HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (323 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VII. Értékeld a témát: **--- 2 szavazás

#821 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 28. 11:49

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 11:44

Jááájj, erre mi szükség volt.

Brett Shaw, nézd meg ezt is: http://range.wordpress.com/2006/07/15/mode...ing-relaxation/ Az eleje kis öntömjénezés, ha azt túléled, egész összeszedett és követhető.

Ne bántsd! :) Az alapok lejöttek abból is, most már értem a lényegét a dolognak. Pláne, hogy a magyar tudásom magasan jobb, mint az angol. ;)
Köszi mindettőtöknek!

Szerkesztette: Brett Shaw 2007. 12. 28. 11:52 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#822 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 12:00

Idézet: Satriani - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 12:46

Szerintem nem írta senki, hogy pont az IS miatt lett jobb a frissített változat. Optikailag is fejlesztettek rajta, a teszt szerint összehasonlíthatatlanul élesebb, mint a korábbi verzió. Egyetlen gyengéjének a vignettálás tűnik, ami DX-es (vagy Canonnál hogyishíjják az APS-C-re szánt üvegeket) lencséknél valahol természetes.

Akkor OKS.
Valahogy ez jött le nekem. :)
Az nagyon látszik, hogy élesebb a cucc. IS helyett inkább a fényerején javítottam volna... persze akkor meg drágább lenne.
RDaneel_hu

#823 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 12:03

pentax vs canon vs nikon: pentaxot asszem azért vettem, mert másnak nincs :D najó nem, de az volt szimpatikus. meg hogy manuális optikák, hű de jó lesz, aztán rájöttem, hogy lusta vagyok én ehhez, most azért nem volna rossz egy olcsóbb fényerős tele, bár most egy canonhoz valóra sem nagyon lenne pénzem :)

nikonból d50 és d70 volt a kezemben, kényelmesek voltak, a gombnyomás + tárcsatekerés bejövős megoldás volt eléggé, canonból 400d-t használtam majdnem egy hétig, az sem volt egy rossz gép, mert szép képeket csinált, a kitobi sem volt használhatatlan, de kényelmetlen volt fogni nagyon :( igaz markolat nem volt rajta.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#824 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 12:04

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 8:59

Árulja már el valaki, hogy miért olyan szar a 18-55-ös Canon kitobi? :)
Szerintem bőven lehet vele jó képeket csinálni.
És arra is kíváncsi lennék, hogy mitől lesz ez olyan fasza IS-es verzióban? :)

számomra pl alapvetően azért lenne szar, mert
  • a fogása borzalmas
  • a manuális fókusz képtelenség
  • elnyeli a fényt azzal az induló blendével :D
  • randa a fókuszon kívüli részek rajza
a többi képessége, mint pl élesség, az új verzióban már kielégítőek.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 12. 28. 12:04 -kor

#825 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 13:03

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 12:03

400d-t használtam majdnem egy hétig, az sem volt egy rossz gép, mert szép képeket csinált, a kitobi sem volt használhatatlan, de kényelmetlen volt fogni nagyon :( igaz markolat nem volt rajta.

a legnagyobb hibát (az obihoz olyan közel van a váz saját markolata, h csak japán vagy női ujjak férnek el az obi súrolása nélkül) az sem tudja javítani
márpedig az ember többnyire fekvő képeket készít, és olyankor muszáj ott fogni

#826 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 13:10

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 12:04

[*]elnyeli a fényt azzal az induló blendével :D

ez általában akkor gond, ha az obi csak lerekeszelve ad szép képet: akkor nagyon nem mindegy, h mondjuk 2.8-as indulóról kell 4-ig rekeszelni, vagy 5.6-ról 8-ra...

az új 18-55 azonban már teljesen nyitva is meglepően jó, még a széleken is, így szerintem a fényerő nem igazán gond vele (az IS pedig még akkor is kisegítené valamennyire, ha optikailag maradt volna olyan, mint a régi)

remélhetőleg egyenletesen ilyen jó lesz, mert a réginek a gyártási szórása is nagyon nagy volt

#827 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 12. 28. 13:55

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 14:10

ez általában akkor gond, ha az obi csak lerekeszelve ad szép képet: akkor nagyon nem mindegy, h mondjuk 2.8-as indulóról kell 4-ig rekeszelni, vagy 5.6-ról 8-ra...

az új 18-55 azonban már teljesen nyitva is meglepően jó, még a széleken is, így szerintem a fényerő nem igazán gond vele (az IS pedig még akkor is kisegítené valamennyire, ha optikailag maradt volna olyan, mint a régi)

remélhetőleg egyenletesen ilyen jó lesz, mert a réginek a gyártási szórása is nagyon nagy volt

A gyártási szórás meg abból van hogy a béka segge alatti munkakultúrájú országokban gyártanak sok dolgot.

#828 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 14:05

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 13:55

A gyártási szórás meg abból van hogy a béka segge alatti munkakultúrájú országokban gyártanak sok dolgot.

kínában is tudnak jó minőséget gyártani, csak az többe kerül. ezzel szemben a német betanított munkást pont ugyanannyira nem érdekli a termék minősége, mint a kínait, ha nem ellenőrzik rendesen.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#829 Felhasználó inaktív   DLL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 14:07

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 12:35

Ez OK... de konkrétan arra gondolok, hogy az IS miatt mitől lenne jobb ebben a zoom-tartományban?
Meglepődnék ha az élessége és részletezőképessége az IS-hez lenne köthető. :)

Mondjuk tág rekessezl is messze szebb a rajza mint az elődjének, de ha lerekeszelsz F 5-6-8 környékére már jól jöhet az IS.
Ellennék ezzel és az 55-250 IS-es jó ideig. :)

#830 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 14:22

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 14:05

kínában is tudnak jó minőséget gyártani, csak az többe kerül. ezzel szemben a német betanított munkást pont ugyanannyira nem érdekli a termék minősége, mint a kínait, ha nem ellenőrzik rendesen.

és nem is igen hiszem, h egy ilyen obi gyártásához manapság precíz emberi munkára lenne szükség

az ellenőrzéshez már valszeg igen, így gondolom a MEO-n spórolnak

#831 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 12. 28. 15:18

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 15:05

Magam láttam malajziában és japánban készült ugyanolyan Canont a japán minősége jobb volt. A mostani pentaxom fülöp szigeteki ropog a burkolata, lehetne jobb is.

Szerkesztette: ottokar 2007. 12. 28. 15:20 -kor

#832 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 17:16

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 15:18

Magam láttam malajziában és japánban készült ugyanolyan Canont a japán minősége jobb volt. A mostani pentaxom fülöp szigeteki ropog a burkolata, lehetne jobb is.

Ezzel most megerősíteni vagy cáfolni akartad a qnadam által írottakat?

#833 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 19:59

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 13:10

nekem gond, mivel a fotóimat az esetek 90%ában teljesen nyitott blendével készítem, és szükségem van legalább F/2,8ra. inkább egy 50 1,8, mint egy kitobi.

#834 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 12. 28. 21:52

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 20:59

nekem gond, mivel a fotóimat az esetek 90%ában teljesen nyitott blendével készítem, és szükségem van legalább F/2,8ra. inkább egy 50 1,8, mint egy kitobi.

Bozontosfarkú fészekrakó kismókus legyek ha értem. Mit fényképezel egyáltalán?

#835 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 22:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 21:52

Bozontosfarkú fészekrakó kismókus legyek ha értem. Mit fényképezel egyáltalán?

ha nincs fény, vagy ha szűk mélységélességet akarok, mi más esélyem van, mint az F/2,8 vagy az alá menés?

a képeim egyik felét gyér fényviszonyok közt (este utcán, vagy beltérben homályban), negyedét kevés mélységélességgel mint cél (portrék, közelképek, egyéb szelektív fókuszt igénylő dolgok) készítem, a maradéknál tudom az obit rekeszelni.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 12. 28. 22:03 -kor

#836 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 23:11

Idézet: debaj - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 5:58

Előzetes tükörfelcsapás: állványról fényképezve makrónál, hosszabb expozícióknál, vagy tele állásban attól a kis lökéstől is bemozdulhat a kép, amit a felcsapódó tükör okoz. (Kézből fényképezve nincs jelentősége, a legbiztosabb kezű fotós keze is jobban remeg, mint amekkorát a tükör lök a gépen. :) ) Ezt a bemozdulást úgy előzik meg, hogy exponálás előtt pár másodperccel "felcsapatják" a tükröt, hogy lecsengjen a rezgés, mire elsül a gép.

Exposure bracketing: két haszna lehet: egyrészt ha a különleges fényviszonyok (vagy az objektívre tett szűrők) miatt nem bízol a gép fénymérőjében, akkor inkább lősz egy sorozatot, ahol a gép a mért érték alá, vagy föléexponál. Aztán otthon, nyugodt körülmények között kiválaszthatod a legjobb képet. (Tudom, RAW szerkesztővel egyetlen RAW-ból is lehet ilyet csinálni, de szebb, zajmentesebb lesz a végeredmény, ha nem digitálisan bizergeted a képet. Valódi létkérdés a filmes gépeknél volt, például a diát pontosan kell exponálni, ha félremegy, könnyen selejt lesz a kép.) Másrészt ugye, amit mindenki kipróbál legalább egyszer, a HDR technika. Mivel itt eleve több fotóból rakod össze a végleges képet, nem mindegy, hogy kézzel kell "végiglépkedned" az expozíciósorozaton, vagy szinte elhanyagolható idő alatt elkattintja a gép azt a három-öt képet. Ugye a fákat fújja a szél, a madarak tovalibbennek, minél rövidebb idő alatt elkészül a sorozat, annál kevesebb szellem lesz a képen. (Igen, ezt is lehet egyetlen RAW-ból csinálni, megfeleő zajosodás ellenében.)

Köszönöm szépen a tájékoztatást! :respect:  :up:
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#837 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 23:18

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 7:06

A 350D, 400D fogásán nagyon sokat javít az egyébként géppel összemérhető építésű markolat. Én mondjuk abban bízom hogy az utód megjelenésekor a 400D-t picivel a D40x köré árazzák IS kitobival, ami mint láthattunk igen ütőképes kombinációt alkot. Amúgy, ha belegondolsz, 400D képességeiben nincs jelentősen megcsapkodva (gyakorlatilag ha a fogása olyan lenne mint a 40D-é a 40D jelentős piacot veszítene! Gyakorlatilag a sorozat, liveview és ilyenek vannak a 40D előnyére, de pl 30D-n már túlmutat egyes képességeiben), tartósságáról durva infók mennek a neten két bulifotósról tudok aki 80k expónál és 150k expónál tart velük.

Jah igen, pl most látok ebayen 70-300 IS teleobjektívet 90k körül, és az közismerten az olcsó telezoomok koronázatlan királya canonon.

A fogásnak alapban is jónak kellene lenni, nem csak markolattal, ami megint plusz pénz, felesleges kidobás a legtöbb usernek, aki 400D-t vesz. :)  Ja hogy az új obival ütőképes lesz, mint amilyen most a D40? Könyörgöm a 400D több, mint egy éves. :omg:

Ezzel megint nem a márkát fikázom, csak nem értem egy ekkora cég hogyan követhet el ilyen buta hibákat. :D

Szerkesztette: Lauda 2007. 12. 28. 23:19 -kor

A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#838 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 23:23

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 11:13

Nagy fókusztávoknál erre van megfelelő technika a váz adta lehetőségeken felül is. Megfelelő légzés, lassú elsütés és az egyik kéz rajta tartása az obi végén átlapolva. Ez így furán hangzik, de biztos mindenki látott már ilyen képeket.

És nagyon függ az expó idejétől is, 1-1.5 másodperc körül kritikus, felette már nem annyira.

Az obi tömege is fontos, egy 600-as monstrum máshogy "hangolja" a rezgést, mint egy kisebb üveg.

Üdv!

Én eddigi tapasztalataim szerint 1/10-ed másodpercet tartottam ki bemozdulás nélkül. Most akkor ez rossz? :Đ  Bár még sokat kell tanulnom. :)

#839 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 23:39

Idézet: Lauda - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 23:23

Én eddigi tapasztalataim szerint 1/10-ed másodpercet tartottam ki bemozdulás nélkül.

Ez mázlifaktor. A tapasztalat az ún. reciprokszabályt bizonyítja, ami azt fejezi ki, hogy az aktuális (35 milliméteres filmre számolt) gyújtótávolság reciprokát (ottokar kedvéért: lehúzva a millimétert és szekundumot írva a helyébe :) ) már nagy valószínűséggel bemozdulásmentesen "kitartod" kézből. Tehát ha 50 milliméter ekvivalens gyújtótávolsággal fotózol, akkor a zársebességet érdemes 1/50 s fölött tartani.

Az 1 - 1,5 másodperc a tükörfelcsapódás okozta rezgésekre vonatkozott, egy másodpercet elég kevesen tartanak ki "kézből". :)

Szerkesztette: debaj 2007. 12. 28. 23:40 -kor

#840 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 00:42

Idézet: debaj - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 23:39

Ez mázlifaktor. A tapasztalat az ún. reciprokszabályt bizonyítja, ami azt fejezi ki, hogy az aktuális (35 milliméteres filmre számolt) gyújtótávolság reciprokát (ottokar kedvéért: lehúzva a millimétert és szekundumot írva a helyébe :) ) már nagy valószínűséggel bemozdulásmentesen "kitartod" kézből. Tehát ha 50 milliméter ekvivalens gyújtótávolsággal fotózol, akkor a zársebességet érdemes 1/50 s fölött tartani.

Az 1 - 1,5 másodperc a tükörfelcsapódás okozta rezgésekre vonatkozott, egy másodpercet elég kevesen tartanak ki "kézből". :)

Okés már kezdem kapizsgálni. :D A gyújtótávolságot most néztem meg, 18mm volt, kint az utcán este, iso 800-on.:Đ  Biztos lehet még ez alá is menni, nem próbálgattam olyan részletesen, de 1/4-ed, 1/5-öd sec már bemozdult, aztán feltettem 1/10-re és jó lett. Idegállapottól, fáradtságtól, sok mindentől függ.

;)

Téma megosztása:

• (323 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.