HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#841 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 28. 11:45

Sziasztok,

van nekem egy Ubuntu 9.04 fájlszerverem, amin cronnal időzítve futnak le scriptek. A gondom az, hogy noha a scripteket ugyanazon user nevében futtatja a cron, mint amivel én dolgozom rajta, a létrehozott könyvtáraknak 644-es lesz a jogosultsága, míg ha bash-ból csinálok egyet, 666. Nekem az utóbbi kellene az időzített scripteknél is, de nem jutok dűlőre. Az umask már 0000. Most a biztonsági tanácsokba ne menjünk bele :).

(a könyvtárak, amikbe a script naponta csinál új könyvtárakat, Sambával vannak megosztva, és a win kliensekről belépő userek már nem tudnak bennük létrehozni-törölni, csak ha előtte csinálok egy chmod-ot).

Remélem, érthetően írtam :)

#842 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 28. 11:51

az umask a shell indulasakor betoltodo pl. .bashrc-tol fugg. trivialisan nalad van valami a .bashrc-ben, mig a script (kerdes egyebkent, hogy milyen shellben fut -> lasd elso sor) mas umask-ot hasznal. azt a shell-t kene ravenni, hogy az umask mi legyen. (lehet, hogy kozponti rc-t kell beallitani hozza....)

(mellesleg szerintem abszolut nem lama a kerdes..)

Szerkesztette: bogdan 2009. 05. 28. 11:51 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#843 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 28. 12:07

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 28., csütörtök - 11:51

az umask a shell indulasakor betoltodo pl. .bashrc-tol fugg. trivialisan nalad van valami a .bashrc-ben, mig a script (kerdes egyebkent, hogy milyen shellben fut -> lasd elso sor) mas umask-ot hasznal. azt a shell-t kene ravenni, hogy az umask mi legyen. (lehet, hogy kozponti rc-t kell beallitani hozza....)

(mellesleg szerintem abszolut nem lama a kerdes..)

Köszi a gyors reakciót.

A script is bash-ban fut (#!/bin/bash) :(

Átmásszak másik topicba?

#844 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 28. 12:18

de attol, hogy bash-ban fut nem fogja a home-odban levo .bashrc-t beolvasni!
a forum ma:

#845 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 28. 12:25

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 28., csütörtök - 12:18

de attol, hogy bash-ban fut nem fogja a home-odban levo .bashrc-t beolvasni!

Bocs, ezt nem írtam (csak kvalifikálok lámának), az umask az /etc/profile-ban van beállítva

Ha elindítom a /bin/bash-t, az umask 0000, tehát elvileg eddig jó vagyok, és ezért nem is értem. az egészet.

#846 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 28. 12:35

esetleg meg a /etc/bash.bashrc -be is beirhatod.

sot, voltakeppen magaba a scriptbe is!!
a forum ma:

#847 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 28. 12:39

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 28., csütörtök - 12:35

esetleg meg a /etc/bash.bashrc -be is beirhatod.

sot, voltakeppen magaba a scriptbe is!!

Megpróbálom a scriptbe berakni, hajnalban lefut, kíváncsi leszek :). Köszönöm!

#848 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 29. 10:14

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2009. máj. 28., csütörtök - 12:39

Megpróbálom a scriptbe berakni, hajnalban lefut, kíváncsi leszek :). Köszönöm!

A scriptbe beírás bevált, bár nem a legelegánsabb módszer :). Úgyhogy még egyszer köszi (mármint bogdan-nak, nem magamnak :) ).

#849 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 15:16

Ma történt valami amit nem értek. Eltávolítottam az egyik vinyót. ( Nem azt amelyiken a os-ek vannak ). Erre a GRUB kidobott valami "Error 15" hibát. Ez számomra érthetetlen. Én abban a hitben voltam, hogy az ubuntu ugyanarra a vinyóra rakta a grubot. Visszatettem a vinyót, de ugyanaz maradt. Live cd alól nagy nehez megtaláltam, hogy hogyan kell újratelepíteni a grub-ot. Ezt megtettem. A linux bootol a windows viszont nem. Ez megint érthetetlen számomra, hiszen a menu.lst nem változott a windows partícióhoz meg nem nyúltam. Ilyenkor mi van?

#850 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 05. 15:33

Idézet: mzso - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 15:16

Eltávolítottam az egyik vinyót. ( Nem azt amelyiken a os-ek vannak ). Erre a GRUB kidobott valami "Error 15" hibát.
Én abban a hitben voltam, hogy az ubuntu ugyanarra a vinyóra rakta a grubot. Visszatettem a vinyót, de ugyanaz maradt. Live cd alól nagy nehez megtaláltam, hogy hogyan kell újratelepíteni a grub-ot. Ezt megtettem. A linux bootol a windows viszont nem. Ez megint érthetetlen számomra, hiszen a menu.lst nem változott a windows partícióhoz meg nem nyúltam.

hány vinyó van?
milyen vinyók (ATA? SATA?)

hol a GRUB?
biztos, hogy ott van?

hol a menu.lst?
biztos, hogy ott van? megnézted?

biztos, hogy csak ott van?

device.map miről tud?
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#851 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:10

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2009. jún. 5., péntek - 16:33

hány vinyó van?
milyen vinyók (ATA? SATA?)

hol a GRUB?
biztos, hogy ott van?

hol a menu.lst?
biztos, hogy ott van? megnézted?

biztos, hogy csak ott van?

device.map miről tud?

Két vinyóm van. Szerintem minden az egyetlen ext4 partíción volt. A többi mind NTFS. A probléma úgy tűnik, hogy az volt, hogy megcserélődött, hogy melyik a hd0 és a hd1 pedig én ugyanoda dugtam vissza a vinyót a rendszervinyóhoz meg hozzá sem nyúltam. A menu.lst-ben ez csak a windows-t éríntette. Törölni kellet a map sorokat, meg átírni a rootnoverify-nál hd0-ra. Elég vicces, ha ezt mindig el kell játszanom ha kiveszek vagy berakok egy vinyót.

#852 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 09:43

Idézet: mzso - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 10:10

Két vinyóm van. Szerintem minden az egyetlen ext4 partíción volt. A többi mind NTFS. A probléma úgy tűnik, hogy az volt, hogy megcserélődött, hogy melyik a hd0 és a hd1 pedig én ugyanoda dugtam vissza a vinyót a rendszervinyóhoz meg hozzá sem nyúltam. A menu.lst-ben ez csak a windows-t éríntette. Törölni kellet a map sorokat, meg átírni a rootnoverify-nál hd0-ra. Elég vicces, ha ezt mindig el kell játszanom ha kiveszek vagy berakok egy vinyót.

A grub a csatornák szerint helyezi sorrendbe a vinyókat. Ezért célszerű a legelső helyre tenni a rendszer vinyót. Így ha beteszel plusz egységeket, azok már csak utána következhetnek. Nálam is pl. az első SATA csatornán van a rendszer vinyó. Illetve erősen javallott UUID alapján megadni a particiókat. Így cserélhető össze-vissza...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#853 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 10:37

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 10:43

A grub a csatornák szerint helyezi sorrendbe a vinyókat. Ezért célszerű a legelső helyre tenni a rendszer vinyót. Így ha beteszel plusz egységeket, azok már csak utána következhetnek. Nálam is pl. az első SATA csatornán van a rendszer vinyó. Illetve erősen javallott UUID alapján megadni a particiókat. Így cserélhető össze-vissza...

De ha csatornák szerint vizsgálja akkor miért nem működött amikor visszadugtam a vinyót? Hiszen ugyanoda dugtam vissza.

#854 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 19:11

Idézet: mzso - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 11:37

De ha csatornák szerint vizsgálja akkor miért nem működött amikor visszadugtam a vinyót? Hiszen ugyanoda dugtam vissza.

1-2 éve találkoztam avval a jelenséggel, hogy néha felcseréli a vinyók sorrendjét. Hogy miért nem találtam rá megoldást. Valószínű ezért tértek át UUID alapján való kezelésre..

Az IDE+SATA összeolvadása csinálhatja ezt a keverést, de ez csak tipp..
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#855 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 19:20

Az error 15 és a hdd visszarakása között biztos nem történt változtatás a grub-ban? elég sok művelet érinti a grub konfigurációt... Valóban kavarásnak tűnhet, hogy az ember berak még egy hdd-t, oszt a catornák szerint logikailag az előzőek "elé" kerül (mint anno pl. win98-ban a meghajtók betűjelei: másik hdd berakáa után először sorolta fel az elsődleges partíciókat, majd csak azután a logikai drive-okat, ott is okozott galibát, persze xp-nél már ez nincs, ott van más)... :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#856 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 06. 23:18

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 20:20

Az error 15 és a hdd visszarakása között biztos nem történt változtatás a grub-ban?

Nem. Miután kivettem már nem is bootolt.

#857 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 07. 08:59

Idézet: mzso - Dátum: 2009. jún. 7., vasárnap - 0:18

És semmi mást nem csináltál, hanem visszatetted, és akkor sem bootolt?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#858 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 07. 10:56

Idézet: mzso - Dátum: 2009. jún. 7., vasárnap - 0:18

Nézd meg hogy többszöri boot-olásnál változnak-e a vinyók sorrendjei.

Szerintem az lesz a baj...

#859 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 10. 19:35

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jún. 7., vasárnap - 9:59

És semmi mást nem csináltál, hanem visszatetted, és akkor sem bootolt?

Igen.

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. jún. 7., vasárnap - 11:56

Nézd meg hogy többszöri boot-olásnál változnak-e a vinyók sorrendjei.

Szerintem az lesz a baj...

Mármint mi?

#860 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 10. 20:48

Idézet: mzso - Dátum: 2009. jún. 10., szerda - 20:35

Igen.

Mármint mi?

Valoszinu valamiert megkeverte a sorrendet. Javasolt utanaolvasni, hogy hogy kell uuid alapjan izzitani a grubot, meg az fstabot, akkor nem lesz ilyen gond.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.