HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (323 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VII. Értékeld a témát: **--- 2 szavazás

#561 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 15. 22:26

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 21:36

a filmes időkben voltak cserélhetetlen, fixen beépített zoomobival ellátott tükörreflexes gépek is
azok tényleg egyfajta hidat képeztek a zsebkamerák és az "igazi", cserélhető obis tükrösök közt, így kapták a "bridge" megjelölést

aztán idővel digitális kompaktok közt is jelentek meg olyanok, amik külsejükben (zoomobi, kényelmes markolat) emlékeztettek a filmes bridge-ekre, ezért ezeket is kezdték így nevezni - anélkül, h ténylegesen át is hidalnák a két (kompakt és DSLR) kategóriát...

míg végül jött az egyetlen Sony R1, ami tényleg efféle híd a kompakt kategória megoldásaival, de a nagy érzékelő miatt tükrösökre jellemző képminőséggel - viszont azóta a Sony is utód nélkül állt le vele, így manapság ismét nincsen joggal hídnak tekinthető modell, csak küllemben

Így már érthető. ;)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#562 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 22:34

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 21:59

Én is gratulálok, jó választás a D40. Nem a világ legjobb gépe, de ennyi pénzért más sem ad többet.

Obik terén egy biztos: a kitobit rövidnek fogod találni. Ne kapkodd el a döntést a bővítésről, rágd meg jól, ér-e relatíve sok pénzt a 18-70 (D70 kitobi) + 70-300VR duó, vagy megelégszel a kitobival, és mellé veszel egy 55-200VR-t. Utóbbi is teljesen korrekt páros.

Ja, van még egy megoldás: ultrazoom (18-200VR). A rugalmasságon és a kompakt méreten kívül nem sok előnye van...

Köszi!  :respect:  Biztos lesznek még kérdéseim, majd segíthetnél. :p 

Szerintem ez a masina hozza képminőségben a nagyokat (pl. D80), talán zajban még jobb is.

Őszintén szólva a 18-135-öt nézegettem (mielőtt még meglett volna a gép), majd meglátjuk. Igazából nem szeretném cserélgetni az obikat, ha nem muszáj (porosodás, kopás), ezért gondolkodtam egy objektívben. Mit gondoltok erről? :)

-----------

qnadam!, köszike! :respect:
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#563 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 22:35

Idézet: Lauda - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 22:19

Igazad van, nem minden kompaktnak szar az obija, de 90%-ra ez elmondható. :)

A bridge kifejezést én sem értettem miért van, mondjuk most se értem. :Đ

90% kicsit túlzás, meg az is hogy általánosan sz*r, van amiben egy olcsó slr optika roszabb, pl. feloldóképesség, CA, stb. A Kminolta A2-nek olyan optikája van hogy 8 Mpixel-es képeken is pixel-szintű részletezést ad, ráadásul ekv. 28-200mm F2,8-3,5 mellett, ez dslr-re egy vagyon lenne, akár töbszöröse a váznak.  Persze előny hogy olyan optikát választasz amilyet akart akár a pro kategóriából is csak legyen rá pénz. A vázak előnyei vitathatalanok, arról nem is beszélek.

#564 Felhasználó inaktív   Brown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 22:38

Idézet: Lauda - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 23:34

Őszintén szólva a 18-135-öt nézegettem (mielőtt még meglett volna a gép), majd meglátjuk. Igazából nem szeretném cserélgetni az obikat, ha nem muszáj (porosodás, kopás), ezért gondolkodtam egy objektívben. Mit gondoltok erről? :)

Én is így gondolkodtam az elején, hogy veszek egy 18-200Vr-t, aztán mégis a 70-300VR lett.
Messzebbre el tudok érni vele és képminőségre is jobbat mondanak rá. Hátránya, hogy cserélgetni kell.
De hamár ilyen gépem van, akkor cserélgetem!  :p

#565 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 22:54

Idézet: Lauda - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 23:34

Köszi!  :respect:  Biztos lesznek még kérdéseim, majd segíthetnél. :p 

Szerintem ez a masina hozza képminőségben a nagyokat (pl. D80), talán zajban még jobb is.

-----------

qnadam!, köszike! :respect:

Na erről van szó, cirka 100e pénzért, ekkora átfogásnál ne várj csodát. Lágyabb képek, nem túl nagy fényerő (bár a kit-nél így is jobb), nemtom nézhetek tesztet, hogy ne mondjak h*lyeséget, szeritnem vignettál is. Mindegy mit veszel, csak előbb olvass utána, teszteket, többféle fórumot, mert nem olcsóságok, viszont egy igen jó obi az még a váznál is hosszabb távra szólhat és értékállóbb is.

#566 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 08:36

Idézet: Brown - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 22:38

Én is így gondolkodtam az elején, hogy veszek egy 18-200Vr-t, aztán mégis a 70-300VR lett.
Messzebbre el tudok érni vele és képminőségre is jobbat mondanak rá. Hátránya, hogy cserélgetni kell.

Nekem van egy 70-200 meg egy 17-55. Nem cserélgetem, hogy csinálom ?  :cool:

Szerkesztette: RiCS 2007. 12. 16. 08:47 -kor

#567 Felhasználó inaktív   Brown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 08:41

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 9:36

Nekem van egy 70-200 meg egy 17-55. Nem cserélgetem, hogy csinálom ?

:D  :D  :Đ  :D  :D
Na igen, akinek két váza van.  :Đ
Majd egyszer én is veszek a D40 mellé egy D300-at.  :p  :cool:

Szerkesztette: Brown 2007. 12. 16. 08:52 -kor

#568 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 08:49

Amúgy nem kell félni a porosodástól, két mozdulattal le lehet törölni a szenzort, meg körtepumpa is sokat segít. :)

#569 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 12. 16. 10:01

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 9:49

Amúgy nem kell félni a porosodástól, két mozdulattal le lehet törölni a szenzort, meg körtepumpa is sokat segít. :)

Kirázott a hideg mikor egy kandúr azt ecsetelte hogy milyen vászonnal és alkoholos folyadékkal súrolta a CCD-t. Mert nem értem hogy kerülhet zsíros tapadó szenyeződés rá. Mert ha csak lefújható a szennyeződés akkor törölni felesleges, sőt káros.

#570 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 10:06

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 10:01

nem értem hogy kerülhet zsíros tapadó szenyeződés rá

a levegőben nem csak száraz por van, de városban pl a dízelkorom sem ritka - és az könnyen megtapadhat a CCD előtti szűrőn

#571 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 10:25

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 22:36

..míg végül jött az egyetlen Sony R1, ami tényleg efféle híd a kompakt kategória megoldásaival, de a nagy érzékelő miatt tükrösökre jellemző képminőséggel - viszont azóta a Sony is utód nélkül állt le vele, így manapság ismét nincsen joggal hídnak tekinthető modell, csak küllemben

Tipikus sony hozzáállás. Piacra dobunk 100 féle cuccot, amelyik fogy azt fejlesztgetjük. A többi meg így járt. Egy ilyen régóta működő piacon ez elég komolytalan. Kár, mert az f828-ba nagyon belezúgtam annakidején, és azóta is hiába várom a folytatást.

#572 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 11:12

Idézet: Ombuccmann - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 11:25

Tipikus sony hozzáállás. Piacra dobunk 100 féle cuccot, amelyik fogy azt fejlesztgetjük. A többi meg így járt. Egy ilyen régóta működő piacon ez elég komolytalan. Kár, mert az f828-ba nagyon belezúgtam annakidején, és azóta is hiába várom a folytatást.

Igazándiból hova lehetne azt fejleszteni? nagyn jóra sikerült. Nagyobb pixelszám? Divatos arcfelismerés, nagyobb LCD, Iso? Esetleg egy optikai képstabi elférne de emiatt nem fejlesztenek új modellt, sajna marad a haszáltpiac.

#573 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 11:30

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 10:01

Kirázott a hideg mikor egy kandúr azt ecsetelte hogy milyen vászonnal és alkoholos folyadékkal súrolta a CCD-t. Mert nem értem hogy kerülhet zsíros tapadó szenyeződés rá. Mert ha csak lefújható a szennyeződés akkor törölni felesleges, sőt káros.

Nohát, megtanítasz szenzort puceválni ?  :cool:

Nem kell arra gondolni, hogy húde bonyolult folyamat. Persze abba az irányba sem szabad elmenni amit birdie terjeszt a pixinfon hogy fültisztító meg alkohol jó lehet ha meg száradási nyomok lesznek a szenzoron akkor ledörgölhető száraz fültisztítóval mert az aztán akkora sült baromság, hogy ihaj (tegyük hozzá, ha megemlítem az eclipse-et és társait kiröhög, és nyomja hangosan a saját marhaságát - ő már csak ilyen). Amellett, hogy vattaszálak maradnak a szenzor környékén, megkarcolhatod a lowpass filtert és a száradási nyomokat sem tudod rendesen lebirizgálni róla. A másik szépség, hasonló eszközökkel a csurgó laci szokott takarítani - faspatulán vatta, alkohol. Van akinek megfelel - nekem már a puszta gondolatra is feláll a szőr a hátamon. Én pecpadet, sensor swabet és eclipse-et használom.

Kép

Cseppentés, két mozdulat oda és vissza, készen van - nincs száradási nyom, nincs vattaszál, nincs karcolás, nincs para és ökölbe szorult fej. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés.

A ragacsos lefújhatatlan szennyeződés pediglen nem urban legend, hanem két-három havi intenzivebb, vagy egy éves lájtos használat egyenesági velejárója. Hogy nem találkoztál vele, vagy nem vetted észre ? Ki tudja. 

#574 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 12:05

Idézet: DLL - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 22:35

90% kicsit túlzás, meg az is hogy általánosan sz*r, van amiben egy olcsó slr optika roszabb, pl. feloldóképesség, CA, stb. A Kminolta A2-nek olyan optikája van hogy 8 Mpixel-es képeken is pixel-szintű részletezést ad, ráadásul ekv. 28-200mm F2,8-3,5 mellett, ez dslr-re egy vagyon lenne, akár töbszöröse a váznak.  Persze előny hogy olyan optikát választasz amilyet akart akár a pro kategóriából is csak legyen rá pénz. A vázak előnyei vitathatalanok, arról nem is beszélek.

Azért nem túloztam akkorát. Ti sem tudtok néhány gépnél többet felsorolni, aminek tényleg jó az optikája, pedig 100-szor jobban ismeritek nálam a fotós világot. Azt az x gépet leszámítva viszont ontják a sz@rt. :D

#575 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 12. 16. 12:33

"Nohát, megtanítasz szenzort puceválni ?"

A világért se! Csak azt fuvoláztam hogy nem kell átesni a pacinak az ő túlsó oldalára, mert a takarításmániás akkor is takarít mikor nincs mit. És itt sok szenzortakarítási témánál, nem mindegyiknél, olyan érzéseim voltak. Mellesleg én a gépemhez gyárilag beépített szöszmöszt kaptam, három folt meg egy szőke hajszál formájában amit csipesszel kellett kivenni a tüköraknából. Igaz hogy én elég keveset fényképezek, meg szabadban szinte sose cserélek optikát. Csak akkor fújom le a CCD-t ha a képen látható, zavaró folt van.

#576 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 12:35

Idézet: Brown - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 22:38

Én is az elején vagyok, talán ezért gondolkodom így, majd meglátjuk mit hoz a jövő. Én igazából amellett vagyok, hogy ne kelljen cserélgetni. :p  :)

-------

Készítettem rawokat, aztán próbálgatom ez a capture nx progit, hát vazz van még mit tanulni. :Đ  Egyébként fine jpegre van állítva, szerintem semmi gond vele.

Szerkesztette: Lauda 2007. 12. 16. 12:40 -kor

#577 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 13:17

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 12:33

szabadban szinte sose cserélek optikát

ez persze csökkenti a kosz bejutásának esélyét - de nem szünteti meg!

a legtöbb (olcsóbb, nem fix fényerejű) zoomobi hossza változik zoomolás közben, és olyankor rendesen pumpálják befelé a levegőt - és a port is

#578 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 13:21

Idézet: Lauda - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 12:35

Készítettem rawokat, aztán próbálgatom ez a capture nx progit, hát vazz van még mit tanulni

már csak azért is érdemes, mert a kamera beállításainak megfelelő opciókat megtalálod a Capture-ben is - és így utólag roppant jól lehet kísérletezni, bizonyos jellegű képekhez mi az ideális (pl. kontrasztgörbéből)

#579 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 13:51

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 13:21

már csak azért is érdemes, mert a kamera beállításainak megfelelő opciókat megtalálod a Capture-ben is - és így utólag roppant jól lehet kísérletezni, bizonyos jellegű képekhez mi az ideális (pl. kontrasztgörbéből)

Ezt eddig észre se vettem, köszi a tippet!! :respect:  :up:

#580 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 13:59

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 13:17

ez persze csökkenti a kosz bejutásának esélyét - de nem szünteti meg!

a legtöbb (olcsóbb, nem fix fényerejű) zoomobi hossza változik zoomolás közben, és olyankor rendesen pumpálják befelé a levegőt - és a port is

Tökmindegy, a szenzor előbb-utóbb koszos lesz, akárhogy is félti-óvja a nép. :) Nem kell vele foglalkozni.

Téma megosztása:

• (323 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.