HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#181 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 07. 16:49

Idézet: leslie - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 16:45

Hali,

Rencert másolnék át egyik viccmesterről a másikra. Jelenleg Acronissal csináltam egy clone disket, de mindenféle magic superblokkos hibaüzenettel elszáll az egész bútnál.
Nem hiszem, h számítana, de 3.5" pata -> 2.5" sata átállás is lenne.
Vagy maradjak a dd-nél, és partíciónként másoljak, vagy mi legyen? A 2hdd ugyanakkora.

Én igy masoltam át:
cd /; find -print0 -mount | cpio -p -0 -d -m -u /masikparticio

ez csak az adott particiot másolja, tehát ha kulon van /home, akkor az elejen cd /home, stb.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#182 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 20:26

Idézet: AkyyrA - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 11:04

Na látom nem vagyok valami népszerű erre :) De egy utolsó kérdésre légyszi válaszoljatok :) Ugye root ként nem enged be grafikus felületen csak ha konzolból bejelentkezek és startx. Tegyük fel elintéztem a dolgomat kijelentkezek, beírom login és bejelentkezek saját fiókomba megint startx, és minden oké. De van egy harmadik fiók is amivel konzolba nem tudok sehogy bejelentkezni mert azt írja hogy azonosítási hiba (grafikus felületen persze oké lenne). Loginnevében semmi ékezet semmi speckó karakter csak 9db kisbetű. Megoldható hogy gép restart nélkül be tudjon ő is jelentkezni? :)

UI: Ja és érdekes mert ezt a startx, stopx parancsokat még a MacOS x86 kisérleteimnél használtam de itt is működik :cool:

Nincs semmi gond a népszerűséggeddel. kezdő vagy, mindenki volt kezdő, a lényeg hogy ne akard megváltani a világot a második napon. ez rootként futtatunk grafikus felületet tipikusan ilyen, tudod hogy tiltva van (okkal) de te kijátszod aztán segítséget vársz. Ha a kutyosod odapiszkít a szőnyeg közepére aztán bociszemmel néz rád mit csinálsz? :)

Mellesleg nem egészen értem a problémád. Ha olyan problémád van amit nem tudsz megoldani grafikus root bejelentkezés nélkül akkor valamit rosszul csinálsz, ne azt kérdezd hogy lesz grafikus root hanem írd le mit szeretnél elérni.
Olyan pedig nincs ha valaki be tud lépni grafikusan de a tty nem engedi be. milyen userről van szó? ki hozta létre? miért?
In Flames We Trust

#183 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 07. 20:33

Idézet: leslie - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 16:45

satának kell a driver, meg ugye hda-ból egyből sda lesz.

Én Linux alatt sosem varázsoltam ilyen okossággal, partíciókat kézzel megygyártottam, cuccokat rá, tmp, proc, estébé létrehoz, aztán CDről vagy egyébről boot, loader betesz, reboot, műxik. Csak fstabot is szögels át, abba is sda legyen, vagy opciósan a többi.
Make love not Wor.

#184 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 20:45

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 20:33

Én Linux alatt sosem varázsoltam ilyen okossággal, partíciókat kézzel megygyártottam, cuccokat rá, tmp, proc, estébé létrehoz, aztán CDről vagy egyébről boot, loader betesz, reboot, műxik. Csak fstabot is szögels át, abba is sda legyen, vagy opciósan a többi.

A sata drivert a kernel bútnál betölti automatice.

Csináltam már ilyet, csak elfeledtem a trükköt. A kis Debian szerverem meg olyan szépen be van lőve, h nincs kedvem még1x újrapöcsölni mindent.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#185 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 20:47

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 16:49

Én igy masoltam át:
cd /; find -print0 -mount | cpio -p -0 -d -m -u /masikparticio

ez csak az adott particiot másolja, tehát ha kulon van /home, akkor az elejen cd /home, stb.

Ez a /boot partícióra is fog működni? Grub be fog indulni róla? Mert akkor az újon megcsinálom a partíciókat, a fentivel átmásolom, és kalap. Szép lenne. :)

#186 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 22:34

Idézet: leslie - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 20:47

Ez a /boot partícióra is fog működni? Grub be fog indulni róla? Mert akkor az újon megcsinálom a partíciókat, a fentivel átmásolom, és kalap. Szép lenne. :)

hát, én ugy csinaltam, hogy cd-rol inditottam, és a grubot ujratelepitettem az uj hdd-re.

/boot-ot kulon nem buheraltam.

#187 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 22:35

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 20:33

óó, ma már uuid van, az alapjan talalja meg a particiokat, nem ugy, hogy hol van.

#188 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 22:37

Idézet: leslie - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 20:45

A sata drivert a kernel bútnál betölti automatice.

Csináltam már ilyet, csak elfeledtem a trükköt. A kis Debian szerverem meg olyan szépen be van lőve, h nincs kedvem még1x újrapöcsölni mindent.

van valami /target-et modszer, a telepito is ugy pakolja fel.

valami kis szkript, atmasolja a fajlokat, felrakja a feltepeited csomagjaidat, és csak egyszer kell rebootolni. minimalis kieses :)

#189 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 09:46

Uraim,

Annyi volt, h az Acronis vmi idiótasága miatt átméretezi a partíciókat clone disk esetén.
Úgyhogy egy windows hostra csináltam egy full imaget a meglévő régi hdd-ről, majd ebből megcsináltam az új hdd-re a visszatöltést.
A swap-et vmiért elbacta, induláskor sírt a rendszer, úgyhogy azt fdsik-el újra kellett kreálnom.
Természetesen fstab, mtab, vmint a grub megfelelő fájljait átírtam.

Lényegében max 1 órás művelet volt az egész, thx a gondolatébresztő tippeket. :)

#190 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 08. 12:56

Sziasztok!

Sikerült felrakni az automatix-ot. Vele a flash-t. Most a Firefoxot kell lecserélnem 64-bitesre. Ez a legkevesebb. A Kubuntu alap böngészőjével megy a flash.
Viszont mindegy mire állítom a Sata mode-ot, mindig lefagy a Kubuntu (zene az utlosó fél másodpercet ismétli, egér nem megy, billentyűzeten még a num lock-ot sem tudom kikapcsolni) változó időnként, ez mitől lehet? Néha 2 percet megy, néha 10-et. Töbször kellett resetet nyomnom, mint normális kikapcsolást.

Köszi a válaszokat.

#191 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 13:32

a naplokba mi van?

#192 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 15:26

Naplókban abból az időszakból mikor leáll az OS semmi nincs. Pl. 15:01-kor nyomtam resetet, mert lefagyott. elötte 14:40-kor van a legkésőbbi bejegyzés utána pedig 2 percel később, mikor elindítottam újra.

#193 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 15:35

Üdv!

FF 2.0.11. alá flash 9 van telepítve, de amikor flashes oldal kerül elő, akkor telepíteni akarja, de közben észreveszi, h alredy installed, és frissíti az oldalt, de ismét úgy érzi, nincs fent. about:plugins-ban sincs benne.

#194 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 17:03

Idézet: MoneyHunter - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 15:26

Naplókban abból az időszakból mikor leáll az OS semmi nincs. Pl. 15:01-kor nyomtam resetet, mert lefagyott. elötte 14:40-kor van a legkésőbbi bejegyzés utána pedig 2 percel később, mikor elindítottam újra.

a szokasos ellenorzo dolgok megvoltak?

#195 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 20:47

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 17:03

a szokasos ellenorzo dolgok megvoltak?

Őszintén szólva, erre nem tudok válaszolni. Fogalmam nincs mik azok a szokásos ellenörző dolgok.
Azt tudom hogy volt vagy 800 bejegyzés az indítástól kezdve.

#196 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 08. 21:31

Idézet: MoneyHunter - Dátum: 2007. dec. 8., szombat - 20:47

Őszintén szólva, erre nem tudok válaszolni. Fogalmam nincs mik azok a szokásos ellenörző dolgok.
Azt tudom hogy volt vagy 800 bejegyzés az indítástól kezdve.

memoria teszt, hw-ek ellenorzese stb..

#197 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 09. 09:26

Idézet: leslie - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 17:45

Hali,

Rencert másolnék át egyik viccmesterről a másikra. Jelenleg Acronissal csináltam egy clone disket, de mindenféle magic superblokkos hibaüzenettel elszáll az egész bútnál.
Vagy maradjak a dd-nél, és partíciónként másoljak, vagy mi legyen? A 2hdd ugyanakkora.

Szerk: fstab, mtab, grub fájljait megeditáltam. :)

Én partíciónként cp -ax paranccsal szoktam másolni. Mindek bonyolítani a dolgokat? :) dd-hez azonos partícióméretek kellenek, ha ez nem adott, akkor szerintem felejtős.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#198 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 10. 13:33

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 9., vasárnap - 10:26

Én partíciónként cp -ax paranccsal szoktam másolni. Mindek bonyolítani a dolgokat? :) dd-hez azonos partícióméretek kellenek, ha ez nem adott, akkor szerintem felejtős.

Én is szopózok most hasonlóval, mármint partíció másolással.

Van 1 MSI P965 NEO alaplap, a "szokásos" jMicron vezérlővel, amit ugye a népszerű (bár nem a legfrissebb) installerek defalut kernelje nem kezel (SlackWare_current, ill. Debian etch). Ha jól olvastam, valahol 2.6.18-nál kezdődött a supportja, de az etch defaultban nem volt, vagy én voltam béna.
Meglepődtem, amikor először találkoztam a problémával, de hamar sikerült kideríteni mi is a baj tulajdonképpen. Amikor betölt a kernel, elindul, elindul az installer is, de írja, hogy nem talál CDROM-ot. A CDROM ugyanis IDE vezérlős. A windows jól kezeli, ott nincs gond egyébként.

Első eset (elegáns, meg kell mondani, de lehet felesleges): Azt fogom csinálni, hogy rakok 1 debian-t egy másik gépre (i386), majd a partíciót átmásolom arra a gépre, amire eredetileg raktam volna. Ezután sajnos be kell bootolni valahogyan  (pl. USB-ről), hogy chroot-olni tudjak, mert a lilo-t be kell írni az MBR-be (ugyanis sose volt még linux azon a gépen azelőtt).

Második eset: veszek egy 1 gigás pendrive-ot (az enyimé 128 megás), s felrakom róla az alaprendszert az említett renitens gépre, kernelforrással együtt, majd compile (jmicron supporttal természetesen), s meglátom, kezeli-e az IDE-CDROM-ot... Ez a megoldás pénzbe kerül.

Harmadik eset: veszek 1 sata-s optikai drájvot, oszt lehet minden gond elhárul... De ez a megoldás kerül a legtöbb pénzbe...  :smoker:

ps.: közben olvasom a rémhíreket: nemcsak az IDE CDROM-mal van gond ezen lapoknál (jmicron vezérlős 965-ös lapok), hanem az IDE hdd-kkel is!  :( Szerencsére sata hdd-re fogom rakni a rendszert...

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 10. 14:28 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#199 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 10. 16:32

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. dec. 10., hétfő - 14:33

Én is szopózok most hasonlóval, mármint partíció másolással.

Van 1 MSI P965 NEO alaplap, a "szokásos" jMicron vezérlővel, amit ugye a népszerű (bár nem a legfrissebb) installerek defalut kernelje nem kezel (SlackWare_current, ill. Debian etch). Ha jól olvastam, valahol 2.6.18-nál kezdődött a supportja, de az etch defaultban nem volt, vagy én voltam béna.
Meglepődtem, amikor először találkoztam a problémával, de hamar sikerült kideríteni mi is a baj tulajdonképpen. Amikor betölt a kernel, elindul, elindul az installer is, de írja, hogy nem talál CDROM-ot. A CDROM ugyanis IDE vezérlős. A windows jól kezeli, ott nincs gond egyébként.

Első eset (elegáns, meg kell mondani, de lehet felesleges): Azt fogom csinálni, hogy rakok 1 debian-t egy másik gépre (i386), majd a partíciót átmásolom arra a gépre, amire eredetileg raktam volna. Ezután sajnos be kell bootolni valahogyan  (pl. USB-ről), hogy chroot-olni tudjak, mert a lilo-t be kell írni az MBR-be (ugyanis sose volt még linux azon a gépen azelőtt).

Második eset: veszek egy 1 gigás pendrive-ot (az enyimé 128 megás), s felrakom róla az alaprendszert az említett renitens gépre, kernelforrással együtt, majd compile (jmicron supporttal természetesen), s meglátom, kezeli-e az IDE-CDROM-ot... Ez a megoldás pénzbe kerül.

Harmadik eset: veszek 1 sata-s optikai drájvot, oszt lehet minden gond elhárul... De ez a megoldás kerül a legtöbb pénzbe...  :smoker:

ps.: közben olvasom a rémhíreket: nemcsak az IDE CDROM-mal van gond ezen lapoknál (jmicron vezérlős 965-ös lapok), hanem az IDE hdd-kkel is!  :( Szerencsére sata hdd-re fogom rakni a rendszert...

Külső, USB csatolós CD-rom nem játszik?
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#200 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 10. 22:00

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. dec. 10., hétfő - 13:33

Nekem is volt ilyen lapom, de ha jól emléxem még az akkori Ubuntu-t sikerült feltennem.
Már a kernelre nem emléxem, de kb. 1 éve lehetett, tehát a 6.10-es volt talán.

Valamit lehet variálni a SATA-IDE emulációval. Szerintem ott nézz körül.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.