Eléggé erős kettősséget érzek a játékkal kapcsolatban, van amiben előrelépés, de van amiben visszalépés szerintem.
Az már meg sem lep cseppet sem, hogy megjelenés napján rögtön egy 1.2GB-os patch-el indít a játék. Ez már teljesen általános manapság, hogy sokmindent már gyártásba küldés után fejeznek be. Ez egyedül azért zavart, mert így vagy fél óra volt mire a lemez berakásától végre egyáltalán eljutottam az intro-ig.
Az intro hosszú és szép, de dögunalmas, így aligha fogom többször megnézni, pedig egy jó intro-t akárhányszor megnézne az ember.
Az első dolog, ami nagyon de nagyon nem tetszett, hogy minden előjáték és felvezetés nélkül, sőt anélkül, hogy a beállításokat testre szabhattam volna. A játék bedobott egy free practice-ba, hogy most akkor vezess. Én persze rögtön kiléptem, és vicces módon úgy értékelte azt is, mintha megcsináltam volna a vezetést.
Szerencsére ez után már a főmenübe találtam magamat, ami jelentősen le van egyszerűsítve a GT5-höz de akár 4-hez képest is. Azt is mondhatnám, hogy meglehetősen snassz és semmilyen. Egy menüre került minden, beleértve az árkád és online versenyeket is. Nincs már külön Gran Turismo mód.
Ellenben a játék még itt sem engedte el a kezemet, sőt olyan szinten nem, hogy megmondta, hogy most én akkor venni fogok egy ilyen autót, és nem is tehetsz mást, amíg meg nem veszed azt a fos honda jazzt amire kényszerít. Nem értem miért kell kézen fogni az embert, miért nem vehetek olyan autót amilyet csak akarok a pénzből. Hiszen ez lenne a Gran Turismo lényege, hogy a legjobbat kihozni a pénzből. Na mind1 miután megvolt az autó már szabadjára enged a játék, de sajnos eladni nem lehet, mivel ha csak egy autód van akkor nem adhatod el. Úgyhogy pár novice kategóriás verseny lenyomása után rögtön vettem egy másik autót ezt meg dobtam a kukába, már csak azért is.
Viszont itt jön képbe a másik probléma, immáron nincsenek új és használt autók a játékban, hanem csak egy dealership van, ahol az összes modell kiválasztható, és ráadásul vegyítve a standard és a premium tehát kidolgozott belső nézetes autók is. Én barom módjára rögtön jól lyukra is futottam, sikerült vennem egy standard autót,mert a játék sehol sem jelezte, hogy standard. Vagy ha igen, akkor rohadtul nem elég feltűnően.
Ha már megfőztem egyem is meg, úgyhogy azzal az autóval mentem versenyezni, de először szerettem volna tuningolni, és sajnos itt is jelentős csokintások történtek, a tuningolási lehetőségek egy része kikerült, immáron nem lehet külön sportlégszűrőt venni, vagy injektort, csak komplett "intake" tuning csomag van baromi drágán. Meg maga a menü is teljesen puritán lett, ami kezelhetőség szempontjából jó, de látvány szempontjából eléggé gáz.
Hogy úgy mondjam nem árad a Gran Turismo feeling az egészből úgy mint eddig. Leginkább semmi feeling nincs.
Nem úgy a verseny előtti töltésnél, ahol most már nem fekete képet kell nézni, hanem szép dizájnos pályalogót, meg a verseny leírását látod, majd a pályát madártávlatból amin a verseny lesz.
Ami viszont pozitív változás, hogy első mp-től kezdve érezhető, hogy jelentősen átdolgozták a fizikát a játékban, az autó sokkal közvetlenebb kapcsolatban van veled, sokkal jobban érezni az utat, és a visszajelzéseket ff-en keresztül. Szinte érzem, hogy radíroz a gumi az alulkormányozottságtól egy elsőkerekes autónál. De persze az összes többi is életszerűbb lett.
Ami a grafikát illeti, sokat már nem lehet fejlődni, a GT5 is kihozta az abszolut maximumot a PS3-ból, úgyhogy itt nincs nagy előrelépés, inkább apró csiszolások, pl éjszaka a fényszórók fénye nagyon jól vannak megcsinálva.
Érdekesség még, hogy először azt hittem kikerültek a licensz tesztek a játékból, de nem, csak megfordult a dolog. Most elször kell versenyezni egy kategóriában Pl national B, és ha elég versenyt megcsinálsz akkor nyílik meg a teszt, hogy levizsgázhass, és akkor mehetsz egyel felsőbb kategóriába.
Itt viszont egy óriási probléma van, a teszteket rém könnyűre hangolták. GT1-ben, meg GT2-ben vért izzadtam mire sikerült mindet Gold-ra megcsinálnom, de még GT5-ben is igen nehéz volt, itt meg 10-ből 9 teszt esetén elsőre megvolt az arany. Ráadásul olyan performanceok érnek aranyat, hogy szégyen, még az ideális ívet sem találtam meg a számomra ismeretlen pályán, de már megkaptam az arany plecsnit, ill kupát. De ezzel még nincs vége a versenyek is hasonlóan könnyűek, eddig az összes versenyent amin elindultam könnyedén megnyertem, pedig nem is olyan autóval indultam ami a max PP közelében lett volna.
Remélem azért valami kihívás később akad a játékban.
Szerkesztette: Mumia 2013. 12. 07. 10:21 -kor