HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#1001 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 06. 20:40

Sziasztok!

Ubuntu Server 10.04 parancssoros felületén meg lehet valahogy oldani, hogy az internet felé proxyszerveren keresztül csatlakozzak, de a belső hálózatra (pontosabban egy megadott IP tartományra) a proxyszerver megkerülésével? Széttúrtam ma a netet, de ilyen beállítási lehetőséget sehol sem találtam. Csak globálisan tudom kapcsolgatni a proxyt, ami viszont nem jó megoldás, mert egy szoftverem a belső hálón lógó más szerverekről, HTTPS kapcsolaton keresztül töltöget mindenféle adatokat, és ezeket a kapcsolatokat a proxy szerver szépen elhajigálja, viszont a szerveren olyan egyéb alkalmazások is futnak, amelyek alá élő netkapcsolat kell, és azt csak a proxyn keresztül kapnak. Az alkalmazásban nem tudok proxyt állítani, a proxyszerverhez nem férek hozzá, a Linuxhoz meg nem értek ilyen szinten. Van ötlet, hogy mihez nyúljak (magamon kívül)?

#1002 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 06. 20:42

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 01. 06. 20:40

hogy mihez nyúljak (magamon kívül)?

Szerintem HUP.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#1003 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 06. 21:03

Valószínűleg az lesz a vége, bár a hátamon feláll a szőr attól az elrendezéstől. :-)

#1004 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 06. 21:54

Van ötlet, hogy mihez nyúljak (magamon kívül)?

Szerintem iptablesben meg lehet adni külön szabályt a belső hálóhoz (IP tartományra).
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1005 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 07. 09:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 01. 06. 21:54

Szerintem iptablesben meg lehet adni külön szabályt a belső hálóhoz (IP tartományra).

Utánajárok, egyelőre javarészt kínai nyelvű leírásokat találtam, de ráérek :Đ

#1006 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 22. 04:10

Sziasztok!

Ubuntu Server 10.04 parancssoros felületén meg lehet valahogy oldani, hogy az internet felé proxyszerveren keresztül csatlakozzak, de a belső hálózatra (pontosabban egy megadott IP tartományra) a proxyszerver megkerülésével? Széttúrtam ma a netet, de ilyen beállítási lehetőséget sehol sem találtam. Csak globálisan tudom kapcsolgatni a proxyt, ami viszont nem jó megoldás, mert egy szoftverem a belső hálón lógó más szerverekről, HTTPS kapcsolaton keresztül töltöget mindenféle adatokat, és ezeket a kapcsolatokat a proxy szerver szépen elhajigálja, viszont a szerveren olyan egyéb alkalmazások is futnak, amelyek alá élő netkapcsolat kell, és azt csak a proxyn keresztül kapnak. Az alkalmazásban nem tudok proxyt állítani, a proxyszerverhez nem férek hozzá, a Linuxhoz meg nem értek ilyen szinten. Van ötlet, hogy mihez nyúljak (magamon kívül)?

iptables prerouting és redirect, ez pl a 80-ra kimenőt küldi a 8081-re

iptables -A PREROUTING -t nat -i eth0 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8081

ebbe beletehetsz egy "-d ! lan/subnet" kapcsolót, amivel kikötöd, hogy melyik ip tartományra ne legyen érvényes a szabály.

-C0pp3rM!n3-

Szerkesztette: Coppermine 2011. 01. 22. 04:11 -kor

#1007 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 21. 17:10

Olyan problémám lenne, hogy szeretném átállítani a baloldali shift és az Y közötti < és > jelekkel ellátott gombot, hogy a baloldali shift gombbal teljesen azonos szerepe legyen. Egyáltalán nem használom ezt a gombot és igencsak zavaró, amikor a shift helyett ezt nyomom le véletlenül. Próbáltam neten keresgélni, de nem akart működni, amit találtam, csak a gombot tiltotta le, hogy ne történjen semmi, de a shift szerepét nem vette át...
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#1008 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 02. 28. 19:21

hali,

cinelerrát használókhoz lenne 1 kérdésem..
debian 6-os oprendszeren csomagból feltéve 2 negatív dolog fogadott
az egyik, hogy compositor ablakban nagyon-nagyon lassú volt a behúzott dv előnézete, a másik, hogy nincs hangaja
az első esetben a vga-ra gyanakodtam, de a preferences/Playback/Audio Out beállításai segítettek (Stop playback locks up)

hang viszont nem akar lenni..
maga az oprendszer frankón kezeli az audiot, a Totem szépen hanggal lejátsza ba behúzott dv-t, de ez a nyűves cinelerra nem.
preferences/Playback/Audio Out/Audio driver/alsa/device/NVidia nforce2 #0 esetén előjön némi hang, de az inkább c64-es lövöldözős játékok hangjára emlékeztet, pedig nem az van a behúzott dv-n.. (szaggatot zörej)
van valakinek ötlete?!?!??
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#1009 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 14. 19:51

Üdv mindenkinek

Adott egy laptop drótos és drótnélküli hálókapcsolattal. Hogy lehet meghegeszteni, hogy ha van drótnélküli kapcsolat, akkor mindig azon akarjon netre menni? Drótosat akarnám használni másik géppel összekötésre gigabites sebességgel, de ha az is be van dugva, akkor néha mintha azon akarna netre is menni, mert nem jön be semmi. Biztos nem túl bonyolult beállítani, csak én vagyok kezdő...

Szerk.: elfelejtettem, hogy Ubuntu 10.10 van, ha ez számít.

Szerkesztette: potyo 2011. 04. 14. 19:51 -kor

#1010 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 14. 21:19

Derótos kapcsolatnak nem kéne beállítani dns-gw-t.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1011 Felhasználó inaktív   hornel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 15. 11:04

Sziasztok!

Segítsetek már legyetek szívesek! Nagyon durván megbuktam...
Egy ismerősömnek szereltem össze egy új gépet Win7 oprendszerrel - de nem is ez a lényeg -, hanem a régi gépe teljesen beadta az unalmast, amin Ubuntu volt. A merevlemeze nem sérült, de nemhogy átmenteni nem tudom az adatait, hanem a Win7 nem is látja! Ekkor jött az ötlet, hogy telepítek a gépemre Ubuntu Live-ot, itt már természetesen látszódik a lemez, a személyes könyvtára is, de nem engedi hogy másoljam az adatait. Hozzáférés megtagadva, az engedélyeket nem is lehet módosítani! Nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek a személyes adatai. Valami mód van rá, hogy átmentsem ezeket NTFS-re Win7 alól?

Előre is köszönöm a segítséget!

#1012 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 15. 12:19

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2011. 04. 14. 20:51

Üdv mindenkinek

Adott egy laptop drótos és drótnélküli hálókapcsolattal. Hogy lehet meghegeszteni, hogy ha van drótnélküli kapcsolat, akkor mindig azon akarjon netre menni? Drótosat akarnám használni másik géppel összekötésre gigabites sebességgel, de ha az is be van dugva, akkor néha mintha azon akarna netre is menni, mert nem jön be semmi. Biztos nem túl bonyolult beállítani, csak én vagyok kezdő...

Szerk.: elfelejtettem, hogy Ubuntu 10.10 van, ha ez számít.

default gw a wifi felé nézzen, és csak egy legyen.

#1013 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 15. 13:03

Üzenet megtekintéseIdézet: hornel - Dátum: 2011. 04. 15. 12:04

Sziasztok!

Segítsetek már legyetek szívesek! Nagyon durván megbuktam...
Egy ismerősömnek szereltem össze egy új gépet Win7 oprendszerrel - de nem is ez a lényeg -, hanem a régi gépe teljesen beadta az unalmast, amin Ubuntu volt. A merevlemeze nem sérült, de nemhogy átmenteni nem tudom az adatait, hanem a Win7 nem is látja! Ekkor jött az ötlet, hogy telepítek a gépemre Ubuntu Live-ot, itt már természetesen látszódik a lemez, a személyes könyvtára is, de nem engedi hogy másoljam az adatait. Hozzáférés megtagadva, az engedélyeket nem is lehet módosítani! Nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek a személyes adatai. Valami mód van rá, hogy átmentsem ezeket NTFS-re Win7 alól?

Előre is köszönöm a segítséget!

http://www.ext2fsd.com/ Ennek segítségével kéne, hogy menjen.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1014 Felhasználó inaktív   hornel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 15. 21:12

Köszönöm, kipróbálom! :respect:

#1015 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 19. 20:08

suse 11.4 alatt reménytelen az mp4 lejátszás? valaki összehozta már?
A raktárbázis a raktárbázison van. Ja-ja-ja. Kiküldtük tegnap, ma délelőtt.

#1016 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 21. 16:42

Üzenet megtekintéseIdézet: nikola tesla - Dátum: 2011. 04. 19. 21:08

suse 11.4 alatt reménytelen az mp4 lejátszás? valaki összehozta már?

Közben rájöttem a megoldásra, leírom, hátha valakinek hasonló gondja van.

Szóval, SUSE alatt elég reménytelen a multimédiás fájlok lejátszása, különös tekintettel mp4, nsv stb...

Szerencsére a VLC-nek van SUSE-s változata, amit nem a telepítési forrásokból lehet feltelepíteni, hanem letöltitek a VLC

honlapjáról és futtatjátok, ekkor csomagkezelőben települ.

Minden szokásos médiaformátumot játszik, a szabvány LINUX médiaprogramokkal meg ne bajlódjatok, sajnos ilyen szinten a LINUX még kiforratlan.

Szóval VLC-re fel!

http://www.videolan....nload-suse.html

A raktárbázis a raktárbázison van. Ja-ja-ja. Kiküldtük tegnap, ma délelőtt.

#1017 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 22. 19:00

Gatewayes dolgot még nem oldottam meg, de majd próbálkozok, kösz a segítséget mindenkinek.

Viszont van másik kérdés. Adott egy Acer Aspire 7741 laptop, amit sehogy se tudok rávenni, hogy a kijelző fényerejét állítsa az Ubuntu. Ha a billentyűkombinációval állítom, akkor állítódik, viszont ha a Power Managementből próbálom állítgatni, akkor baszik se változni, végig azon a szinte marad, amire a billentyűkombinációval álltottam. Ugyanígy nem csökken lejjebb akkor sem, ha kihúzom a tápot és akkuról fut. Mondjuk ezek nem zavarnának annyira, csakhogy minden indulás után, készenléti állapotból felébredve, stb. maximális fényerővel indul, és a billentyűkombinációval kell lejjebb vennem a fényerőt. Mit csináljak vele?

Szerk.: Intel HD Graphics van benne, gondolom ez lényeges paraméter, és Ubuntu 10.10 64bit.

Szerkesztette: potyo 2011. 04. 22. 19:19 -kor

#1018 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 22. 19:21

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2011. 04. 22. 20:00

Szerk.: Intel HD Graphics van benne, gondolom ez lényeges paraméter, és Ubuntu 10.10 64bit.

i3-as noti, intel grafikával, nálam állíccsa. Tudom, ez nem segített, de működik.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1019 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 22. 19:36

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2011. 04. 22. 20:21

i3-as noti, intel grafikával, nálam állíccsa. Tudom, ez nem segített, de működik.

Hát nem sokat :-D

Azthiszem egyelőre megvárom a 11.04-es Ubuntut, ha azzal sem akar, akkor túrom tovább a netet és kisérletezek.

#1020 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 14. 13:07

Megoldast keresek a 11.04 Ubuntu vagy Mint-el kapcsolatban, mert mindkettonel ugyanaz a problemam van.

A grub nem inditja el az operacios rendszert friss install utan.

Azt a hibauzenetet kapom, hogy :

error: no such device majd UUID szam

Mar mindent megprobaltam. atirni a set root beallitast , de nem segit.
hiaba adom meg pl a set root='(sdc1,msdos1)' eredeti ertekrol (hd2,msdos1) ertekre akkor meg olyan hibauzenetet ad, hogy

error: hd1,msdos1 cannot get C/H/S values.

Tobb helyen azt lattam, hogy a search --no-floppy --fs-uuid --set*** sort kitorlese utan mukodinie kellene, de nekem az sem segit.
A vicc az egeszben, hogy az elozo verziok 10.10 stb mukodtek, de a legujabbnal egyszeruen nem sikerul mukodesre birni a grubot.

Probaltam mar a sudo update-grub parancsot, meg kismillio trukkot amit leirtak, de egyszeruen semmi hatas.

Valakinek nincs mento otlete ?
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.