HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 10. 23:11

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 10., hétfő - 17:32

Külső, USB csatolós CD-rom nem játszik?

Nincs sajnos külső USB-s meghajtóm, de kérdezek, közben ugyanis szereztem 1 gigás pendrive-ot. Van egy netinst iso fájl, a hivatalos debian mirror-ról. Ezt akarom felírni a Pendrive-ra, s elintézni, hogy bootoljon. Próbáltam fálj-szinten másolgatni, de végülis boot-szektort (illetve "mbr"-t) nem sikerült. A telepített rendszer Slackware. Hogyan tudom tehát megcsinálni, hogy a netinst iso fájl tartalma "rákerüljön" a pendrive-ra, s be is lehessen bootolni róla? Bootolni tudok USB-ről, másik image-t (slax) próbáltam.

Általam próbált verzió:

cat netinst.iso > /dev/sda

ahol a /dev/sda eszköz a pendrive, természetesen nincs felmountolva. S nem bootol... Miért? Ja, a netinst image kb. 170 megás, hivatalos, CD-re felírva tökéletesen működik. Kicsit össze vagyok zavarodva... :(

ps.: próbáltam így is:

dd if=netinst.iso of=/dev/sda bs=1M

A másolás látszólag megtörténik (a dd ki is írja az átvitt blokkok számát), de utána a felmountolás nem sikerül, a pendrive tartalma "értelmezhetetlen", nem tudom felmountolni. Mintha valamit nem jó "helyre" írnék. Mit rontok el?

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 10. 23:36 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#202 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 10. 23:42

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 10., hétfő - 23:00

Nekem is volt ilyen lapom, de ha jól emléxem még az akkori Ubuntu-t sikerült feltennem.
Már a kernelre nem emléxem, de kb. 1 éve lehetett, tehát a 6.10-es volt talán.

Valamit lehet variálni a SATA-IDE emulációval. Szerintem ott nézz körül.

A kernel konfigurációban gondolod? Ott megtaláltam a megfelelő opciót: a block devices-ben van a jmicron vezérlő support-ja, valahol a CONFIG_BLK_DEV környékén. Azzal nincs is gond, csak sajna az etch telepítőben alapból nem megy nálam. Ahhoz, hogy kernelt fordítsak (amivel semmi gnod nem lenne, tudom), fel kéne rakni 1 alaprendszert.
Néztem a BIOS beállításokat is: sokan írnak "ahci" módról. Nálam ilyen opció nincs. Mindegy, hogy a sata vezérlő üzemmódjának mit állítok be: "disabled, compatible, vagy enhanced", nem megy...

Számomra itt a fogó a linuxban: pl. kernelt rengeteget fordítottam, de bootolható Pendrive-ot még sosem csináltam.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#203 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 07:51

na, volt idom atolvasni Warrior az eredeti problemadat.

a) nem jol ertem, hogy a telepito elindul, csak a cdrom-ot nem tudja felmountolni? azaz van shell-ed? mert ha igen, es azt mondod, hogy a kernelben van support a vezerlore, akkor miert nem huzod be a megfelelo modult hozza ekkor? (vagy van ilyen a telepiton, vagy keszitesz, es pendrive-on viszed.)

b) ha masik gepen felraktad az alaprendszert, a boot loadert is fel lehet varazsolni elvben a hdd elso par blockjanak masolasaval. (igaz ez a grub-bal mukodne, ha jol sejtem, nem a liloval)

c) ha felraktad a rendszert (vagy atmasoltad a cp -a parancsal), es az a problemad, hogy hogyan bootolj, arra a floppy a legmegfelelobb (gyanus, hogy usb-vel is pont ugyanugy meg lehet tenni!) modszer: forditasz pici kernelt, dd-vel rarakod a floppyra, majd "rdev /dev/fd0 /dev/hda5" ha a hda5 a root filesystem. ekkor a floppy bootol es a /dev/hda5-rol szedi a rendszert. minimalis kernel miatt nem minden fog elindulni, de egy "lilo" parancsot ki fogsz tudni adni.
ennyi.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#204 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 10:17

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. dec. 11., kedd - 8:51

na, volt idom atolvasni Warrior az eredeti problemadat.

a) nem jol ertem, hogy a telepito elindul, csak a cdrom-ot nem tudja felmountolni? azaz van shell-ed? mert ha igen, es azt mondod, hogy a kernelben van support a vezerlore, akkor miert nem huzod be a megfelelo modult hozza ekkor? (vagy van ilyen a telepiton, vagy keszitesz, es pendrive-on viszed.)

b) ha masik gepen felraktad az alaprendszert, a boot loadert is fel lehet varazsolni elvben a hdd elso par blockjanak masolasaval. (igaz ez a grub-bal mukodne, ha jol sejtem, nem a liloval)

c) ha felraktad a rendszert (vagy atmasoltad a cp -a parancsal), es az a problemad, hogy hogyan bootolj, arra a floppy a legmegfelelobb (gyanus, hogy usb-vel is pont ugyanugy meg lehet tenni!) modszer: forditasz pici kernelt, dd-vel rarakod a floppyra, majd "rdev /dev/fd0 /dev/hda5" ha a hda5 a root filesystem. ekkor a floppy bootol es a /dev/hda5-rol szedi a rendszert. minimalis kernel miatt nem minden fog elindulni, de egy "lilo" parancsot ki fogsz tudni adni.
ennyi.

Köszy a választ!

Sajnos floppy nincs, csak pendrive. Meg a hdd-k...

Közben rájöttem, hogy csináltam yó sok hülyeséget: pl. a netinst iso fájlt elvben nem lehet (szerintem) ráírni byte-ról byte-ra a pendrive-ra, mert CD-re kiírva bootol meg minden, de a pendrive "szerkezete" inkább a hdd-khez hasonló, mint a CD-hez. :( Esetleg rosszul gondolom?

A telepítőn levő jmicron modult megnézem, nem kerestem, arra gondoltam, hogy alapvető eszközök úgyis bele vannak forgatva a kernelbe. Megnézem, meddig jut el a bootolás, addig nem írok semmit, nehogy félrevezető legyen.

Köszy a többi tanácsot a telepítésre, ha lehet, pendrive-ről szeretném megúszni az egészet, optikai drive használata nélkül. Ezért akarnék bootolható pedrive-ot csinálni.

Közben annyit változott a helyzet, hogy windows-os gép előtt vagyok.

Mondjuk az is érdekelne, hogy ha a pendrive-ra csinálok FAT fájlrendszert, arra felmásolom a netinst iso fájl tartalmát, fájl-szinten, majd írok rá 1 boot-szektort...

Nézegettem a slax image-eket, azokon syslinux.exe van, debian image-eken viszont isolinux-ot találtam, gondolom ő való a boot szektor írására (a syslinux.exe biztos, mert azt próbáltam, windows alól is, működik, s utána bootol a pendrive). Csakhogy én mindezt debian image-re szeretném megcsinálni.

De még próbálkozom.  :smoker:

ps.: bocsi, hogy nem írtam, de először én is úgy akartam, hogy másik gépen telepítek, majd fájlrendszer másolás s lilo után menni fog. De szereztem 1 gigás pendrive-ot, s mindenütt azt olvastam, hogy erről az alaprendszer telepíthető. Csak én vagyok a béna...

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 11. 10:18 -kor

#205 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 11:15

ize.. lamaknak valo kerdes.. ;)

de elolvastad a debian honlapjan, hogy mit kene csinalni? szerintem 3 kattintas:
http://www.debian.org/distrib/netinst

innen ide visz:
http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/etch...current/images/

ahol szerintem a hd-media kell neked. (es persze kiderul, hogy nem is kell nagy pendrive!)
a forum ma:

#206 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 13:14

Kevés dologgal voltak ilyen keserű tapasztalataim mint az ubuntu linux-szal.  :( A drivert lehetetlen működésre bírni. Alapból 1280*1024-es felbontással jön be 60hz-en amit nem lehet megváltoztatni. Ha engedélyezem a drivert amit felajánl akkor 800*600 75hz-en amit szintén nem lehet megváltoztatni, meg folyton bead valami üzenetet hogy alacsony felbontású módban van. ha az envy-vel próbálom akkor nagy fehérség lesz az eredmény. Ha meg az amd.ati.com-ról lévő akkor meg visszadob a bejelentkezési képernyőhöz. Mindennek a tetejébe billentyűzet is folyton átáll amerikaira. Amit a bejelentkező képernyőn, vissza sem tudok állítani. nemtudom mit tehetnék még. Ami leírást találtam azt megpróbáltam. Tanácsot nem nagyon kaptam.

#207 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 14:32

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. dec. 11., kedd - 12:15

ize.. lamaknak valo kerdes.. ;)

de elolvastad a debian honlapjan, hogy mit kene csinalni? szerintem 3 kattintas:
http://www.debian.org/distrib/netinst

innen ide visz:
http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/etch...current/images/

ahol szerintem a hd-media kell neked. (es persze kiderul, hogy nem is kell nagy pendrive!)

Elolvastam, most kezd összeállni... Pont itt tartok most. Már csak syslinux.exe-t keresek, mert linuxos géphez csak estére jutok (vagy leszedek egy emulátort - pl. ms virtual pc). Addig megpróbálok windows-os hoston dolgozni.

Így van, 256 megás az image. Még azzal görcsölök, hogy lássan a tartalmát. Windows-ban nem tudom felmountoloni. Linuxban fel tudnám (a loop device-ra), de csak később.

Ha a tartalmát felmásoltam a pendrive-ra, akkor már csak a syslinux-ot kell felrakni, pontosabban a syslinux segítségével a boot szektort.

ps.: megtaláltam a syslinux csomagot, próbálkozom.... Köszy a segítséget.

#208 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 14:33

Idézet: mzso - Dátum: 2007. dec. 11., kedd - 14:14

Kevés dologgal voltak ilyen keserű tapasztalataim mint az ubuntu linux-szal.  :( A drivert lehetetlen működésre bírni. Alapból 1280*1024-es felbontással jön be 60hz-en amit nem lehet megváltoztatni. Ha engedélyezem a drivert amit felajánl akkor 800*600 75hz-en amit szintén nem lehet megváltoztatni, meg folyton bead valami üzenetet hogy alacsony felbontású módban van. ha az envy-vel próbálom akkor nagy fehérség lesz az eredmény. Ha meg az amd.ati.com-ról lévő akkor meg visszadob a bejelentkezési képernyőhöz. Mindennek a tetejébe billentyűzet is folyton átáll amerikaira. Amit a bejelentkező képernyőn, vissza sem tudok állítani. nemtudom mit tehetnék még. Ami leírást találtam azt megpróbáltam. Tanácsot nem nagyon kaptam.

Az xorg conf-jában fel vannak sorolva a szükséges felbontások és színmélységek?

#209 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 17:04

Nos, közben sikerült bootolhatóvá tenni a pendrive-ot. Felírtam a kernelt, az initrd.gz-t, s a netinst iso fájlt.

A telepítő simán elindul, de nem lát egy hdd-t sem! A cél-partíciók kiválasztásánál CSAK a pendrive (/dev/sda) adható meg, /dev/hdx eszköz nem is létezik. Ilyennel találkozott már valaki? Néztem a /lib/modules/... -ben a kernel drivereit, de jmbxxx-et nem találtam sehol sem, akkor pedig elvben a kernelbe van forgatva.  :(

ps.: bocsi, a konfig: alaplap asus p965 neo, 1 ide hdd, 1 sata hdd.

Most próbálok 1 recent disztribúciót...

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 11. 17:05 -kor

#210 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 18:20

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. dec. 11., kedd - 18:04

Nos, közben sikerült bootolhatóvá tenni a pendrive-ot. Felírtam a kernelt, az initrd.gz-t, s a netinst iso fájlt.

A telepítő simán elindul, de nem lát egy hdd-t sem! A cél-partíciók kiválasztásánál CSAK a pendrive (/dev/sda) adható meg, /dev/hdx eszköz nem is létezik. Ilyennel találkozott már valaki? Néztem a /lib/modules/... -ben a kernel drivereit, de jmbxxx-et nem találtam sehol sem, akkor pedig elvben a kernelbe van forgatva.  :(

ps.: bocsi, a konfig: alaplap asus p965 neo, 1 ide hdd, 1 sata hdd.

Most próbálok 1 recent disztribúciót...

Nem biztos, hogy a kernelbe van forgatva. A jelenlegi Ubuntu 'gyári' kernel configjában:

# CONFIG_BLK_DEV_JMICRON is not set
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#211 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 18:40

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 11., kedd - 19:20

Nem biztos, hogy a kernelbe van forgatva. A jelenlegi Ubuntu 'gyári' kernel configjában:

# CONFIG_BLK_DEV_JMICRON is not set

A Gutsy Gibbon-nal (meg ne kérdezd, melyik verzióval, ha van több is) simán megy minden... Ennek azért örülök. Lehet, hogy nem csak a jmicron support kell? Nos, ezt sajnos még nem tisztáztam (magammal, amilyen hülye vagyok).

Úgyhogy közben megy fel az etch 1 másik, régebbi gépre, s majd másolok partíciót yól.

Rájöttem a syslinux kezelésére is, a konfig fájljai hasonlóak a lilo.conf-hoz.

ps.: Most nézem, hogy a jmicron kapcsoló "not set", ahogy írtad. Ez a legrosszabb hír, mert ekkor se kernelben, se modulban...

Igazándiból meg akartam úszni másik gépre való telepítés nélkül, de nem baj; életre keltem valahogy...:)

Egyébként meg éljen a linux, még ha sok hibája is van, akár a falra is fel lehet telepíteni. :smoker:

#212 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 11. 23:13

de hat mi a problema? forditasz modult masik gepen, ra a pendrive-ra, es behuzod. nem?
a forum ma:

#213 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 12. 07:52

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. dec. 12., szerda - 0:13

de hat mi a problema? forditasz modult masik gepen, ra a pendrive-ra, es behuzod. nem?

Köszy a segítséget, megpróbálom, de megpróbálok még csinálni egy telepítőt "saját" kernellel.  :smoker:

ps.: bocsi, most jövök rá, mennyi hülyeséget beszélek: fogom, fordítok egy kernelt, ahol mindent befordítok, majd a vmlinuz-t a pendrive-on lecserélem, oszt jónapot. Ha feltelepült, akkor már tudok egyéb kernelt forgatni ha kell...

Sok kernelt forgattam régebben, a baj csak az, hogy egyrészt főleg 2.4-est (a 2.6 már konfigurációjában és "gondolkodásában" is sokat változott), másrészt sosem vittem másik gépre, csak make, make install, vi lilo.conf, lilo, majd init 6... :)

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 12. 08:19 -kor

#214 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 12. 19:11

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. dec. 11., kedd - 14:33

Az xorg conf-jában fel vannak sorolva a szükséges felbontások és színmélységek?

Nem tudom. Majd legközelebb megnézem. A probléma nem az volt hogy nem engedett átváltani hanem az hogy amikor átváltottam a felbontást akkor vagy elment a kép vagy összekuszálódtak a szinek(minden zöldes lett ).

#215 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 13. 08:12

Idézet: mzso - Dátum: 2007. dec. 12., szerda - 20:11

Nem tudom. Majd legközelebb megnézem. A probléma nem az volt hogy nem engedett átváltani hanem az hogy amikor átváltottam a felbontást akkor vagy elment a kép vagy összekuszálódtak a szinek(minden zöldes lett ).

Igazad van, mindenesetre az xorg conf-jában a képfrissítési frekvenciák is meg vannak adva.

#216 Felhasználó inaktív   x.geo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 14. 19:33

Sziasztok!
lenne egy pár kérdésem (kérésem):
iptables...
tehát, csináltam egy fájlt hozzá szépen fut (ha direktben inditom) az /usr/local/sbin könyvtárban firewall1.sh néven.
mit kell csinálni hozzá, hogy ez automatikusan lefusson minden rendszerinduláskor?
sos kellene a segitség (szombat estére müködnie kellene... :confused:

köszönöm :)
06-70-381-0891

#217 Felhasználó inaktív   anyaanya 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 08:56

Hali,

Szeretnék csinálni egy titkosított file rendszert. A szokásosat szeretném megvalósítani, CD-re kiírni a mountoló-kinyító scriptet, és a lehetőleg jó nagy kulcsot, majd ezt a CD-t kivenni.
A cél az, h a Nasa se tudja megfejteni a kulcsomat.
Milyen csomagot érdemes használni?

Thx. :)

Szerk: cryptmount jó?

P.S.: megen asszony nevében írtam. :)

Szerkesztette: anyaanya 2007. 12. 15. 08:57 -kor

"Minden lány királylány, és a lányok cukorból meg virágból vannak." Zsul

#218 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 11:07

Idézet: x.geo - Dátum: 2007. dec. 14., péntek - 20:33

Sziasztok!
lenne egy pár kérdésem (kérésem):
iptables...
tehát, csináltam egy fájlt hozzá szépen fut (ha direktben inditom) az /usr/local/sbin könyvtárban firewall1.sh néven.
mit kell csinálni hozzá, hogy ez automatikusan lefusson minden rendszerinduláskor?
sos kellene a segitség (szombat estére müködnie kellene... :confused:

köszönöm :)

Nagyon jó lett volna, ha írsz disztribúciót, a rendszer indítása ugyanis disztribúciónként más stílust igényel.

Debian (és Ubuntu) alatt - én ezeket ismerem - a rendszer indulásakor lefutó scriptek az /etc/init.d/ könyvtárban vannak (futtatható állapotban), és az /etc/rcS.d/ vagy az /etc/rc2.d/, /etc/rc3.d/, ... /etc/rc5.d/ alatt vannak rá symlinkek Sxxfilenév formátumban, az xx helyett egy kétjegyű szám áll, mnél kisebb a szám, annál hamarabb fog lefutni a script.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#219 Felhasználó inaktív   x.geo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 15. 15:31

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 12:07

Nagyon jó lett volna, ha írsz disztribúciót, a rendszer indítása ugyanis disztribúciónként más stílust igényel.

Debian (és Ubuntu) alatt - én ezeket ismerem - a rendszer indulásakor lefutó scriptek az /etc/init.d/ könyvtárban vannak (futtatható állapotban), és az /etc/rcS.d/ vagy az /etc/rc2.d/, /etc/rc3.d/, ... /etc/rc5.d/ alatt vannak rá symlinkek Sxxfilenév formátumban, az xx helyett egy kétjegyű szám áll, mnél kisebb a szám, annál hamarabb fog lefutni a script.

Köszönöm, de kellene még egy pici löket :D
Debian 4-es a rendszer, a script megvan (/etc/init.d/firewall.sh), csak az rc2.d be szeretném a symlinket csinálni hozzá, ahoz kellene valami parancs, amit még nem igazán találtam... (ubuntu.hu-n volt 1, de az nem mükszik)
06-70-381-0891

#220 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 16:10

Idézet: x.geo - Dátum: 2007. dec. 15., szombat - 16:31

Köszönöm, de kellene még egy pici löket :D
Debian 4-es a rendszer, a script megvan (/etc/init.d/firewall.sh), csak az rc2.d be szeretném a symlinket csinálni hozzá, ahoz kellene valami parancs, amit még nem igazán találtam... (ubuntu.hu-n volt 1, de az nem mükszik)

Symbolic link létrehozása:

ln -s <target neve, amire mutat majd> <link fájl neve>

Ezután létre fog jönni egy fájl: <link fájl neve>, s ez a target-re fog mutatni. Ha kérsz directory-t, látni fogod, hogy az illető fájl 1 link, s azt is, hogy mire mutat.

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 15. 16:12 -kor

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.