Debian Linux
Elküldve: 2007. 10. 27. 19:08
Elküldve: 2007. 10. 27. 19:21
Az a baj, hogy a powersave utasítást nem ismeri a rendszer, és a /var/log-ban semmilyen ilyesmi fájl nincsen. (Lehet, hogy csomagott kellene telepítenem? A fentebb említett dpkg -S csak egy kernel headert ad, mint telepítettet vissza..ja gugli talált ilyen csomagot, gyorsan telepítem)
Egyébként nekem, mondanom sem kell, a vindózos suspend kellene, azaz kikapcs majdnem teljesen, csak éppen a RAM nem vész oda, és egy másodperc alatt feláll.
Persze, a kis gyökér, nem támogatja, de már van logja meg ilyesmi.
Szerkesztette: Hülyesamu 2007. 10. 27. 19:31 -kor
Elküldve: 2007. 10. 27. 19:34
Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 19:21
Az a baj, hogy a powersave utasítást nem ismeri a rendszer, és a /var/log-ban semmilyen ilyesmi fájl nincsen. (Lehet, hogy csomagott kellene telepítenem? A fentebb említett dpkg -S csak egy kernel headert ad, mint telepítettet vissza..ja gugli talált ilyen csomagot, gyorsan telepítem)
Az inetd egy nagyon jó dolog, telepítés után szépen mindjárt mindent ki lehet belőle kommentezni desktop használat esetén.
Aztán végül is nem is feltétlen muszáj elindítani... :-
A kérdéses logokat a powersave csomag generálja. jó dolog egyébként, gyakorlatilag az elvben elérhető energiatakarékos nyavalyák kezelésére képes, és a
/etc/powersave-ben lehet finomhangolni a részeit (sleep / suspend / , cpufreq, stb.). powersaved daemon is van hozzája, úgyhogy sokat piszkálni nem kell.
A fentebb említett dpkg -S csak egy kernel headert ad, mint telepítettet vissza.
Azt nézd meg ami a memóriában fut /amit a "valami" elindít / (futtatható) dpkg -S-el. Kizártnak tartom hogy rákeresel dpkg -S -el a futtatható fájlra, és amikor kiírja a csomagnevet akkor a futtatható fájl mellett csak egy kernel-headers van a dpkg -L -el. (?)...ha mégis ez van, akkor aptititde reinstall *maceráscsomag*
Elküldve: 2007. 10. 27. 19:35
Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 19:21
Egyébként nekem, mondanom sem kell, a vindózos suspend kellene, azaz kikapcs majdnem teljesen, csak éppen a RAM nem vész oda, és egy másodperc alatt feláll.
Persze, a kis gyökér, nem támogatja, de már van logja meg ilyesmi.
s2ram -f -el kikényszerítheted a suspend to ramot.
de 70% esélyed van hogy nem fog magához térni...vannak különféle hackek.
s2ram -f -p -m meg hasonlók, de ne várj csodát
Elküldve: 2007. 10. 28. 18:44
Na most van tele a tök..m ! 26 x telepítem a debian 4.r01-et. Nem hajlandó elindulni. csak anyit a gépröl, hogy kb 1 millás volt, a proc p4 quad. Gondolhatod, hogy a legtöbbet tudja. Ezt nevezetiek Ti operációs rendszernek ?? Ez egy kalap szar nem opr. Ha nem tudják lekezelni a legmodernembb hardvert minek adnak ki új verziókata. Elvárják, hogy mindenki ezt használja ? Nem tudnak egy épkézláb oprendszert összehozni ? Akkor ne próbálkozzanak !! Én nem vagyok M$ hívő, de ez már túlzás amit a Linux csinál
Na hirtelen felindulásból enyit
Balin
Elküldve: 2007. 10. 28. 19:06
Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 18:44
Na most van tele a tök..m ! 26 x telepítem a debian 4.r01-et. Nem hajlandó elindulni. csak anyit a gépröl, hogy kb 1 millás volt, a proc p4 quad. Gondolhatod, hogy a legtöbbet tudja. Ezt nevezetiek Ti operációs rendszernek ?? Ez egy kalap szar nem opr. Ha nem tudják lekezelni a legmodernembb hardvert minek adnak ki új verziókata. Elvárják, hogy mindenki ezt használja ? Nem tudnak egy épkézláb oprendszert összehozni ? Akkor ne próbálkozzanak !! Én nem vagyok M$ hívő, de ez már túlzás amit a Linux csinál
Balin
hirtelen felindulasbol ha nem tudunk semmit arrol, hogy miert nem indul el, akkor nem tudunk segiteni. Tovabba rendikvul orulunk az e-penised hosszanak, es tovabbi sok szerencset kivanunk egy neked tetszo oprendszer hasznalatahoz
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2007. 10. 28. 19:18
Érdekes tippeket kaptam a Debian User Forumon, két utasítás közül az egyik ment:
echo "mem" > /sys/power/state
(Ez elég short cutnak tűnik)
Azt csinálta, hogy lement suspendbe (S3, led villog, stb), majd kb 10-szer megnyomva a bekapcsolót, nagyon nehezen feléledt (nem biztos, hogy gyorsabban, mint egy boot), sztem kb annyiszor akarta a gépet kikapcsolni, ahányszor a power gombot masszíroztam, először pl. a touchpad nem ment, de aztán szépen lassan minden felállt, a wifi karit leszámítva. Hálókábel bedugásával netet is tudtam hozzá csinálni. De másodikra nem állt már fel, sza nem a stabilitás és a sebesség minapéldája volt, amit történt.
Thx.
Elküldve: 2007. 10. 28. 19:23
Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 18:44
Balin
26 x telepítem a debian 4.r01-et. Nem hajlandó elindulni.
Mármint mi nem indul el? Már maga a telepítő sem, vagy az általad feltelepített rendszer ?
Elvárják, hogy mindenki ezt használja ?
Használd azt ami nálad működik.
Én nem vagyok M$ hívő, de ez már túlzás amit a Linux csinál
A Linux egyszerűen felhasználóbarát, megválogatja a barátait.
Ha nem tudják lekezelni a legmodernembb hardvert minek adnak ki új verziókata.
Viccet félretéve a debian etch (4.0rX) 2.6.18-as kernel alapú. Azt tavaly nyáron adták ki. Használj windowst, vagy olyan linuxot amiben újabb kernel van, és ami "első linuxosnak" emberbarátabb. (fedora, opensuse, ubuntu). Újabb hw-k "kiemelt támogatása" már nem kerül bele a debian kernelbe, csak biztonsági javítások és hasonlók kerülnek bele. Ha működik akkor működik, ha nem, akkor vagy használj mást, vagy hekkeld meg a kernelt.
Egyébként ha mindenből a legújabbat vetted, akkor windows vista alá biztosan lesz mindenhez meghajtóprogram "rejtett béta" állapotban
Elküldve: 2007. 10. 28. 19:30
Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 19:18
Érdekes tippeket kaptam a Debian User Forumon, két utasítás közül az egyik ment:
echo "mem" > /sys/power/state
(Ez elég short cutnak tűnik)
Azt csinálta, hogy lement suspendbe (S3, led villog, stb), majd kb 10-szer megnyomva a bekapcsolót, nagyon nehezen feléledt (nem biztos, hogy gyorsabban, mint egy boot), sztem kb annyiszor akarta a gépet kikapcsolni, ahányszor a power gombot masszíroztam, először pl. a touchpad nem ment, de aztán szépen lassan minden felállt, a wifi karit leszámítva. Hálókábel bedugásával netet is tudtam hozzá csinálni. De másodikra nem állt már fel, sza nem a stabilitás és a sebesség minapéldája volt, amit történt.
Thx.
Az "echo-sat" csinálja kb. a sima s2ram -f is.
Egyébként mintha ilyesmit jósoltam volna
...
Naszóval a debecsben levő 2.6.18as kernelben egy viszonylag régi acpi implementáció van. És az általad most leírt 2 jelenségre (power button shutdownként való kezelése), másodszorra nem áll fel c. műsorra jöttek ki javítások. Egy újabb kernelt ferdítve (vanilla 2.6.23.x, vagy 2.6.20.X - inkább ez talán )esetleg ezek a visszásságok is megszünnek.
Tehát ha más gond nincs akkor esetleg nálad ez bejöhet.
A sebessége viszont nem biztos hgy jobb lesz. És a wifit és a touchpadot sem fogja elsőre összeszedni :confused:
tehát összességében egy normál boottal akkor is jobban kijössz
Szerkesztette: gekmage 2007. 10. 28. 19:31 -kor
Elküldve: 2007. 10. 28. 19:42
Idézet: gekmage - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 20:23
Hát ez szerintem nem hiányzott a végére, így kb egy szintre kerültetek...
Elküldve: 2007. 10. 28. 20:41
Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 19:44
a 26-os szammal kapcsolatban vannak am ketsegeim.. irjal 5-ot, azt elhisszuk.
a Linux nem csinal semmit, mert nem vallalat, mint az MS. az egy op rendszer. a debianhoz amugy semmi koze. ahogy a tobbi linux disztrohoz sem. persze ez egyiranyu.
hpgy mi az op rendszer es mi a disztribucio, az mar megint egy masik kerdes. szoval akkor tisztazzuk: a linuxal, vagy a debiannal nem vagy kibekulve?
a kerdesedre egyebkent, hogy minek adnak ki uj oprendszert/disztribuciot (mindketto ertelmes kerdes, de kulonbozo!) a valasz benne rejlik a kerdesed formajaban: nem azert, amiert Te feltetelezed, hogy uj hardware-t tamogasson. vannak mas szempontok is. nincs olyan ceg/szemely/szervezet, aki hasonloan velekedne ebben a kerdesben, igy trivialis, hogy mas-mas szempontok ervenyesulnek, amik nem feltetlenul esnek egybe a Te szempontjaiddal. (a Debian, ha mar felmerult, szempontja az, hogy az osszes architekturara -- ezek kozul az x86 marginalis! -- tamogatva legyen.)
a hardware vasarlas amugy nem trivialis kerdes. Te, aki elkoltottel kb egy milliot utananeztel, hogy az adott hardware-t melyik operacios rendszer mikeppen tamogatja? megneztel tobb linux disztribucio leirast ebbol a szempontbol MIELOTT vasaroltal?
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2007. 10. 28. 20:42
Hogy pontossítsak a hibákról... (és a 30. telepítés nem kamu !!!!!!! ha hiszetek, ha nem ! Du 2 től próbálok Debiánt létrhozni !!! most 20.44 van !)
30. telepítés után és tetszőleges hdd-re és particióra installálva a következőket írja ki, újraindítás után
- /init: 1 cannont open /dev/root: no medium found
- Resume libqrcypt ver 1.2.3
- Resume: Could not stat the resume demie file
please type in the file name to try again
(remélem pontosan írtam le, ha nem elnézést !)
na erre varjatok gombot ???
Balin
Szerkesztette: Balin 2007. 10. 28. 20:45 -kor
Elküldve: 2007. 10. 28. 20:45
Idézet: Szabcsi - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 19:42
Pedig ez a kemény valóság sajnos. Az eszközgyártók illesztőprogramjaiban is pont annyi %-ban ban van hiba, mint bármilyen más programban
A vadiúj eszközöknek is idő kell, mire a meghajtóprogramjaik "kiforrnak", és stabil fagyásmentes használatra alkalmassá válnak. Ez akár lehet 1 - 1,5 év is. XP Sp2 megjelenése után az ATInak kb. egy évébe telt mire / megnem mondom melyik radeon os kártya, de "korabeli" / ki tudott adni egy olyan drivert ami nem generált "fekete halált". Előszőr hetente generálta, aztán 2hetente, aztán havonta, aztán meg a végén már megszünt a jelenség.
Kb. 1-2-3 hetente jelentek meg akkoriban az ATI driverek ha jól emléxem
Mikor az nvidia az nforce4 (?)-hez elkezdte a "saját túzfalprogramját" fejleszteni a hálózati meghajtóprogram "kiegészítéseként", nem is tudom hány hónap telt el mire eljutottak odáig hogy xp x64-en is működjön, és ne zárolja a teljes hálózatot, használhatatlanná téve az egész cumót. Aztán megjelent az XP x64 SP2, és azóta megint nem működik, és ennek már fél éve lassan (vagy nem is olyan lassan). És szerintem már nem is fog.
Tény hogy ezek sarkos, és ritka példák és OS-függőségük is van, de azért "példák".
A leggázosabb "driverek" az "egyéb multimédia" / tunerkártya, webkamera, stb. / , a képernyő, a hang, a nyomtató. Általában ezek "fagyogatnak".
Elküldve: 2007. 10. 28. 20:56
Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 20:42
Hogy pontossítsak a hibákról... (és a 30. telepítés nem kamu !!!!!!! ha hiszetek, ha nem ! Du 2 től próbálok Debiánt létrhozni !!! most 20.44 van !)
30. telepítés után és tetszőleges hdd-re és particióra installálva a következőket írja ki, újraindítás után
- /init: 1 cannont open /dev/root: no medium found
- Resume libqrcypt ver 1.2.3
- Resume: Could not stat the resume demie file
please type in the file name to try again
(remélem pontosan írtam le, ha nem elnézést !)
na erre varjatok gombot ???
Balin
No!
Akkor előszőr is:
A telepítő rendben lefut ?
mert ha igen, akkor valamit nagyon elkavartál a telepítéskor.
Nálam pl. debian etch van 4.0r1 és nálam nincs libqcrypt
Fel sincs telepítve, és egyetlen elérhető csomagban sem találom.
dpkg -S libqcrypt
auto-apt search libqcrypt
apt-cache search libqcrypt
Ez valamiféle titkosított partícióra történő telepítés, vagy valami RAID-es mágia ?
Milyen telepítőt használsz, netinst, dvd készlet, egyéb ?
Én a netinst-el próbálkoznék, az a "legalapabb" telepítő az fél óra alatt lefut. aztán a netes repokból szedném össze azokat a csomagokat ami kell az "aptitude" parancs-al.
Egyáltalán miért "resume"??? hibernáltál ? mert akkor oké hogy katt-ra nem tér magához, mert hibernáláshoz kell resume partíciót megadni, meg kerneltámogatás meg hasonlók. hibernálásnál (suspend to disk) vannak ilyen resume dó'gok. Komolyan nem tom ezt a libqcryptet honnét szerezted. mondjuk nálam /dev/root sincs...(bár ilyen symlinkes mókáról már hallottam. devfs csinált hasonlókat, de az még sarge-ban volt)
Szerkesztette: gekmage 2007. 10. 28. 21:02 -kor
Elküldve: 2007. 10. 28. 21:16
Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 21:42
Idézet
es tovabbra is a felorankent ujratelepites helyett ajanlom a hardware kompatibilitast tanulmanyozni. lehet, hogy nem is debianra, hanem Suse-ra vagy RedHat-re van szukseged.. innen eleg nehez megmondani ugyebar.
Elküldve: 2007. 10. 28. 21:57
Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 19:44
Balin
Na most amúgy feltelepül? Vagy már az install alatt elhasal?
Esetleg egy BIOS set default és utána beállítod igény szerint.
Nálam volt, hogy rossz beállítás miatt nem akart elindulni a telepítő (speciel RH volt). Aztán egy default beállítás, majd igény szerint változtattam és után gond nélkül feltelepült.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2007. 10. 28. 23:13
Mert a dpkg-vel sikerült sid- es csomagot telepítenem, csak néhány függő csomagból is nagyobb verziószámút kellett feltolnom. Csak szeretném, ha nem nekem kellene egyenként dpkg -i -ni őket, hanem a synaptic megoldaná nekem ezeket a frissítéseket is.
Lehet ilyet?
Thx
Elküldve: 2007. 10. 28. 23:29
azt tudod megadni, hogy honnan szedje ugy altalaban a csomagokat. ha az ujabb valtozatot adod meg, mint helyet, akkor MINDENT onnan szed. amit viszont nem feltetlenul akarnal. (persze az is lehet megoldas!)
Elküldve: 2007. 10. 29. 05:43
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 23:29
azt tudod megadni, hogy honnan szedje ugy altalaban a csomagokat. ha az ujabb valtozatot adod meg, mint helyet, akkor MINDENT onnan szed. amit viszont nem feltetlenul akarnal. (persze az is lehet megoldas!)
Azert nem egeszen igy van, van az aptben black magick, amivel lehet a tarolok kozotti sorrendet buzeralni, csak ezer eve nem csinaltam, most meg kb -1 percem van, es egyebkent sem jo otlet, ha mar mindenkepp ujabb kell inkabb le kell forditani. De ha nagyon kell, megnezem...
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Súgó
A téma zárva.