HWSW Informatikai Kerekasztal: Érdekes(?) backup - vélemények, javaslatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Érdekes(?) backup - vélemények, javaslatok

#1 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 12. 03. 10:21

Arra gondoltam, hogy ha adva van egy viszonylag egyszerű PC, mely történetesen linuxos szerver, melyen vannak olyan dolgok, amiket naponta archiválni kell, akkor talán ez jó megoldás lehet.
Azaz beraknék a gépbe még egy vinyót, az meglévő rendszervinyó mellé. Van a HDPARM-nak olyan lehetősége, hogy a vinyót ki tudja kapcsolni (mint amikor Windowsban lemegy alfába a gép, teljesen leállítja a pörgését). Mi lenne tehát akkor, ha minden éjjel adott időben ezt a vinyót bekapcsolnám (fizikailag mindíg a gépben lnne), felmountolnám, megtenném rá a mentést, majd egy időpontban - amire a mentés mindenképpen befejeződött - umount-tal leválasztanám, majd lekapcsolnám (mindezt crontab-ból).

Ami a vezérelvek voltak ennél az eljárásnál:
- RAID-et nem akarok, elég lenne egy mezei mentés arról, amit archiválni kell, nem kell ugyanolyan méretű vinyó
- más gépbe átrakva is olvasható, akár Windows alól is, ha FAT partíció van rajta, könyen törölhető, írható, felülírható rajta az adat, szemben pl. egy szalagos egységgel, amihez meghajtó is kell
- még ha a gépet meg is töri valaki a neten keresztül, ezen levő adatokhoz nem fér hozzá, hiszen "elvileg nincs is", csak akkor, amikor felmountolódik
- meghibásodása esetén relative olcsóm, könnyen cserélhető egy DAT-tal szemben
- napi negyed-fél órát működik, így élettartama hosszabb lehet, mint egy RAID-ben, ahol állandóan megy

Szóval ilyesmi megoldásra gondoltam, érdekelnt, hogy feltaláltam a spanyol vigaszt :), használ esetleg más valaki már ilyet, v. ehhez hasonló megoldást talán?
Mi a véleményetek erről, láttok-e benne esetleg olyan negatív v. pozitív dolgot, amit esetleg én nem vettem észre?

Tényleg érdekelne, mit gondoltok!
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 10:40

En a serverkemen csinalok ilyesmit, de azert, hogy kussoljon a gep. Ventik megbuheralva, de a hdd jo oreg 540-es, igy hangos.
A log-okat meg egy sima kis web/ftp tarhelyet ramdiskbe mentem, majd 2 naponta cronnal felirom hdd-re, 10 perc mulva kikapcsolom.

Viszont a hdd-k nem szeretik a ki es bekapcsolast, rosszabb nekik, mint a folyamatos muszak :)
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#3 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 10:56

Nalam igy van megoldva a mentes.

Elozmenyek: volt 2db server masina, amikor a ceghez jottem. Egy Novell file server, es egy NT4 SBS. Mindkettoben DAT, napi, heti mentesek. Ahogy kell, HP DAT behalt, jo draga a javitas, sebaj, meg lett javittatva, birta 2 honapot a ketto.

Nagyjabol ekkor kezdtem "erteni" a Linuxhoz, igy lepakoltam meg par Linuxos szerver masinat, es a feni ket szervert "tehermentesitettem" veluk. Ezek utan a backup is erre kerult, van egy heti mentes, es van egy olyan, amit naponta frissitek, halozaton keresztul, HDD-re. Olcso, jo, gyors, megbizhato. :) Ja, es nem kell a buzi szallagokat cserelgetni, ejjel fut az egesz, igy nem lassitja a gepeket, mindenki heppi. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#4 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 11:18

Nálunk is beszart egyszer a Compaq DAT, pont mikor a rgizda szabin volt, és én cserélgettem a kazikat :eek: . Hegesztettem gyorsan egy batch fájlt (nem röhög), ami a winrar-al lerakta egy másik particióra a mentendő könyvtárakat, aztán az AT paranccsal szépen beütemeztem minden nap, hogy hajnalban fusson le.
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#5 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 12:16

idézet:
Ezt írta mocsi:
...
Viszont a hdd-k nem szeretik a ki es bekapcsolast, rosszabb nekik, mint a folyamatos muszak :)
[/quote]

Igen, ezzel tisztában vagyok. Viszont ez abban az esetben áll, ha viszonylag sűrűn történik mindez, pl. Windowsban kapcsolgatja 15 percenként ki-be (W98 default beállítása).

DE, ha naponta egyszer fél órára kapcsolom be, kontra egész nap megy, akkor szeintem fordított a helyzet.
Gondold végig, melyik gépben élne tovább a vinyó: amelyik gépet naponta fél órát használod, aztán kikapcs, v. éjjel-nappal (szó szerint!) megy?

#6 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 12:34

A vinyók élettartamánál két adatot szoktak megadni: egyik az üzemóra (MTBF?), a másik pedig a bekapcsolások száma.
A szerverekben se kapcsolják le a vinyókat éjszakára, pedig van ahol lehetne.
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#7 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 12:40

En akkor mar ugyanakkora vinyot tennek be mint a "master" es az egesz rendszert tukroznem naponta 1x a fenti modszereddel (vinya bekapcs, tukroz, kikapcs). Ez se tobb mint fel ora es a rendszervinyo hibaja eseten az egesz rendszert vissza tudod allitani 1 perc alatt..
-ZsOlTi-

#8 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 12:59

idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:

A vinyók élettartamánál két adatot szoktak megadni: egyik az üzemóra (MTBF?), a másik pedig a bekapcsolások száma.
[/quote]

Valószínűleg azért, mert ez a két adat lehet "kézzel fogható". Viszont az üzemóra lényegesen csökkenne ezáltal. A be és kikapcsolás meg napi egy alkalom. Szerintem ez eléggé minimális mennyiség, otthoni gépemen ez legalább 4-5x-öse.

idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:

A szerverekben se kapcsolják le a vinyókat éjszakára, pedig van ahol lehetne.
[/quote]
Master vinyó menne is, logolás, swappelés mindenképpen lenne, mivel netet is oszthat, levelezik, esetleg web szerver, stb. Azok pedig írkálnak, olvasnak rendesen.
De tekintettel arra, hogy ez csak egy backup vinyó lenne, más a helyzet.

#9 Felhasználó inaktív   Dzson 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 12. 03. 14:45

Eleinte én is mentegettem DAT kazettára, ráadásul jó drága vassal (HP DAT4), de egy kicsit ráuntam, miután ciklikusan 2 hónap használatot 1 hét szervíz követett...

Azóta kliensen winchesterre mentegetek naponta.
Tudja valaki milyen fájlméret korlátok vannak ext2-n vagy reiserfs-en? Kicsit lelombozódtam mikor a 13GB - os mentésemből FAT32-n csak 2GB fért el...

#10 Felhasználó inaktív   Zsugabubus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 14:56

idézet:
Ezt írta Dzson:
Eleinte én is mentegettem DAT kazettára, ráadásul jó drága vassal (HP DAT4), de egy kicsit ráuntam, miután ciklikusan 2 hónap használatot 1 hét szervíz követett...

Azóta kliensen winchesterre mentegetek naponta.
Tudja valaki milyen fájlméret korlátok vannak ext2-n vagy reiserfs-en? Kicsit lelombozódtam mikor a 13GB - os mentésemből FAT32-n csak 2GB fért el...
[/quote]
Reiserfs korlát: [url="http://"http://www.namesys.com/features.html"]http://www.namesys.com/features.html[/url]
(17.6 TByte - elég lesz?)

#11 Felhasználó inaktív   Dzson 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 12. 03. 15:02

Kösz!

Tetszik!
Már rakom is a kernelt...

#12 Felhasználó inaktív   miNimAL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2002. 12. 03. 15:31

Háj Mono!

Jó az ötlet!

A mi cégünknél DAT-ra mentenek, kb. 7 óra alatt megy le a mentés. Az egész egy nagy-nagy VICC!!!
Mi lenne, ha kigyulladna a szerverszoba? Asszem bukná a cég a le nem mentett adatokat. Sajnos nem vagyok a cégnél vezető pozícióban, így általában süket fülekre találnak az ötleteim. Én náluk azt javasoltam, amúgy is van elég zsé, a szerverek SCSI RAID-esek és ráadásul HOT SWAP-os kiépítésűek, meg lehetne oldani a mentést HOT SWAP-os SCSI vinyókra. Sokkal gyorsabb megoldás lenne és sokkal elegánsabb. Egy hátránya van, hogy sokba kerül, de pl. nálunk ahol van pénz, ez nem lenne gond...
"Legnagyobb istenáldása a kukoricagombóc!"

#13 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 05:32

idézet:
Ezt írta miNimAL:
Mi lenne, ha kigyulladna a szerverszoba? Asszem bukná a cég a le nem mentett adatokat.[/quote]
Epp valami ilyesmi jutott eszembe nekem is (lasd topicindito hozzaszolas szerinti felallas). Jon egy szep arviz, villamcsapas, taprobbanas (vargane rulz;>), es ha az a vinyo, amire mentettel (hiaba van leallitva) a gepben van, akkor ugrott a mentes (is).

IMHO feltetlen DAT-ra kell menteni (ki nem sz*rja le, hogy lassu? este elinditod, reggelre vegez)...

#14 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 06:36

idézet:
Ezt írta NEUROFiRE:

Epp valami ilyesmi jutott eszembe nekem is (lasd topicindito hozzaszolas szerinti felallas). Jon egy szep arviz, villamcsapas, taprobbanas (vargane rulz;> ), es ha az a vinyo, amire mentettel (hiaba van leallitva) a gepben van, akkor ugrott a mentes (is).

IMHO feltetlen DAT-ra kell menteni (ki nem sz*rja le, hogy lassu? este elinditod, reggelre vegez)...
[/quote]

Esetleg a DAT-ot havi szintre lehet emelni...
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#15 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 06:44

idézet:
Ezt írta mocsi:

Esetleg a DAT-ot havi szintre lehet emelni...
[/quote]
Az mar (imho) tul ritka.
Mondjuk lehetne heti mentest csinalni es naponta kulonbsegi mentest. (neha meg egy nap kieses is tul sok lehet)

#16 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 08:13

idézet:
Ezt írta miNimAL:
Mi lenne, ha kigyulladna a szerverszoba? Asszem bukná a cég a le nem mentett adatokat.[/quote]

Kit erdekel? Nalunk a szerverszobaban voltak a DAT kazik is. :D

#17 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 08:15

idézet:
Ezt írta NEUROFiRE:
IMHO feltetlen DAT-ra kell menteni (ki nem sz*rja le, hogy lassu? este elinditod, reggelre vegez)...[/quote]

50Gbyte cuccot hogy mentsek esszeru aron DAT-ra? :) Plane naponta?

#18 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 08:16

idézet:
Ezt írta mocsi:
Esetleg a DAT-ot havi szintre lehet emelni...[/quote]

Nem jo. Menteni nem csak azert kell, mert lerohadhat a vas, hanem inkabb azert, mert a juzerek veletlenul torlik a dolgaikat. Heti full mentes, es minden nap inkrementalis mentes kell nalunk. :(

#19 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 08:31

idézet:
Ezt írta NEUROFiRE:
....IMHO feltetlen DAT-ra kell menteni (ki nem sz*rja le, hogy lassu? este elinditod, reggelre vegez)...[/quote]
Csak mint írtuk, a DAT-ok hajlamosak a bedöglésre, aztán 2 hét szervíz + levesznek 100+k-val, utána megint bedöglik a DAT, aztán veheted az újat 300k-ért :mad:. Ha jól emlékszek, nálunk ilyen sorrendben történtek a dolgok.
Sztem aki biztosra akar menni és van DAT-ja, az a DAT mellett vinyóra is ment.
Ahol meg nincs DAT, ott megoldás lehet a 2 vinyóra mentés: a másodikat vmi kliensbe kell tenni mobilrackbe, aztán azt lehet mindennap hurcolászni a tűzbiztos helyre (jut eszembe nálunk is a szerverszobában vannak a kazik - "ha lúd, legyen kövér" :D).

#20 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 12. 04. 10:11

Hát nekem is eszembe jutott az, hogy másik gépre menteni hálón, mert tápegységtől tartok én is. Lehet, hogy még ez lesz belőle. De másik gép nincs, ezért berakni egyet, az meg plusz költség.... meglátjuk.

Viszont érdekes. Nekem eddig két DAT-hoz volt szerencsém, de hasonlóan döglődtek. Néhány hónap OK, 2-3 hét szervíz. Nem gondoltam volna, hogy általánosságban a DAT-ok ennyire gázosak. Ez azért elszomorító.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó