HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   MasWalaky 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 26. 01:52

Az SS20 egy elég pici desktop nem hiszem, hogy dual foglalatos lenne,de hogy 1 SuperSPARC CPU van csak benne az biztos. Ellenben elérhető a testvérkéje is a közelben,igy akár még egy hatalmas teljesitményű Cluster is épithető belőle.
Ellenben alatta piheg egy matuzsálem Compaq Proliant már nem is tudom hanyas szörnyeteg, ami több CPU -s, konkrétan 4 db processzorkártya van benne emlékeim szerint 486 osok ,bár mintha az meg nem is lenne még  SMP támogatott.

#122 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 26. 11:23

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 1:41

Nah, megnéztem. 1.25-ös CPU-Z szerint 0,35 mikronos a Silvercap Cyrix MII-esem. Az 1.43-as CPU-Z meg nem mondta meg...

Holnap tuningolom a kicsikét, majd írom az eredményeket.

Szerk.: illetve ma...alvás után. :)

Hmm az fasza, 2.2 volt 0,35-ön Amd-nél ugye ehhez 0,25 kellett (pl: k-63 2.2-2.4v)
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#123 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 15:44

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 2:41

Nah, megnéztem. 1.25-ös CPU-Z szerint 0,35 mikronos a Silvercap Cyrix MII-esem. Az 1.43-as CPU-Z meg nem mondta meg...

Holnap tuningolom a kicsikét, majd írom az eredményeket.

Szerk.: illetve ma...alvás után. :)

Tuningeredmények rovat:

A rendszer:

Alaplap: Acorp 5ALI61 rev. E
Memória: 2×32 MB EDO 80 ns
Videokártya: S3Trio64 PCI
Oprendszer: Win98SE

A processzor meg ugyebár egy Silvercap Cyrix MII-333GP 66MHz Bus 4×, VCore 2.2 V

Az FSB emelésével próbálkoztam. Eredmények:

75 MHz-en 4×-es szorzó mellett (PR400) a Windows simán felállt. 4,5×-es szorzó mellett (PR466) POST-olt, de Win indulás közben hibaüzivel leállt.
83 MHz-en 3,5×-es szorzó mellett (PR400) a Windows simán felállt. 4×-es szorzó mellett (PR466) POST-olt, de a Win98 indulás közben kékhalált dobott.
95 MHz-en 3×-os szorzó mellett (PR400) a Windows simán felállt. 3,5×-es szorzó mellett (PR466) POST-olt, de Win indulás közben resetelt.
100 MHz-en 3×-os szorzóval (PR433) simán felállt az oprendszer. 3,5×-es szorzóval a POST még ment, az oprendszer kifagyott.

A magfeszültség emelése 2,4 V-ra nem változtatott az eredményen, a mag belső órajelét nem lehetett feljebb tornászni. Ez a proci legfeljebb PR433-asként (lett volna) használható. Végülis nem rossz egy PR333-astól...de azt hozzá kell tenni, hogy komolyabb nyúzás (Prime95, benchmarkok stb.) nem volt, csak azt néztem, hogy a POST lemegy-e, majd az oprendszer feláll-e és leállítható-e szabályosan.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 26. 15:45 -kor

... a trip back in time is all I need ...

#124 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 19:37

Mindennapi processzorunk rovat:

Intel D8080A

Kép

A világ első sorozatban gyártott mikroszámítógépe Altair 8800 névre hallgatott. Az Intel 8080 típusú CPU-ja köré épült fel, alapkiépítésben 256 byte (nem, nem kilo) RAM-mal, és csomagban, "lapraszerelt" állapotban lehetett hozzájutni. 1975-ben hozták forgalomba. Tervezői eredetileg néhány száz darab értékesítését tervezték, főleg hobbisták számára. Ők voltak a legjobban meglepve, amikor már az első pár hónapban többezres eladott példányszámot produkált a gép.

Billentyűzet nem feltétlenül kellett hozzá, de lehetséges volt Teletype ASR-33 típust illeszteni hozzá, akárcsak nyomtatót és 8" egyoldalas floppylemez meghajtót. A Microsoft BASIC interpretert is írt hozzá, de ahhoz már min. 4 kByte RAM-bővítés is kellett.

Mai processzorunk egy korai 8 bites CPU, az Intel 8008-as utóda. (Intel 8008-asom sajnos jelenleg még nincs.) 1974 áprilisában került forgalomba, 2 MHz-es órajelet használt. 16 bites címbusza legfeljebb 64 kByte memória egyidejű megcímzését tette lehetővé, az adatbusza 8 bites volt. 7 db 8 bites belső regiszteréből 6-ot párosával akár 16 bitessé is lehetett kombinálni. 16 bites veremmutatója a memóriára mutatott, így leváltotta a 8008-asok belső vermét. Ezenkívül még egy 16 bites programmutató és 256 I/O port állt a programozója rendelkezésére.

#125 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 19:50

Idő előtt ment el az előző hsz-m, ezért itt fejezem be:

A 8080-ast számos korai számítógépben használták, a MITS Altair 8800-on kívül pl. az IMSAI 8080-ban, megalakítva ezzel azt a bázist, amelyre majd a CP/M operációs rendszert futtató gépek épülnek. Ebből később a teljesen kompatibilis, de sokkal erőteljesebb Zilog Z80 processzor húzott nagy hasznot, és a Z80 + CP/M lett a korszak domináns CPU/OS kombinációja, ahogy egy évtizeddel később az x86/MS-DOS. A 8080-as forgalomba kerülését valamivel később követően a Motorola 6800-at mutatták be, majd a 6800-as MOS Technology klónját, a 6502-est.

Ami az Intelt illeti, a 8080-ast a felülről kompatibilis, de elektronikailag sokkal elegánsabb 8085-ös követte, majd az assembly szinten kompatibilis, 16-bites 8086 és a 8/16-bites 8088, amelyet az IBM az új, Personal Computer (PC) elnevezésű számítógépe alapjául választott 1981-ben. De ez már egy másik, nagyon hosszú történet, amelynek még nincs is vége... 

A 8080, köszönhetően az ISA-jának, hosszan tartó befolyással volt a számítógépek történetére.

A 8080 nagyon népszerű volt, számos helyen alkalmazták, sőt még ma is lehet találkozni vele éles használatban. Számos gyártó másolta le. Még a keleti blokk országaiban is felbukkantak klónjai, pl. a Szovjetunióban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 26. 19:51 -kor

#126 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 20:24

Idézet: Valdy - Dátum: 2008. jan. 18., péntek - 20:46

Csak 256k l2? :)  Van hozzá lapod is?

Szia Valdy!
Nekem van a Pentium Pro processzorokhoz működőképes lapom egy és kétprocesszoros is. Az egyprocisat (200@233 MHz) ma is beindítottam, vígan elfut rajta a Win2000 128 MB EDO-RAM-mal. A kétprocis már régen nem lett meghajtva. Két 200 MHz-es Pentium Pro van benne.
Üdv!

#127 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 20:36

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 11:40

Gyűjteménynek nem nevezném, ezek csak így "vannak". :D

Én is így kezdtem, azután meg nem tudtam megállni :)

#128 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 20:43

Idézet: Picur - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 20:57

Már mindenkinek van 1GHz-s Athlonja, csak nekem nincs?  :reklamacio:

Nekem sincs! :(

#129 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 21:08

Sziasztok!

Böngészés közben akadtam rá erre a fórumra, ami régi szép emlékeket ébresztett fel ismét bennem. Jó pár éve elvarázsoltak a processzorok szépségükkel és sokféleségükkel. Ennek eredményeképpen elkezdtem gyűjteni ezeket. Az eredményét a weblapomon láthatjátok. Sajnos a kezdeti lelkesedés elhalványult, ahogy egyre nehezebben és nehezebben jutottam újabb példányokhoz, de még ma is szerzek be új darabokat. Időm is egyre kevesebb jut régi kedvenceimre, így dobozokban és processzor tálcákon várják, hogy ismét láthassák a napvilágot vagy feszültség járja át testüket.
Ha valaki közületek szeretne cserélni, a weblapomon fényképek kivételével megtalál minden szükséges információt.

Üdv!

#130 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 21:46

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 22:08

Sziasztok!

Böngészés közben akadtam rá erre a fórumra, ami régi szép emlékeket ébresztett fel ismét bennem. Jó pár éve elvarázsoltak a processzorok szépségükkel és sokféleségükkel. Ennek eredményeképpen elkezdtem gyűjteni ezeket. Az eredményét a weblapomon láthatjátok. Sajnos a kezdeti lelkesedés elhalványult, ahogy egyre nehezebben és nehezebben jutottam újabb példányokhoz, de még ma is szerzek be új darabokat. Időm is egyre kevesebb jut régi kedvenceimre, így dobozokban és processzor tálcákon várják, hogy ismét láthassák a napvilágot vagy feszültség járja át testüket.
Ha valaki közületek szeretne cserélni, a weblapomon fényképek kivételével megtalál minden szükséges információt.

Üdv!

Szia!

Látogass meg minket gyakran, és hozzál képeket is! Ahogy elnéztem a gyűjteményed, van benne pár érdekesség, pl. a PODPMT66X200 vagy az Alpha EV5, amivel itt minimum ISTEN/ISTENNŐ státuszt lehet elérni. :D

#131 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 22:23

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 21:46

Szia!

Látogass meg minket gyakran, és hozzál képeket is! Ahogy elnéztem a gyűjteményed, van benne pár érdekesség, pl. a PODPMT66X200 vagy az Alpha EV5, amivel itt minimum ISTEN/ISTENNŐ státuszt lehet elérni. :D

Szia!
Ígérem gyakori látogatásról teszek majd tanúbizonyságot! :) Nos az Alpha EV5-ről ezek után nem tudom el merjem-e mondani, hogy hozzá való alaplappal is rendelkezem. Működéséről még nem tudtam meggyőződni, de külsérelmi nyomokat nem találtam rajta. Talán egyszer. Vagy majd egy arra érdemes ISTEN/ISTENNŐ, aki érdemes lesz rá! :)
Mindenesetre holnap reggelire Ambróziát fogok enni és Nektárt inni, hogy státuszom hiteles legyen :D
Üdv!

#132 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 23:01

Ehhe! Speedmetal, gondoltam ránézek már az oldaladra, de kiderült, hogy nekem már az hónapok óta be van linkelve a kedvencek közé :) Valamit keresgéltem a procikról és rátaláltam, mostmeg itt találkozunk egy fórumon.....naháát.

#133 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 23:09

Ez meg itt egy proci

Kép

#134 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 23:43

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 21:43

Nekem sincs! :(

Slot A-s nekem sincs. :) Nem túl gyakori darab. (Szerk.: mármint 1 GHz-es Slot A Athlon)

Megjegyzem, Slot1-es 1 GHz-es PIII-mat is sokáig vadásztam, mire lett egy.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 26. 23:44 -kor

#135 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 23:46

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 21:46

Szia!

Az az EV8-ra vonatkozik. :D

#136 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 26. 23:52

Idézet: fLeSs - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 0:46

Az az EV8-ra vonatkozik. :D

Akkor FÉLISTEN. :D

#137 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 10:46

Idézet: vtb - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 23:01

Ehhe! Speedmetal, gondoltam ránézek már az oldaladra, de kiderült, hogy nekem már az hónapok óta be van linkelve a kedvencek közé :) Valamit keresgéltem a procikról és rátaláltam, mostmeg itt találkozunk egy fórumon.....naháát.

Nahát, én meg azt hittem, hogy senki nem látogatja az oldalam, erre tessék! :) Sajnos képekkel igen rosszul állok - pontosabban sehogy - de valahogy soha nem jut rá időm, pedig a felszerelés meg van hozzá :(

#138 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 10:47

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 26., szombat - 23:52

Akkor FÉLISTEN. :D

Akkor most az Ambróziát vagy a Nektárt nem érdemeltem meg? :)

#139 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 11:45

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 9:46

Nahát, én meg azt hittem, hogy senki nem látogatja az oldalam, erre tessék! :)

Nekem is van egy oldalam. Van rajta egy darab kép meg egy top10es lista metálzene témakörben. :)

#140 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 12:12

Idézet: vtb - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 11:45

Nekem is van egy oldalam. Van rajta egy darab kép meg egy top10es lista metálzene témakörben. :)

:offtopic: Hmmm, Metal zene? Érdekelne a dolog :) Megosztod a címet velem is? Az én oldalamon lehet hallgatni is. Mármint Metal zenét :)
Akkor képekkel előrébb vagy mint én, mivel nekem egy sincs fent az oldalamon :(

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.