HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 23. 09:50

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 9:36

nos lehet, a kde-t en messzire kerulom, igy nem volt tul informativ a dolog. akkor viszont tegyuk ossze, hogy mink van, en segitek a tobbiben! ;)
a gep szerintem az Asus EeePC, az oprendszer ugye ami ra van telepitve.. jol gondolom Jahno?

Sajnos kb ennyink van csak :( Az latszik, hogy megnyomott egy gombot, bejott az event, aztan valami listakezelgetos object megfekudt.

debug symbols nelkul pontosabbat nem lehet mondani... de az tuti, hogy ennek igy nem szabadna.

(egyebkent ha kdet hasznalsz sem lesz trivialis... bar a K es Q kezdetu objectek azert eleg beszedesek, meg a libqt :) )
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#442 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 03. 23. 15:10

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 9:36

a gep szerintem az Asus EeePC, az oprendszer ugye ami ra van telepitve.. jol gondolom Jahno?

Jajaja, bonyásabbat ne kérdezzetek, vagy mondjátok meg merre kell megnézni, hogy ez mi is ez :-)
Make love not Wor.

#443 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 16:05

Basszus, azert azt tenyleg mondd mar el hogy mit akarsz csinalni.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#444 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 23. 18:47

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 17:05

"kihúz/bedug/újraindít/kurvanyádkocsoggép"

Ezek voltak meg eddig.
Az összes többi lehetőség nyitva áll, lehet találgatni.  :)  :)  :)

#445 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 15:03

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 16:05

Netezni akartam, de úgy néz ki beteg az USB device így akkor most nem fogok. Eleve érdekes volt lementeni a részleteket, mert valami /home az tallózható volt, de odamenve filemanager nem látta, hogy USB-n áthozzam másik vasra. Az valószínű valami másik /home volt, de majd egyszer kiderítem  :Đ
Make love not Wor.

#446 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 16:03

Sziasztok!

Eg yideje próbálom megoldani azt a problémát, hogy a suse linux alatt az előre telepített Firefox jól működik, de az utólag feltelepített programok, pl. Opera a net elérésem ötödével fér hozzá a nethez. egész pontosan azt csinálja, hogy elindul a letöltés, megindul a csík rendesen, de néha megáll egy pillanatra, és ezért összességében lassabb a net elérés. Vagyis akadozik a letöltés.
Próbálkoztam tűzfallal, routerrel, window_scale-el variálni, de semmi eredmény.
Akkor nem lenne fura a dolog, ha a Firefox is lassú lenne.
Mitől lehet lassú az egyik program, és mitől jó a másik? Különbözőképpen kezelik a hálót?
Kipróbáltam pár torrent, és egyéb progit, és mind lassú, csak a firefox jó.
Tanácstalan vagyok. :( Rakjak fel másik disztrót?

Köszi!

ui.: az új disztró felrakása csak végső megoldásként jöhet szóba, mert már szépen beállítottam a sambát, úgy ahogy kell (nyomtató-, file megosztás), és minden szépen testre van szabva.

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 24. 16:05 -kor

Á, mint Álemér...

#447 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 17:14

Idézet: Bici - Dátum: 2008. márc. 24., hétfő - 16:03

Sziasztok!

Eg yideje próbálom megoldani azt a problémát, hogy a suse linux alatt az előre telepített Firefox jól működik, de az utólag feltelepített programok, pl. Opera a net elérésem ötödével fér hozzá a nethez. egész pontosan azt csinálja, hogy elindul a letöltés, megindul a csík rendesen, de néha megáll egy pillanatra, és ezért összességében lassabb a net elérés. Vagyis akadozik a letöltés.
Próbálkoztam tűzfallal, routerrel, window_scale-el variálni, de semmi eredmény.
Akkor nem lenne fura a dolog, ha a Firefox is lassú lenne.
Mitől lehet lassú az egyik program, és mitől jó a másik? Különbözőképpen kezelik a hálót?
Kipróbáltam pár torrent, és egyéb progit, és mind lassú, csak a firefox jó.
Tanácstalan vagyok. :( Rakjak fel másik disztrót?

Köszi!

ui.: az új disztró felrakása csak végső megoldásként jöhet szóba, mert már szépen beállítottam a sambát, úgy ahogy kell (nyomtató-, file megosztás), és minden szépen testre van szabva.

Mindneképp számszerűsítsd a dolgot. Letöltési sebességek minden böngészővel, wgettel. Ping idők mérése, traceroute.
A web nem mérvadó, mert a sebesség függ a szervertől, és attól hogy hogy a böngésző milyen passzban van.
A p2p nem mérvadó mert az bármikor bármerre ingadozhat de még akár a szolgátató is szűrheti.
Tessék szépen stabil, megbízható, közeli szerverről egy nagyobbacska fájl (újra) letöltögetésével teszteket végezni.

Másik disztrót kipróbálni semmibe nem kerül (LiveCD mond valamit?)
Egy /etc/samba/smb.conf átmásolása nem több pár másodpercnél.
In Flames We Trust

#448 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 18:22

Nnosss, a letöltési sebességet a helpdesk.invitel.hu oldal segítségével, az extra.hu-ról, és a saját weblapomról letöltött fájl segítséggével mértem. Minden esetben nagyobb volt a file, mint 1MB, kivéve az invitel teszt.
A eredmények a következők:
Firefox:
invitel teszt: 3,3-3,4 Mbit/sec
file letöltések: 3,4Mbit/sec - minimális ingadozás, minden fent felsorolt szerverről szinte egyforma.
Opera:
invitel teszt: 700kBit/sec és 1,2 Mbit között ingadozik eléggé kiszámíthatatlanul.
letöltés: 800kBit/sec és 1,3 között ingadozik, és szintén kiszámíthatatlan.

A operánál a letöltés ingadozik. A fenti csík elindul gyorsan, aztán megáll, és megint elindul...

Leteszteltem windows-os gépről is. minden esetben 3,7-3,8Mbit/sec jön ki atom stabil módon.
Minden esetben legalább 5-6 tesztet csinláltam.

Ping idők:
index.hu - 8-12ms
extra.hu - 10-11ms

A ping pont ugyanannyi, mint a windowsos gépen.

A torrent valóban nem mérvadó, de az furcsa, hogy a windowsos gépen 30mp múlva 200-300kByte-al jön, a linux alatt meg eg yóra múlva is 3-4kByte/sec... Win alatt akárhányszor újraindítom, hamar felgyorsul. Stabil, legális torrenttel lett tesztelve (animációs cég biztosít torrentes letöltést is egy videóhoz).

A belső háló úgynéz ki, hogy routerbe be a net. Fix IP, azonos subnet, szolgáltató DNS-ei beállítva szépen.
A router DMZ host-jába be van írva a linuxos gép IP-je, hogy a Windows-os DC++ működjön aktív módban. (Ez még régen kellett, jelenleg nem használok ilyesmit.)
Hálón belüli másolás 7-8MByte/sec függetlenül attól, hgy honnan hova másolok (10/100-as háló).

A traceroute-tól nem tudom micsoda.  :rolleyes:

LiveCD okés, ki fogim próbálni.

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 24. 18:29 -kor

Á, mint Álemér...

#449 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 19:35

a traceroute (windowsos megfeleloje a tracert) az utvonalat irja ki es teszteli. kvazi egy bovitett pong. de most nem erdekes szerintem a szamodra.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#450 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 19:58

traceroute tényleg csak megszokásból került oda, akkor jó ha nem tudsz elérni valamit. te most eléred csak lasabban.
Innentől kezdve amúgy wow, x akta. Hátha a suse userek tudnak valamit mondani, nem nagyon látok értelmes magyarázatot ilyen viselkedésre.
Esetleg még annyit tesztelj, hogy ha több példányban ésvagy több dolgot töltesz akkor tudod maxolni a sávszelet, pl operával?

Szerkesztette: pascal 2008. 03. 24. 20:05 -kor

In Flames We Trust

#451 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 20:15

szerintem valami QoS lehetne mondjuk a hatterben.. de hogy miert es mi...?
a forum ma:

#452 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 23:15

Idézet: Bici - Dátum: 2008. márc. 24., hétfő - 18:22

Minden esetben nagyobb volt a file, mint 1MB,

Ehhh, 100 mega alatti mennyiséggel én nem is mernék méregetni. 1 mega az manapság 1 sec? Ha meg 0.9 és 1.1, akkor 10%-os eltérésnek méri?
Make love not Wor.

#453 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 00:21

Idézet: pascal - Dátum: 2008. márc. 24., hétfő - 19:58

Hátha a suse userek tudnak valamit mondani...
Esetleg még annyit tesztelj, hogy ha több példányban és vagy több dolgot töltesz akkor tudod maxolni a sávszelet, pl operával?

Hmm, ez jó ötlet, holnap kipróbálom.
Majd írom az eredményt!
Köszi!

ui.: A suse fórumban (sem itt, sem két másik helyen) onnantól kezdve, hogy leírtam, hogy a FF jó, a többi meg lassú, nem mondtak semmit.

ui.2: Az jelent valamit, hogy nem szimplán lassú a letöltés Operával, és torrentel, hanem szakadozik? A torrent progi sebesség grafikonja szabályos négyszögjel formájú... Egyszer 90Kbyte, egyszer nulla...
Opera is ezt csinálja, folyton megáll a csík, annál többször, minél közelebb a file vége.
Olyan, mintha valami bufferelési, vagy kesselési probléma lenne, de ez csak egy láma tipp.

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 25. 00:25 -kor

Á, mint Álemér...

#454 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 25. 02:13

Bici: Jó tanács, ne használj Operát, csak a gond van vele, használj helyette FF-ot. :) Torrentezéshez meg használj olyan progit, amit kimondottan torrentezésre találtak ki.
Ha KDE alatt vagy ott a ktorrent , ha Gnome alatt, akkor transmission , a két legeslegjobb. ;)
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r7
Windows XP with Service Pack 3
blackPantherOS 5.2.8 (Sea) - 2.6.24.2-bP - blackPanther Beta Testing Man

#455 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 02:24

Idézet: Bici - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 0:21

Hmm, ez jó ötlet, holnap kipróbálom.
Majd írom az eredményt!
Köszi!

ui.: A suse fórumban (sem itt, sem két másik helyen) onnantól kezdve, hogy leírtam, hogy a FF jó, a többi meg lassú, nem mondtak semmit.

ui.2: Az jelent valamit, hogy nem szimplán lassú a letöltés Operával, és torrentel, hanem szakadozik? A torrent progi sebesség grafikonja szabályos négyszögjel formájú... Egyszer 90Kbyte, egyszer nulla...
Opera is ezt csinálja, folyton megáll a csík, annál többször, minél közelebb a file vége.
Olyan, mintha valami bufferelési, vagy kesselési probléma lenne, de ez csak egy láma tipp.

Hmm.

Ez eleg voodoo :( Most vagy valami big-time elcseszes van a suse network finomhangolasanal, amit azert ketlek, tesztelni meg megmondom oszinten kernel doksit kene olvasni, hogy mik vannak, listabol talan lehetne tippelgetni, hogy mit lehet megprobalni atkapcsolni. Meg az a furi, hogy akkor a fox miert jo? :think: (Vagy lehet hogy nem is jo, csak azt hazudja... tolts mar le valami nagyobbat, es szamold ki a valodi sebesseget plz :D)

Esetleg lehetne nezni egy tcpdumpot, hatha abbol ki lehet sutni valamit... foleg, ha melle teszel egy rendesen masodpercezett most szakad, most jo logot valami progibol (talan valamelyik torrentes ize sebesseggrafikonja).

Elsore esetleg tenyleg nezz meg legalabb egy suse, meg egy masik (mondjuk ubuntu) livecd-t, hogy azzal is fenn all-e a jelenseg.

Esetleg meg kene nezni a halokartya kernelmoduljanak a parametereit, meg ethtoolal lehetne nezni ilyen 10/100 half/full beallitasokat :think:

vasy: ezeket a rendkivul okos tanacsokat hagyjuk mar. Hadd hasznaljon mindenki azt, amit akar, tovabba ezzel ugyan nem oldottad meg a gondot, miszerint ugy anblokk szar a halozata.

#456 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 08:56

Idézet: Bici - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 1:21

Azért, mert a jelenség ismeretlen.
Amit megpróbálnék: a gépet rácsatlakoztatni egy másik hálózatra/szolgáltatóra. (ha nem túl nehéz ideiglenesen átköltöztetni valahová.)
Így legalább megtudható, hogy a szolgáltatónál van-e a hiba, vagy valahol a beállításaidban.

Az is lehet, hogy az opera bugos, fogalmam sincs.
A torrent:
"Először nem is a torrenteket akarom feléleszteni,...."
"Kipróbáltam Wine alól futtatni a uTorrent-et, de az is lassú. ..."

Te írtad, egy másik fórumon.
Csak arra nem reagáltál, amit javasoltam.
(Nevezetesen a ktorrent packman-os verziójának a használata, és a routeren beállítani a megfelelő portokat - ennek hiányában se be, se ki.)

"Úgy tűnik, hogy minden lassú, kivéve az előre telepített Firefox."
Ezt is te írtad.

Mi az a "minden lassú"?
A torrentet nem próbáltad beállítani.
Ezen kívül csak az operáról beszélsz.
Tehát a probléma átfogalmazva: süsülinux alatt az opera nem működik megfelelő sebességgel.

Rosszul látom a dolgot?  :)

#457 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 09:21

valoban! a tesztelesbe dobd be a wget-et is! parancssorbol tudsz vele file-okat letolteni. a parametere legyen a letoltendo file. az is egy kulon meres!
a forum ma:

#458 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 10:19

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 8:56

Csak arra nem reagáltál, amit javasoltam.
(Nevezetesen a ktorrent packman-os verziójának a használata, és a routeren beállítani a megfelelő portokat - ennek hiányában se be, se ki.)

Először is: elnézést, hogy nem reagáltam. Elfelejtettem, pedig ki akartam próbálni, amit mondtál, de nem ment fel a ktorrent. Valami hibával elszállt.
Azt írja, hogy a KDE-re van a Ktorrent. Nekem Gnome van fent.

A probléma viszont szépen megoldódott. :cool:
A Firefox kamázott, mert amikor stopperrel megmértem a letöltést, kiderült, hogy az is lassú.
Tehát a hiba globálisan volt jelen.
Megnéztem a hálókártya driverét, és egy 10/10-es realtek RTL8029AS-nek ismerte fel, holott RTL8139B van benne, ami 10/100-as. leszedtem a netről hozzá való drivert, és láss csodát, minden hasít ezerrel!
Méghozzá nem 3,4-3,5-el, hanem 3,7-3,8-al, mint a windows esetén.

Két rejtély maradt: A firefox miért mondta azt, hogy max. sebességgel jön, ha nem is jött annyival? A gépek közti másolás miért volt 7-8 MByte/sec?? (igaz, most felmegy néha 11-re is...)
Na, mindegy, lényeg, hogy minden okés.

Köszönök Mindenkinek minden segítséget! :respect:

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 25. 10:21 -kor

Á, mint Álemér...

#459 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 15:33

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni tömörítés ügyben.
10-15Gb motyót szeretnék összenyomni egy fájlba, és naponta csak frissíteni (-u) a tömörített fájlt.
Tesztelgetés közben nagyon megfelelt nekem a sima ZIP parancs, jól ment az update, kivételek megadása.
Amikor ráengedtem az egész adatmennyiségre, sajnos 2gigánál lehalt.
Ki lehet ezt kerülni valahogy, vagy más tömőrítővel próbálkozzak?
7zip nem nyerte el a tetszésemet, néha kihagy könyvtárakat (windows alatt is volt vele problémám)...
tar + gzip (bzip2) is lehetne, de nem tudom lehet-e ezeknél frissíteni?

Köszi
--== envagyok ==--

#460 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 15:45

Idézet: envagyok - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 15:33

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni tömörítés ügyben.
10-15Gb motyót szeretnék összenyomni egy fájlba, és naponta csak frissíteni (-u) a tömörített fájlt.
Tesztelgetés közben nagyon megfelelt nekem a sima ZIP parancs, jól ment az update, kivételek megadása.
Amikor ráengedtem az egész adatmennyiségre, sajnos 2gigánál lehalt.
Ki lehet ezt kerülni valahogy, vagy más tömőrítővel próbálkozzak?
7zip nem nyerte el a tetszésemet, néha kihagy könyvtárakat (windows alatt is volt vele problémám)...
tar + gzip (bzip2) is lehetne, de nem tudom lehet-e ezeknél frissíteni?

Köszi

Nem veletlen fat32? :think:

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.