Sok sok év után én is felzárkózom a X-aktások közé.
Az történt, hogy öreg Radeon 9800XT karim meghibásodott, eleve volt egy olyanja még új korából, hogy a DVI kimeneten szélfújta képet adott, az ablakok címsorát ill. széleit sújtotta leginkább az effektus. De az analóg kimeneten tökéletes volt. Ugyan láttam, hogy az AMD visszahívta azt a sorozatot, de én ezzel nem foglalkoztam, mert. Ezidáig jól szolgált, évente ki kellett takarítanom, de legutóbb nem figyeltem rá, egy kívülről nehezen látható helyen, a venti szélénél úgy eltömték a porcicák a másutt tiszta bordázatú hűtőt, hogy azon nem ment át a levegő

Csak azt vettem észre, hogy egyszer csak keskeny színes vonalkódok jelennek meg szétszórva a monitoron. Ez nem javult azután sem, hogy teljesen szétszedtem, kitakarítottam, újrapasztáztam...
Hát elő kaptam egy pihenő Abit Siluro FX5700-ast, (GF), és beüzemeltem a Radeon helyett.
Ez is hasonló korú, a ventis hűtője már rég tönkrement, de egy 75 W disszipálásra képes passzív hőcsöves hűtő került a helyére. És tuti szellős arrafelé, ahol a bordák vannak. Ezzel nem lehet baj.
Egy napig az analóg kimenetről ment, amikor eszembe jutott, hogy miért ne használjam a DVI portját. Hát ma bekötöttem, működik szépen... csak néha elsötétül a monitor, úgy egy pillanatra. Miközben ezeket a sorokat írom, akkor is. Meg néha a jobb alsó sarokban elsuhan (felvillan, izé, felsötétül) valami, de olyan gyors, hogy nem lehet követni, csak a mozgást észlelem, mire odanéznék, el is tűnt.
Tipp? Ha más nem segít, visszakötöm az analóg kimenetre a monitort, semmivel sem tűnik jobbnak a kép a DVI porton sem...