HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 18. 17:47

Megkezdtem a maradék procik szkennelését. Kiderült, hogy néhány közülük még nincs is bevéve az adatbázisomban, így a mai napon átléptem a 400 darabot. :lollypop:
Egy kicsit nekifeküdtem munkaidőben (;)) a honlapnak is, mely bár nem lesz nagy durranás, de valamelyest bemutatja majd a gyűjteményemet.  :)
Ígéretemhez híven megpróbáltam a Geode procikkal kezdeni, de kettő elbújt így egyelőre ennyi:
AMD Geode NX 1750 - ANXS1750FXC3M
(Még mindig led-es a szkennerem. :()
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#402 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 18. 17:52

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 17:14

A slotket-et ezekszerint hibásan magyarítottam. :)
A kártya jobb felső sarkában van egy j1 3 tűs jumper. j2-j4 a baloldalon, egymás alatt.  j 1-2 Intel és idegen proci váltó. J 3-4 frekvenciaváltó 66-100-128 MHz.
A processzort fizikailag rendben találtam. Egy kondenzátorpuffadásban elhalálozott Abit VH6-ban szolgált korábban. (ez egy 5.5*133 fullos Plll)
A celeronom 667/128/66/1.65V feketecimkés.

Fel kellene tenni a legutolsó BIOSt, az átalakítót úgy hagyni ahogy a cerkával jó volt, s csak a lapon állítani a dolgokat. A 100/33 legyen kijelölve, s alaposan átnézni h nem állít át vaamit a bios (főleg ha VIA  a lap) h pl aszinkronban kezdi el hajtani a ramot. Én nem találkoztam még olyan rammal, ami lényegesen alacsonyabb órajelen ne ment volna. De olyan procival (Duron) már találkoztam ami fagyogatós lett miután meghibásodtak a kondik a lapjában.
BIOSnál óvatosan, megnézni a lap verziót, meg a chipsetet, mert valószínáleg nem egyforma bios kell hozzájuk. Nekem még vannak régi 6BX/VIA/ZX biosok a vinyómon, de nincs hozzájuk komment, h melyik mihez való pontosan.(6BX862C, 6ZX862C, 6VIA85B)

#403 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 18:13

Idézet: Rive - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 18:25

Hahó!

Önnek egy új üzenete érkezett  :)

+ mé' nem szó'tá, ho' itt az új klubtopik  :confused:

Megkaptam, a holnapi nap szervezés alatt. :respect:

Mé' nem szó'tam? Há' tudod, még ki is vót emelve ez a totyak a főoldalon, gondúttam, akit érdekel megtanálja. :D

Szerkesztette: Telcontar 2008. 02. 18. 18:14 -kor

... a trip back in time is all I need ...

#404 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 18:19

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 17:52

Fel kellene tenni a legutolsó BIOSt, Nekem még vannak régi 6BX/VIA/ZX biosok a vinyómon, de nincs hozzájuk komment, h melyik mihez való pontosan.(6BX862C, 6ZX862C, 6VIA85B)

Sikerült begyűjtenem a B és C verziójó Bin állományt, meg kaptam egy késöbbi kiadású r122_86P állományt, ami valószínüleg hozzávaló, viszont nincs kiolvasó és feltöltő programom. Ha levélmellékletben tudsz küldeni, megköszönöm. Jelenleg a C verzióju van fenn, és ez volt az uccsó, amit a portálon találtam. Nem tudom, h az alaplap fel van-e készítve hibás bios feltöltés kivédésére.
Egy öreg P1 SOYO alaplapot élesztettem. Annyit tudott, h a floppyt lekezelte hibás biossal.

#405 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 18:39

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 18:19

Sikerült begyűjtenem a B és C verziójó Bin állományt, meg kaptam egy késöbbi kiadású r122_86P állományt, ami valószínüleg hozzávaló, viszont nincs kiolvasó és feltöltő programom. Ha levélmellékletben tudsz küldeni, megköszönöm. Jelenleg a C verzióju van fenn, és ez volt az uccsó, amit a portálon találtam. Nem tudom, h az alaplap fel van-e készítve hibás bios feltöltés kivédésére.
Egy öreg P1 SOYO alaplapot élesztettem. Annyit tudott, h a floppyt lekezelte hibás biossal.

nem hiszem h menni fog az acorp, ha a rossz bios rátöltődik, bár lehet a floppy még menni fog PCI VGA kártyával. S akkor újra lehet kezdeni. AWDFLASH bármelyik alaplapgyártó honlapján van a neten. a google ezt dobta ki.
http://www.opendrivers.com/driver/235086/a...e-download.html
A soyo az nem acorp kategória:) bár jó rég nem láttam már tőlük semmit sehol.

Szerkesztette: amstel 2008. 02. 18. 18:40 -kor

#406 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 21:23

Remélem Speedmetal fórumtársnak megdobban a szíve :) Igaz, hogy nem 2-esek, de szért szépek így együtt. Az a gyönyörű ott elől ma érkezett.

Kép

Ha nincs Telcontar és a többiek ellenére azért én néha rakosgatok föl képeket konzolokról meg 8 bitesekről is. Hiába én azokat is szeretem annyira mit a procikat, de sztem kár mindennek új topikot nyitni.

#407 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 21:45

Idézet: Picur - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 17:47

...

Hö! A másik jómadár :Đ

Azok a félrerakott üres chiptokok kellenek még, vagy levesbe velük :confused:
Elköltöztem :-)

#408 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 21:45

Mindennapi processzorunk rovat:

Intel CG80286-6

Kép

Az Intel 80286-os mikroprocesszort 1982. február 1-én mutatták be. Programozói kézikönyvekben iAPX 286 néven is előfordul. 16-bites mikroprocesszor volt 134.000 tranzisztorral, és az IBM PC/AT-ban debütált, a 16-bites ISA sínnel együtt. Megjegyzem, hogy legjobb tudomásom szerint néhány PC/XT is készült vele, de ezekben az ISA sín csak 8 bites volt.

A 80-as évek közepétől a 90-es évek elejéig széles körben használt processzora volt az IBM PC kompatibilis számítógépeknek.

A kezdeti 4, 6 és 8 MHz-es modellek után hamarosan elérte a 12,5 MHz-et. Az AMD és a Harris később 20 MHz-re és 25 MHz-re is felvitte az órajelet. Átlagban a 80286-os körülbelül 0,21 utasítás per órajel sebességgel dolgozott. A 6 MHz-es modell 0,9 MIPS számítási teljesítményt nyújtott, a 10 MHz-es modell 1,5 MIPS-et, a 12 MHz-es modell pedig 2,66 MIPS-et.

A 80286-os teljesítménye több, mint kétszerese volt a közvetlen előd Intel 8086-osénak és 8088-asénak, órajelciklusonként. Könnyen meglehet, hogy két egymást követő generáció között ekkor volt a legnagyobb teljesítménynövekedés órajelciklusonként az x86-os processzorok között. A komplexebb címzésmódok (pl. bázis+index) használata kevesebb ciklusidőt igényelt, mivel a 80286-osban ezt a feladatot külön áramkör végezte; a 8086-osban ezt a feladatot még az ALU látta el, sok ciklusnyi időt pazarolva ezzel. A komplex matematikai műveletek, mint a MUL és DIV, szintén kevesebb órajelciklus alatt végrehajtódtak a 8086-oshoz képest.

24-bites címbuszának köszönhetően a 80286-os 16 MB RAM címzésére volt képes, szemben az előd 1 MB-jával. Bár a DOS képes volt felhasználni a megnövekedett RAM mennyiséget (extended memory) az INT 15h, AH=87h BIOS-híváson keresztül, vagy RAM disk formájában, vagy expanded memória (EMS) emulációjával, az ezt kihasználni képes szoftverek kezdeti hiánya, majd drágasága miatt az első néhány évben a 80286-os számítógépeket nem nagyon szerelték fel 1 MB-nál több memóriával.

A 80286-ost úgy tervezték, hogy képes multitaszk alkalmazások futtatására, beleértve a kommunikációt (pl. automatizált PBX-ek), a valós idejű folyamatfelügyeletet, vagy a többfelhasználós rendszereket.

A legutolsó, E-steppingű 80286 nagyon letisztult CPU volt, mentes számos, a korai B- és C-steppingű processzorokban jelenlévő komoly hibától, amik megkeserítették a programozók és az operációs rendszerek íróinak életét.

Nagyon érdekes tulajdonsága ennek a processzornak, hogy ez volt az első x86-os, amiben megjelent a védett mód. Védett módban a chipre épített memóriakezelő egység lineárisan megcímezhetett 16 MiB memóriát akár 1 GiB logikai címtérrel. Az MMU szintén tartalmazott bizonyos fokú védelmet azokkal a (lefagyott, hibás vagy rosszindulatú) alkalmazásokkal szemben, amelyek megpróbáltak a nekik lefoglalt címtartományon kívülre írási műveletet végezni. De a 80286-os nem volt képes visszatérni az alapnak számító, 8086-kompatibilis valós módba a processzor resetje nélkül (bár néhány agyafúrt programozó megtalálta az utat ahhoz, hogy az aktív memória és felügyelet megtartása mellett újra belépjen valós módba egy sor olyan utasítást végrehajtatva, amelyek a reset-et szimulálták). Az Intel 8042 billentyűzetvezérlő egyik funkciója az IBM PC/AT-k esetében az volt, hogy kezdeményezte egy "soft boot" végrehajtását, ami csak a CPU-t resetelte.

Ez a megszorítás vezette Bill Gates-et arra a híres, sokszor citált mondásra, miszerint a 80286 "agyhalott chip", mivel világos volt, hogy az új Microsoft Windows környezet nem lesz képes többszörös MS-DOS alkalmazások futtatására a 286-osokkal. Bár vitatják, de ennek szerepe lehetett a Microsoft és az IBM közötti szakításban is, mivel az IBM ragaszkodott ahhoz, hogy az OS/2 (ami eredetileg joint venture volt az IBM és a Microsoft részvételével), fusson 286-oson (szöveges módban).

Elméletben a valós módú alkalmazások közvetlenül is futtathatóak lettek volna a 16-bites védett módban, ha bizonyos szabályokat betartottak; a gyakorlatban azonban oly sok DOS program sértette meg ezeket a szabályokat, hogy a védett módot gyakorlatilag alig használták a 80386-os megjelenéséig, ami oda-vissza könnyedén közlekedett az üzemmódok között.

A 80286-os bepillantást engedett a desktop világ számára azokba a védelmi mechanizmusokba, amelyek addig a mainframe világ kiváltságai voltak, és kikövezte az utat az x86-osok és az IBM PC-k számára ahhoz, hogy asztali gépekből szerverekké váljanak. Ez a piacon azt jelentette, hogy az eltérő architektúrájú szerverek forgalma megcsappant, és csak a legfelső kategóriában maradt töretlen, valamint elhomályosította a határt a mikrokomputerek és a mainframe-ek között.

Ismert gyártói még: AMD, Fujitsu, Harris, IBM, Siemens.

Kép

#409 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 21:46

Idézet: vtb - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 22:23

Ha nincs Telcontar és a többiek ellenére...

De nincs ám!  :cool:

#410 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 09:35

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 17:52

Fel kellene tenni a legutolsó BIOSt, az átalakítót úgy hagyni ahogy a cerkával jó volt, s csak a lapon állítani a dolgokat.

Köszönöm, sikerült letöltenem egy biosfrissítő programot. Beleolvastam a biosokba (bin állomány), a végükben benne van a crc hiba utáni üzenet a floppys javításra. A nagy kérdés az, mi a különbség az 81-es és a 86-os alaplapok között mondjuk chipsetileg, vagy a biost illetően.
Arról olvastam, h pl noném alaplapokhoz lehet biost vadászni "a neves" gyártóktól.
Meg arról is, h a bios névkód tartalmazza a chipsetet, gyártót, alaplaptípust. Hasznos lehet egy ilyen táblázat.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 02. 19. 09:36 -kor

#411 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 23:00

Mindennapi processzorunk rovat:

AMD N80C186-12 egy VESA Localbus-os Tekram IDE-cache kártyán.

Kép Kép

A 80186-ot 1982-ben mutatta be az Intel, a 8086-os (és a 8088-as) továbbfejlesztéseként. Akárcsak közvetlen elődjének, a 8086-osnak, ennek is 16-bites az adatbusza, és van 8-bites adatbusszal készült változata is, az Intel 80188. A legelső példányok 6 MHz-es órajellel jelentek meg, de a több hardvernek köszönhetően (ami mikrokódot cserélt le a processzorban), bizonyos utasítások akár tízszer-hússzor gyorsabban is végrehajtásra kerülhettek, mint a 8086-osban ugyanazon az órajelen. Átlagban a processzor 1 MIPS-et teljesített. Leginkább beágyazott processzorként használták, sőt mind a mai napig használják is. Személyi számítógépek központi egységeként nem terjedt el széles körben, bár van néhány említésre méltó gép, amiben ez a CPU dohogott. Ilyen volt a Mindset, a Siemens PC-D (ami a Siemens első DOS-os PC-termékvonala volt, MS-DOS 2.11-gyel), a Compis (ami egy svéd iskolaszámítógép), az RM Nimbus (ami meg brit iskolai gép), az Unisys ICON (kanadai iskolai gép), az ORB Computer az ABS-től, a HP 200lx, a Tandy 2000 desktop és a Philips "Yes". A brit Acorn készített egy plug-in másodlagos processzort, ami a 80188-as chipet a támogató IC-kkel együtt tartalmazta, valamint 512 kB RAM-ot – ez volt a Master 512 rendszer.

A 80186/80188 sorozat legfőbb újítása az volt, hogy csökkentette a szükséges támogató IC-k számát, mert integrálva tartalmazott programozható DMA kontrollert (2 DMA csatornával), programozható interrupt kontrollert, programozható 16-bites időzítőket (3 darabot) és memória/periféria chip-választó logikát.

A 80186-os új utasításai:

ENTER  Make stack frame for procedure parameters
LEAVE  High-level procedure exit
PUSHA  Push all general registers
POPA   Pop all general registers
BOUND  Check array index against bounds
UD2    Generate invalid opcode exception
INS    Input from port to string
OUTS   Output string to port

Az új utasításokon túlmenően a 8086-osban is már meglevő utasítások közül három új operandustípusokat kapott. Az integrált komponenseket leszámítva a 80186-os nem különbözött jelentősen a 8086-ostól, így akár annak beágyazott változataként is tekinthetünk rá. Opkód szinten teljesen kompatibilis elődjével. Nem volt saját verziójú lebegőpontos matematikai koprocesszora sem, az i8087-est lehetett hozzá használni. Bár a számítógépek területén nem volt sikeres, beágyazott processzorként annál inkább. Ennek köszönhetően számos változata létezett az elmúlt 20 év alatt és létezik még mindig: a 80C186 (CMOS, új képességekkel), a 80186EA, a 80186EB stb. Ezek némelyikét még mindig gyártják.

Ismert gyártói még: AMD, Fujitsu, Siemens.

Az i80186 magja:

Kép

Szerkesztette: Telcontar 2008. 02. 19. 23:01 -kor

#412 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 23:05

Minden nap várom az aktuális cikket!  :)
Tegnap nem jutottam el a kérdésig, de most -mivel a 80186/80188-ról akartam kérdezni- megteszem.
A 286-osokról szóló írásodban a 8086/8088 -> 286 váltásra írtad, hogy generációváltás. Ezek szerint a 80186 bevezetése nem volt nagy durranás? Vagy miért nem lehet külön generációnak mondani a 186-ot?
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#413 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 23:27

Idézet: Picur - Dátum: 2008. febr. 20., szerda - 0:05

Minden nap várom az aktuális cikket!  :)
Tegnap nem jutottam el a kérdésig, de most -mivel a 80186/80188-ról akartam kérdezni- megteszem.
A 286-osokról szóló írásodban a 8086/8088 -> 286 váltásra írtad, hogy generációváltás. Ezek szerint a 80186 bevezetése nem volt nagy durranás? Vagy miért nem lehet külön generációnak mondani a 186-ot?

Érdekes kérdés. :) A cikkben részben meg is válaszoltam: egyes vélemények szerint a 80186-os nem különbözött annyira a 8086-ostól hardveresen. Szerintem ennél is fontosabb azonban az a tény, hogy a PC-k törzsfejlődése során az IBM PC/XT-t (8088 ill. 8086) közvetlenül a 80286-ossal szerelt IBM PC/AT követte - nem volt 80186/80188-assal épített IBM PC. Aki akkor (is) felnőtt fejjel volt jelen a PC-s világban, emlékszik arra is, hogy abban az időben a Nagy Kék uralta a PC-piacot, így a szakma az XT -> AT váltást tekintette generációváltásnak (és valljuk be, teljes joggal).

#414 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 00:24

Idézet: Picur - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 23:05

Ezek szerint a 80186 bevezetése nem volt nagy durranás?

Egyáltalán nem. A legnagyobb fejlesztés a mikrokód átbuherálása, valamint néhány periféria beépítése volt: a mag maradt lényegében ugyanaz. A 80186/188 inkább csak egy kikacsintás a beágyazott rendszerekbe szánt processzorok felé, mint önálló processzorcsalád.

Jellemző, hogy ezen a területen még ma is 'élő' rendszernek számít, pedig a kortársai már rég kihaltak. Igaz, a mai 186-derivátumok már még több extra perifériával mennek akár 50MHz környékén.
Elköltöztem :-)

#415 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 01:06

:up:  Jó lett a "mai betevő" mint mindig:)
Az a szép kártya miféle? kártya egyáltalán? Nagyon nem ismerős a lábkiosztása.

#416 Felhasználó inaktív   Zoz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 08:32

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 23:00

Személyi számítógépek központi egységeként nem terjedt el széles körben, bár van néhány említésre méltó gép, amiben ez a CPU dohogott. Ilyen volt a Mindset, a Siemens PC-D (ami a Siemens első DOS-os PC-termékvonala volt, MS-DOS 2.11-gyel),

Van valami ilyesmi Siemens is valahol a pince mélyén elásva.
Jól meg is örültem anno a 186-os procinak :) de sajnos boot-olásra nem sikerült rávennem :( ha jól emlékszem talán valami hibakód kiírásáig jut el.
Enterprise 128 / Zilog Z80A@7.12Mhz / 1MB DIP RAM 80ns / 32KB CMOS SRAM / 512KB ROM / Quantum Fireball 540 / WD1772@8/16Mhz / Teac FD55FV / TEAC FD55GFR / NEC FD1305 / ALPS DFP723A
Enterprise Forever!

#417 Felhasználó inaktív   Zoz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 09:10

8 bites rendszerekhez (I8085, Z80, stb) milyen matematikai kooprocit csináltak?
Én az Intel 8231/8232 és a vele kompatibilis AMD 9511/9512-ről tudok, volt még másmilyen is?
Enterprise 128 / Zilog Z80A@7.12Mhz / 1MB DIP RAM 80ns / 32KB CMOS SRAM / 512KB ROM / Quantum Fireball 540 / WD1772@8/16Mhz / Teac FD55FV / TEAC FD55GFR / NEC FD1305 / ALPS DFP723A
Enterprise Forever!

#418 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 12:51

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 20., szerda - 2:06

:up:  Jó lett a "mai betevő" mint mindig:)
Az a szép kártya miféle? kártya egyáltalán? Nagyon nem ismerős a lábkiosztása.

Ott a válasz a kérdésedre a cikk legeslegelején. :)

#419 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 13:06

Idézet: Zoz - Dátum: 2008. febr. 20., szerda - 10:10

Én az Intel 8231/8232 és a vele kompatibilis AMD 9511/9512-ről tudok, volt még másmilyen is?

Nincs tudomásom másokról, de ez nem jelenti azt, hogy nem is voltak...

#420 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 20. 13:22

Mielőtt szó érné a ház elejét, társfórum célzattal létrehoztam ezt:
https://forum.hwsw.h...10&t=137335&st=
Láttam itt a fórumon számítógépgyűjteményt, gondoltam hasznos lesz az új hely is.

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.