HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux II. Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 10. 02. 14:38

masik gepen forgatsz kernelt sata nelkul es azzal...
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#242 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 03. 07:21

Illetőleg azt lehet még, hogy ha fenn van s beindul a rendszer egy adott root paraméterrel, akkor azt belököd a lilo.conf-ba, s megmarad.

:offtopic: Annyit teszek még hozzá, hogy régebben (még a hotplug támogatás előtt) nem volt "így"; ott a felismerés teljesen egzaktul ment, mindig ugyanúgy, legalábbis lehetett tudni mi  miért volt, ma már jobban kell figyelni.
Nincs a hotpluggal semmi baj, de tudni kell, hogy belső mechanizmusokat rejt, s felhasználók egyik gépen felrakják s használják a rendszert, észre sem veszik, másikon meg szívnak, mert valamit nem "jól" ismer fel, kavarodás van.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#243 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 03. 08:20

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. okt. 2., csütörtök - 14:12

Ott valami nem kóser. A sata eszközöket ugyanis maga a kernel látja meg, az pedig független a debitől. Az fstab meg a mount már ezután van.

Viszont való igaz, hogy más-más kernelek más-más neveken láthatják ugyanazokat az eszközöket, ugyanabban a gépben. Meg kell nézni az adott kernel logját, hogy ő hogyan látja, s aszerint eljárni, illetve ha kernelt forgatsz, vagy lilo-t telepítesz (automatikusan), akkor érdemes utánalesni, mert okozhat kavart. De nem tudom, lehet-e véletlenszerű felismerés, illetve ez mitől függ, hatalmas hiba volna szerintem. De vigyázz, milyen kernelt bootolsz.

Nekem is volt ezzel szopásom, a "gyári" kernel így, a saját lefordított változat pedig "úgy" nevezte el ugyanazokat a fizikai eszközöket. Fél nap volt, mire rájöttem.

Ráadásul a sata eszközök felismerése, elnevezése nem is olyan egyértelmű, ahogy azt sokan gondolják, mint anno volt az ide-s eszközöké: hda, hdb, hdc, hdd, stb. Azok ugyanis beton elnevezések voltak (persze lehetett ott is nevet változtatni úgy, hogy fizikailag semmi sem változott, de nem tudom, hogy). Ha kiveszel 1 sata eszközt, a "mögötte levőket lefelé görgeti", ami az elnevezést illeti.

Nem tudom, van-e eszköz, amivel a sata eszközöket el lehet nevezni (rules.d esetleg), pl. ethernet eszközöket is át lehet nevezni (eth0, eth1), pont amiatt, hogy ha változik valami a konfigurációban, ugyanaz a fizikai eszköz ugyanazt az "alias"-t kapja. De az elnevezés legkorábban a kernel bootolásakor dől el, maximum ezt lehet megváltoztatni. Nem tudom, miért nevez el eszközöket mindig véletlenszerűen... Ha nincs változás a hardverben, biosban, kernelben, akkor ugyanúgy kellene bootolnia n+1-edszerre is.

A lilo-nak átadott boot paraméter csak az adott kernel indításához való, legközelebbi indításkor értelemszerűen, ha nem adsz boot paramétert, akkor análkül fog indulni. Vagy te esetleg megadtad második bootnál is ugyanazt a boot paramétert, úgy, hogy nem változott semmi, s így másodszorra nem indult el? Nem hinném, hogy ez lenne.

ps.: egyébként meg nem az fstab a mérvadó, pl. ott van a /proc/partitions fájl, ezt listázva látni fogod, mit lát maga kernel. Ha az is változik bootolásról bootolásra, akkor ott nagy szar van a palacsintában, vagy nem tudom... :smoker:

Nem próbáltam Debianon, Ubuntun viszont működik az UUID alapján történő csatolás, kernel boot paraméterként éppen úgy, mint az fstabban.  Ez egyértelműen megoldás a véletlenszerű sorrendben felismerésre (ami azért elég ritka, de mint látjuk, előfordul). Ubuntu alatt már régóta így van, emiatt a felhasználók többsége számára teljesen észrevétlenül zajlott le az egyik disztribúció-frissítéskor a libata-ra áttérés (ez azzal jár, hogy az addig hda, hdb stb. eszközök is scsi-ként látszanak)

Mindenesetre mivel van /dev/udev/disk-by-uuid/ könyvtár a Debian alatt is (Lennyn néztem), ebből következően futáskor, vagyis az fstab-ban működnie kell az uuid-knek.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#244 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 03. 08:25

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. okt. 3., péntek - 8:21

Illetőleg azt lehet még, hogy ha fenn van s beindul a rendszer egy adott root paraméterrel, akkor azt belököd a lilo.conf-ba, s megmarad.

:offtopic: Annyit teszek még hozzá, hogy régebben (még a hotplug támogatás előtt) nem volt "így"; ott a felismerés teljesen egzaktul ment, mindig ugyanúgy, legalábbis lehetett tudni mi  miért volt, ma már jobban kell figyelni.
Nincs a hotpluggal semmi baj, de tudni kell, hogy belső mechanizmusokat rejt, s felhasználók egyik gépen felrakják s használják a rendszert, észre sem veszik, másikon meg szívnak, mert valamit nem "jól" ismer fel, kavarodás van.

A hotplug előtt is előfordult ilyen, hálókártyák képesek voltak maguktól felcserélődni, de aranyos volt az USB eszközök viselkedése is mindig. Hotplug helyett meg már rég udev és társai vannak (bár ha a hotplug supportot általános értelemben használod, akkor igazad van).

Hotplug eszközök támogatása nélkül pedig ha belegondolsz, nem csak a különféle USB eszközöket kellene elfelejtened, hanem a PCMCIA-t is, ami pedig elég régóta van...
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#245 Felhasználó inaktív   Balin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 04. 20:06

Köszönök minden segítséget ! Most ide hdd-ről megy kifogástalanul, azonban van egy két apró problémám amihez kérnék segítséget.

1. KDE alatt az óra +2 órával előrébb jár mint kellene. Telepítéskor meg sem kérdezte, hogy CEST-e, vagy nem. Most meg nem tudom beállítani, hogy rendesen járjon.

2. Feltelepítettem az nVidia drivert az nvidia honlapjáról. Kapásból müködött is. Ujraindítás után azonban azt vettem észre, hogy consolon (és csak ott !) a magyar ékezetek helyett mindenféle krix-krax karakter van. Utánnaolvastam és ezt javasolták:
consolechars -v -f lat2u-16 -u lat2u -m iso02
ha kiadom szépen müxik. Átváltok x-be és utánna vissza, megint rosszak a karakterek. Van erre valami emészthető megoldás, hogy ne keljen mindig kiadni a parancsot  ?

köszi

#246 Felhasználó inaktív   Balin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 07. 18:04

Nos sikerült az órabeállítás két elegáns paranccal végrehajtani:

sudo mv /etc/localtime /etc/localtime.old
sudo ln -sf /usr/share/zoneinfo/UTC /etc/localtime

A második kérdésemre azonban nem kaptam választ a google-tól :(

#247 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 12. 18:57

Üdv.!

Napokban elszállt a vinyóm és vele az 1 éve nagyon jól működő Kubuntu 7.10-es Gutsy-m.
Haladni akartam a korral és gondoltam megnézem az utóbbi 8.04 és 8.10-est. 8.10 felejtős, mert a KDE 4nagyon nem tetszik. A 8.04 meg még mindig nem az igazi.

Kérdés, hogy a Lenny (nem én :D ) mennyire stabil desktop szinten? KDE-vel használnám. Tapasztalatok??
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#248 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 12. 21:50

Idézet: Balin - Dátum: 2008. okt. 4., szombat - 20:06

2. Feltelepítettem az nVidia drivert az nvidia honlapjáról. Kapásból müködött is. Ujraindítás után azonban azt vettem észre, hogy consolon (és csak ott !) a magyar ékezetek helyett mindenféle krix-krax karakter van. Utánnaolvastam és ezt javasolták:
consolechars -v -f lat2u-16 -u lat2u -m iso02
ha kiadom szépen müxik. Átváltok x-be és utánna vissza, megint rosszak a karakterek. Van erre valami emészthető megoldás, hogy ne keljen mindig kiadni a parancsot  ?

köszi

Igen van.

Használj framebuffer konzolt. uvesafb vagy vesafb,

Videókártya probléma. Nem tudom hogy graf. chip, vagy mert nem gyári nvidia ref. beállítás szerinti, de 8600 GT kártyával (gigabyte) nálam is előfordul vga konzolon. 6600 GT vel még jó volt. ugyanazzal a driverrel és kernellel.

Neked is 8xxx kártyád van ?

Szerkesztette: gekmage 2008. 10. 12. 21:50 -kor

#249 Felhasználó inaktív   Balin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 13. 18:03

Idézet: gekmage - Dátum: 2008. okt. 12., vasárnap - 20:50

Igen van.

Használj framebuffer konzolt. uvesafb vagy vesafb,

Videókártya probléma. Nem tudom hogy graf. chip, vagy mert nem gyári nvidia ref. beállítás szerinti, de 8600 GT kártyával (gigabyte) nálam is előfordul vga konzolon. 6600 GT vel még jó volt. ugyanazzal a driverrel és kernellel.

Neked is 8xxx kártyád van ?

Igen nekem is ASUS nVidia 8800GTX-em van.

Ha megkérhetlek bővebben fejtd ki hogy kell csinálni uvesafb vagy vesafb - ot. Mert bár nem vagyok kezdő, de annyira azért nem vagyok benne a Linuxba.

Köszönöm  :respect:

#250 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 14. 11:33

Idézet: Balin - Dátum: 2008. okt. 13., hétfő - 18:03

Igen nekem is ASUS nVidia 8800GTX-em van.

Ha megkérhetlek bővebben fejtd ki hogy kell csinálni uvesafb vagy vesafb - ot. Mert bár nem vagyok kezdő, de annyira azért nem vagyok benne a Linuxba.

Köszönöm  :respect:

Hát a vesafb az egyszerűbb.

Feltételezem hogy a kerneled támogatja a framebuffer konzol megjelenítését. Ha gyári debian alapú kernel, akkor biztos.

Ilyenkor nincs más hátra mint megadni a boot managernek praktikusan a használni kivánt VGA módot. Ez alapból a normál vga konzol.

Namost a kernel forráskódjában (vagy google) Documentationban asszem fb/vesafb.txt vagy milyen fájlban megvannak a különféle felbontásoknak megfelelő vga értékek.

Pl. A vga=791 az 1024x768@60 Hz.

A vesafb nem tud más frissítési frekvenciát használni, felbontást az tud, ill. nem megy vele a konzolos energiagazdálkodás sem. Blank screen t tud, de az auto DMPS_OFF az pl. nem megy, bár manuálisan vbetool al megoldható, én írtam rá szkriptet. Ill. kiegészítettem mert volt.

Az uvesafb használata már bonyolultabb, etchen gányolni kell hozzá. lennyn már van a szükséges v86d (?) csomag. Etchben még nem volt.

#251 Felhasználó inaktív   Balin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 14. 20:35

Idézet: gekmage - Dátum: 2008. okt. 14., kedd - 10:33

Hát a vesafb az egyszerűbb.

Feltételezem hogy a kerneled támogatja a framebuffer konzol megjelenítését. Ha gyári debian alapú kernel, akkor biztos.

Ilyenkor nincs más hátra mint megadni a boot managernek praktikusan a használni kivánt VGA módot. Ez alapból a normál vga konzol.

Namost a kernel forráskódjában (vagy google) Documentationban asszem fb/vesafb.txt vagy milyen fájlban megvannak a különféle felbontásoknak megfelelő vga értékek.

Pl. A vga=791 az 1024x768@60 Hz.

A vesafb nem tud más frissítési frekvenciát használni, felbontást az tud, ill. nem megy vele a konzolos energiagazdálkodás sem. Blank screen t tud, de az auto DMPS_OFF az pl. nem megy, bár manuálisan vbetool al megoldható, én írtam rá szkriptet. Ill. kiegészítettem mert volt.

Az uvesafb használata már bonyolultabb, etchen gányolni kell hozzá. lennyn már van a szükséges v86d (?) csomag. Etchben még nem volt.

Nagyon köszönöm sikerült a vesafb-bal beállítani tökélete  :respect:

Igaz szívtam a LILO-val egy kicsit, de az az én tudatlanságom volt....

#252 Felhasználó inaktív   Balin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 04. 21:10

Hi Mindenki !

Lenne egy kérdésem. Van egy Eicon Diva USB-s modemem. Ezt szeretném debian alatt életre kelteni, de sehogyan se megy.
Az lsusb alatt látszik a modem.

Mit kell csinálni, hogy használni tudjam ? (ha kérhetem szájba rágósan)

Köszi  a segítséget előre is !

Balin

#253 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 05. 08:33

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. okt. 12., vasárnap - 19:57

Üdv.!

Napokban elszállt a vinyóm és vele az 1 éve nagyon jól működő Kubuntu 7.10-es Gutsy-m.
Haladni akartam a korral és gondoltam megnézem az utóbbi 8.04 és 8.10-est. 8.10 felejtős, mert a KDE 4nagyon nem tetszik. A 8.04 meg még mindig nem az igazi.

Kérdés, hogy a Lenny (nem én :D ) mennyire stabil desktop szinten? KDE-vel használnám. Tapasztalatok??

Azt hallottam vagy másfél hónapja, hogy a Lenny-t "befagyasztották", 1-2 hónap talán, és stable release lesz, ha jól tudom, de ezt egyelőre csak egy fejlesztője mondta; mondjuk érti is a dolgát. Mások még nem mondtak rá semmit. Szerintem (s főleg fejlesztő haverom szerint) simán használható a Lenny, csak a sources.list-ben "Lenny" nevet adj, ne "stable"-t.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#254 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 11:29

Sziasztok!

Debian Sarge, ext3 fájlrendszer. Egy könyvtár tartalma ki lett törölve valamikor. Majd mentésből vissza lett állítva a komplett tartalom. Így az adatok megvannak.

Viszont most nekem arra lenne szükségem, hogy kinyerhetőe- valahogy a törlés ideje :confused: - Tudom, akkor kellett volna megnéznem a módosítási dátumokat, mielőtt visszatöltöttem volna a mentést. De akkor még ez nem volt igény.
Megoldható ez valahogy :think: Van valami "unerase", vagy "undelete" alkalmazás ext3-ra? Talán az látna valamit...
Vagy esetleg más ötletetek :confused:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#255 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 12:58

unerase akarattal(!) nincs. de speciel a torles ideje akar meg benne is lehet valahol a journaling-ban.
a forum ma:

#256 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 13:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 12:58

unerase akarattal(!) nincs. de speciel a torles ideje akar meg benne is lehet valahol a journaling-ban.

És azt valami trükkel esetleg ki lehet szabadítani onnan? :)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#257 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 18:03

Idézet: Mono - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 13:15

Utólag semmi nem fog ott látni semmit.

#258 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 18:30

sajnos nem tudom, hogy kene.
a forum ma:

#259 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 18:41

Idézet: Mono - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 13:15

Használd a debugfs parancsot logdump opcióval a journal logok megtekintéséhez. De ne reménykedj nagyon.

#260 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 30. 17:57

Adott egy Debian Sarge. Anno én telepítettem, aztán átkerült egy másik emberkéhez, aki üzemeltette.

Szerencsére nem sokat változtatott rajta az addigi állapothoz képest. Viszont a Sarga biztonsági támogatása már március óta lejárt. Azóta a féleszű nem is upgrade-elte.

Tehát a következő lépés ez lenne. Sok minden nincs fent rajta. Gyakorlatilag tűzfalként üzemel squid, exim, spam szűrő, clamav.

Gondoltam upgrade etch-re. Valaki csinálta már? Van valami "buktatója" amire figyelnem kell majd?

Elég régen csináltam dist-upgrade-t. Akkor ennyi elég volt:

/etc/apt/source.list-be átírni sarge-- > Etch-re, majd:

apt-get update

apt-get dist-upgrade

Elméletileg most is elég ennyi?

Előre is köszi...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

Téma megosztása:

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.