Közoktatási rendszergazdák III.
Elküldve: 2009. 04. 17. 13:08
laptop, tartományban, offline fájlok a home mappára engedélyezve.
az a baja, hogy nem, szinkronizálja le a profilt a szerverre, tehát a változtatásokat nem menti fel a szreverre.
semmi ilyen policy nincsen, a hálózatot rendesen eléri (bekapcsolás előtt bedugva, kikapcsolás után meg akkor van kihuzva vezetékesen a lanból).
logokba semmi.
ötletek?
Elküldve: 2009. 04. 18. 21:38
Idézet: charlie - Dátum: 2009. ápr. 17., péntek - 13:08
laptop, tartományban, offline fájlok a home mappára engedélyezve.
az a baja, hogy nem, szinkronizálja le a profilt a szerverre, tehát a változtatásokat nem menti fel a szreverre.
semmi ilyen policy nincsen, a hálózatot rendesen eléri (bekapcsolás előtt bedugva, kikapcsolás után meg akkor van kihuzva vezetékesen a lanból).
logokba semmi.
ötletek?
Jogosultságok?
Elküldve: 2009. 04. 19. 07:56
Elküldve: 2009. 04. 19. 08:23
Idézet: charlie - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 7:56
Nem lehet, hogy egy frissítés telepítése okozza ezt a problémát?
Nézd meg a telepítési listát, hátha valami biztonsági rés tömködése okozza a jogosultsági problémát.
Elküldve: 2009. 04. 19. 09:03
Elküldve: 2009. 04. 20. 10:57
Hogy tudom azt megtenni, hogy a user, windowsos profilját a user gépeken és a szerveren is tárolja el?
Továbbá hogy tudom azt megtenni, hogy a szerveren legyen külön tárhelye, amin tárolhatja a doksijait?
Fájlszerver feltéve, már csáltam olyan hozzáférést, amit csak csoport vehet igénybe, de nem egyedi mindenkinek.
Elküldve: 2009. 04. 20. 11:10
Idézet: AzÚr - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 11:57
Hogy tudom azt megtenni, hogy a user, windowsos profilját a user gépeken és a szerveren is tárolja el?
Továbbá hogy tudom azt megtenni, hogy a szerveren legyen külön tárhelye, amin tárolhatja a doksijait?
Fájlszerver feltéve, már csáltam olyan hozzáférést, amit csak csoport vehet igénybe, de nem egyedi mindenkinek.
Ajánlom az itt található: link screencast-ok közül a Csoportházirend - 1. rész: alapok és a Group Policy Management Console, Csoportházirend - 2. rész: GPO létrehozása és opciók és a Munka az Active Directoryval - 1. rész: az Active Directory Users and Computers című videót. windows profilokat és a dokumentumok szerveren tárolást a házirendekben tudod beálíltani. A felhasználók hálózati mappáját az Active Directory Users and Computers-nél tudod bekapcsolni a felhasználó tulajdonsági köztt megtalálható. a HOME könyvtár jogosultságait meg neked kell beálíltani kézzel a biztonság fülön.
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01
Elküldve: 2009. 04. 20. 11:33
Közbe elkészítettem, h minek is kéne lennie ha készen lesz:
Követelmények:
- Client gépek tartomány és munkacsoportbeli belépési lehetőséggel (Azaz, ha a server meghal, vagy nem elérhető, akkor is lehessen dolgozni)
- Userek profilja, a Client gépeken is tárolódjanak el (+egy dokumentumok mappa is társuljon hozzá)
- Userek távoli asztal kapcsolattal, is csatlakozhassanak a szerverhez, akár otthonról is, így elérve a szerveren tárolt adataikat dolgozhassanak interneten keresztül.
- Minden user, a csoportra vonatkozó, külön tárhelyet kapjon a szerveren, amin tárolhatja dokumentumait, illetőleg ezt a mappát szinkronizálni is kell a kijelölt Client gépekre.
- RMS használata
- ISA szerver használata
Lényeg:
Az irodista, ha akar, otthonról is kényelmesen elérhesse a fájljait, illetőleg távoli asztal segítségével dolgozhasson.
Az irodában lévő gépén is legyenek meg a fájljai (alapból a szerverre dolgozna), így szerver lehalás esetén sincs fennakadás és tud dolgozni az irodista.
Az irodai gépen való bejelentkezéskor, az irodista gépén lévő adatok, illetőleg profilja, szinkronizálódjon a szerveren lévővel (dátum szerinti frissítés).
Szervezeti felépítés:
A gépek egy része át kell, hogy álljon a tartományokra, másik része marad munkacsoportban (egyelőre).
A fizikai felépítés: WAN-->Router--->Server
| |
| --> Tartományi gépek switchcsel összekapcsolva
|
-------> Munkacsoportos gépek switchcsel összekapcsolva
Elküldve: 2009. 04. 20. 14:01
szinkronizálás offlien files használatával megoldható, valamint gp-vel be lehet állítnai ,hogy hány tartományi bejelentkezést engedjen elérhető dc nélkül.
Elküldve: 2009. 04. 20. 14:29
Idézet: charlie - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 14:01
szinkronizálás offlien files használatával megoldható, valamint gp-vel be lehet állítnai ,hogy hány tartományi bejelentkezést engedjen elérhető dc nélkül.
Ja távoli belépés szerverre rögtön felejtős. Dolgozzon a munkahelyén. Esetleg VPN, ha már van ISA, bár ahhoz meg nem ártana néhány könyvet elolvasni.
ps: Az mondjuk csak hab a tortán, hogy eddig szerverre se volt keret, most meg ISA és hasonlók...
Szerkesztette: FlowM@N 2009. 04. 20. 14:30 -kor
:::HWSW World Community-Team©::: :::Windows Licencek::: :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.
Elküldve: 2009. 04. 20. 21:30
Idézet: FlowM@N - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 14:29
ps: Az mondjuk csak hab a tortán, hogy eddig szerverre se volt keret, most meg ISA és hasonlók...
Hardverre nincs, de szoftver már tavaly óta van:)
Volt itt rendszergazda, aki valahogy kisírta...mi meg szerverért sírunk...remélem a sorsunk nem az lesz, mint neki lett :Đ
A távoli asztal helyett akkor hogy? VM-es okosság esetleg? Vagy, hogy ajánlott? 1db gépet esetleg be tudok még valahogy paszírozni pluszba a rendszer kiszolgálásba, valami kis alap 2GHzes cerkát, 512 rammal, ha az segítene.. a biztonságon és a távoli munka sebességén is javítana..
Ma odáig jutottam, h:
AD fennvan, DNS szerver fennvan, Fájlszerver fennvan (még nincs nagyon konfigolva)
A domainbe léptetések megvoltak.
Egyedi jogkörű usereket hoztam létre, külön csoportokba,
path és tárhely jogokkal is megfűszerezve.
Már tudok template-eket is kezelgetni..elvileg.
A profil szinkronizációt még nem oldottam meg (Mit állítsak, vagy hogyan?), mint ahogy a többit sem, amit még nem soroltam fel
Holnap nem sok időm lesz rá, de szerda délután, egész éjszaka melózom, szal elbíbelődök majd.
5leteket és jó kis oktatóanyagot szívesen fogadok.
Nagyon élvezem ezt a kiokosodást, bár néhány alap fogalmat még meg kell emésztenem, meg hajjajj, mennyit kell még tanulnom..alig várom, h legyen rá időm.
Néztem oktatást, de 150e+Fa az ára.. és nem nagyon van bizodalmam, h olyan szinten meg is tanítják, mint amennyire szeretném..lehet annyiból inkább magántanárt keresnék..
Nem is lenne sok a tudáshoz mérve, csak keresnék annyival többet, h megengedhessem magamnak
Elküldve: 2009. 04. 21. 07:08
Ez mind-mind manapság így egy hálózaton sincs nagyon megcsinálva egyszerre, mert rengeteg bistonsági problémát vet fel. Meg erős vasak kérdése is. Meg a tapasztalaté is, összerakni egy dolog egy rendszert, azt üzemeltetni is kell, ha esetleg történik valami tényleg. S nem a vashalálra gondolok. Összakattintani nem olyan vészes, de megcsinálni úgy, hogy biztonságos is legyen, az rengeteg kompromisszum kérdése is, ami alapvetően gondolkodásmódot feltételez. Ehhez pedig idő kell.
Tanfolyamok naná hogy drágák, de elvileg a munkahelynek képezni kellene a dolgozót, hiszen neki érdeke, hogy a háló jól menjen, az adatok biztonságban legyenek, stb. Ha ezt nem fedezik, nem támogatják semilyen formában, akkor magukra vessenek. Mert akkor az előtted szolgáló esetéből semmit sem tanultak. Gondolom én.
Magántanár szerintem nem olyan jó, mert a legtöbbet ott fogod a rendszer mellett megtanulni, száraz elmélet csak ahhoz jó, hogy ne vessz el a beállításokban. A rendszert átgondolni kell, s azt csakis ott, konkrét esetben fogod tudni. Nameg a napi szintű operatív meló...
Kérdésem, hogy a topológiai vázlat szerint nem egyértelmű, hogy mi hova is van kötve. A szerver s a kliensek ugyanazon a LAN-on vannak?
Szerkesztette: Warrior 2009. 04. 21. 07:18 -kor
Elküldve: 2009. 04. 21. 09:34
Elküldve: 2009. 04. 21. 09:34
Elküldve: 2009. 04. 21. 10:52
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2009. 04. 22. 12:55
Idézet: VKP - Dátum: 2009. ápr. 21., kedd - 10:52
Charlie: Nagyon szépen köszönöm a felajánlást! Igazán nagylelkű, de én ezt meg szeretném tanulni.
Ha más készíti el helyettem, abból én fikarcnyit sem tanulok. De tényleg köszi a felajánlást!!
A "szerver" valóban a Client gépekkel egy hálóban van.
Természetesen ez csak tesztelés formájában megy, a valóságban másképpen fognak kapcsolódni.
Arra gondoltam, hogy az egyik, másodszintű szobába fogom élesbe betolni a rendszert, ahol nem annyira gáz, h kibasszanak, ha valami nem okés.
Ott így gondoltam a topológiát:
MODEM --> Szerver LAN1 | Szerver LAN2 --> Switchbe --> Kliens gépek
Elméletileg ennek kb így kéne mennie!? A szerveren lenne az ISA is.
Azt meg tudom esetleg tenni, hogy még 1 gépet bekapcsolok a rendszerbe, az ISA-nak, vagy bárminek.
Milyen felépítést szoktak?
Előző hozzászólásomnál, ahol leírtam, h mi kell, az azért lenne jó, mert ha ez pöpecül működne, elég nagy benyomást kelthetnék a főnökségnél, h hamarabb legyen szerverünk.. Arról nem is beszélve, ha én is elérném a rendszert otthonról:P akkor nekem is szebb lenne az életem.
Elküldve: 2009. 04. 22. 13:40
nyomtatókban kelennek tonerek, (egy hétig nem dolgoztam ,beteg voltam, stb) erre megrendeltek eredetit (25e). Mikor töltetni lehet 3e-rt (ha felújítani kell akkor 7e).
szóvá tettem ezt, hogy eddig is töltettük, hogy technikailag tökmindegy, hogy úőjat veszünk vagy sem, erre úgy lebasztak ,hogy miazhogy töltetünk ,stb.
egyre kevesebb lesz a fizu, és bazmeg ilyen körülmények között dolgozni.
Elküldve: 2009. 04. 22. 15:31
Idézet: charlie - Dátum: 2009. ápr. 22., szerda - 13:40
nyomtatókban kelennek tonerek, (egy hétig nem dolgoztam ,beteg voltam, stb) erre megrendeltek eredetit (25e). Mikor töltetni lehet 3e-rt (ha felújítani kell akkor 7e).
szóvá tettem ezt, hogy eddig is töltettük, hogy technikailag tökmindegy, hogy úőjat veszünk vagy sem, erre úgy lebasztak ,hogy miazhogy töltetünk ,stb.
egyre kevesebb lesz a fizu, és bazmeg ilyen körülmények között dolgozni.
Van ez így
Nálunk is volt ilyen..
A hálózat felújításra (újraépítésre) szorul.
Erre megvan itt a megfelelő ember, aki ezt elvégzi.
Erre kihívtak egy brigádot, h vizsgálják meg, h tényleg szükség van-e a felújításra..
Namármost a hálózat az úgy néz ki, h ahova 3m kábel kell, ott 15m van, jó erősen összecsavarva:)
A falba cső nélkül vezetve, a magasfesz mellett, a falban úgy toldva, h kábel megbont, erenként szikszallagozva, majd tovább:D
3e Ftos switchek jövet-menet. otthoni használatú router:)
..stb. Ez kb 70-80 gépre.
A net időszakonként meghal, mert nem bírja, h a szekrénybe zárva 0 légáramlás van..
én ugyan kinyitom, amikor bennvagyok, de nem sokat dob a dolgon, mert a szobában alapból most kb 28 fok van és 0 légmozgás..
Ennyit a spórolásról..
Elküldve: 2009. 05. 14. 09:28
Nálunk most egész tűrhető! Kopp kopp kopp....

Súgó
A téma zárva.