Idézet: Krisz_tb - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 8:34
Sziasztok!
Biztosan volt már erről szó, sőt az utolsó hozzászólásokkal is volt már valami perpatvar, de a lényeget kiemelve:
Miért egy 2x " -os (NEM TN) monitor mint egy Full HD LCD TV?
Összespóroltam a pénzt egy DELL U2410 -re. Másfél hét és megérkezik. Csak közben elbizonytalandotam hogy miért nem egy 32" -os Full HD TV-t vettem 130 e. körül. Tele van a net velük..vagy még itt van valami turpisság ezekkel? (A monitort teszem hozzá igen jó áron sikerült megszerezni 115.e egyszeri sosevisszanemtérő alkalom..)
Köszi az okítást...
Nagy okítás nincs, de alapvetően egy monitor és egy tv másra van tervezve és kihegyezve.
Egy monitor menüje arra van kihegyezve, hogy pontos gamma, színhőmérséklet, és színbeállítási lehetőségeid legyenek. TV-n nem olyan sokat foglalkoznak ezekkel, ellenben van egy csomó állítási lehetőség, ami tv-zéshez fontos, de monitorként lényegtelen. Feltételezem, hogy kalibrálni talán egy tv-t is lehet, de tény egy tv-nél sose olyan fontos a színhelyesség.
A tv-k kimondottan nagy fényerővel üzemelnek és nem biztos, hogy le tudod venni úgy a fényerejét, hogy 120cd/m2, vagy épp este sötét szobóban ettől jóval kisebb fényerőt produkáljon, mert ugye a 120 az nappali fényű szobában ideális. Magyarán nagy valószínűséggel a tv szétégeti a szemed, jobb esetben ezt be lehet állítani.
A 32" full hd nem arra való, hogy 50-70cm-ről nézd a képet. Íróasztalon normál felhasználásra a 32" inkább zavaró mint kényelmes, mert pásztáznod kell a közelség miatt a képet nem csak a szemeddel, de lehet a fejeddel is (pl. internet, szövegszerkesztés). A közelség miatt szembesülsz azzal is, hogy a nagy méret miatt a pixelek is jóval nagyobbak, tehát előfordulhat, hogy a te munkatávolságodból kissé pixelesnek érzed a képet, persze 1-1,5m-ről már ez nem igaz, de ki ül ilyen messze a monitortól kezében egérrel és klaviatúrával?
A tv-k azon trükköznek, hogy a mozgóképek minél élesebbek legyenek (ezek a virtuális 100 és 200Hz-ek), míg a monitornál ez inkább zavaró. Az input lag ügyben nincs pontos infóm, hogy egy tv hogyan teljesít, de nyilván más mint egy monitor.
Végül a méret miatt azért van egy elég jelentős fogyasztás beli különbség a kettő között.
Szóval szerintem annyi, hogy mindegyik másra való.