Idézet: Messor - Dátum: 2007. okt. 19., péntek - 16:20
Vásároltam egy Viewsonic VA703M típusú 17''-es TFT monitort, és (...) lenne néhány kérdésem:
Valami olyasmiről hallottam, hogy nem mindegy, milyen panel/megjelenítő van a TFT-ben. Ebben ilyen van:
" 17” TN colour TFT active matrix XGA LCD"
Azt hallottam, hogy a TN paneles jobb...
Gondolom ebben nem az van...
Más:
Azt írja a spec., hogy a látható szögtartomány:
150° horizontal, 135° vertical (at 10:1)
170° horizontal, 155° vertical (at 5:1)
Én már, ha egy kicsit feljebb/lejjeb ill. oldalról nézem, már homályos a képe...
Mégegy utolsó:
Nagyon rossz ez a monitor, a többi hasonló árú 17''-es TFT-hez képest? Br:40000.-
Elsősorban játékra kell, abban is 1024*768 max felbontásban.
A megértő /és türelmes/ válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:
M
Szia!
A TN azt jelenti hogy TN, tehát a tied is TN paneles

Az ennél eggyel komolyabb paneltípusok a "VA" végződésűek (MVA, PVA), a legjobb képminőséget pedig a S-IPS panelok nyújtják.
A kis fejmozgatásra már "homályosodó" kép pontosan a tn panel hátrányát, a kis látószöget jelöli. A gyári adatok azt jelentik, hogy a megadott értékben (tizedére ill. ötödére) az adott szögből nézve csökken a kontraszt. Remélem ez így kellően magyartalan

40E környékén igazából nagyon nem lehet melléfogni, mivel itt TN paneles modelleket találni, így a képminőségük nagyjából hasonló lesz - mondjuk a sötét kép esetén észrevehető bevilágításra érdemes figyelni, képminőségi szempontként, ezen túl igazából a kinézet, a garancia, az állíthatóság, a bemenetek stb. alapján érdemes válogatni.
Szóval ha neked tetszik a monitor, akkor jó vétel volt.
Ja még annyit, hogy minden TFT-monitornak csúnyább a képe, ha nem a legmagasabb felbontásán használod (17"-en ez 1280*1024, te pedig ugye 1024*768-at írtál), de játékokban ez annyira nem lényeges, inkább 2D-ben, szöveget olvasva, internetezve stb.