HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#461 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 26. 15:53

Idézet: envagyok - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 16:33

tar + gzip (bzip2) is lehetne, de nem tudom lehet-e ezeknél frissíteni?

man tar

...
    -u, --update
              only append files that are newer than copy in archive
....

Erre gondolsz?
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#462 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 19:58

- ext3
- oké hogy a tar-nak van ilyen opciója, de ha ez még tömörítve van, akkor mondja, h tömörítettbe nem tud updatelni
--== envagyok ==--

#463 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 27. 08:25

Hali,

A syslogban ezt a hibaüzenetet kapom:
"RBL lookup error: Host or domain name not found. Name service error for"
Mi lehet ez, és hogyan tudom megszüntetni?
Előre is köszi
vjp

#464 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 00:03

Szia.

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=RBL+lo...es%C3%A9s&meta=
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r7
Windows XP with Service Pack 3
blackPantherOS 5.2.8 (Sea) - 2.6.24.2-bP - blackPanther Beta Testing Man

#465 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 13:35

Továbbra is próbálgattam a linux disztribúciókat. Eddig egyikre se mondanám azt hogy jó. Azt nem értem miért csak az (k)ubuntuban tudták megcsinálni normálisra hogy működjön a hálókártya. Ott csak létrehozom a pppoe kapcsolatot és már tudok netezni. A többin meg szerencsétlenkedni kell hogy menjen. A fedorán/mandriván azokat azokat az ip-ket írtam be amiket a kubuntuból néztem ki (amikor nagy nehezen megtaláltam a beállításokat), de fedorán még így is csak akkor működött amikor megadtam dns szervereket a ppp kapcsolatnál (amit a kubuntu magaától megtalált). A puppynál bármit csináltam nem működött a névfeloldás. Ennél a gateway-jel szivatott. Mindenáron kellett neki, de a 0.0.0.0 (mint a kubuntunál) nem volt jó neki. Aztán beírtam valami hasonlót ami a kárty címe. Azt elfogadta. A pppoe-config-gal létrehoztam a kapcsolatot csatlakoztam,de a böngészőben nem jött be semmi. Hiába adtam meg ugyanazon dns címeket. Volt egy guis pppoe cucc de az meg mindíg timeoutolt. Mit csinálok rosszul? Miért van az hogy az xp-ben / (k)ubuntuban működik minden állítgatás nélkül? Gateway-t nem kell megadni mintahogy dns szervereket sem. A többinél meg sok szerencsétlenkedés után működik (ha működik).

Ezenkívül eddig a fedora volt az egyetlen amin tudtam telepíteni a videókártya drivert. (Mandrivából csak a live-ot néztem abból is azt amiben benne volt a zárt forrásu driver úgyhogy az nem tudom milyen lenne). A netet is működésre bírtam. De itt meg a csomagkezelő nem működik (vagy valmit én csináltam rosszul). Elindítottam. Kipipáltam a kde-t töltött jó sokáig, közben az ablak meg a letöltési csík folyamatosan megfagyott. A végén meg kinyomott valmi hibát oszt nem történt semmi. A VLC-t sem tudtam telepíteni az oldalán lévő guide alapján.

Ilyen hibákat adtak ki:
Total download size: 21 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
Running rpm_check_debug
Running Transaction Test
Finished Transaction Test

Transaction Check Error:
  file /etc/pulse/client.conf from install of pulseaudio-libs-0.9.8-5.fc8 conflicts with file from package pulseaudio-libs-0.9.7-0.17.svn20071017.fc8

Error Summary
------------- 

file /etc/gconf/schemas/rhythmbox.schemas from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/applications/rhythmbox.desktop from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/gnome/help/rhythmbox/es/rhythmbox.xml from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/gnome/help/rhythmbox/sv/figures/rb-iradio-main.png from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/gnome/help/rhythmbox/sv/figures/rb-podcast-main.png from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/ar/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/ca/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/cs/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/en_CA/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/es/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/fi/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/fr/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/gl/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/hu/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/it/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/ja/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/lt/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/lv/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/mk/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/nb/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/nl/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/oc/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/pl/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/ro/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/sk/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/locale/sv/LC_MESSAGES/rhythmbox.mo from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/rhythmbox/glade/song-info.glade from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/rhythmbox/playlists.xml from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8
file /usr/share/rhythmbox/rhythmbox-ui.xml from install of rhythmbox-0.11.3-7.fc8 conflicts with file from package rhythmbox-0.11.2-10.fc8

Emellett a firefox sem működött normálisan az xpből átmásolt profillal. Az addonok jó része nem működött. Ez egyébként a kubuntuban sem volt jó, az ubuntuban viszont igen. Halfány fogalmam sincs miért.
Kép Kép

#466 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 14:16

Na először is most milyen rendszered van?

Fedora?vagy Kubuntu?

Ez a pppoe csatlakozásod is érdekes.
Próbáld ki az itt található leírás alapján, hátha működik.
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/hand...l?part=1&chap=3

Milyen videókártyád van a gépben?

A vlc-t forrásból tetted fel?

Azért adhattál volna egy kicsivel több infót. :))))

Üdv.:
Vasy

#467 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 14:42

Idézet: vasy - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 14:16

Na először is most milyen rendszered van?

Fedora?vagy Kubuntu?

Ez a pppoe csatlakozásod is érdekes.
Próbáld ki az itt található leírás alapján, hátha működik.
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/hand...l?part=1&chap=3

Milyen videókártyád van a gépben?

A vlc-t forrásból tetted fel?

Azért adhattál volna egy kicsivel több infót. :))))

Üdv.:
Vasy

Többfélét próbáltam. Most épp fedora van. Előtte kubu volt telepítve. De az nagyon nem ment. A legelső indításnál megfagyott. A fileböngésző folyton összeomlott, az im kliens is, az apt-get sem működött. Ati hd2600xt kártyám van. A VLC-t úgy tettem fel ahogy a weboldalakun van. Amúgy az egyetlen telepítéssel kapcsolatos dolog ami működött az az mplayer volt. Csodálkoztam is. :Đ

Több infot azért nem adtam mert nem jutot eszembe. :D

#468 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 19:03

Minek <insert-random-lejacco> mikor van mplayer? :)
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#469 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 19:07

Szia.

Elég érdekes, hogy nem megy neked a fedorán az vlc. Nem tudom, nem használok Fedorát, de szerintem mennie kell. Akkor próbáld meg a csomagkezelőjével, hátha abban benne van. :) Próbáltad a VLC-nek leszedni a csomagját az oldaláról és úgy feltenni?

Az ati driverhez én a helyedben ezt átolvasnám:
http://www.phoronix....read.php?t=5210

Ezt a pppoe miatt olvasgasd:
http://fcp.surfsite.org/modules/newbb/view...&post_id=120303

Üdv.:
Vasy

#470 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 19:08

padawan: mert ő azt akarja. :) Én mindenkettőt használom Gentoo alatt... :)))

#471 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 23:00

Lenne egy kérdés:

Szóval adott egy VPN IPSEC/Racoon párossal. A lényeg, hogy NAT-olva van, tehát az IPSEC egy privát IP-vel kapcsolódik.
A lényeg, hogy ha otthon vagyok router mögül csatlakozok. Tehát van egy publikus IP-m és egy private legyen mondjuk 192.168.10.5

Azt szeretném megcsinálni, ha mondjuk elviszem a laptop-ot és mondjuk egy 3G-s hálózatra csaltakozok, akkor ugye lesz egy publikus IP-m és kész. Viszont így nem tudok  VPN-re menni.

Azt kellene megoldanom, hogy ez mellett lenne egy ál privát IP-m. Úgymond emulálni és így be tudnék lépni.

Tipp?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#472 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 01:04

Szia.

http://www.google.hu/search?hl=hu&sa=X&oi=...for+VPN&spell=1

#473 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 06:31

Idézet: vasy - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 0:03

Hali!

Ezeket már nézegettem, de van 1 ami orosz azt nem nagyon értem, mert nem tudom elolvasni, van olyan amelyik lap nem jelenik meg, illetve van egy amit kipróbáltam de nem segít.

#474 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 07:34

mind a 4720-at vegignezted???
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#475 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 09:05

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 0:00

Lenne egy kérdés:

Szóval adott egy VPN IPSEC/Racoon párossal. A lényeg, hogy NAT-olva van, tehát az IPSEC egy privát IP-vel kapcsolódik.
A lényeg, hogy ha otthon vagyok router mögül csatlakozok. Tehát van egy publikus IP-m és egy private legyen mondjuk 192.168.10.5

Azt szeretném megcsinálni, ha mondjuk elviszem a laptop-ot és mondjuk egy 3G-s hálózatra csaltakozok, akkor ugye lesz egy publikus IP-m és kész. Viszont így nem tudok  VPN-re menni.

Azt kellene megoldanom, hogy ez mellett lenne egy ál privát IP-m. Úgymond emulálni és így be tudnék lépni.

Tipp?

Nem látom be, miért kellene a VPN-hez, hogy a géped privát IP-t kapjon. Mennie kell úgy is, hogy publikus az IP.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#476 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 09:33

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:05

Nem látom be, miért kellene a VPN-hez, hogy a géped privát IP-t kapjon. Mennie kell úgy is, hogy publikus az IP.

Mert az adatforgalom és a kapcsolódás a privát IP-hez van szabályozva.

Nekem otthonról a publikus IP-m változik...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#477 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 09:44

há de a VPN szervertol (vagy konfigtol fuggoen a VPN másik végén lévő DHCP szervertől) kapsz ip cimet, ha felepult a kapcsolat.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#478 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 09:46

Idézet: charlie - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:44

há de a VPN szervertol (vagy konfigtol fuggoen a VPN másik végén lévő DHCP szervertől) kapsz ip cimet, ha felepult a kapcsolat.

Ebben az esetben nem. Annyira nem értek hozzá ráadásul a benti tűzfalat nem én üzemeltetem.

#479 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 12:32

Kérdezek lama témát én is: szeretnék 1 partíciót (szektorról szektorra) menteni úgy, hogy "közben" tar.gz-t csinálok, de ez nem megy 1 lépésben. A baj az az, hogy a partíció nagyobb, mint a hely, ahova a mentést csinálom, de az össz-adatok mérete a mentendő partíción viszont jóval kevesebb.

Nagyobb partícióra történő mentéskor próbáltam ezt (ami szuperül működik is):

cat /dev/sdb1 > /mnt/1/backup         <--- ahol ugye a /dev/sdb1 tartalmát egyszerűen "belelistázza" az adott fájlba.

Én viszont szeretném ezt tömöríteni is, tarolni is, pl. így:

tar -cvzf tomor.tar.gz /mnt/1/backup

E fenti két műveletet lehet-e "egyszerre" végrehajtani, akarom mondani a tar parancsnak átirányítható-e a cat kimenete? Mert próbáltam, de valamilyen hibát írt, fejből nem tudom, de megnézem nemsokára. Oszt nem nagyon kísérleteztem.

ps.: új ötlet: esetleg a tar-nak forrásként megadható a menteni kívánt device? Tehát:

tar -cvzf tomor.tar.gz /dev/sdb1

(nem próbáltam ki, csak fejből írok, most sajna nincs környéken linux) frown.gif

ps/2.: a "cat" azért jobb nekem, mint a "dd" ebben az esetben, mert nem kell ismerni a partíció méretét. Remélem jól gondolom.

Szerkesztette: Warrior 2008. 03. 31. 12:34 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#480 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 12:44

ha a tar nem is fogadna a device-ot, rakd pipe-ba!
cat /dev.sdb1 | bzip ...
mert jut eszembe, egy file-t miert akarnal tar-olni??? jobb ha rokton zip-peled! (nezd meg a man-t, hogy mikepp allitasz be stdin-rol bemenetet nekik..)

egyebkent a fentire sokkal esszerubb nem particio szinten, hanem file szinten menteni. az miert nem jo megoldas? megorzi a jogokat ugyebar, es hatarozottan kevesebb helyet foglal.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »