HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#2371 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 21. 17:29

Idézet: stephan_derrick - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:43

... cserébe vagy csak úgy keresnék egy P24T (Pentium ODP) procit napi használatú gépbe tenném ls486ec lapra.

Vannak még férfiak!  :cool:  :respect:
... a trip back in time is all I need ...

#2372 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 17:51

Idézet: stephan_derrick - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:43

...csak úgy keresnék egy P24T (Pentium ODP) procit napi használatú gépbe tenném ls486ec lapra.

Az LS486EC miben különbözik az LS486E-től?

P24T időnként szokott felbukkanni az e-bay-en, de piszok drága. Ha nagyon-nagyon akarsz egyet, de annyi pénzt nem akarsz kiadni érte, akkor én az egyiket hajlandó vagyok elcserélni. ( Persze csakis számomra megfelelő ellenértékű processzorra vagy alaplapra. )

Egyébként megkérdezhetem, hogy miért pont egy SIS496/497-es alaplapba kívánsz belerakni egy ilyen processzort? Megérdemelne legalább egy EDO RAM-ot támogató típust... jóval jobban tud villantani benne.

#2373 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 18:46

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 18:22

4. Foglaljon kis helyet a gyűjtemény
Aki kacsalábon forgó palotában él, annak ez nem szempont. Aki panelben, 56 m2-en, annak ez a legfontosabb. A legkompaktabb, mechanikailag is kifogástalan tárolási mód szerintem a tálca. Aki tud jobbat, mondja el, mutassa be!

Várom e témában is a véleményeket, további szempontokat, amikre én nem gondoltam.

Én ezt 40m2-en próbálom megoldani :D

Nekem is a tálcás tárolás vált be leginkább, és nem olyan régen kifejezetten praktikusnak és főleg MOBILIZÁLHATÓNAK bizonyult. Ugyanis nemrég bevittem az egész gyűjteményemet a sulimba, ahol elméleti órán a CPU-k működési elvét meg egyéb részleteit tanulgattuk (számgép szerelő-karbantartó szakra járok).

Nagyon jó volt, hogy csak előkaptam az egész gyűjteményt egy nagy, strapabíró szatyorból, és a tálcákat egymásról leemelgetve kb. 2 perc alatt megtelítettünk vagy' 3 asztalt, mondhatni terítőt készítettünk a procikból :D

Bár nem sűrűn fordul elő ilyen mutatvány (szó szerint), konkrétan talán most vittem először bemutatni a procikat, de nagyon jó volt, hogy szinte az egészet eltudtam ilyen könnyen, gyorsan vinni. Sajnos ugyanakkor jónéhány procimnak még nincs tálcás helye, így egyelőre ömlesztve vannak egy kis dobozban... igen, lehet szidni, de azok a procik eleve így kerültek hozzám, és még nem volt időm rendberakni őket (tisztítás, lábak egyengetése, stb).

#2374 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 19:39

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 17:51

Az LS486EC miben különbözik az LS486E-től?

Megérdemelne legalább egy EDO RAM-ot támogató típust... jóval jobban tud villantani benne.

..hogy miben, azt pontosan nemtom, illetve ha jól emléxem annak a gépkönyvét kaptuk ehhez az alaplaphoz és ott nem volt feltüntetve a 5x86 támogatás. Csak a netről letöltött manualból tudom, hogy ez támogatja.. be is van jumperelve és megy is  :D
de ha nem (csak) ez a különbég akkor elnézést!

azt viszont konkrétan tudom, hogy ez is tmogat EDO-t, mert most is az van bene (2 db 16 MB).
persze a 4 sloton csak párban fogad el modult, kivéve a 32 MB-t, mert azt csak 4-esével. Ez is a nagy bánatom, mert csak 2 van, de már intézem a másik 2-t.

..és hogy miben tároljuk a procikat?!? ..hát alaplapban!
remélem nem golyóztok ki a klubból, de én minden procihoz tartok egy lapot is, másképp mi értelme?!
(sőt, a 286-os gép még az eredeti -oldalt piros billenőkapcsolós- házban van: 2db xt HDD, 1db 5.25 és 1 db DAT tárolóval, na és a 9 tűs 'VGA' karival)
Van egy olivetti M290 eredeti color monitorral és eredeti Olivetti billentyűvel eredeti Olivetti rendszerlemezzel  :smoker:

szóval mi hiányzik a Te gyűjteményedből az Overdrive-ért?!  :D
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#2375 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 21:15

Attól hogy EDO RAM van a lapodban és működik a géped, még nem biztos, hogy támogatja az EDO-t.

Rövid magyarázat: A memóriakezelés két lépésben történik. Előszőr megcímzi a processzor a kívánt memóriacellát, majd írja/olvassa a tartalmát. Az FPM-től annyival tud többet az EDO RAM, hogy az előző memóriacíklus olvasási fázisa alatt már képes fogadni a következő címzést. Amennyiben a chipset ezt nem támogatja, akkor az EDO RAM-od a lassabb FPM-es módszerrel fog dolgozni.

Ez nagy különbség! Ha EDO RAM-ot használsz egy 486-os gépben, akkor nincs szükséged alaplapi gyorsítótárra. Kipróbáltam. Van olyan UMC chipsetes alaplapom amin gyárilag kamu chippek vannak a sram-ok helyén és gyorsabb mint ugyanaz a lap 1MB alaplapi cache-sel megpakolva. Pedig direkt vettem spéci SRAM-okat a kísérlethez.

Idézet

szóval mi hiányzik a Te gyűjteményedből az Overdrive-ért?! :D

Tényleg rengeteg minden hiányzik még onnan. Lehet próbálkozni...
Mondjuk bármelyik olyan (lehetőleg működőképes) kerámia UMC 486-os processzorra elcserélném amilyen még nincs a gyűjteményemben. De érdekel minden ritkább 486-os vagy socket7-es processzor is... :cool:

#2376 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 06:42

Idézet: Zsotee - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:37

Ti mibe tároljátok a procikat?

En speciel helyhiany miatt, egymasra tornyozva az azonos tipusu procikat, a polcon tarolom. Ugy is nez mar ki, mint SkyNet... :-)

PEter

#2377 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 07:49

Idézet

Ha EDO RAM-ot használsz egy 486-os gépben, akkor nincs szükséged alaplapi gyorsítótárra.

Akkor kivehetem az alaplapi gyt-t és elindul?!
Kipróbálom!

Idézet

De érdekel minden ritkább 486-os

Ha egy i486 DX4 100MHz csak 75 MHz-n képes elindulni, az elég ritka?  :D

valamely 286-os alaplap procival, netán 287?
celeron nem A-s??
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#2378 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 09:12

Idézet

Ha egy i486 DX4 100MHz csak 75 MHz-n képes elindulni, az elég ritka?  :D

Ilyenem nekem is volt. Egy bordával egyberagsztott SK096 képében. A végén a kukában landolt. Már csak azért is mert nem sikerült teljesen eltávolítanom a kőkeményé vált ragasztóréteget...

Idézet

valamely 286-os alaplap procival, netán 287?
celeron nem A-s??

Sajna, de ezek nem érdekelnek...

#2379 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 09:30

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 18:51

P24T időnként szokott felbukkanni az e-bay-en, de piszok drága. Ha nagyon-nagyon akarsz egyet, de annyi pénzt nem akarsz kiadni érte, akkor én az egyiket hajlandó vagyok elcserélni. ( Persze csakis számomra megfelelő ellenértékű processzorra vagy alaplapra. )

Azért egy így nem teljesen igaz. Az én bontatlan dobozos 83MHz-s P1 ODR-emet $4.5-ért vettem. Igaz a hazaút drágított rajta az USA-ból, de önköltségen jött egy rakás más procival együtt. Kettőt rendeltem, de végül a másikat visszamondtam. Mellette van még egy 120MHz-s ODR-em, az $10 volt.
Ha megint lesz lehetőség venni, majd szólok.
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2380 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 09:34

Idézet: Zsotee - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 11:37

Ti mibe tároljátok a procikat? Nem tudtok valami jó ötletet adni, vagy esetleg lehet valahol venni cpu tálcákat? Nekem jobb hiján most szivaccsal kibélelt lapos kartondobozokban vannak, de kéne valami tutibb megoldás.

Szégyenszemre papírdobozokban. Egy sor proci, egy sor szivacs.  :ph34r:
Sajnos a helyből ennyire futja.
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2381 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 10:42

Idézet: Picur - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 10:30

Azért egy így nem teljesen igaz. Az én bontatlan dobozos 83MHz-s P1 ODR-emet $4.5-ért vettem. Igaz a hazaút drágított rajta az USA-ból, de önköltségen jött egy rakás más procival együtt. Kettőt rendeltem, de végül a másikat visszamondtam. Mellette van még egy 120MHz-s ODR-em, az $10 volt.
Ha megint lesz lehetőség venni, majd szólok.

Ilyen olcsón még sosem láttam. Nekem mindegyik vagy 50USD-ba került.
De való igaz, hogy ha vesz az ember egy rakás másik procit is akkor olcsóbban megúszhatja (átlagár).
Az e-bay-en néha szokott lenni "ömlesztett" processzorok közt is PODP.

A másodikért egyébként én is csak azért adtam ki ennyi pénzt mert az eladó váltig állította, hogy az bizony 63MHz-es...
Hát nem az volt... :omg:

Ha látsz eladó 63-ast, nekem is szólhatnál.  :respect:

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 22. 10:43 -kor

#2382 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 11:10

Várok tehát linkeket a weblapom LINKEK oldalára!

Küldjétek légyszi' az emailcímemre a saját weblapotok címeit, ha van, és ha szeretnétek, hogy szerepeljen nálam! exianet@gmail.com

Továbbá, szívesen fogadok ajánlásokat, hogy milyen oldalakat lenne érdemes a témában megjelenítenem, mint ajánlott link.

Köszönöm a segítséget!

#2383 Felhasználó inaktív   molnarsanyi32 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 22. 13:00

Én nem nagyon cipelgetem a procikat, egy lépésálló hungarocel táblába nyomom bele
a lábainál /aminek van/. A többi gépként vagy dobozban.
A táblát méretre lehet szabni.
Alex

#2384 Felhasználó inaktív   molnarsanyi32 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 22. 20:07

Idézet: Joci - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 11:10

Továbbá, szívesen fogadok ajánlásokat, hogy milyen oldalakat lenne érdemes a témában megjelenítenem, mint ajánlott link.

http://www.cpumuseum.com/links.html  :eek:

Szerintem ez elég jó. :up:
Alex

#2385 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 23:07

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 22:15

Ha EDO RAM-ot használsz egy 486-os gépben, akkor nincs szükséged alaplapi gyorsítótárra.

tyű, ezt ki tudnád fejteni 1 kicsit? Úgy tudtam, az EDO-kat pentiumhoz fejlesztették, de elképzelhető, hogy néhány pci-486 is kezeli.  Milyen kamu chipek? És hogyhogy lassabb lesz srammal? Az elérési idők megfelelőek? write-back beállitás is számithat.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2386 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 07:39

Idézet: Samuraj - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 0:07

tyű, ezt ki tudnád fejteni 1 kicsit? Úgy tudtam, az EDO-kat pentiumhoz fejlesztették, de elképzelhető, hogy néhány pci-486 is kezeli.  Milyen kamu chipek? És hogyhogy lassabb lesz srammal? Az elérési idők megfelelőek? write-back beállitás is számithat.

Pontosan mi érdekelne? Az EDO RAM-mal kb. ugyanolyan késleltetéseket és átviteli sebességet lehet elérni az EDO RAM-ot támogató chipsettel ellátott 486-os alaplapok mint ha azok alaplapi gyorsítótárból dolgoznának.

Az EDO RAM egyébkén valóban az első Pentium-ok után jelent meg, de ettől még készítettek EDO RAM-ot támogató chipseteket a jóval olcsóbb 486-os processzorokhoz is. Egyébként ha arra gondoltál, hogy időben el lenne csúszva a dolog, akkor megjegyezném, hogy például az AMD 5x86-os is később jelent meg EDO RAM-oknál.

A kamu chipek olyan integrált áramkörök amelyekből hiányzik az integrált áramkör. :D  Tulajdonképpen nem más mint egy üres DIL tok kivezetésekkel. Előfordult, hogy gyárilag ilyeneket forrasztottak az alaplapra és egyszerűen bedrótozták a "0kB cache" beállítást. ( Nekem is van ilyen lapom. ) Ez kb. arra volt jó, hogy ne legyen hiányérzete a kedves vevőnek ha ránéz az alaplapra. :) Ha ugyanarra a lapra IC foglalatokat forrasztottak, akkor meg lehetett pakolni bele SRAM-okat, de ennek csak az olcsóbb FPM-es memóriák esetén volt haszna.

Az alaplapi gyorsítótárral azért lesz lassabb a rendszer, mert ha olyan memóriarekeszre van szüksége a processzornak ami nincs a belső gyorsítótárban, sem az alaplapiban, akkor a tényleges memóriaelérési idő megnő az alaplapi gyorsítótárban való keresés idejével. Tudni kell, hogy ha a processzor a memóriához fordul ( az alaplapi gyorsítótárat kezelő chipseten keresztül ), akkor nem egyszerre történik az adatok keresése a gyorsítótárban és a RAM-ban, hanem egymás után.

Egyszerű példa erre:
L1+EDO RAM-os rendszer memóriaelérési ideje:
0..8kB: 30ns
8kB..256MB: 100ns

L1+alaplapi+EDO RAM-os rendszernél:
0..8kB: 30ns
8kB..512kB: 80ns
512kB..256MB: 150ns <- és ez az ami miatt lassabb

szerk.: Megjegyzem a számok hasraütéssel születtek. Valójában még ilyen arányú különbséget sem sikerült kimérnem az alaplapi gyorsítótár és az EDO RAM-ok közt.

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 23. 07:56 -kor

#2387 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 07:41

Idézet: molnarsanyi32 - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 21:07

http://www.cpumuseum.com/links.html  :eek:

Szerintem ez elég jó. :up:

Köszi!

Meg aztán az én egyik nagy kedvencem, a cpu-collection.de oldalon is találtam sokat, sőt, az enyém is szerepel a linkek oldalon :D

#2388 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 08:15

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 8:39

A kamu chipek olyan integrált áramkörök amelyekből hiányzik az integrált áramkör. :D  Tulajdonképpen nem más mint egy üres DIL tok kivezetésekkel.

Ezért néztem furcsán.  :omg:  Képesek voltak ezér külön beállitani a gyártósort. Akkor inkább foglalatot raktak volna bele.  Droidzóna, gratulálok.  :bolond:
Amit viszont még mindig nem értek, hogy az alaplapi sram elvben mindig gyorsabb a főramnál, elvégre azért sram cache. Az EDO ramos gépeknek is megvolt a hozzájuk tartozó sram cache-ük, meg mindegyik technikai kornak a sajátjai. Nyilván egy mai ddr-nél nem gyorsabb a 486 sram, de ugyanúgy él még a cache, csak már mind a procikban figyel az L2.
Amit mondasz a cache lassitó hatásáról meg nemcsak edo miatt lehet, sima dram-nál is, ha nincs a cache-ben az adat. Persze a késleltetés aránypárok ebben az esetben nem olyan jelentősek, mint edo-nál. Remélem jól gondolom, érdekes dolgot vetettél fel.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2389 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 08:42

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 19:39

A proci érdekel

Ehunvanni. Nem is volt olyan vészes leszedni, simán lepattint6ó és vissza is rakható. Elsőre úgytűnt, hogy szegecses és fúrni-reszelnem fog kelleni. Felső:L838A123 Alsó:21835226BF 3693. Ez igy egyelőre elvileg működik, kipróbálni nem tudom. Ha neked nem, de valaki másnak kell alapértelmezésben csak a bga procit leforrasztva adnám, kivéve, ha külön kéri valaki ez egészet. Postán is elmegy ajánlottan(kb 400ft) utánvéttel (+kb 300ft nem tudom pontosan, majd kiszámolom).

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 19:39

csípjek egyet rajtad

Olyan nagyot azért nem csípsz, mégiscsak 400-as  :Đ (jójó, tudom az 550-es is hasonló árban szerezhető be). Meg annyira nem is akarok megválni tőle, jól el van itt a gyűjteménybe, csak ha jó árat kapok érte. Igazából komplett konfigban lenne jó eladni, van hozzá minden. Nekem szokásom nem önálló procikat gyűjteni, hanem mindegyikhez gépet épitek köré. Korábban XT-től kezdve minden volt, csak egyrészt nem fért, másrészt úgy döntöttem leszokok a gyűjtésről. Már megbántam. Aminek továbbra is jó volna tudni a szaki hátterét, hogy 500mhz-s gépen mér kell baromira vánszorognia a fless, java cuccoknak.
Publikálhatod-e, hogy mégis milyen áron jutottál hozzá?

Szerkesztette: Samuraj 2009. 10. 23. 08:45 -kor

#2390 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 19:42

Idézet: Samuraj - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 9:15

Ezért néztem furcsán.  :omg:  Képesek voltak ezér külön beállitani a gyártósort. Akkor inkább foglalatot raktak volna bele.  Droidzóna, gratulálok.  :bolond:

A kamu chipeket ugyanúgy lehet kapni mint olyanokat amiben van is valami. Bár általában ezeket mechanikai vizsgálatokhoz használják ( méret, súly, NYÁK terhelésvizsgálatok, stb. ). De egyébként azt sem tartom kizártnak, hogy olcsóbb mint a foglalat. Mert egy-egy gyártósor elindításánál amúgy is gyártanak üres tokokat, hogy belőjék a sor üzemét. Ráadásul, ha valaki meglátja a foglalatot, akkor elkezdi keresni, hogy mit rakjon bele... holott a címzésekért felelős jumperek is hiányoznak az alaplapról. ( Legalábbis arról hiányzik ami nálam van! )

Egyébként tény, ez a "placebó áramkör" tényleg viccesen hangzik. :D

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 23. 19:45 -kor

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »