HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 19. 09:53

Üdv.!

Manapság hogy áll a linux-os ATI kártya driver? Azt tudom ,hogy 2 évvel ezelőtt kénytelen voltam váltani Nvidiára, mert ott évekkel előrébb voltak a driver minőségével.

Mostanság hogy állunk? Ki használja nagy elégedettséggel?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#782 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 19. 12:15

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 10:53

Üdv.!

Manapság hogy áll a linux-os ATI kártya driver? Azt tudom ,hogy 2 évvel ezelőtt kénytelen voltam váltani Nvidiára, mert ott évekkel előrébb voltak a driver minőségével.

ott tartunk hogy az xorg lesz egyre szarabb :)

amúgy használj intelt, teljesítménye nincs cserébe nem bugzik és a driverek is nyíltak.
In Flames We Trust

#783 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 19. 13:40

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 10:53

Üdv.!

Mire kell? Az fglrx elvben jó driver. Kérdés, milyen csipszeted van? Nekem 1950pro van, opengl-lel nincs gond. Más kérdés, mire akarod használni.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#784 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 19. 13:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 13:40

Mire kell? Az fglrx elvben jó driver. Kérdés, milyen csipszeted van? Nekem 1950pro van, opengl-lel nincs gond. Más kérdés, mire akarod használni.

Hát alapvetően a compiz fusson rajta rendesen. Anno kb. két éve mikor nekem is 1950PRO volt, annyira szar volt a driver, hogy fagyott az egész X ha compiz-t használtam...

Igazából ennyi, ami linux alatt szükség lehet...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#785 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 19. 17:13

Idézet: pascal - Dátum: 2009. Mar. 19., Thursday - 13:15

ott tartunk hogy az xorg lesz egyre szarabb :)

Itt mire gondolsz? :)

xorg-server-1.6.0, xf86-video-intel-2.6.3, libdrm-2.4.4 es az aktualis 2.6.29-rc8-gitX kernellel es KMS-el teljesen kiralysag mind az intel mind az X.
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#786 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 19. 20:19

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 14:47

Hát alapvetően a compiz fusson rajta rendesen. Anno kb. két éve mikor nekem is 1950PRO volt, annyira szar volt a driver, hogy fagyott az egész X ha compiz-t használtam...

Igazából ennyi, ami linux alatt szükség lehet...

Szerintem nem a gl driver volt a bugos, hanem maga a compiz ill. fusion, vagy beryl, ahogy nevezzük.

Ma már gyengébb vasakon is prímán fut. Nekem is az megy debian lenny-ben. De tudom - ez csak 1 db rendszer.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#787 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 26. 08:17

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 20:19

Szerintem nem a gl driver volt a bugos, hanem maga a compiz ill. fusion, vagy beryl, ahogy nevezzük.

Én is azt hittem, de anno akkor sokak tanácsára lecseréltem Nvidiára a kártyámat és ugyanaz a compiz verzió tökéletesen futott...

Pár napja megnéztem egy ATI kártyán futó linux-ot. Nem rossz ahhoz képest ami anno volt. Kb. most ott tart mint 2 éve az Nvivia beállítási szempontokból... :) De ténye, hogy rendesen bug nélkül fut, szóval azért haladnak... :up:

#788 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 26. 22:16

Idézet: padawan - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 18:13

Itt mire gondolsz? :)

xorg-server-1.6.0, xf86-video-intel-2.6.3, libdrm-2.4.4 es az aktualis 2.6.29-rc8-gitX kernellel es KMS-el teljesen kiralysag mind az intel mind az X.

na majd akkor a friss csomagokra kiváncsi leszek mert az 1.5ös xorg 2.4eses intel és 2.6.28-as kernel az a felét se hozza a régi i810 driver teljesítményének. Jó persze 855GM kártyám van, az nem mai csirke.

apropó, miféle rendszert használsz te amiben ilyen frisseségű cuccok vannak?
In Flames We Trust

#789 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 09:37

Idézet: pascal - Dátum: 2009. Mar. 26., Thursday - 23:16

apropó, miféle rendszert használsz te amiben ilyen frisseségű cuccok vannak?

Ottvan az alairasban :)
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#790 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 29. 16:14

Idézet: padawan - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 10:37

Ottvan az alairasban :)

Oh, ott a pont :)
In Flames We Trust

#791 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 31. 08:36

Sziasztok!

Céges levelező szerverünk IMAP protokollt használ, van 50 felhasználó, beérkezett, elküldött levelek is a szerveren tárolódnak. Vezetőség igénye szerint napi mentés készül a Maildir könyvtárakról.
Ezt eddig - és most is - egy tarolós, gzipelős parancs végzi, felhasználónként lesz egy-egy .tgz fájl.
A gond az, hogy a szerver kb. 5 órát bíbelődik ezzel naponta, napi szinten ~50GB-nyi tgz fájl keletkezik.
Kezdek kicsit aggódni a merevlemezek épsége miatt, emellett az sem egészséges, ha a szerver erőforrásainak jelentős része erre megy el. Most hajnali 4-kor indul a mentés, délelőtt fél tíz körül végez. Tehetném persze korábbra az időzítést, de úgy érzem, ez csak átmeneti megoldás lenne, míg meg nem nőnek annyira a mailboxok, hogy már megint "belelógna" a munkaidőbe.
Sosem használtam eddig semmilyen területen inkrementális mentést. E miatt kérdeznélek titeket.

Szerintetek kevesebb ideig, kevesebb merevlemez darálással járna-e az inkrementális mentés (ha jól tudom, a tar tud ilyet), vagy effektíve csak a mentési állományok mérete lenne kisebb :confused:
Én úgy gondolom -de lehet, hogy rosszzul - hogy az inkrementális mentés során is végig kell túrnia az előző mentést, hogy tudja, mik a változások. Ezt rosszul gondolom?

Milyen más megoldás jutna még eszetekbe mentést illetően ebben a helyzetben :confused:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#792 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 31. 10:34

http://www.mikerubel...sync_snapshots/

#793 Felhasználó inaktív   ErdeklodoUser2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 05. 07:45

Hogyan tudnék Ubuntu alatt beállítani jogokat, hogy egy meghajtóhoz ne csak az adminisztrátor jogú felhasználó férjen hozzá? Egy FAT32 partícióról lenne szó.

#794 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 05. 23:43

mount uid, gid opcioi. (man mount). gyanithatoan rogton az fstab file-ba szeretned beirni, hogy ki legyen az a felhasznalo, akinek a neveben tortennek a muveletek. (egy bizonyosat fogsz tudni megnevezni, hoszen jogok nincsenek a fat-on.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#795 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 07. 14:26

Exim+LDAP párosítást szeretnék létrehozni.

Van valakinek működő minta konfigja? Esetleg valami step by step howto?

Előre is thx

#796 Felhasználó inaktív   Quentaro 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 09:10

PROBLÉMA! Sziasztok! Adatvesztés?? Lenne egy - számomra - igen nagy problémám, ezzel kapcsolatban kérdezlek benneteket, kérek segítséget. A kérdésemet/kérésemet két részre bontanám:

Hallottam egy ismerősömtől, hogy a Linux Ubuntu változata már teljesen felhasználóbarát, mindenféle dzsudzsu nélkül lehet programokat telepíteni, sok eszközzel települ, gyors, teljesen szuper.
Na most én a Linuxhoz egyáltalán nem értek, és amúgy se vagyok pro... Szóval windowsban létrehoztam a Paragon eszközével egy partíciót a MÁSODIK vincseszteremen második felén(!), direkt linuxosat. Tehát azon az eszközön két partíció volt.
- Aztán elkezdtem a telepítést, na most eljutott addig a részig, hogy hova tegye az oprendszert. Az első megoldás valami automata volt, de úgy értelmeztem, hogy az nem jó, mert a c:-vel akart valamit, az első vinyóval...
- A második lehetőséget választottam.
- Ezután már nem írt semmi durvulens dolgot, hogy itt most legyilkolja a teljes vinyót, óvakodjak, format, vagy valami, olyan hogy formázás, törlés a folyamatban azthiszem nem is volt.
- Ezután el is indult az Ubuntu, nagyon szép, gondolom nagyon jó is, de mivel egyáltalán nem értek hozzá, hagytam, majd később szöszölök vele, kíváncsi voltam, hogy van e boot menü, indul-e az xp.
- Elindult, minden okés, EDDIG. Ugyanis egyáltalán(!) nem látom a primary slave winchestert.

Ez volna a kisebb gond, de nemhogy a Win, de a Paragon se látja egyáltalán a másik partíciót azon az egységen (az egész sárga linuxos partíció, és az EXTENDED pedig lapozófájl). Ami megrémít... :)
Mivel nekem azon a meghajtón fontos adataim voltak, igen nagy gondban vagyok!
A KÉRDÉSEM az volna, hogy hogyan tudok hozzáférni a régi adataimhoz? Van erre valami 4 dummies megoldás?

Itt pedig érkezik a második fele a kérdésemnek - amely a pesszimistábbik énem csúnya feltételezésén alapul. A fentiekre a 2.0 linux userek (én még 0.1b se vagyok :) ) ugyanis LEHET röhögve rávágják, hogy megszívtad te noob/geek/gyík/msfan, mert mégis volt formázás elrontottam, hibáztam, ennyi. MENTHETETLEN.
Azt szeretném megtudni, hogy mi a teendő? Szóval minden megoldás érdekel, egészen konkrétan itt valami unformat, lemezvisszaállító, adatkinyerő megoldásra gondolok, tényleg minden számításba jöhet... oké, Kürt kft nem (de a progik amiket használnak... :) ), NAGYON fontos lenne! Ha valaki lépésről lépésre leírná... megköszönném, de ezkevés, szóval istenként tisztelném, mint gurut, "életmentőt", hálám a sírig kerget, meg azon is túl... Szükségem van azokra az adatokra, pótolhatatlanok. (Azért nem nézegetem a google-t mert gondolom windowsból ezt nem lehet megoldani, a Linuxon pedig tényleg alapoktól kellene tudnom, mi merre..)
Megtisztelő, építő jellegű válaszotokat előre is nagyon köszönöm, írhattok ide, vagy a trashbin20@gmail.com címre ( :) azért ez, mert vannak akik/amik mailcímekre vadásznak) THX, tisztelettel,

RP

#797 Felhasználó inaktív   gergelyk3 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 04. 20. 09:46

Idézet: Quentaro - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 9:10

PROBLÉMA! Sziasztok! Adatvesztés?? Lenne egy - számomra - igen nagy problémám, ezzel kapcsolatban kérdezlek benneteket, kérek segítséget. A kérdésemet/kérésemet két részre bontanám:

Hallottam egy ismerősömtől, hogy a Linux Ubuntu változata már teljesen felhasználóbarát, mindenféle dzsudzsu nélkül lehet programokat telepíteni, sok eszközzel települ, gyors, teljesen szuper.
Na most én a Linuxhoz egyáltalán nem értek, és amúgy se vagyok pro... Szóval windowsban létrehoztam a Paragon eszközével egy partíciót a MÁSODIK vincseszteremen második felén(!), direkt linuxosat. Tehát azon az eszközön két partíció volt.
- Aztán elkezdtem a telepítést, na most eljutott addig a részig, hogy hova tegye az oprendszert. Az első megoldás valami automata volt, de úgy értelmeztem, hogy az nem jó, mert a c:-vel akart valamit, az első vinyóval...
- A második lehetőséget választottam.
- Ezután már nem írt semmi durvulens dolgot, hogy itt most legyilkolja a teljes vinyót, óvakodjak, format, vagy valami, olyan hogy formázás, törlés a folyamatban azthiszem nem is volt.
- Ezután el is indult az Ubuntu, nagyon szép, gondolom nagyon jó is, de mivel egyáltalán nem értek hozzá, hagytam, majd később szöszölök vele, kíváncsi voltam, hogy van e boot menü, indul-e az xp.
- Elindult, minden okés, EDDIG. Ugyanis egyáltalán(!) nem látom a primary slave winchestert.

Ez volna a kisebb gond, de nemhogy a Win, de a Paragon se látja egyáltalán a másik partíciót azon az egységen (az egész sárga linuxos partíció, és az EXTENDED pedig lapozófájl). Ami megrémít... :)
Mivel nekem azon a meghajtón fontos adataim voltak, igen nagy gondban vagyok!
A KÉRDÉSEM az volna, hogy hogyan tudok hozzáférni a régi adataimhoz? Van erre valami 4 dummies megoldás?

Itt pedig érkezik a második fele a kérdésemnek - amely a pesszimistábbik énem csúnya feltételezésén alapul. A fentiekre a 2.0 linux userek (én még 0.1b se vagyok :) ) ugyanis LEHET röhögve rávágják, hogy megszívtad te noob/geek/gyík/msfan, mert mégis volt formázás elrontottam, hibáztam, ennyi. MENTHETETLEN.
Azt szeretném megtudni, hogy mi a teendő? Szóval minden megoldás érdekel, egészen konkrétan itt valami unformat, lemezvisszaállító, adatkinyerő megoldásra gondolok, tényleg minden számításba jöhet... oké, Kürt kft nem (de a progik amiket használnak... :) ), NAGYON fontos lenne! Ha valaki lépésről lépésre leírná... megköszönném, de ezkevés, szóval istenként tisztelném, mint gurut, "életmentőt", hálám a sírig kerget, meg azon is túl... Szükségem van azokra az adatokra, pótolhatatlanok. (Azért nem nézegetem a google-t mert gondolom windowsból ezt nem lehet megoldani, a Linuxon pedig tényleg alapoktól kellene tudnom, mi merre..)
Megtisztelő, építő jellegű válaszotokat előre is nagyon köszönöm, írhattok ide, vagy a trashbin20@gmail.com címre ( :) azért ez, mert vannak akik/amik mailcímekre vadásznak) THX, tisztelettel,

RP

gyanus h az egesz masodik winchesterre linux ment fel es valamit megiscsak elneztel a telepiteskor.
elvileg egy adat addig allithato vissza a winchesterrol ameddig nincs felulirva valamivel fizikailag a magneses felulet. de mivel felkuszott a linux mar ezert szerintem bucsuzz el az adataidtol, legalabbis egy reszet.

nemi remenyre biztat az alabbi blogbejegyzes. olvasd at.

http://www.techsupportforum.com/hardware-s...ormat-tool.html
VIRTUALIZE.HU
Legfrisebb hirek a virtualizacio vilagbol.

#798 Felhasználó inaktív   Quentaro 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 10:16

Idézet: gergelyk3 - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 9:46

gyanus h az egesz masodik winchesterre linux ment fel es valamit megiscsak elneztel a telepiteskor.
elvileg egy adat addig allithato vissza a winchesterrol ameddig nincs felulirva valamivel fizikailag a magneses felulet. de mivel felkuszott a linux mar ezert szerintem bucsuzz el az adataidtol, legalabbis egy reszet.

nemi remenyre biztat az alabbi blogbejegyzes. olvasd at.

http://www.techsupportforum.com/hardware-s...ormat-tool.html

Nagyon köszönöm a válaszodat, megnéztem az oldalt, valóban adott némi reményt, kicsit megnyugszom, aztán neki is látok a felsorolt progik kipróbálásának. Remélem, hogy a jpeg képeknek van valamilyen jellemző bináris "mintája"...
2,5 G a Linux telepítés, ez a teljes mérethez képest elhanyagolható.

#799 Felhasználó inaktív   tekike007 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 04. 24. 18:55

Sziasztok!!!!

Nagyon kezdő vagyok Linux ügyileg (alig 3 órája használom..), és máris felbukkant egy óriási probléma.. :confused:
Két winchesterem van... (C,D - h egyszerűbb legyen)  A D-n fenn van az XP...,amin játszok és gondoltam hogy tök jó lenne egy Linux is... hát kaptam egyet Ubuntu 9.04 - asszem ez nem régi  :D ) ... szépen fel is telepítettem  a C-re... arra számítottam hogy amikor újraindítom a gépet, akkor majd megkérdezi, hogy melyik op.rendszert szeretném elindítani... és hát nem :confused: ...aztán arra gondoltam, hátha úgy jó lesz, ha berakom az XP telepítőjét... és hát még hibaüzenetet is kaptam :think: 
és most teljesen tanácstalanul ülök a gép előtt... :s :confused: ...és csak kísérletezketek... 

HELP!!!! pls

THX,

tekike007

#800 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 24. 22:28

Idézet: tekike007 - Dátum: 2009. ápr. 24., péntek - 19:55

Sziasztok!!!!

Nagyon kezdő vagyok Linux ügyileg (alig 3 órája használom..), és máris felbukkant egy óriási probléma.. :confused:
Két winchesterem van... (C,D - h egyszerűbb legyen)  A D-n fenn van az XP...,amin játszok és gondoltam hogy tök jó lenne egy Linux is... hát kaptam egyet Ubuntu 9.04 - asszem ez nem régi  :D ) ... szépen fel is telepítettem  a C-re... arra számítottam hogy amikor újraindítom a gépet, akkor majd megkérdezi, hogy melyik op.rendszert szeretném elindítani... és hát nem :confused: ...aztán arra gondoltam, hátha úgy jó lesz, ha berakom az XP telepítőjét... és hát még hibaüzenetet is kaptam :think: 
és most teljesen tanácstalanul ülök a gép előtt... :s :confused: ...és csak kísérletezketek... 

HELP!!!! pls

THX,

tekike007

Nem linux ügyileg vagy kezdő hanem úgy egyáltalá nem értesz a számítástechnikához.Ezzel nincs baj, nem kell mindekinek gurunak lennie, viszont most csúnyán elkaszáltad a már működő rendszeredet. A helyedben és lehetőleg nem piszkálnám tovább és kerítenek valakit aki rendberakja neked a gépet. Persze ez csak egy jótanács.
In Flames We Trust

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.