HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#981 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 05. 02. 05:39

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2010. 04. 29. 09:16

Egyreszt refreshelgetni kell sajnos, mert nem lehet minden csomagra csinalni egy reverse DNS lookupot.

Masreszt itt emlekeim szerint egyaltalan nem fog menni a dyndns alapjan a feloldas, mert a reverse zona a szolgaltatonal van, azert is latod a fenti jellegu feloldasokat.

Alapvetoen dinamikus klienseknel ez nem jo megoldas, keress valami alternativat, pl hasznalj kulcsos ssht, meg valami port knock daemont.

Működik a dolog. Az a fura, h egyik üffél gépén Debian van, ott teljesen jól megy, és frissül is valahogy a dyndns alatti cím, mert mindíg be tudok hozzájuk lépni itthnról is. Ubuntu alól viszont nem műxik. Mindegy, cronnal 5 percenként iptables-restore-t csináltatok, és kalap.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#982 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 05. 02. 08:17

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2010. 05. 02. 06:39

Működik a dolog. Az a fura, h egyik üffél gépén Debian van, ott teljesen jól megy, és frissül is valahogy a dyndns alatti cím, mert mindíg be tudok hozzájuk lépni itthnról is. Ubuntu alól viszont nem műxik. Mindegy, cronnal 5 percenként iptables-restore-t csináltatok, és kalap.

Hmm. Akkor lehet debian kavart meg valamit magatol. Azt tudom, hogy ez regebben nem volt az igazi.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#983 Felhasználó inaktív   progi14 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 10. 11:18

Sziasztok! Van itt egy lapi, vadonat új Samsung r528. Van neki kb 300gb winyója meg 2.2ghz-es duallos procija meg 3gb RAM-ja.
Egy tökéletesen működő XP szalad mindezen. Hagytam egy 80Gb-os partíciót amit nem formáztam meg hogy jó lesz rá egy Linux, megismerkedés céljából meg ilyenek.
Van itten egy 2.1-es baglyom ami anno valamihez járt grátiszba. (eredeti és magyar CD)
Bebootolok róla, szokásos pofa, --> Telepítés --> Aztán a kicsike megmutatta, hogy milyen szép forgó kurzorja van azt megállt és úgymaradt...
Fekete kép egyszem mozdulatlan kurzor.
Baja van a XP-vel? Segítségeteket előre is köszönöm!
üdv: Ádi batya

#984 Felhasználó inaktív   progi14 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 06. 10. 17:58

Új fejlemény!
Ezt írja ki:
var/lib/install/-t nem lehet ide áthelyezni: /var/lib/uhu-installer/target/var/log: Nem létező fájl vagy könyvtár. Installation failed.
Deep Deep trouble
starting depug shell
root:/var/lib/uhu-installer/target#

Mit nem talál ez? Valami tipp???

#985 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 13. 15:50

Egy egyszerű kérdést teszek fel:
Milyen disztribúciót válasszak olvasgatásra (doc, docx, pdf), illetve netezésre?
Egy elvárás van, minél kevesebbet tekerje a vinyót.
Egy Acer 3820TG gépről van szó, és lehet váltani win alatt a diszkrét és integrált vga között. Ez nem elvárás linux alatt, elég az integrált intel is, csak sokáig bírja aksival.

#986 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 13. 16:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Primary - Dátum: 2010. 06. 13. 16:50

Milyen disztribúciót válasszak olvasgatásra (doc, docx, pdf), illetve netezésre?
Egy Acer 3820TG gépről van szó, és lehet váltani win alatt a diszkrét és integrált vga között. Ez nem elvárás linux alatt, elég az integrált intel is, csak sokáig bírja aksival.

mindenki mást fog mondani :D
de én pl ubuntut símán, r60-on azt használok
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#987 Felhasználó inaktív   envagyok 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 15. 23:17

Hello!

Rrdtool-ban szeretnék segítséget kérni, mert úgy tűnik nagyon elakadtam..
Az adatokat sqlite3 adatbázisban rögzítem, ebből szeretnék grafikont készíteni. A körülményes megoldás működik, miszerint készítek egy rrd fájlt, lekérem az adatbázisból az adatokat, updatelem az rrd-t, majd rrdtool graph-fal elkészítem a grafikont. Szeretném közvetlenül az sqlite3-ből készíteni a grafikont, amit elvileg a libdbi segítségével tud is. Ubuntu alatt próbálkozom, csomagból feltettem a legfrissebb rrd toolt (libdbi támogatással), és fent van a libdbd-sqlite3 csomag. A data store megadásnál már minden általam elkézelhető variációt kipróbáltam, de semmi, vagyis hibaüzenet:

ERROR: "libdbi: problems connecting to db with connect string (null) - error: libdbi could not establish a connection".

Ezzel próbálkozom:
DB="sql//sqlite3/dbname=xy.db//value/unixtime/value/id=1"

rrdtool graphv test.png --imgformat=PNG -f ' ' -E --start=1275735841 --end=1275744721 --step=60 --width=600 --height=200 \
"DEF:proba=$DB:avg:AVERAGE" \ ...

Szerintem a libdbi driver rendben van, mert ha nem sqlite3-at írok, akkor egyből jelez, hogy nem találja. Neten nem találok semmi infót, ami ilyesmivel foglalkozna, a példákban pedig csak mysql van. A csatlakozás paraméterének adható még a sqlite_dbdir vagy sqlite3_dbdir, ezt is minden formában próbáltam.

Véletlen játszott már valaki ilyesmivel, vagy tipp merre induljak tovább?
--== envagyok ==--

#988 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 09. 13:01

hali,

rendszerfrissítés előtt partimage-el szerettem volna munkálkodni..

RescueCD-ről boot, majd egyiket felcsatoltam és meglepetésemre a másik 3 raid mentendő kötetből csak 1-et láttam

Az md1-t nálam az sdc1 és sdd1 alkotja raid1-el.
Mivel tükrözésnél kb. ugyanaz lenne sdc1-en és sdd1-en, így megpróbáltam leimagelni csak sdc1-et, de ezt kaptam e2fsck-től:
"e2fsck found errors on the file system"

(sdd1-en ugyanez.)

+ az md3-at, ami egy raid5 nemcsak, hogy nem látta, de még az őt alkotó partíciókra is azt jelezte, hogy "Ismeretlen", bár ezt lehet, hogy a raid5 fizikája miatt..

Egyébként a partimage által nem látható kötetek felcsatolhatók, és ha akár magáról a gépről, akár a rescuecd-ről bootolok, akkor rendellenesség nélkül használja is azokat.

Akkor most a köteteim hibásak vagy nem?
Hogy bírhatom rá a partimage-t, hogy lementse köteteimet?

emígyen néz ki az fstabom:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/md0 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/md2 /home ext3 defaults,usrquota 0 2
/dev/md3 /squid ext3 defaults 0 2
/dev/md1 /var ext3 defaults 0 2
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

Minden segítő hozzászólást előre is köszönök!!!
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#989 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 14. 18:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Primary - Dátum: 2010. 06. 13. 16:50

Gondolom már nem aktuális, de én egy picike gépen (P3-1ghz, 256 mb ram, 20 gb vinyó) használok teljesen korrekt sebességgel egy Zenwalk linuxot, gyakorlatilag semmit se értek hozzá és így is sikerült mindent beállítgatnom benne. Sőt igazából anyám használja, ez a szülői netezős gép, ilyen célra is tökéletes és vinyót sem teker.

Lenne egy kérdésem azért: netes rádiók hallgatását milyen programmal lehet normálisan megoldani? Ha jól értem nekem a gnome/kde alkalmazások nem is mennek az Xfce alatt? Próbáltam Exaile-t (el se indul vmiért), Xnoise-t és persze a beépített Totem nevű förmedvényt. Www.di.fm-ről szeretnék rádiókat hallgatni és ha ez menne tökéletesen boldog lennék :)

#990 Felhasználó inaktív   Guppi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 09. 11. 10:36

Na véégre találtam egy linux-os fórumot.XD (nem ártana valami finomítani a keresőn, hogy az "unubtu linux" címszóra ne a win7 topicját dobja ki)

Tegnap felraktam az Ubuntu linux-ot a laptop-omra (Asus K50AB) és az lenne vele a problémám, hogy állandóan pörgeti a gép ventilátorát. Win7 alatt csak néha kapcsol be aztán fél órákat kussol a gép, linux ehhez képest félpercenként ki-be kapcsolgatja. Eléggé idegesítő. :glare:
I wanna waste her monthly blood
Wanna get some on my love
Wanna get some gasoline
And burn the house down

#991 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 14. 19:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Guppi - Dátum: 2010. 09. 11. 11:36

Na véégre találtam egy linux-os fórumot.XD (nem ártana valami finomítani a keresőn, hogy az "unubtu linux" címszóra ne a win7 topicját dobja ki)

Tegnap felraktam az Ubuntu linux-ot a laptop-omra (Asus K50AB) és az lenne vele a problémám, hogy állandóan pörgeti a gép ventilátorát. Win7 alatt csak néha kapcsol be aztán fél órákat kussol a gép, linux ehhez képest félpercenként ki-be kapcsolgatja. Eléggé idegesítő. :glare:

szóval kapcsolgatja, nem állandóan pörög?

#992 Felhasználó inaktív   Guppi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 09. 14. 21:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2010. 09. 14. 20:09

szóval kapcsolgatja, nem állandóan pörög?

Természetesen maga a ventilátor sosem áll meg, hanem (gondolom) a fordulatszámát növeli. Nem állandóan hangos, hanem mondjuk félperc nyugi aztán megint elkezd percekig "porszívózni". Mintha valami proci igényes dolgot futtatnék.
I wanna waste her monthly blood
Wanna get some on my love
Wanna get some gasoline
And burn the house down

#993 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 15. 09:12

top, htop mit mutat?

#994 Felhasználó inaktív   illusion 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 19:32

Sziasztok!
Elnézést ha nem jó helyre írok, de ide irányítottak a "profik" közé.
A kérdésem, kérésem a következő:
Van egy tárhelyem, ahová rendszeresen fel kell másolnom egy xls fajlt. (készlet) Egy másik gépről pedig letöltik ugyanezt felülírva a régi ugyanilyen nevű fájlt. Szeretném batch fajlba tenni a letöltési folyamatot az xls indításával a végén, hogy biztosan az aktuális friss fájlt nyissuk meg mindíg. Nem tudom érthetően írtam-e le, ha nem nézzétek el ezt egy lámának. :) Letudná valaki részletesen írni nekem, hogy hogyan írjuk meg a batch fájlt? Ha lehet példával. Mondjuk a tárhely neve legyen: www.tarhely.hu; a usernev: anonymus, passw: ***. a fájl: c:\keszlet.xls

Előre is köszönöm!!!
illusion_system@freemal.hu

Szerkesztette: illusion 2010. 09. 17. 19:38 -kor

#995 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 19:44

Üzenet megtekintéseIdézet: illusion - Dátum: 2010. 09. 17. 20:32

Sziasztok!
Elnézést ha nem jó helyre írok, de ide irányítottak a "profik" közé.
A kérdésem, kérésem a következő:
Van egy tárhelyem, ahová rendszeresen fel kell másolnom egy xls fajlt. (készlet) Egy másik gépről pedig letöltik ugyanezt felülírva a régi ugyanilyen nevű fájlt. Szeretném batch fajlba tenni a letöltési folyamatot az xls indításával a végén, hogy biztosan az aktuális friss fájlt nyissuk meg mindíg. Nem tudom érthetően írtam-e le, ha nem nézzétek el ezt egy lámának. :) Letudná valaki részletesen írni nekem, hogy hogyan írjuk meg a batch fájlt? Ha lehet példával. Mondjuk a tárhely neve legyen: www.tarhely.hu; a usernev: anonymus, passw: ***. a fájl: c:\keszlet.xls

Előre is köszönöm!!!
illusion_system@freemal.hu

Biztosan jó helyre írtál? Mert ez itt Linuxos téma, a c: pedig nem Linuxra utal...
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#996 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 19. 12:08

Üdv!

Ajánlanátok nekem valami minimál disztrót ezek küzül? Találomra letöltöttem már hármat (Absolute, DreamLinux, Mepis), szóval elsősorban ezek közül kéne választani. Igazából semmi másra nem kell mint MP3-at lejátszani "tanyára", hogy ne kelljen a nagyobb gépeket hurcolászni. Könnyű legyen telepíteni, ismerje fel a hardvereket, illetve egyszerűen (GUI-ból) lehessen Windows hálózatba kötni (fájlmegosztás vice-versa).

A vas: i815-ös alaplap, PIII-866, 512MB ram, 40GB hdd, GF4MX440 és egy 0 Linux-ismeretű júzer. :Đ

#997 Felhasználó inaktív   kisstomesz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 09. 16:56

Szépjónapot!

Ubuntu 10.04.1 van a gépemen, és az istenér nem sikerül rájönnöm, hogy kell kukacot irni.... Meg ha már itt tartunk, hosszú i-t sem sikerül :laugh:

#998 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 09. 22:36

Üzenet megtekintéseIdézet: kisstomesz - Dátum: 2010. 10. 09. 17:56

Szépjónapot!

Ubuntu 10.04.1 van a gépemen, és az istenér nem sikerül rájönnöm, hogy kell kukacot irni.... Meg ha már itt tartunk, hosszú i-t sem sikerül :laugh:

Alt+V, Alt+I, Alt+J, ezeket próbálgasd. De egyébkét jobb Alt lenyomva tartása mellett végigpróbálgatod a billentyűzetet, valahol csak elő kell jönnie.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#999 Felhasználó inaktív   kisstomesz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 10. 10:15

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2010. 10. 09. 23:36

Alt+V, Alt+I, Alt+J, ezeket próbálgasd. De egyébkét jobb Alt lenyomva tartása mellett végigpróbálgatod a billentyűzetet, valahol csak elő kell jönnie.

Köszönöm szépen! :respect:

#1000 Felhasználó inaktív   kisstomesz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 17. 09:16

Megint én :happy:

Az normális, hogy firefoxban a flash plugin félóránként összeomlik? Meg hogy néhány oldal szétesve jön be, és csak frisstés után lesz normális?

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.