Idézet: Gubek - Dátum: 2011. 01. 17. 11:16
Egy érdekes dologgal kerültem szembe:
Van egy Asus VH222D monitorom és ha a mikro vagy a mosógép be van kapcsolva akkor nagyon erősen vibrál a kép ami nagyon idegesítő és még a fejem is megfájdul tőle, még nagyobb távolságból is tisztán kivehető. Fent áll mind az asztali és mind a laptoppal is. Mind három eszköz külön biztosítékon van.
Mi lehet a gond és a megoldás?
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2011. 01. 17. 15:42
Pedig nagy valószínűséggel ez mégcsak hálózati interferencia lesz. Hifi mániások szoktak a hálózai áram minőségével sokat foglalkozni, vannak hálózati kondicionáló kütyük és árnyékolt kábelek, amikkel lehet javítani a helyzeten.
A kérdés inkább, hogy van 3 biztosítékod, de 3 független fázisod is van? Milyen kábelek (kor, anyag, árnyékolás, terhelhetőség) vannak a falban?
A jelenség amit tapasztalsz mindenképpen aggodalomra ad okot, az eszközöknek se tesz jót, de épületgépészetileg sincs rendben, hogy ilyen előfordulhat az elektromos hálózattal. Ha ne adj isten alul van méretezve, akkor az tűzveszélyes.
Apróság is lehet, akár egy rosszul földelt konnektor.
Idézet: Gubek - Dátum: 2011. 01. 17. 20:14
A mikróra csak az utóbbi 1-1,5 hónapban érzékeny, a mosógépre meg úgy két hete.
A konyhai biztosíték zúg amikor megy a mikró, a fürdőszobai meg sokkal gyengébb mint a többi és még fordítva is van bekötve.
20 éve lakuk itt, panel, a vezetékezés nagyon rossz, főleg a konyhában, és nem is logikus mindenhol.
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2011. 01. 18. 08:57
Lehet érdemes lenne egy villanyszerelőt hívni és megméretni a dolgokat, főleg a zúgó biztosítékot. Azon felül valóban lehet egy hibás földelés, vagy beázott csatlakozás, ami ugyan apróság, de biztonsági veszélyt jelenthet. Az, hogy ez a jelenség eddig nem volt szintén azt jelzi, hogy valami történt mostanában, ami eddig nem volt. Saját nyugalmad érdekében is hasznos lenne a végére járni.
Fejlemény történ az ügyben.
Múlt héten hétfő reggel sajnálattal vettem észre, hogy az eddig használt AVerMedia AVerTV Box9 elhalálozott és így nem tudok se tévét, se DVD-t nézni a szobámban így be kellett szereznem helyette valami más eszközt amivel továbbra is élvezni tudom a műsorokat/filmet. Az elhalálozás a következőképpen történt meg: este kikapcsoltam a tévé box-ot és reggel be akartam kapcsolni de az istenért sem akarta kiadni a tévé képét, hangot egyszer-egyszer sikerült kicsikarnom belőle de csak néhány másodpercre, ezzel ellentétben a laptop képét és hangját tökéletesen átadta.
Mivel újabb tévé box-ot nem akartam venni és már régebb óta terveztem, hogy beszerzek egy Full HD felbontású monitor-tévét így (sajnálatos módon) eljött az ideje ennek a megejtésének. Mivel gyorsan kellett döntenem így a legközelebbi Media Markt-ot kerestem fel. Ott meg is találtam az igényeimnek megfelelő Samsung B2230HD-t, az ára is elég kedvező volt, 55k, így némi nézelődés és gondolkodás után már meg is vettem és nagy boldogan haza is hoztam, gyors beüzemelés után már teljesen élvezhettem az összes szolgáltatását. Másnap beszereztem egy HDMI kábelt is így már tökéletes minőségben tudom élvezni a laptop képét is a monitoron. Ezen a héten szerdán a korábbi digitális kábel tévés csomagomat módosítottam HD-sra így most már ki is tudom használni a Full HD kijelző előnyeit tévé nézés közben is.
Nagyon meg vagyok elégedve ezzel a beszerzésemmel mivel végre egy olyan monitorom van amire hosszabb ideje vágytam és az összes eszközömet úgy tudom csatlakoztatni hozzá, hogy nem kell semmilyen trükköt alkalmaznom (egyikből kábel kihúz, másikba bedug) ha valamelyiket használni szeretném. Egyetlen negatív tapasztalatom van vele az pedig, hogy a beépített hangszórók nagyon gyengék, bár nem vártam tőlük sokat de ezt is sikerül alul múlniuk, de semmi baj mivel a tévé box-hoz is külső hangfalakat kellett használnom így most is azokat köttetem rá.
Visszatérve a korábbi problémára:
Az új kijelző már nem érzékeny sem a mikróra és sem a mosógépre így kijelenthető, hogy vagy a régi, Asus monitor vagy a tévé box volt az amely generálta a vibrálást, én személy szerint a tévé box-ra tippelek inkább.