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 10:43

VGA: Gigabyte GF 8800GTS  vagy egy ATI 1950Pro/XT, még nem döntöttem el. Annyira még nem ragadott magával a DX10-es láz. Lehet, hogy marad a DX9-es kártya.

8800-al mindenképpen jobban jársz sztem.
Jóval gyorsabb DX9-en is...
GA-P35-S3 - E4300@3GHz - 4GB Kingmax - HD3850 - AC Freezer

#496 Felhasználó inaktív   _DooM_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 12:31

Idézet: _DooM_ - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 20:51

Tiszteletem! :)

Lassan időszerű lesz már a gépcsere, ezért elkezdtem nézelődni, hogy mit is lehetne kihozni kb 200e Ft-ból.

Erre jutottam:

VGA: Inno3D 8800GTS 320MB ~70e Ft
CPU: Intel Core2 Duo E6750 ~45e Ft
RAM: Corsair TwinX 2GB DDR II 800MHz Kit ~25e Ft
...

Kicsit tovább nézelődtem, tépelődtem, és eképp módosítanám:

VGA: EVGA e-GeForce 8800GTS 320MB KO ACS3 ~80k (10 év(!) :eek: garancia, jobb(nak tűnő) hűtés + gyári tuning; szerintem megér 10k pluszt) Ez biztosnak tűnik.
CPU: C2D E6750 és C2Q Q6600 között vacilálok. Hosszú távon (~2 év) melyik lenne a jobb?

Ehez kéne egy jó alaplap. Na de milyen? P35-ös chipset tűnik jelenleg a legidőtállóbbnak (ezt is kb 2 évre tervezem), de ahoz már DDR3 dukálna, hogy valóban az is legyen, az meg méregdrága, és nehezen beszerezhető, jelenleg.

Az aláírásomban szereplő táp elég lenne a fenti konfig (plusz 4 HDD, 2 ODD) ellátásához (kis tuninggal)?
<span style='color:black'><b>GigaByte</b> GA-P35C-DS3R | <b>Intel</b> C2Q Q6600 @ 3,2 GHz (8x 400 MHz) + <b>Zalman</b> CNPS9700 | <b>XFX</b> HD4890 1GB | 2x <b>Corsair</b> Twin2X2048-6400C4 (4GB) | <b>Pioneer</b> DVR-112DB | <b>Maxtor</b> 2x 250GB, <b>Samsung</b> 320GB + 500GB + 750GB + 1000GB, <b>Seagate</b> 320GB + 500GB | <b>Corsair</b> HX750W | <b>Cooler Master</b> Stacker 810 | <b>Logitech</b> Cordless Desktop Wave | <b>Logitech</b> MX Revolution + SteelPad 5L | <b>Dell</b> E228WFP</span>

#497 Guest_diegho_*

Elküldve: 2007. 08. 10. 12:35

Idézet: _DooM_ - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 13:31

Kicsit tovább nézelődtem, tépelődtem, és eképp módosítanám:

VGA: EVGA e-GeForce 8800GTS 320MB KO ACS3 ~80k (10 év(!) :eek: garancia, jobb(nak tűnő) hűtés + gyári tuning; szerintem megér 10k pluszt) Ez biztosnak tűnik.
CPU: C2D E6750 és C2Q Q6600 között vacilálok. Hosszú távon (~2 év) melyik lenne a jobb?

Ehez kéne egy jó alaplap. Na de milyen? P35-ös chipset tűnik jelenleg a legidőtállóbbnak (ezt is kb 2 évre tervezem), de ahoz már DDR3 dukálna, hogy valóban az is legyen, az meg méregdrága, és nehezen beszerezhető, jelenleg.

Az aláírásomban szereplő táp elég lenne a fenti konfig (plusz 4 HDD, 2 ODD) ellátásához (kis tuninggal)?

táp bírja.

ddr3 felesleges még 2 évig. P35 asus P5k vagy giga P35-S3/DS3 tökéletesen elég ha nincs raid, prociból jelenleg nincs új steppinges Q6600 ezért inkább 6750-est nézzél most, olcsóbb is 15k-val kb, abból meg futná 640-es GTS-re.

#498 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 13:06

Idézet: jag - Dátum: 2007. aug. 10., péntek - 13:18

8800-al mindenképpen jobban jársz sztem.
Jóval gyorsabb DX9-en is...

Ez igaz.
De  GTS árkategóriájában már nem az a nyerő általában... :respect: Nem akarom ezen az oldalon is kifejteni, nem vagyok állat hogy oldalanként leírjak mindent... (Állat lehet hogy vagyok, de nem ezért ;) )

Doom, rád is vonatkozik; 2 évre nem biztos hogy az a legjobb, már plusz pár ezresért időtállóbbat kapsz, mindne jel szernit nem lett teljesen dx10 kompatibilis a 8800as széria. Ha fél-1 éven belül úgyis cserélsz vgat, akkor _tökmindegy_; de ha az is 2 évre szól akkor már nagyon nem.
Láttál már DDR2nél gyorsabb DDR3at? Hol, mennyiért?  :think:

Köszi az infót Pietrosz :respect:

diegho, SI raid van a gigán, nem? 965DS3amon is van, P5B a raidképtelen...

Szerkesztette: MC Pite 2007. 08. 10. 13:15 -kor

#499 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 13:11

na elvileg megvan minden. proci régi steppinges. aliennél is volt pár quad, azok is régik voltak. este össze is rakom a masinát, remélem nem lesz gond.
van bármi extra tanács? :)

szilikonpaszta meg tud romlani? mert kb 4-5 éves ami van otthon. állagra jónak tűnik (aránylag nagy tégely). gondolom jobb mint a gyári intel hűtő alján lévő trutyi....

#500 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 10. 13:17

Wizard, ez megint olyan kérdés amit nem tőled vártam volna...
Természetesen nem romlik meg a paszta - de 1 hónapra mindegy is lenne.

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.