Asztali TFT-k VI.
Elküldve: 2010. 02. 25. 04:56
Mivel személyesen itt nem tudok megyőződni róla, azért kértem a segítségeteket. Több szem többet lát.
Elküldve: 2010. 02. 25. 10:07
Idézet: Lipton - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 0:18
Mi alapján ítéled meg, hogy ez jobb?
A TN-nek gyengébb a feketéje, a kontrasztja, a színei, a betekintési szögei.
A PVA paneles csak betekintési szögben jobb, de mivel nem oldalról/alulról/felülről nézem a képet, ez számomra érdektelen. (De egyébként oldalról sem olyan vészes, mint pl. egy sima TN paneles.)
Az, hogy mi alapján ítélem meg, nagyon egyszerű, mivel a PVA panelest 3 évig használtam előtte, van összehasonlítási alapom, de jópár tesztet is megnéztem rajta. Ennek teljesen homogén a felülete, nincs sehol bevilágítás, sötétebb/világosabb foltok, színátmetek is gyönyörűek. Én sem hittem el, de azért a szememnek hiszek. Nem véletlen, hogy az első BenQ szállítmányt 1-2 nap alatt elvitték, nem csak itt nálunk. Ez viszonylag friss tipus, még komoly teszteket sem láttam róla, ahol meg volt valami, ott 9/10-et kapott.
Amit írtál, hogy gyenge a fekete, a kontraszt és a színei, ezt mi alapján mondod, láttad ezt a tipust élőben?
Panasonic TH-42PY80P :: Yamaha RX-V663 :: Quadral Quintas T-160 :: XBMC
Elküldve: 2010. 02. 25. 12:09
Idézet: Ubi - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 10:07
Az, hogy mi alapján ítélem meg, nagyon egyszerű, mivel a PVA panelest 3 évig használtam előtte, van összehasonlítási alapom, de jópár tesztet is megnéztem rajta. Ennek teljesen homogén a felülete, nincs sehol bevilágítás, sötétebb/világosabb foltok, színátmetek is gyönyörűek. Én sem hittem el, de azért a szememnek hiszek. Nem véletlen, hogy az első BenQ szállítmányt 1-2 nap alatt elvitték, nem csak itt nálunk. Ez viszonylag friss tipus, még komoly teszteket sem láttam róla, ahol meg volt valami, ott 9/10-et kapott.
Amit írtál, hogy gyenge a fekete, a kontraszt és a színei, ezt mi alapján mondod, láttad ezt a tipust élőben?
Nem, a PVA nem csak betekintési szögben jobb. Szebb a fekete is, jobb a kontraszt, szebbek a színek (a TN ugye eleve nem 24 bites).
Hogy érted, hogy oldalról se olyan vészes mint egy sima TN? Mert a LED-es háttérvilágításnak semmi köze a betekintési szögekhez.
Nem, nem láttam azt a típust élőben, de a TN technológia tulajdonságai ezek, és ezek függetlenek a gyártótól.
Fére ne érts, nem kötekedni akarok, de azért nehogy már jobb legyen egy TN mint a PVA. Nem véletlen drágább és profibb a PVA.
Örülök, hogy elégedett vagy a monitorral, végülis ez a lényeg.
Elküldve: 2010. 02. 25. 12:12
Idézet: RaidX - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 4:56
Mivel személyesen itt nem tudok megyőződni róla, azért kértem a segítségeteket. Több szem többet lát.
A kontraszton javíthat kicsit, persze csak akkor ha dinamikus. Személy szerint én nagyon utálom a dinamikust, zavaró, parasztvakítás.
Esetleg a színeken is javíthat valamennyin.
Igazából ha szűkös a keret, akkor egyértelműen TN-ben kell gondolkodni. Olyan nagy különbségek szerintem nincsenek a gyártók között, a legtöbben ugyanazt a panelt csomagolják be.
Konkrétan mennyit szánsz rá?
Milyen felbontást szeretnél?
A 19-es szélesvásznút nem ajánlanám, mert nagyon kicsi a képfelülete.
Szerkesztette: Lipton 2010. 02. 25. 12:13 -kor
Elküldve: 2010. 02. 25. 12:55
Idézet: Lipton - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 13:09
Hogy érted, hogy oldalról se olyan vészes mint egy sima TN? Mert a LED-es háttérvilágításnak semmi köze a betekintési szögekhez.
Nem, nem láttam azt a típust élőben, de a TN technológia tulajdonságai ezek, és ezek függetlenek a gyártótól.
Fére ne érts, nem kötekedni akarok, de azért nehogy már jobb legyen egy TN mint a PVA. Nem véletlen drágább és profibb a PVA.
Örülök, hogy elégedett vagy a monitorral, végülis ez a lényeg.
Amit írtam a PVA panelesről, hogy ez jobb, az én Acer-emre értettem. Semmi különbséget nem láttam a kettő között. A BenQ lehet, hogy nem 24 bites, de messze jobb a színátmenete a többihez képest. Napi munkám során is elég sokat LCD-t látok, pl. néhány Samsung tipus már 140 fok felett tök sötét képet ad oldalról. Szinte csak szemből élvezhető.
Én sem akarok kötekedni, persze hogy a márkásabb MVA/PVA/ISP paneles monitorok jobbak, de ott a sok pluszt (HDMI, AUDIO, USB, stb.) is megfizeted hozzá, és azoknak a paneleknek az előállítási költsége is nagyobb. Aki nem munkára (3D, fotó, stb.) használja a gépét, annak ez teljesen jó. Az sem elhanyagolható szempont, hogy csak 25W-ot fogyaszt, a régi háromszor ennyit, nekem nettó 37e-be van. Ár/értékben verhetetlen.
Elküldve: 2010. 02. 25. 14:16
Elküldve: 2010. 02. 25. 16:01
Idézet: RaidX - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 15:16
kiskerben sehol, én nagykerből szererztem.
Elküldve: 2010. 02. 25. 17:15
Kösz.
Elküldve: 2010. 02. 26. 07:52
Idézet: Lipton - Dátum: 2010. febr. 23., kedd - 13:10
A kontrsztot viszont mindenhonnét látni, ezért szeretnék lehetőleg S-PVA-t, na meg kicsit félek, hogy az új H-IPS is olyan, hogy oldalról világosodik és pirosas lesz a kép.
A DELL-nek levettem a fényerejét nullára.
A Samsung elektronikája gyengébb lehet mint a DELL-é?
2560x1440-es felbontáshoz dual dvi link kell. Ez pontosan mit takar? Mind a két DVI kell, hogy meg tudjam hajtani?
Akkor maradj az S-PVA-nál. Ahogy linkelték is a kábel különbséget, lényegében a Dual DVI esetén a nagyobb felbontás miatti nagyobb sávszélesség igény miatt vannak a plusz lábak.
Amúgy egyáltalán nem biztos, hogy a samunak gyengébb lenne az elektronikája. Amelyik termékben oda teszi magát a samu ott azért tud elektronikát rittyenteni.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 02. 26. 07:55
Idézet: BenceYCE - Dátum: 2010. febr. 23., kedd - 17:23
Használhatatlannak azért nem nevezném, inkább úgy szépítenék a megfogalmazáson, hogy akkora méretben egy TN panel már szemből nézve is kompromisszumos. Magyarul nem tudsz vele annyira szembe ülni, hogy a kép minden pontja egyformának látszódjon (egy kép, vagy egy színű kép esetén a kép alsó/felső szélén és sarkokban már szemből is torzulnak a színek).
Esetleg úgy, ha nagyon messze ülsz töle és 1,5 méterről vezeték nélküli billentyűzettel kezeled, de akkor meg minek a nagy méret.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 02. 26. 07:59
Idézet: Lipton - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 0:18
Mi alapján ítéled meg, hogy ez jobb?
A TN-nek gyengébb a feketéje, a kontrasztja, a színei, a betekintési szögei.
Valószínűleg az Acer tehet a dologról. Volt már szerencsétlenségem Acer monitort látni, amit ők PVA panelesnek neveztek, hát képminőségre és betekintési szögekre is élből azt mondtam, hogy az egy tn panel, ráadásul a színátmenetes képnél olyan bandingot produkált, hogy majd elájultam. Nem tudom mit művelnek a termékeikkel, de úgy néz ki az Acer nem tud pva monitort gyártani. Szóval ezen tapasztalatom alapján el tudom képzelni, hogy attól még egy modern tn is jobb.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 02. 26. 08:03
Idézet: RaidX - Dátum: 2010. febr. 25., csütörtök - 5:56
A betekintési szögeket, a színátmeneteken (gradiensek) semmit nem tud javítani a háttérvilágítás.
Ami jobb lehet a led miatt az a fogyasztás, a színtér (a led kedvezőbb színspektruma miatt). Bár ez erősen elektronika függő is, a led meglététől még továbbra is 6bit/színcsatornát tudnak a tn-ek és épp úgy szükség van a ditheringre a virtuális 24bit eléréséhez.
Még nagy előrelépés a led technikában az a képfelület megvilágításának homogenitás, tehát kevésbé foltos a kép (ami nagy méretnél mindig eleve problémásabb), na meg bevilágítás.
Szóval igen jobbak a ledes tn-ek, talán nem is kicsivel, viszont a technológia két legfájdalmasabb hiányosságát ez se tudja elfedni.
Szerkesztette: sebgutkopf 2010. 02. 26. 08:09 -kor
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 02. 26. 14:37
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2010. febr. 26., péntek - 7:52
Amúgy egyáltalán nem biztos, hogy a samunak gyengébb lenne az elektronikája. Amelyik termékben oda teszi magát a samu ott azért tud elektronikát rittyenteni.
PH!-n gyakorlatilg leszarozták a 275T Plus-t, ezért kérdeztem, hogy szerinted milyen lehet.
Megvárom, hogy mit mondanak az új DELL-re, aztán döntök, hogy mi legyen.
Elküldve: 2010. 03. 01. 07:45
Idézet: Lipton - Dátum: 2010. febr. 26., péntek - 15:37
Megvárom, hogy mit mondanak az új DELL-re, aztán döntök, hogy mi legyen.
Ph-n van egy két emberke akik kalibrálással foglalkoznak. Őket érdemesebb lenne megkérdezni, szerintem hitelesebb véleményt és tapasztalatot tudnak mondani mint az átlag forum user.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 03. 01. 12:53
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2010. 03. 09. 15:52
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2010. 02. 26. 07:59
Nálam ül egy 2423W Acer, és bár a betekintési szögeire egyértelműen nem TN, a banding viszont ott van... szopó, hogy mielőtt megvettem, hetekig csak a netet bújtam (mert élőben ebben a szomorú országban nem tudott senki se ilyen, se ehhez akkor konkurens monitort mutatni), és ott bizony ujjongtak több helyen is, hogy ebbe' biza semmi banding nincs... hát de van. Nem haltam bele, de jobban örülnék, ha nem lenne. Azért emiatt már nem cseréltem... állítgattam, hogy kisebb legyen. Majd egyszer biztos elpatkol, és lesz helyette másik. Ami jobb lenne jobb feketével és banding nélkül... kár, hogy esélyes, hogy ami feketét "jónak" neveznék, az tft-ben vagy nem létezik, vagy legalábbis megfizethetetlen (ha csak 3 év alatt nem fejlődtek valami hihetetlen nagyot e téren, de ebben kételkedem https://forum.hwsw.h...tyle_emoticons/default/ohmy.gif)
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2010. 03. 10. 08:16
Idézet: Lipton - Dátum: 2010. 03. 08. 23:29
27", S-IPS, 2560x1440
Elsőre kicsit szokatlan a képformátum és a pixelméret, de elég jó monitornak tűnik.
Várjuk a többi tapasztalatot majd!
Fekete, pixelméret (olvashatóság) milyen?
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 03. 10. 08:25
Idézet: alvaro - Dátum: 2010. 03. 09. 16:52
A sávosodás az sajnos a gyengébb képességű elektronika hibája, vagy inkább sajátossága. Ha majdan veszel monitort, lényegében erre érdemes figyelni. Amelyik már 10 vagy még nagyobb LUT-al rendelkezik azoknál még finomabbak az átmenetek. Mondjuk 12 és 14 bites lut már többnyire csak a profi monitorok sajátja.
Egy próbát amúgy még megérhet egy jobb minőségű DVI kábellel is kipróbálni a monitort. Eltűnni ugyan nem fog, de a jobb jel miatt némileg javulhat a helyzet.
A mai S-PVA paneles jobb monitorokkal kalibrálás után már elérhető 0,06-0,09 cd/nm fekete fényerő. Ez azért már elég jó, lényegében csak teljesen sötét helyiségben nem látszik feketének, kis környezeti fény esetén már fekete. Nyilván nem ér fel egy plazma tv feketéjével, vagy egy jófajta 100Hz-es crt tv-vel, de azért már elég meggyőző.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2010. 03. 10. 11:56
Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2010. 03. 10. 08:16
Fekete, pixelméret (olvashatóság) milyen?
A feketéje teljesen jó, nem nagyon látok különbséget ez, és az előd 2709W között, ami S-PVA volt. Kicsit féltem, hogy pirosas, meg olyan metálos lesz, de szerencsére nem olyan. Annyi, hogy az előzőnél a fényerőt levettem nullára, itt pedig 20-ra állítottam.
A pixelméret érezhetően sokkal kisebb mint a másiknál, kicsit szokni kell, hogy minden sokkal apróbb, de nem vészes. Objektíven nem tudok erről írni, mert mindenkinek más kényelmes, de az biztos, hogy rengeteg minden kifér a képre. Egy fullhd kép melett még bőven van hely másnak is.
A képarány is szokatlan az előzőhöz képest, azonnal látni, hogy szélesebb, és alacsonyabb a 16:9-es képarány miatt.

Súgó
A téma zárva.