HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 22. 07:27

a) linux raid-je nem winchester, hanem particio szintu. (magyaran a nagyobb winchester fennmarado reszet masra is tudod hasznalni, vagy akarmi.) (horrible dictu 1 db hdd-n is lehet 4 particio, amibol raid5 epitheto, csak hat minek.. de 2 320-asbol es 2 500-asbol epitheto egy 4x320=1G raid5, es egy 2x180=180 raid1 rendszer, az utobbin a rendszer az elobbin az adatok..)

b) valoban cache-el a hdd, de ezen a mirroring sem segit am! teljesen mindegy, hogy a tukrozott rendszerre, vagy a stripe-olt rendszerre nem irta ki az adatokat...

c) a 0 az nem a mirror, hanem a szimpla osszefuzes. es a sebesseg miatt hasznaljak. azaz a raid5+0-ban nincs mirroring! ezek a "+"-as raid-ek alapvetoen a sebesseg miatt szulettek.

d) Jahno: tudom, nem reagaltam (ido, ido, ido..) de tovabbra is fenntartom, hogy segitek osszekalapalni az otthoni rendszered!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#542 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 04. 22. 11:18

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. ápr. 22., kedd - 8:27

d) Jahno: tudom, nem reagaltam (ido, ido, ido..) de tovabbra is fenntartom, hogy segitek osszekalapalni az otthoni rendszered!

Jóvan, majd leboltoljuk, annyira nem kerget a tatár :-) Vas már egyben van, egyelőre nekem is lant kell bele hegeszteni.

Többek közt ezért kérdeztem itt a raides mókát, mert akkor kb. 300-as a legkisebb diszkem, oszt majd nagyobbra cserélnénk őket, meg egyformára. Valamint tele vagyok Samu diszkekkel, amikben annyira nem bízom, de kihajítani sem kellene, lehet összekaparok 8 darab 500-ast, aztán idővel WDre cserélgetjük. Tudja a fene mi a jó megoldás, másnak könnyen tudok tanácsot adni, mert azzal lehet pénzt keresni, ha meg nem, akkor forduljon fel adatostól :-) Itt most én vagyok úgy, hogy napokat kellene vele játszani, meg valami rendes vasat is összelapátolni, aztán akkor hosszú távon jó lesz.
Make love not Wor.

#543 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 14. 20:24

Sziasztok!

Kezdőnek sem mondható Linux felhasználó vagyok. Segítséget szeretnék kérni.
A problémám: Feltettem a 32 bites és később a 64 bites Ubuntut a gépemre egy régi 80 GB-os Maxtor IDE csatolós HDD-re (eddig is használtam és nem volt vele gond).
Ott kezdődött a baj, hogy az Ubuntu Desktop verziója mindig lefagyott mielőtt még bármit is el tudtam volna kezdeni a felépülő Live rendszerben. Majd próbáltam a Wubi-val telepíteni windows alól, sikertelenül.
Az Alternate Ubuntuval sikererrel jártam, de a rendszerbe való belépés (Fnév+ jelszó megadása) után, a gép teljesen lefagy néhány pillanat vagy 1-2 perc használat után. Tehát nem reagál semmire, se Numlock/Capslock kapcsoló, sem Ctrl+Alt+Del, sem egyéb billentyűre, az egér sem működik. A leghosszabb idő amit működött 3-4 perc volt. Arra volt időm hogy a PPPoE-s internetet beállítsam (kb 2 perc), meg megnézzek egy honlapot. Illetve elkezdte a frissítéseket letölteni, ha eljutott odáig.
Később próbáltam a 64 bitesen, kevesebb memóriával, memóriák felcserélésével, alaplapra integrált eszközök letiltásával, a Bios-ban a sata mód megváltoztatásával (IDE, Raid, AHCI) is. De továbbra is fennáll a probléma.

A konfigom:
Intel C2D E6600 2,4 Gh
Abit AB-9 Pro alaplap
2*1 Gb Kingston 800 Mhz (Kit) ram + 2*0.5 Gb Kingston 800 Mhz ram
Asus Nvidia 7600 GT 256 MB
80 GB Maxtor HDD, 2*500 GB Samsung HD501LJ
Pioneer 212 DVD író

Az alaplap Manualja innen letölthető.

Ha vkinek van ötlete mi okozhatja a problémát, legyen kedves segítsen rajtam.
Segítséget Köszönöm előre is!

#544 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 15. 06:04

memtest volt?
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r7
Windows XP with Service Pack 3
blackPantherOS 5.2.8 (Sea) - 2.6.24.2-bP - blackPanther Beta Testing Man

#545 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 15. 08:08

Bocsi. Ez lemaradt. Igen próbáltam a memtesztet is, de lefagyott, mikor elindítottam. Egy vízszintes kurzor jelent meg a kép bal felső sarkában és onnan semmit nem lehetett csinálni. Próbáltam minddel egyszerre, és úgy is hogy csak 2-2 volt benn a memóriákból. Bios-t is defaultra állítottam, csak a legfontosabbakat állítottam vissza, hogy legalább elinduljon.

#546 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 15. 19:37

miert kell barmit visszaallitani, hogy elinduljon?
legyen bios defaults, es EGY db memoria. ugy sem fut a memtest?
a forum ma:

#547 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 15. 19:42

ket feles kinget szedd ki es szuntesd meg a tuningot.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#548 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 14:04

A mai próbálkozásaim:
A biosban a Sata módot IDE-re állítva mindegyik memória működik és jó is. Memtesztett futtattam a két 1 GB-oson külön-külön (és egyben is elindítottam, bár így nem futtattam le teljesen), ill kipróbáltam úgy is ha benn van az összes = Remekül működtek.
Konklúzió: a memóriák működnek, ha a Sata mód IDE-re van állítva. (Bár Win alatt Raid módban is működött a szgép.)
A Probléma, ha a Linuxot IDE módra állítva telepítem, nem ismeri fel a Sata-s vinyókat.
Számomra fontos volt, hogy az IDE-s vinyóra telepítsem az L-t, de a Grub-ot az egyik Sata-s vinyó MBR-jébe telepítettem, hogy a Windows bootját ne változtassam meg. (Próbaképp akartam használni a Linuxot, nem akartam később, ha nem tudom használni a Linuxot, újra keljen telepítenem a Wint. Annyira nem értek a szg-hez, nem biztos hogy visszatudnám állítani a windows eredeti bootját (Grubot törölni).
Nos, most ott tartok, hogy ha Linuxot akarok betölteni és használni a Sata módot Raid-ra kell állítanom és a Sata-s vinyót kell beállítanom elsődlegesnek. Következménye: nem működik rendesen a Linux.
Ha az IDE módot választom a telepítés elött a Linux nem fogja felismerni a Sata-s vinyókat (ezt régebben próbáltam még a 7.1-es Ubin) és később sem tudom majd valószínűleg beállítani hogy használhassam (NTFS partíciók vannak rajt). nem kaptam hozzá drivert és nincs 3.5-es meghajtóm.

SFIJ: Sosem tuningoltam.
bogdan: A válasz benn van a leírásban.

Továbbra is érdeklődök az Linux iránt. Vkinek lenne javaslata hogyan tovább?

Szerkesztette: MoneyHunter 2008. 05. 16. 14:06 -kor

#549 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 17:16

kicsit nem all ossze a kep, egyes dolgok nem egeszen erthetoek a szamomra, de mindegy. a grub/lilo egyaltalan nem baj, ha fent marad a linux letorlese utan. ott van es kesz. zavarni nem fog. tehat rakhatod az ide-re is nyugodtan.

azt nem ertem, hogy ne ismerhetne fel a linux az ide-re allitott sata vinyokat. valahogy elkepzelhetetlen.
a forum ma:

#550 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 19:30

Hali!

Lenne itt egy kérdés, ami elvileg tény, de olyan mintha már irták volna itt a fórumon, hogy nem teljesen fedi a valóságot. Arról lenne szó, hogy elvileg csak Master állásban levő HDD-ről lehet bootolni, mert azon van a boot szektor, de nekem úgy rémlik, mintha a Linux esetében lenne ez talán kivétel. Nem tudom...  :confused: Legyetek már olyan szívesek, hogy kijavítjátok az elmélkedésemet, ha az rossz...  :respect:

Szerkesztette: cyberman30 2008. 05. 16. 19:31 -kor

#551 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 19:36

vegyuk ket fele a kerdest...

az, hogy az alap boot sektort honnan szedi, az a gep, azaz a bios dolga. ott lesz a linux eseteben az a program, ami betolti a linuxot magat. ami akar a holdon is lehet -- kis tulzassal.. a ketto nagyon mas.
egy gepet en pl. ugy hasznaltam, hogy nem ismerte fel a biosz a winchestert magat. floppyrol bootoltam (igaz ott az egesz kernel a floppyn volt), onnan a linux mar nagyszeruen hasznalta a winchestert. szoval a linuxnal jocsakan szetvalnak ezek a dolgok, es ki lehet szepen hasznalni.
a forum ma:

#552 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 19:49

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 19:36

vegyuk ket fele a kerdest...

az, hogy az alap boot sektort honnan szedi, az a gep, azaz a bios dolga. ott lesz a linux eseteben az a program, ami betolti a linuxot magat. ami akar a holdon is lehet -- kis tulzassal.. a ketto nagyon mas.
egy gepet en pl. ugy hasznaltam, hogy nem ismerte fel a biosz a winchestert magat. floppyrol bootoltam (igaz ott az egesz kernel a floppyn volt), onnan a linux mar nagyszeruen hasznalta a winchestert. szoval a linuxnal jocsakan szetvalnak ezek a dolgok, es ki lehet szepen hasznalni.

Szóval akkor Linux esetében tényleg nem egyértelmű a dolog?
Ha egyszerűsített formában kérdezném, akkor lehet az MBR a nem Master HDD-n?

#553 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 19:58

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 17:16

kicsit nem all ossze a kep, egyes dolgok nem egeszen erthetoek a szamomra, de mindegy. a grub/lilo egyaltalan nem baj, ha fent marad a linux letorlese utan. ott van es kesz. zavarni nem fog. tehat rakhatod az ide-re is nyugodtan.

azt nem ertem, hogy ne ismerhetne fel a linux az ide-re allitott sata vinyokat. valahogy elkepzelhetetlen.

Rendben bepróbálkozom még1*. Talán a 8.04-es már felismeri.

#554 Felhasználó inaktív   MoneyHunter 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 21:22

Megpróbáltam, de mindig leáll a telepítés a kernel beolvasása után közvetlenül és néhány sorban kiír vmit. [39.434312] vmi hasonlóval kezdődik (a számok csak példa) néha az usb szót néha az irq szót véltem felfedezni, de a többi értelmetlen volt számomra.

#555 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 21:36

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 19:49

Szóval akkor Linux esetében tényleg nem egyértelmű a dolog?
Ha egyszerűsített formában kérdezném, akkor lehet az MBR a nem Master HDD-n?

MBR minden egyes HDDn van, az első 512 bytban (ha jól emlékszem)
Az hogy a BIOS melyiket rántja be először az az ő dolga, ha több hdd van a gépben akkor egyes biosokban lehet a sorrendjüket állítani. A meste-slave leosztás nem jelent túl sokat. (esetleg beállítás híjján a master mbrt nézi meg először a bios)
In Flames We Trust

#556 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 00:08

Idézet: pascal - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 21:36

MBR minden egyes HDDn van, az első 512 bytban (ha jól emlékszem)
Az hogy a BIOS melyiket rántja be először az az ő dolga, ha több hdd van a gépben akkor egyes biosokban lehet a sorrendjüket állítani. A meste-slave leosztás nem jelent túl sokat. (esetleg beállítás híjján a master mbrt nézi meg először a bios)

Köszi szépen!

#557 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 03:07

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 20:30

Hali!

Lenne itt egy kérdés, ami elvileg tény, de olyan mintha már irták volna itt a fórumon, hogy nem teljesen fedi a valóságot. Arról lenne szó, hogy elvileg csak Master állásban levő HDD-ről lehet bootolni, mert azon van a boot szektor, de nekem úgy rémlik, mintha a Linux esetében lenne ez talán kivétel. Nem tudom...  :confused: Legyetek már olyan szívesek, hogy kijavítjátok az elmélkedésemet, ha az rossz...  :respect:

Ezt ugye valami tanero mondta, vagy valami tankonyvben van ilyesmi, azok szoktak a multban elni vastagon. Tenyleg volt ilyen dolog, hogy bootolni csak master diskrol lehetett IDEn (bar MRB minden vinyo elejen van, ez a resze az allitasnak sosem volt igaz, az ok egyszeruen az, hogy a bios nem tudta mashonnan olvasni), de halistennek a utolso ilyen is kihalt meg valamikor a 386osok kornyeken. Ma mar egy atlagos bios nagyjabol mindenrol el tudja kezdeni a bootot, ami egy kicsit is hasonlit olyan interfacere, amin adattarolo is lehet. (Na jo, a firewiret ritkan tudjak :) ).

Ez egyebkent teljesen oprendszer fuggetlen.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#558 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 11:14

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 3:07

Ezt ugye valami tanero mondta, vagy valami tankonyvben van ilyesmi, azok szoktak a multban elni vastagon. Tenyleg volt ilyen dolog, hogy bootolni csak master diskrol lehetett IDEn (bar MRB minden vinyo elejen van, ez a resze az allitasnak sosem volt igaz, az ok egyszeruen az, hogy a bios nem tudta mashonnan olvasni), de halistennek a utolso ilyen is kihalt meg valamikor a 386osok kornyeken. Ma mar egy atlagos bios nagyjabol mindenrol el tudja kezdeni a bootot, ami egy kicsit is hasonlit olyan interfacere, amin adattarolo is lehet. (Na jo, a firewiret ritkan tudjak :) ).

Ez egyebkent teljesen oprendszer fuggetlen.

Hát igen... érettségi tétel kidolgozva tankönyvből, de rögtön elgondolkodtató lett a számomra, mert hallottam valahol, de legalábbis gyanús volt, hogy ez nem teljesen helyénvaló.
Nagyon szépen köszönöm a kielégítő választ, mert végülis érettségihez kell, ott pedig jó lenne ilyen specifikus dolgokat is megemlíteni... :)

#559 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 11:43

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 11:14

Hát igen... érettségi tétel kidolgozva tankönyvből, de rögtön elgondolkodtató lett a számomra, mert hallottam valahol, de legalábbis gyanús volt, hogy ez nem teljesen helyénvaló.
Nagyon szépen köszönöm a kielégítő választ, mert végülis érettségihez kell, ott pedig jó lenne ilyen specifikus dolgokat is megemlíteni... :)

Haha, anno az emeltszintű info érettségi szóbeli tételkidolgozás füzetecskében elkezdtük javítani a bugokat, hogy majd mekkora fun lesz ha beküldjük a kiadónak, de a 20%ánál feladtuk mert annyi volt, hogy meguntuk.
Hogy ezeket nem lektorálja senki, vagy a letkor hülye az rejtély.
In Flames We Trust

#560 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 12:19

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 12:14

Azert az ilyesmivel csak ovatosan, ha hulyeseg van a konyvben, akkor rendesen meg kell tudni indokolni, hogy miert nem ugy van, mert kulonben gatya lehet belole. Edes istenem, mennyit veszekedtem en egyes tanerokkel ilyeneken fosuli alatt :omg:
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.