Boldog nyomkodója lettem a hőn áhított Nikon D80-nak kedd óta.
Már nem is tudom hogy évek, vagy hónapok óta vágyok DSLR-re, de lehet, hogy emlékeztek rá, mióta kérdezgetek butaságokat a témáról

Több mint fél év kőkemény pénzgyűjtésbe került, de végre megvan.
Sajnos még értelmes képet nem tudtam csinálni, mert a korai sötétedés miatt a lakásba szorultam, ott meg még csak ismerkedek vele.
Egyébként sajnos nem hibátlan a gép.

Ha személyesen vettem volna meg a gépet boltban, biztos kérek egy másikat, de ez így elvileg nem garanciális hiba, úgyhogy azt hiszem együtt kell élnem vele. A két hiba: van egy hotpixel az LCD tetején, ami pirosan világít, amikor üzemel az LCD. Öröm az ürömben, hogy ez kívül van a visszajátszott képen, így azt nem zavarja.
A másik hiba: a keresőben a középső fókuszkeretből egy vékonyka halvány csík fut le a kereső aljáig.
Ha nem a középső fókuszt használom, hanem a dinamikust, akkor eltünik a csík, de én nem így használom a legtöbbet.
A kézikönyvben megemlíti ezt a két hibát a gyártó, és azt írja, "ez nem számít hibajelenségnek, ez előfordul"

Jobban mondva csak ezt a két nem-hibának minősülő hibát említi, és én belefutottam mindegyikbe
De azért nem zavaróak nagyon, együtt lehet vele élni, de akkor is...
Ennyit a negatívumokról, most jönnek a pozitív benyomások.
Bitang masszívnak tűnt már a kicsomagolásnál is, hát még amikor felraktam rá az obit(18-70), öröm megfogni.
Az obiról sokat hallottam, hogy az összerakás minősége gagyi. Szerintem nem. Zoomoláskor sem lötyög semmi, elég jók a gyűrűk is, nem csúszik ki magától ha lefelé tartom, és elég emberes a súlya, ahhoz képest, hogy nem egy nagyméretű obi.
A gép menüje elég egyértelmű, rögtön személyre tudtam szabni. Az iso állandó kijelzését a keresőben hiányolom, elég gáz mindíg fölnézni a felső LCD-re. Ha meg a "tanítható" gonbra rakom az iso kijelzést, akkor látom a keresőben, de nem lehet egyszerre pl. növelni az iso-t, és kijeleztetni, minden állítás után ellenőrízni kell.
Még jó, hogy D80-at választottam, nagyon kicsi lehet a többi gép keresője, ha még ez sem az a hű de nagy(szerintem).
A dioptria-állítással is meggyűlt a bajom, igazából nem tudom beállítani, mert akárhova állítom(kivéve teljesen a + oldalra) jónak tűnik, látszik a változás, de alkalmazkodik a szemem. Ilyenkor mi van? Hova állítsam?
A gép zaja marha kicsi, iso1600-nál is alig lehet észrevenni a gép LCD-jén még nagyítva sem, számítógépen is keresve találni, pedig nem szabadtéren teszteltem, így még a szoba sötétje is rátenne egy lapáttal, de nem tesz
Sajnos ezzel az obival nem nagyon lehet félhomályban(kb ilyen a szobám fénye) fényképezni bemozdulás nélkül a fényereje/gyengesége miatt, jó lesz majd a 50/1.8
A táska, amit most hozzá adott a Digitcam, elég érdekes. Oldaltáska(nekem jobban tetszik a háti) és nehéz úgy elrendezni a belsejét, hogy jó legyen. Elrendezni, tudniillik tépőzáras az összek fakk(nem találok jobb szót) így oda rendezed, ahová akarod. Nekem a múltkorában kölcsönkapott Olympus tatyó jobban tetszett, ahol egy T alakú belső volt, így pont belement a gép obival. Nos, hiába, hogy oda rendezem ezt a táskát, ahová akarom, T-t nem lehet kihozni :Đ Na mindegy, ajándék lónak...
A gép akksijától többet vártam, jobbnak harangozták be, nemhogy a gyári 2k7 képet nem lehet vele fotózni, de még a tesztekben szereplő 800-at sem szerintem, de lehet, hogy még túl új, be kell járatni.
És valami vicc, hogy a géphez mellékelt Capture NX 30 napos verzió

Még jó, hogy elsőre eltaláltam a kódját, így végleges lett
Összegezve azt tudom mondani egyelőre, hogy a gép nagyon rendben van, ezek a kisebb hibák, amit felróttam feljebb, és amiket szigorú szemmel kerestem, nem nehezítik meg a fotózást, és nem csökkentik az élményét sem. Ha minden jól megy, jövő héttől lesz újra netem otthon, és akkor írok élménybeszámolókat róla, és teszek fel képeket.
bye
u.i. nehogymár ennyi grimaszt ne engedélyezzen a fórummotor...törölnöm kell párat. ahol úgy érzitek raktam volna, oda raktam is, hehe