Itt egy rovid beszamolo az
Acer AL2416W-rol.
A02-es reviziot fogtam ki, tehat nem TN paneles. Elso benyomas az volt hogy "hu bazze, ez mekkora"

A dobozban amugy talppal osszeszerelve van elhelyezve, 'szal attol a perctol hogy kiemelted a dobozbol, 2 perc es maris uzemkepes. A VGA kabel amit mellekelnek nagyon minosegi, majdnem olyan vastag mint a kisujjam. Azt viszont nem ertem hogy ha mar nincs a moncsin DVI akkor miert nem tettek ra legalabb 2 VGA bemenetet.. mondjuk igaz, ez entry level kategoria...
Szinek: majdnem olyan jok mint az IPS paneles LCD TV-m (LG 32LE2R) valamint hozza kb a regi monitorom szintjet (Samsung 970P). Driverbol a gammat le kellett vegyem 3%-ra ahhoz hogy a kep megfelelo legyen, ekkor a szinek valosaggal eletre kelnek.
A szinekre szerintem az a legmegfelelobb jelzo hogy termeszetesek, nem olyan elenkek mint pl a Samsung monitoroknal. Szerintem ez elony, nem szeretem ha a szinek mar mar "neonszeruen" vilagitanak. A feketejevel elegedett vagyok, szep sotet, a bal oldalon kicsit vilagosabb.
Hattervilagitas: talan az egyetlen hatrany amit felfedeztem: a bal oldalon a hattervilagitas erosebb mintha, tehat a a fekete vilagosabb, es ha nem csal a szemem akkor enyhen pirosas is. Beallitva a gammat viszont (sotetebbre,3%) ez kevesbe eszlelheto, de azert latni hogy ott van. A baratnomnek pl ha nem szolok, eszre sem veszi.
Jatekokban: nem tapasztaltam utanhuzast, viszont a VSYNC-et shootereknel muszaj volt kikapcsoljam, maskepp borzalmasan laggolt az eger. VSYNC nelkul minden OK volt es furcsa mod a kep sem esett annyira szet mint anno a 970P-nel, lehet ez a magasabb felbontas -> alacsonyabb FPS miatt van.
Tobb jatekot kiprobaltam hogy lassam a konfigom (C2D 6300 @ 2800Mhz, 2Gb RAM, 8800 GTS 320) hogy viszonyul az 1920*1200-as felbontashoz:
-Halo2: minden maxon es meg AA-val is siman jatszhato volt
-WoW: minden maxon, az AA-t visszavettem 2x-re. Az FPS mutato nem volt ugye kiakadva 60fps-nel mint eddig, de altalaban 40 folott volt
-Ghost Recon AW2: minden maxon tokeletesen futott
-TItan Quest: minden maxon, tokeletesen futott
-NFS Carbon: minden maxon, tokeletesen futott, viszont eleg bena maga a jatek, alapbol nem tamogatja ezt a felbontast, egy speci "loader" kell amivel be lehet allitani, es a kep igy kicsit nyujtva lesz oldaliranyba (a kerekek ovalisak)
-STALKER: az egyetlen ami gondot okozott a konfignak, szerintem alaptalanul elvegre nem nez ki olyan jol mint amennyira megerolteto a rendszer szamara. Kicsit vissza kellett vegyek a minosegi beallitasokbol hogy jatszahato legyen, maskepp lecsokkent akar 22fps-re is a framerate
-Oblivion: az eddigi beallitasokkal nagyon jol futott, oszinten nagy meglepetesemre, ugyanis arra szamitottam hogy jatszhatatlan lesz.
-Dark Messiah Of Might & Magic (Source engine): minden maxon, tokeletesen futott, az AA bekapcsolasa nehany helyen megerolteto volt azert.
-Command & Conquer 3: a jatek FPS limitalt, tehat 30fps-nel tobbet nem lehet nyomni vele, viszont azt hozta is, nem lattam volna hogy visszaesett volna a framerate.
Megjegyzesek: az AA bekapcsolasaval jatekokban elegge visszaesik a framerate, viszont kerdes hogy mennyire van ertelme AA hasznalatnak ilyen felbontasok mellett. Max 2xAA boven eleg, de akar folosleges is lehet. Minden esetre erzodik hogy a 8800 GTS 320Mb-ja itt mar szuk keresztmetszet.
Egyes jatekokat megprobaltam alacsonyabb felbontasban jatszani (1680*1050). A kepminoseg egeszen turheto volt, persze nem annyira eles igy a kep. Titan Questben pl az apro fontok is siman olvashatoak voltak. Az AA bekapcsolasa ebben az esetben ront a helyzeten, a kep kicsivel elmosottabb lesz,igy ezt nem erdemes bekapcs. Mondjuk ha visszavettuk a felbontast akkor azt jelenti hogy nincs eleg kraft az 1920-as felbontashoz, szal ertelmetlen dolog lenne 1680-as felbontasra ratolni az AA-t, mert akkor megint ugyanaz a helyzet all elo... A shooterek (foleg HALO2) egeszen elfogadhatoak voltak nativnal alacsonyabbv felbontasnal is.
Filmek: 700Mb-os DivX filmek oszinten szolva eleg pocsekul neznek ki, es az un. "twinkling effect" lathato. Filmezesre nem a legjobb valasztas, de szerintem nem is emiatt vesz az ember ilyen monitort. Tavolrol nezve elfogadhato viszont filmnezesre is. HD anyagok: oszinten nem lattam 720p es full HD kozott a kulonbseget ezen a monitoron, de teny hogy nagyon jol neznek igy ki a filmek
Irodai felhasznalas: hatalmas munkaterulet koszonheto az 1920*1200-as felbontasnak. A kepernyon lathato mereteket leginkabb a 17"-es monitorok 1280-as illetve a 20.1"-es monitorok 1680-as felbontasahoz tudom hasonlitani, szoval hatarozottan kisebbnek latszik minden mint a 22"-es monitoron az 1680-as felbontas mellett. Ezt azoknak irom akiknek esetleg problemaja van a latasukkal es zavarna a szemuket az apro fontok, grafikai elemek. En kb egy olyan 60-80cm-rol nezem ezt a monitort, szamomra igy kenyelmes.
Belatasi szogek: a belatasi szogeg szerintem jok monitor elott ulve termeszetes elmozdulasok (vakarozas, helyezkedes a szekben

) nem okoznak minosegbeli elvaltozast a kepernyon.
Mas dolgok: a monitor minden felbontasvaltasnal igazitja a kepernyon a kepet, es beallitja a focust. A kep amugy eles volt, de ez finomhangolhato OSD-bol is.
XBOX 360-on nem lattam jelet 1:1 pixel mappingnek, tehat a kep ki volt huzva egeszen a kepernyo szelere.
Egy szo mint szaz: akinek nincsenek kulonosebb perverzioi, mint pl HDCP/DVI elvaras es a konfigja is ki birja hajtani jatekokban az 1920*1200-as felbontast (felteve hogy jatszik) akkor szerintem nem is kerdeses hogy ennyi penzert az ACER-t erdemes vasarolni TN paneles 22"-es monitort helyett.
A monitort amugy NEM Mo-n vasaroltam, igy ne kerdezzetek hol vettem, az ara 95k huf korul van atszamolva.