HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 18. 21:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 14:34

a warning az csak egy figyelmeztetes, nem hiba. ha masban nem zavar en nem torodnek vele.

charlie: logikai keptelenseg! nem lehet operacios rendszert valtani ugy, hogy ne inditsd ujra a gepet. szerintem a modul betoltessel kevered. azt lehet, hogy nem letezo eszkozhoz modult forditok, es azt toltom be menet kozben.

Az a baj, hogy amikor warningol, akkor ha bebootolom a windows xp-t, a /dev/sdb2 típusa 07-ról 17-re változik, azaz hidden lesz, s xp-ből nem fog látszódni, pedig ntfs, rajta 1 csomó anyaggal... Mindig is látszódott korábban.

Kérdezhetném azt is, hogy: mikor lesz 1 partícióból "hidden"?

Egyébként több, mint 1 éve kb. én is hallottam, hogy futó kernelt lehet lecserélni másikra, restart nélkül. Volt rá pár kezdeményezés, a cél éppen az volt, hogy ne kelljen restartolni, de nem az újraindítás időtartama, inkább a magas uptime-ok miatt talán. Meg mert linux.

Majd utánanézek ennek a másik kernelt bebootolós dolognak, tuti volt ilyesmi.

Szerkesztette: Warrior 2007. 12. 18. 22:01 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#242 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 18. 22:39

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 20:17

nem, nem erre gondolok. tudom mi a soft reset ;)

hat akkor en feladom a barkobazast: nem ertem, mire gondolsz. nem nem tudom, nem ertem!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#243 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 18. 23:53

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 22:39

hat akkor en feladom a barkobazast: nem ertem, mire gondolsz. nem nem tudom, nem ertem!

erről beszél
In Flames We Trust

#244 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 19. 08:18

Idézet: pascal - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 23:53

á, igen ez az!
koszi!

kasz egy vikrtualis KCS-t!
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#245 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 19. 08:19

aha. szoval ez picit hasonlo, mint amit a loadlin csinal(t) dos alatt: betolt egy teljesen masik op rendszert (meg ha az onmaga is lenne.)

de akkor a valasz is megszuletett, hiszen az volt a kerdes, hogy mi csinalja ezt! :D
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#246 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 26. 20:57

Lenne egy szerintem "alap" kérdés, mégpedig : hogyan tudnák NTFS filesystem-et mountolni Fedora Core 6 oprendszerre. Nézegettem már egy pár oldalt, ott irták, hogy kernelfrissitésben van hozzá driver, meg néztem a logikai kötetkezelését is a Linuxnak, ott viszont a csatolásra ütve azt irja ki, hogy elveszthetem róla az adatokat, úgyhogy gondoltam, szakiktól kérdem inkább meg, fő a biztonság. Nekem csak annyira kellene, hogy mig fut a Linux, addig hozzá tudjak férni az adataimhoz, ne keljen már mindig átmenni XP-re. Előre is köszönöm!

Ja, és még annyi, hogy kernel verzió 2.6.18 és a "mount -t ntfs /dev/hda** /mnt/ntfs " parancssorra azt irja, hogy ismeretlen filesystem.

Szerkesztette: cyberman30 2007. 12. 26. 21:20 -kor

#247 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 26. 21:32

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. dec. 26., szerda - 20:57

Lenne egy szerintem "alap" kérdés, mégpedig : hogyan tudnák NTFS filesystem-et mountolni Fedora Core 6 oprendszerre. Nézegettem már egy pár oldalt, ott irták, hogy kernelfrissitésben van hozzá driver, meg néztem a logikai kötetkezelését is a Linuxnak, ott viszont a csatolásra ütve azt irja ki, hogy elveszthetem róla az adatokat, úgyhogy gondoltam, szakiktól kérdem inkább meg, fő a biztonság. Nekem csak annyira kellene, hogy mig fut a Linux, addig hozzá tudjak férni az adataimhoz, ne keljen már mindig átmenni XP-re. Előre is köszönöm!

Ja, és még annyi, hogy kernel verzió 2.6.18 és a "mount -t ntfs /dev/hda** /mnt/ntfs " parancssorra azt irja, hogy ismeretlen filesystem.

http://www.mjmwired....a-fc6.html#ntfs
"Légy szerény mint én..."

#248 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 26. 23:48

Köszi szépen az oldalt! Azonban még egy kérdésem lenne, ha nem gond: mi az a "yum"?

#249 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 00:18

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. dec. 26., szerda - 23:48

Köszi szépen az oldalt! Azonban még egy kérdésem lenne, ha nem gond: mi az a "yum"?

Durvan: Fedora rpm alapu rendszer csomag manager-e. Csomagot keresel, vagy telepitesnel sokat segit, mert kihozza az osszefuggeseket. Mint az apt-get a Debian-nal.
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#250 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 02:12

Idézet: mocsi - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 0:18

Durvan: Fedora rpm alapu rendszer csomag manager-e. Csomagot keresel, vagy telepitesnel sokat segit, mert kihozza az osszefuggeseket. Mint az apt-get a Debian-nal.

Kösz! Most már nagyjából értem...

#251 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 17:49

Lenne megint egy számotokra valószinűleg nagyon egyszerű kérdésem... Vettem nemrég 2 Linux könyvet is, de egyikben sincs leirva, hogy : "hogyan lehet programokat telepiteni konzolból?" Annyi mindent irnak a Neten, de mivel én csak most kezdem a dolgokat értelmezni, ezért azok nekem még nagyon érthetetlenek. Megkérhetnék vkit, hogy egyszerűen magyarázza el miről van szó és hogy hogyan is zajlik az egész eljárás?  :confused:

Zoli62 : küldtél egy linket, amelyen szépen le van irva minden, de kiir egy hibát :
" (felhasználónév) is not in the sudoers file.  This incident will be reported. "
Ezt erre a parancsra dobta ki: " sudo rpm -ivh ntfs* fuse* ".
Pedig mindent úgy csináltam. Igaz, kérte a jelszót, de miután nem fogadta el a root jelszót, beirtam a saját jelszómat, és erre irta ki ezt. Segitsetek, mi lehet a gond?

Szerkesztette: cyberman30 2007. 12. 27. 17:56 -kor

#252 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 18:01

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 17:49

Lenne megint egy számotokra valószinűleg nagyon egyszerű kérdésem... Vettem nemrég 2 Linux könyvet is, de egyikben sincs leirva, hogy : "hogyan lehet programokat telepiteni konzolból?" Annyi mindent irnak a Neten, de mivel én csak most kezdem a dolgokat értelmezni, ezért azok nekem még nagyon érthetetlenek. Megkérhetnék vkit, hogy egyszerűen magyarázza el miről van szó és hogy hogyan is zajlik az egész eljárás?  :confused:

Zoli62 : küldtél egy linket, amelyen szépen le van irva minden, de kiir egy hibát :
" (felhasználónév) is not in the sudoers file.  This incident will be reported. "
Ezt erre a parancsra dobta ki: " sudo rpm -ivh ntfs* fuse* ".
Pedig mindent úgy csináltam. Igaz, kérte a jelszót, de miután nem fogadta el a root jelszót, beirtam a saját jelszómat, és erre irta ki ezt. Segitsetek, mi lehet a gond?

Ha csak annyi a baj, akkor javaslok egy man sudo -t.

Roviden a sudo arra valo, hogy egy bizonyos parancsot masik felhasznalo neveben futtass. (Default a root neveben, mint most is). Viszont ehhez meg kell legyen mondva a sudonak, hogy te futtathatsz a root neveben. ehhez az /etc/sudoersbe valami ilyesmit kene felvenni.

userneved ALL=(ALL) ALL

Vagy fogni magad,
su -
rootjelszo, es maris root vagy, tolhadot a parancsot sudo nelkul.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#253 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 18:10

Hát nagyon szépen kösz!!!  :respect:  :respect:  :respect:
Először még nem volt világos, mert próbáltam ahogy leirtad, de be kellett irni a felh. nevet is mint root és utána csak a jelszót. Aztán rájöttem, hogy az "su" gondolom "switch user"-t jelent, csak nem tudtam a szintaktikát, ahogy alkalmazni kell, igaz, arra ott van a "man su". Mindenesetre kösz!

Szerkesztette: cyberman30 2007. 12. 27. 18:11 -kor

#254 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 18:46

Most meg kiirja, hogy nem tudja biztonságosan fel-, és lecsatolni a particiót, mert a Kernel nem 2.6.20-as verzió... :( 
Ekkor mi a teendő?

Meg valaki leirná, mi az az umask? Valami filesystem-beli fájlhozzáférésről ir róla a manualban, de minek éppen 0000 az értéke?

Szerkesztette: cyberman30 2007. 12. 27. 18:48 -kor

#255 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 21:41

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 18:46

Most meg kiirja, hogy nem tudja biztonságosan fel-, és lecsatolni a particiót, mert a Kernel nem 2.6.20-as verzió... :( 
Ekkor mi a teendő?

Meg valaki leirná, mi az az umask? Valami filesystem-beli fájlhozzáférésről ir róla a manualban, de minek éppen 0000 az értéke?

Az umask arra szolgál, hogy a létrehozott file-ok/könyvtárak milyen jogosultsággal legyenek ellátva.
Mindig ki kell vonni a 777-nől, ami a full-full jog mindenkinek. Tehát 777-000=777 :) Azaz minden amit létrehozol ilyen módon csatolt köteten az mindenkinek minden jog meg lesz adva.
1= a futtatási jog
2=írás jog
4=olvasás jog
Az első szám az objektum tulajdonosának jogai
A második a tulaj csoportjának a jogai
A harmadik mindenki másnak

Hozz létre egy "me" file-t
touch me

Ha adsz egy fulfull jogot "me" file-nak, írás és futtatás jogot a csoportodnak és olvasást mindenkinek akkor
#chmod 734 me
#ls -l me
#-rwx-wxr-- 1  en csoportom 0 2007-12-27 21:36 me

Tehát
rwx nekem
wx csoportomnak
r mindenkinek
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#256 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 15:33

Ezidáig OK, csak a 777 egyenlő a 0777-tel? Mert itt az umask után mindig 4 számjegyű kódot kér. Az NTFS mounting segédanyagban meg vagy umask=0000 vagy pedig 0222. Akkor most melyik a jó?
No meg a Kernel verzió sem jó a bash szerint. Azt hogy tudom update-olni?

Le tudnátok irni, hogyan kell .bin kiterjesztésű programokat telepiteni?

Szerkesztette: cyberman30 2007. 12. 28. 15:41 -kor

#257 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 28. 22:55

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 16:33

Ezidáig OK, csak a 777 egyenlő a 0777-tel? Mert itt az umask után mindig 4 számjegyű kódot kér. Az NTFS mounting segédanyagban meg vagy umask=0000 vagy pedig 0222. Akkor most melyik a jó?
No meg a Kernel verzió sem jó a bash szerint. Azt hogy tudom update-olni?

Le tudnátok irni, hogyan kell .bin kiterjesztésű programokat telepiteni?

igen, egyenlő. A legtöbb helyen persze elég a háromjegyű kód, nem is értem, tőled miért kér négyet. De lényegtelen végül is.

A legelső helyiértéken lévő umask kicsit másképp működik, a setuid, setgid illetve a sticky biteket tartalmazza.

Illetve mivel az umask tulajdonképpen egy oktális szám, több nyelv ragaszkodik ahhoz, hogy az oktális szám bevitelkori ábrázolása egy 0 és utána a szám (ahogy a hexadecimálisé 0x....)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#258 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 00:38

Akkor már ezt is megértettem...  :)  Csak közben adódott mégegy probléma  :(
A Fedora nem hajlnadó elindulni, vagyis elindul, de megáll a KDE betöltődése előtt, max át tudom kapcsolni konzolba, de annyi, ott megáll a tudomány, még szerencse, hogy volt egy pár Live CD, meg konzolba át tudtam másolni a mappákból a fontos dolgokat egy nem lezárt mappába, mert a Knoppix nem tudta megnyitni a mappát (felhasználó /home könyvtára). Aztn meg valahogy kiégettem a már nagyon fontos cuccokat CD-re Live oprendszeren keresztül.  :D
Tudom, hogy van egy bizonyos " restore " parancs UNIX környezetben... De az nem csak backupból tud visszaállitani? mert nagyon jól jönne valami, amivel végre elindulna graf. környezetben is. Az a legérdekesebb, hogy tulajdonképpen nem is csináltam semmi különöset rajta, mégsem indul el. Harware hiba pedig kizárva, mert a másik partición XP hibátlan. Ha van valami ötletetek, szivesen várom...  :think:

#259 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 12. 29. 15:53

Srácok, milyen linuxot érdemes felraknia egy kezdőnek, aki még soha nem használt ilyet?
KomposztWC

#260 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 29. 16:21

Idézet: Grillo - Dátum: 2007. dec. 29., szombat - 15:53

Srácok, milyen linuxot érdemes felraknia egy kezdőnek, aki még soha nem használt ilyet?

ubuntu
macbook air 2014

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »