Idézet: szabi - Dátum: 2012. 04. 12. 17:59
...
Nah végre sikerült érthetően megfogalmazni.

Ha jól sejtem hiába kapcsolom ki a fájlok indexelését és dátum frissítést (egyébként hol kell?

) mikor másik gépre csatlakoztatom az ugyanúgy megcsinálja rajta ezeket a műveleteket?
...
Sikerült érthetően? Lássuk:
Idézet
a felhasználó szempontjából adatot nem tartalmazó (azaz "üresnek" nevezhető) fájlrendszer IS foglal helyet a diszken, hisz a tárolást elő kell készíteni, bizonyos cuccokat le kell foglalni, akkor is, ha üres. Pl. tartalomjegyzék, FAT tábla, MFT, superblock, inode-ok, ilyenek. Ezek mind helyet foglalnak!
...
Az üres fájlrendszer helyet foglal (adminisztratív adatoknak, meta-adatoknak, ntfs esetén akár alternate data stream-eknek).
...
nem csak az MFT foglal helyet, hanem minden, az adott FS adminisztrációjához szükséges adat. (FS=filesystem)
...
Naplózó fájlrendszerek eszik a helyet.
...
Bocsi, hogy csak saját idézetet inzertáltam, de jópárszor leírtuk, hogy hely kell a fájlrendszer adminisztrációjához.
Az pedig, hogy ennek ellenére ezt a helyet (nevezzük adminisztrációs területeknek) miért nem számolja be (vonja le) a szabad hely kiszámításánál a rendszer (merthogy ez volt az alapkérdésed), arra még eddig senki sem adott választ, ergó nem érthetted, innen ugyanis sehonnan se derül ki... Meg mi sem, a válasz annyi lehet, hogy kb. csak. Mert a fájlrendszer-driver írója így akarta, vagy esetleg a szabad hely kristálypontos kiszámítása felesleges időpazarlás.
Próbáld ki többféle driverrel. Azaz többféle oprendszer alatt, majd meglátod, lesznek még eltérések.
Idézet
Ha jól sejtem hiába kapcsolom ki a fájlok indexelését és dátum frissítést (egyébként hol kell? ) mikor másik gépre csatlakoztatom az ugyanúgy megcsinálja rajta ezeket a műveleteket?
Az adott fájlrendszer tulajdonságai között találod az indexelést, és asszem ez is driver kérdése, magyarul ha máshova viszed, ott nem élnek azok a beállítások. Csakhogy Didyman kolléga arra akart rávilágítani, hogy a pendrive élettartamát növeli, ha az NTFS-nek bizonyos szolgáltatásait alapból kikapcsoljuk rajta (merthogy az NTFS nem pendrive-ra készült, még akkor sem, ha használható rajta). Nyilván nem ez volt a méret-eltérés kérdése, ettől nem fog megoldódni. Az NTFS ilyen.
ps.: sőt, van még vadabb is, ma már hétköznapi: sok fájl esetén előfordulhatnak olyan dolgok, hogy hiába látod a szabad hely méretét, nem fogsz tudni még annyit sem rámásolni. Pl. van egy 250000 fájlból álló könyvtárszerkezet, aminek nettó mérete (csak az adatok) 100MB. Van egy másik fájlrendszer, ahova ezt át akarod másolni, s ott van szabadon mondjuk 900MB, aztán nem fér fel... S teljesen normális, mivelhogy 250000 db fájl 4kB-tal számolva (ez legyen a clusterméret) már üresen is 1GB! S ha 100 megányi adat van benne, akkor pl. 1.1GB-t foglalhat durván. De ez attól is függ, mekkora a clusterméret azon a fájlrendszeren, ahova kerülnek majd az adatok. Szóval hiába méred meg a forrás méretét, az átmásolt anyagnak egyáltalán nem biztos, hogy ugyanannyi lesz a helyfoglalása. Direkt kevertem az "adatok mérete" s a "helyfoglalás" szót, mert azt szokták. Egy fájl/könyvtár tulajdonságainál ha megnézed, látod mindkét számot, elég fontos ahhoz, hogy értse az ember, mitől foglal a diszken az adata több helyet, mint amit ő gondol elsőre.
Szóval a méretek meghatározásánál egyszerűen nem lehet kristálypontosan mérni, vagyis lehet, de akkor végig kell nyálazni a diszket, nem elég csupán az admin területek infójára hagyatkozni.
ps/2.: a fentebb linkelt fórum 5. posztjában márpedig egy 8GB-os Voyager működött 10 napig, utána nem volt hajlandó. Akkor? Vagy mondhatom, hogy 3-4kHuF egy ekkora pendrive. Szerintem ettől egy márkát nem kéne eldobni, de te tudod, a legjobb volna lehetőség szerint kipróbálni... De amúgy a mai olcsó cuccok erről szólnak, ne várjunk nagy minőséget.
Szerkesztette: Warrior 2012. 04. 12. 18:31 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."