HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 30. 12:03

Idézet: charlie - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 12:18

hogy lehet a legegyszerubben (és leggyorsabban) egy rendszert átpakolni egy masik lemezre?

cp-vel siman masoljam át egy live cd-rol inditva?

Még csak live cd sem kell, single mód elég. Én egyébként partíciónként szoktam másolni, cp -ax opcióval. Sok éven keresztül volt meg ugyanaz a Linuxom, sok hardverfrissítéssel.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#62 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 12:15

jah, az uj lemez két gigaval kisebb mint a régi. akkor a dd nem megy.
cpio lesz akkor az.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#63 Felhasználó inaktív   hybris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:00

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 11:34

Akkor mar inkabb cp bekapcsolozva vagy cpio.. gyorsabb mint a dd, es biztos nem kell varazsolni a particiokkal...

Ahah, másolj bootparticiót cp-vel :)
Másrészről kisebb diskre váltani elég hülyén hangzik..
Harmadrészt meg lehagytam, hogy fsck-t futass a másolás után.
I don't believe it.
Prove it to me and I still won't believe it.
-- DNA

#64 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:03

Idézet: sonar - Dátum: 2007. nov. 29., csütörtök - 17:14

Sziasztok

Van egy 160Gigás HDD-m amin van egy 128 Megás FAT partició. Hogyan tudom fdisk-kel a maradék részt FAT32-re megformázni? (Linux alól)

ill ez a script miért nem akar lefutni?
#!/bin/sh 

mkdir /tmp/hdd

mount /dev/disc/disc0/part1 /tmp/hdd/ 

Hibaüzi:
mount: Mounting /dev/disc/disc0/part1 on /tmp/hdd failed: No such file or directory
Manuálisan az összes parancsot le tudom futtatni, ill ha létrehozom a könyvtárat megy  a mountulás is.
De a könyvtár meg létezik
(none)[~]$ mkdir /tmp/hdd
mkdir: Cannot create directory `/tmp/hdd': File exists

Ne a /tmp/hdd könyvtárat használd, hacsak nem vagy biztos benne, hogy más program nem használja. Ki kell rakni máshova (/hdd, /mnt/hdd tipikus).

fdisk-kel nem fogod tudni formázni a partíciót, mert az csak partícionáló program. A formázást mkfs.vfat-tal (ha fent van a dosfstools), vagy mkdosfs-sel tudod megcsinálni.  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#65 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:13

Idézet: hybris - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 13:00

miért hulyeség kisebb lemezre valtani?

most egy 20 gigas ide lemezen megy a rendszer, ezutan egy 18 gigas scsi lemezen fog menni.

#66 Felhasználó inaktív   sonar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:17

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2007. nov. 29., csütörtök - 17:20

Közbevetőleg egy kérdés:
mi a búbánatnak használsz - ráadásul ilyen nagy - fat fájlrendszert? Mihez kell?
1. A fat32 nem kezeli a nagy fájlokat (4giga fölött). Tehát logikátlannak tűnik ekkora partíciót fatra tenni.
2. Nem naplózó fájlrendszer, nem tudsz jogosultságokat sem állítani. Működése több, mint bizonytalan.
3. A linux az ntfs3g-vel tudja írni-olvasni az ntfs-t.
4. A win (nt, 2000, xp - jellemzően NEM fat32 az alapértelmezett fájlrendszere - úgy sejtem, ez nem véletlen)
tudja írni-olvasni az ext2/ext3 fájlrendszereket megfelelő driver használatával.
http://www.fs-driver.org/

Szóval mire is kell?

Szerk.: az a 128 megás partíció egyáltalán minek van? Azt mire használod?
A lemez többi része mire van formázva?
Az egészet nem értem.
Ha kell fat32, egy közepes-kicsi pendrive is nagyobb ennél. Az enyém 512 megabájtos.
Azt a 128 megás területet szüntesd meg. Egy 160 gigás lemezen ez több, mint luxus.
De hát te tudod.

Köszönöm a kimerítő írást -tisztában vagyok, hogy mi mire jó-, de nekem akkor is arra van szükségem
Egy Set top box használja. Ennyi, ilyenre kell csinálni és kész.  :)
és egy erősen csökkentet linuxot használ

Szerkesztette: sonar 2007. 11. 30. 13:22 -kor

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi érdemünk.

#67 Felhasználó inaktív   sonar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:21

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 12:03

Ne a /tmp/hdd könyvtárat használd, hacsak nem vagy biztos benne, hogy más program nem használja. Ki kell rakni máshova (/hdd, /mnt/hdd tipikus).

fdisk-kel nem fogod tudni formázni a partíciót, mert az csak partícionáló program. A formázást mkfs.vfat-tal (ha fent van a dosfstools), vagy mkdosfs-sel tudod megcsinálni.  :smoker:

- Nem használja más ezt a könyvtárat
- Nem lehet formázni, azt tudom, de az az érdekes, hogy utánna mégis csak tudom használni a particiót
ezt a scriptet használtam és utánna simán tudok a particióra másolni. (persze csak mount után)
#!/bin/sh

echo -e "o\n  n\np\n1\n1\n+129024K \nt\n6\na\n1\n w\nq" > /tmp/part.cmd
fdisk -H 2 /dev/discs/disc0/disc < /tmp/part.cmd

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi érdemünk.

#68 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:33

Már agyamra meg ez a szar. :mad:  Semmi sem használ. Vagy nem megy fel a diver vagy nem működik. Ha a "képernyő és grafika beállítások" között állíttgatom a monitor és driver beállításokat akkor folyton visszaáll az alpra. (vesa, Plug 'n' play monitor). Amit az ati oldaláról szedtem az nem ment fel. amit ajánlott az ubuntu azzal nem volt jó, amit envy-vel próbáltam azzal nem volt kép sem. Ráadásul a nyomorult billentyűzet átállt angolra. Amit a bejelentkezési kipernyőnvissza sem lehet állítani.

#69 Felhasználó inaktív   hybris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 13:35

Idézet: charlie - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 13:13

miért hulyeség kisebb lemezre valtani?

most egy 20 gigas ide lemezen megy a rendszer, ezutan egy 18 gigas scsi lemezen fog menni.

Soha, egyetlen produktív rendszeren sem láttam még, hogy kisebb diskre váltottak volna, de még otthon sem :)
I don't believe it.
-- DNA

#70 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 14:02

Idézet: hybris - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 13:00

Miert is nem lehet bootparticiot cpvel masolni?

(Ja, hat termesztesen telepiteni kell utana a boot managert)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#71 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 14:13

Idézet: hybris - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 13:35

Soha, egyetlen produktív rendszeren sem láttam még, hogy kisebb diskre váltottak volna, de még otthon sem :)

akkor most látsz.

#72 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 30. 14:47

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 12:03

Még csak live cd sem kell, single mód elég. Én egyébként partíciónként szoktam másolni, cp -ax opcióval. Sok éven keresztül volt meg ugyanaz a Linuxom, sok hardverfrissítéssel.

hm.. a "-x" az mire valo? en csak siman a "-a"-t hasznalom, az tokeletesen mukodik.

mellesleg meg single user mode sem kell neki, az a vicces! ;-) persze esznel kell lenni: egy mukodo linuxban a /proc tartalmazza a memoriaterkepet, es hasonlokat, igy azt peldaul nem erdemes masoloni, csak utolag letrehozni a konyvtarat a masolt helyen. szoval a ketkedoknek: a linux bizony az, ahol mukodo rendszert gond nelkul lemasolok egy winchesterre, amin azok utan mar csak a boot managert kell beallitani, peldaul floppyrol vagy cd-rol bootolva.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#73 Felhasználó inaktív   hybris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 01. 14:38

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 14:47

hm.. a "-x" az mire valo? en csak siman a "-a"-t hasznalom, az tokeletesen mukodik.

mellesleg meg single user mode sem kell neki, az a vicces! ;-) persze esznel kell lenni: egy mukodo linuxban a /proc tartalmazza a memoriaterkepet, es hasonlokat, igy azt peldaul nem erdemes masoloni, csak utolag letrehozni a konyvtarat a masolt helyen. szoval a ketkedoknek: a linux bizony az, ahol mukodo rendszert gond nelkul lemasolok egy winchesterre, amin azok utan mar csak a boot managert kell beallitani, peldaul floppyrol vagy cd-rol bootolva.

Hja nyilván fogok bootmanagert újratelepíteni, dd.
I don't believe it.
-- DNA

#74 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 01. 17:18

ujratelepiteni? mirol beszelsz? en beallitani-t irtam. (bebootolok egyszer floppy-rol, es kiadom a "lilo" parancsot.)

amugy nem rossz a dd, de:
a) baromi hosszu ideig tart
b) csak es kizarolag AZONOS meretu particiot lehet vele masolni. nem csak kisebbre, de nagyobbra sem.
a forum ma:

#75 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 01. 19:15

Enlightenment kerdes: hogy a jócsodába kell ILYEN deskből ILYET csinálni? Nincs entrance....etc.

Szerkesztette: critical_source 2007. 12. 01. 19:15 -kor

#76 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 10:34

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 15:47

man cp csodákra képes ám, lehet keresni benne a -x karaktersorozatra :p

Egyébként a --one-file-system opció rövidítése, tehát pl. arra jó, hogy a /proc (na meg a többi virtuális filerendszer) tartalmát ne másolja át. Valamint ha a rendszered már szanaszét van partícionálva, és nem akarod, hogy az újonnan megcsinált root filerendszerre megpróbálja bemásolni a rendszer a /home-ot is (ami mondjuk el se férne), akkor kényelmesen tudd ezt megoldani.

Single user meg nem a /proc miatt kell, hanem adott esetben a /var miatt, pl. egy működő mailserverben simán veszhetnének el így levelek, de egy adatbáziskezelőt sem biztos, hogy bölcs dolog lenne működés közben átmásolni máshová.

Home gépen nem annyira vészes a helyzet, de itt is előfordulhatnak hasonlók.
Friczy

#77 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 02. 15:30

de milyen jo, hogy nem rtfm-t csinaltam! :) ezt ugyanis mar olvastam parszor, de a peldakon alapulo magyarazat segitett vegre, hogy lassam, mire valo hasznalatban a dolog. ugyhogy ezert kulon koszonom a valaszt!

a masik, amit irsz jogos, nekem fel sem tunt.. persze azert, mert vagy ilyen service-k nelkuli gepet klonoztam, vagy eleve kihuztam a halozatbol (be se lepjenek!), meg leallitottam a hasonlo programokat. persze valoban, ha az ember tudna, hogy a single user mode mire is valo igazabol nem kene koroket futni emiatt. ;)

mindenesetre eredeti velemenyem mellett buszken kiallok: lehet normal mode-ban is masolni linuxot. (csak esznel kell lenni, mint latszik.. :p)
a forum ma:

#78 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 03. 09:36

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. dec. 2., vasárnap - 16:30

de milyen jo, hogy nem rtfm-t csinaltam! :) ezt ugyanis mar olvastam parszor, de a peldakon alapulo magyarazat segitett vegre, hogy lassam, mire valo hasznalatban a dolog. ugyhogy ezert kulon koszonom a valaszt!

a masik, amit irsz jogos, nekem fel sem tunt.. persze azert, mert vagy ilyen service-k nelkuli gepet klonoztam, vagy eleve kihuztam a halozatbol (be se lepjenek!), meg leallitottam a hasonlo programokat. persze valoban, ha az ember tudna, hogy a single user mode mire is valo igazabol nem kene koroket futni emiatt. ;)

mindenesetre eredeti velemenyem mellett buszken kiallok: lehet normal mode-ban is masolni linuxot. (csak esznel kell lenni, mint latszik.. :p)

Lehet. A service-ek leállítása pl. roppant sokat segít. De tulajdonképpen ha minden service-et (bocsánat: daemont :p) leállítasz, ami a háttérben fut, akkor miben különbözik a single mód a normáltól?  :think:
Friczy

#79 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 03. 11:51

mondom:
"ha az ember tudna, hogy a single user mode mire is valo igazabol nem kene koroket futni emiatt. ;)"
a forum ma:

#80 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 03. 16:42

Már nagyon elegem van az Ubuntu linux szivatásából.  :mad:
Legújabban ezt  követve próbáltam feltenni a drivert. Eredménye az lett hogy a bejelentkezés képernyőtől  nem tudok továbbjutnim, folyton visszadob.

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.