[quote name='SFIJ' date='2008. febr. 14., csütörtök - 16:53'] elso bekezdes. ha nem megy az angol, szolj

[/quote]
Akkor most már nem szólok. Ezzel tökéletesen meggyőztél fogalmad sincs arról, mi áll az első bekezdésben, ezek után a cikk egésze már nem is kérdéses.
[quote]momentan tavaly kesoosszel mocorogtam ilyen ugyben 150 ezer koruli CPE-rol volt szo, aztan szerzodeskoteskor derult ki, hogy bocs nalam megse...[/quote]
A CPE-k ára egyre csökken. Anno 2.5 éve amikor elindut Euróában az első H.264-es HD adás, az okozta a gondot hogy nem volt hozzá STB, mert még olyan kicsi volumenű tesztgyártás folyt. Aztán 2006-ra egyre több gyártó kezdett el chipeket gyártani az újgenerációs STB-khez, 2007-ben ezeknek a chipeknek már kijött az újabb generációja 65nm-en. Egy év múlva lehet már a 45nm-es 3. generáció fog érkezni még olcsóbban. Ennek hatására az árak pedig folyamatosan esnek.
A másik dolog a rendelési volumen. Minél nagyobb tételre köt szerződést egy szolgáltató annál olcsóbban kapja, töredékért annak mint egy kiskereskedelmi árnál kellene kifizetnie egy fogyasztónak. Ez ugyanúgy működik pl. modemeknél, de STB-knél is.
[quote]magyarorszag nem a vilag. tudod america online/time-warner, meg ilyesmi. kb 2004 ota vannak IP alapon szolgaltatott megoldasok abban a szep naaagy orszagban. joparszor modom volt hasznalni, VoD, PPV, satobbi.[/quote]
A Time-Warner kábeles "DVB-C" szolgáltató, nem IP alapon szolgáltat. Ahogy én is írtam az USA-ban már közel egy évtizede van DTV szolgáltatás, akár műhódas akár kábeles alapon.
[quote]nem kell a FUD, mert nem igaz. Az hogy neked nem erdeked hogy az IPsek belepiszkitsanak a hagyoamgyos "broadcastosok" vilagaba az egy masik sztori. [/quote]
Mivel nem vagyok érdekelt az iparágban, nekem aztán érdesmindegy. Én csak egy mezei fogyasztó vagyok. Az hogy az ADSL nem igazán alkalmas IPTV szerintem tény, de ha neked csak FUD akkor nekem mindegy. Majd ha rendelsz egy Tíhómot rájössz, ha épp nem megfelelők a vonali jellemzők.
[quote]azert eroltetem mert a felhasznalo szamara egy minosegi ugrast jelent, jobb, modernebb szolgaltatsssal mint a hagyomagyos broadcasting. en tudom hogy a broadcastosoknak az erdeke az, hogy a digitalis konverziot leszamitva minden maradjon a regiben [/quote]
Mi az a minőségi ugrás amit az IPTV tud, de egy kábeles DTV nem? Jelen világszerte az IPTV megoldások még nem tartanak ott ahol amit kábeles DTV-k már évek óta elértek. Legfőképp a több streames HD-val gond az IP kapacitások korlátozottsága miat, ami elsősorban az ADSL infrastruktúrából ered.
[quote]nem hasznaltal te meg ollyat latszik meghogy gyerekbetegsegek [/quote]
Akkor szerinted Tíonlány fórumán miért az IPTV topicba van a legtöbb hozzászólás? Az elmúlt egy év alatt igen sok probléma volt vele és még a mai napig is van, ez még a Tíonlányos alkalmazottak is elismerik. Persze te ezt biztos jobban tudod.
[quote]ehhez kepest az USA-ban 1995-ben indul az ADSL az USA-ban Akkor ott, az E1/T1 hozzaferes flatrate volt es olcsobb mint nalunk az allamilag tamogatott "mindenkinet" [/quote]
Ne keverd a szabvány készültét a kereskedelmi lakossági szolgáltatással, alma és körte esete. ADSL-ből erőször üzleti szolgáltatások voltak, sőt azok inkább G.SHDSL-re alapultak, hisz ez passzult leginkább a T1-hez. Világszerte a legelső lakossági ADSL szolgáltatást Dél-koreában a Hanaro Telecom indította 1999 áprilisában. Európában a legelső lakossági ADSL-t a British Telecom indította 2000 tavaszán, idehaza a Tíkom 2001 februárjában indult el a lakossági ADSL-lel.
Hogyne persze, tudod egyáltalán mi az a T1, mert erős a gyanum fogalmad sincs mi az. Hogyne olcsóbb volt mint idehaza a mindekinet. megaLOL. Komolyan mondom olyan hülyeségeket tudsz írni hogy ezzel csak saját magad hitelességét járatod le. Amcsiban 95-96 körül igen drága áron tartották a telcok a szélessáv árát, jellemzően azt lehetett mondani 1 dollárba kerül 1 kbps sávszél. Egy dual channel IDSN ára 120 dollár, egy T1-es vonal ára pedig 1500 dollár volt.(akkoriban még 300 körül volt a dollár) A T1 ára egyébként még ma is 300 dollár az USA-ban. Épp ezért ekkoriban nem is létezett olyan hogy lakossági szélessávú előfizető, mert lakossági szinten ezt nem fizette meg senki. Ezzel szemben 10 éve jelentek meg az első kábelnetes csomagok 35 dollár körüli árszinten, jóval gyorsabb sebességet kínálva mint egy betárcsázós kapcsolat.
Broadband Thanksgiving
[url="http://www.lightreading.com/document.asp?doc_id=139739&site=cdn"]http://www.lightreading.com/document.asp?d...139739&site=cdn[/url]
[quote]ezcsak magyarorszagon volt igy. [/quote]
Hogyne persze, mert csak mi vagyunk ilyenek, a határon túl minden kerítés kolbászból van. Legalább a saját tudatlanságodat nem reklámozd ilyen hevesen, bár az kevésbé zavar, mint amikor ilyen dezinformációval próbálják egyesek elhitet hogy csak nálunk szar minden, máshol minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden nagyon rendben van.
[quote]tudom hogy faj, hogy szorongat titeket a full IP, alaku, interaktiv, erteknovelt minosegi szorakoztatas, ami a hagyomagyos CATV rendszereken pain in the ass, modon draga, dehat ezmer ne a fogyaszto problemaja legyen [/quote]
Te csak azért érdez az IP alapú olyan olcsónak, mert torrenten ingyen töltöd. Úgy persze hogy olcsóbb. Végülis lopni is olcsóbb mint megvenni, mégis furcsa lenne arra bíztatni az embereket hogy akkor lopjanak mert ez a jővőbe mutató, hisz így ingyen van. Egy valódi IP szolgáltatás, ahol a tartalomszolgáltatóknak ugyanúgy fizetnek mint a kábelcégek, nem igazán olcsóbb, lásd pl. Tíhóm.
[quote]csinalak, voltak pajlotok. ne feledjuk ugye hogy a DVD 1996-van indul, az ATSC 1997-ben (egy nem teljesen kiforrott mpeg2 technikaval) nem az FTTH miatt volt ez draga, hanem amiatt, hogy a broadcasting meg sehol nem allt egy koherens digitalis konverzio szempontjabol...[/quote]
Európában volt pár FTTH pilot, pl. az olasz Fastweb vagy a svéd BB. Ezek mind bebuktak üzletileg, túl drágák voltak, még a mai napig is megtérülési szakaszban vannak. Hamar fel is adták a beruházók és nem bővültek tovább. Anno 2000 elején a pilot által kiépített száz ezernyi háztartásban megcsinálták az FTTH, ezek viszont a mai napig nem bővültek. Helyette a szolgáltatók inkább áttértek ADSL-re, mert azt költséghatékonyabban lehetett kialakítani és azóta az ügyfélkörül döntő része xDSL alapú. Ezek a cégek az IPTV szolgáltatást is ADSL csinálták meg, az FTTH-n anno csak VoD volt.
[quote]a terabites technologia mostanaban kezd olcsovav valni, azert nincs. de 100Mbit jelen helyzetben tobb mint elegendo lenne. vanis sok helyen a naaagy vizen tul [/quote]
A nagy vízen túl pl. az AT&T FTTN+VDSL projectje nem tud 100 Mbps-et, 25 Mbps-re méretezték, amit év végéig vagy 2009-og bondinggal(két érpár összeforásával) 40 Mbps-re lehet majd növelni. A Verizon FIOS-ával már jobban lehetne. Ott B-PON infrastruktúra van ami 622 Mbps-et oszt szét 32 ugyfél között egyetlen optikai szálon. Ezt a Verizon G-PON-ra akarja majd cserélni 2009-től, ami már 4x nagyobb kapacitást nyújt, a 100 Mbps-es szolgáltatás megjelenése onnantól várható. Viszont ehhez le kell cserélni az összes eddig telepített optikai hálózati eszközt mind a 1.5 millió bekötött előfizetőnél. Kölség szempontból $900 körül van egy háztartás elérése PON-nal és újabb $900 egy előfizető bekötése. 2010 végére ez várhatóan 750-750-re csökken, addigra fejezi be Verizon 21 milliárd dolláros fejlesztési projectjét, amivel szolgáltatási területének felét fedi lesz a FIOS szolgáltatással, elsősorban nagyvárosokban.
[quote]Fogalmazz ugy inkabb, hogy a datacom uzletaga nincs 10 eves magyarorszagon....[/quote]
Nem olyan nagy ördöngőség, felmész upc.hu-ra, és jéé ott van: "A UPC Magyarország Kft. 1998. július 1-jén jött létre"