HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (342 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés VII. (≠ digitális fényképezőgépek topic) Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#281 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 25. 11:21

Idézet: Tinca - Dátum: 2008. márc. 22., szombat - 18:13

[IMG]34033684.jpg  Illatos hunyor

Gondolom az árnyék miatt ilyen tompák a színek, de nevezzük pasztellnek és ez rögtön pozitívum. A részletek sem jelennek meg úgy, ahogy egy virágképtől azt az ember várná. A kép bal oldala tetszik, míg a jobbal több bajom is van. Egyik a mélységélesség hiánya (ettől nem egész a kép, csak a bal felére figyel a néző), a másik a képből kilógó levél, harmadik a keret vonalát érintő szirom.
Maga az elrendezés tetszik a teljesen kinyílt és kissé zárt virágokkal, és a keret is jó a felirattal és a jobb felső sarok kivágásával együtt.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#282 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 11:23

vagy ehhez hasonló színeket is lehetne csinálni némi rásegítéssel.

Csatolt fájl:

#283 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 11:25

Idézet: Dolfer - Dátum: 2008. márc. 23., vasárnap - 19:25

[IMG]topfoto_008458.jpg
Dráma

túmáccs
Pontosabban az ég középső, sötét sávja túl sötét, egybeolvad a bokrokkal. Mondjuk drámának tényleg dráma.

#284 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 11:31

Idézet: Primary - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 11:19

Miért vagy ennyire fekete fehér? Hát jön a tavasz, pontosabban itt a tavasz. Szerintem ez színesben sem lenne rossz, van egy képem ami hasonló hangulatú.
(IMG: Route 66 Holddal)

Ez hány képből készült? A plusz Hold nyilvánvaló, ami pedig azonnal megzavart, az az, hogy ilyen holdállás mellett a Nap fényének már nem szabadna ilyen éles árnyékot rajzolnia, és főleg nem lehet jobb-bal irányú. Hasonlóképpen a felhők nem lehetnek ilyen fehérek, a kocsi pedig egyszerűen túl nagy hatást kelt ebben a perspektívában.
Eddig a szőrszálhasogatás, a kép összességében jó hatású. :)

#285 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 11:33

Idézet: Primary - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 11:23

vagy ehhez hasonló színeket is lehetne csinálni némi rásegítéssel.

Nekem hiányzik a közelebbi szék közelebbi lába a stabilitáshoz.

#286 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 11:52

Idézet: gazdi - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 10:49

Egy nem fémes felületen (a levélen) tükröződött.

egyfelol az szerintem nem tukrozodes, mert akkor nem lenne zold! masfelol ha meg az is lenne, attol, hogy polarizalt fennyel vilagitasz meg valamit, annak a szineben nem lesz polarizalt feny! az mar a sajat szine lesz, amire a polarszuro nem lesz hatassal.

sokkal ritkabb a polarizalt feny, mintsem az emberek hiszik...

viztukor, eg, TFT... (utobbi a beepitett polarszuro miatt!) nem sokkal gyakrabban..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#287 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 13:05

Idézet: gazdi - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 12:33

Nekem hiányzik a közelebbi szék közelebbi lába a stabilitáshoz.

Egy fontos dolgot kihagytam a hsz-ből, a képeket nem én csináltam. Azért raktam be mert hasonló szanekkel meg miegymással eltudnám képzelni Dolfer képét.

#288 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 13:45

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 11:52

egyfelol az szerintem nem tukrozodes, mert akkor nem lenne zold! masfelol ha meg az is lenne, attol, hogy polarizalt fennyel vilagitasz meg valamit, annak a szineben nem lesz polarizalt feny! az mar a sajat szine lesz, amire a polarszuro nem lesz hatassal.

sokkal ritkabb a polarizalt feny, mintsem az emberek hiszik...

viztukor, eg, TFT... (utobbi a beepitett polarszuro miatt!) nem sokkal gyakrabban..

Nem akarok belemenni, te magad említetted nem is olyan rég, hogy ami benne van az alapszintű szakirodalomban, azt nem akarod itt elmagyarázni. Röviden: attól látjuk zöldnek a levelet, hogy a rá eső fény 500-550nm hullámhossz körüli részét nagy arányban visszaveri, a többit nagy arányban elnyeli. (Személyes beszélgetés esetén most hozzátenném, hogy valóban, nem tükröződést mondtam, hanem visszaverődést.) Brewster törvénye pedig azt mondja, hogy a beesési szögtől függően a visszavert fény erősen poláros lehet.
A teljesen poláros fény bizonyára sokkal ritkább, mintsem az emberek hiszik. Ahogy a tisztán piros, kék, vagy zöld szín is.

szerk: megint é-á csere

Szerkesztette: gazdi 2008. 03. 25. 13:46 -kor

#289 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 13:52

az elnyelodes-visszaveres elmelete vilagos, de szerintem a visszavert feny nem lesz polaros! tudsz hivatkozats adni, hogy az lenne? (en nem tudok az ellenkezojerol, de ilyenrol sem hallottam meg, pedig gondolom feltunt volna..) szerintem polarizalodni teljes visszaverodeskor polarizalodik a feny, azaz szinmentesen!

(egy esetleges magyarazat: ha igy volna, akkor gyakorlatilag MINDEN szines felulet polarizalt fenyt adna, es ez igen feltuno lenne egy polarszuron keresztulnezve -- lasd tft monitor. de ezt nem tapasztaljuk.)
a forum ma:

#290 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 13:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 13:52

az elnyelodes-visszaveres elmelete vilagos, de szerintem a visszavert feny nem lesz polaros! tudsz hivatkozats adni, hogy az lenne? (en nem tudok az ellenkezojerol, de ilyenrol sem hallottam meg, pedig gondolom feltunt volna..) szerintem polarizalodni teljes visszaverodeskor polarizalodik a feny, azaz szinmentesen!

(egy esetleges magyarazat: ha igy volna, akkor gyakorlatilag MINDEN szines felulet polarizalt fenyt adna, es ez igen feltuno lenne egy polarszuron keresztulnezve -- lasd tft monitor. de ezt nem tapasztaljuk.)

A zárójeles részhez: a polárszűrő egyik felhasználási módja a színtelítettség emelése, ami csak akkor működhet, ha minden szines felületről visszaverődő fény poláris valamilyen mértékben.
Azonnal keresek hivatkozást.

szerk:
A törvény és egy kísérletsorozat..

Szerkesztette: gazdi 2008. 03. 25. 14:08 -kor

#291 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 14:02

olvasom a wikipedia cikket, es abban sincs semmi erre utalo. sot, kifejezetten leirja, hogy a termeszetben mi okoz polarizalast:
"Light reflected by shiny transparent materials is partly or fully polarized"

azaz atlatszo, tukrozodo feluletek.. a falevel nem ilyen.

(a szintelitettseg szerintem tevhit! az egre van hatassal, es abban is lehet hasznos, hogy a csillogasok brillancia csokkento hatasat megszuri, ezzel okozhat szintelitettseg novelest -- ahogy egy helyesen hasznalt lens hood is! ;) illetve allitolag van hatasa a parahatas csokkentesere: ezt inkabb az uvege UV elnyelo kepessegenek tudnam be. egyik sem polarizacio kerdese szvsz.)

Szerkesztette: bogdan 2008. 03. 25. 14:04 -kor

a forum ma:

#292 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 14:20

mind a torveny, mind a kiserletsorozat a feny szamara atlatszo, de kulonbozo toresmutatoju kozegek feluleterol szol. szo sincs benne nem atlatszodo feluleten torteno feny elnyelodeserol es visszaverodesrol!

szintelitettseghez: amikor ezt ajanljak ajanljak hozza a polarszuro forgatasat is? mert ha nem, akkor az nem lehet polarizalo hatas ugyebar.. ;)
a forum ma:

#293 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 14:58

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 14:20

mind a torveny, mind a kiserletsorozat a feny szamara atlatszo, de kulonbozo toresmutatoju kozegek feluleterol szol. szo sincs benne nem atlatszodo feluleten torteno feny elnyelodeserol es visszaverodesrol!

szintelitettseghez: amikor ezt ajanljak ajanljak hozza a polarszuro forgatasat is? mert ha nem, akkor az nem lehet polarizalo hatas ugyebar.. ;)

Mi különbség lehet az átlátszó és nem átlátszó felületek között az elnyelt fény sorsán kívül?
Forgatás: persze hogy persze.

#294 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 15:19

mert nekem is remlik, hogy ajanljak, de szo sem volt forgatasrol.. (lassunk idezetet!!)

nem tudom, mi kulonbseg lehet. de ezt irtak...

amugy mondjuk az, hogy teljes visszaverodesrol beszelunk-e, vagy csak szines elnyeles/visszaverodesrol. utobbi ugyanis minden szogre all, az elobbi a hatarszog fuggvenye!! (erre hoztad nem mellesleg a peldadat. a Brewster szoget hivjak "koznyelven" hatarszognek, mint ahogy irjak is..) szoval lathatoan VAN kulonbseg!
a forum ma:

#295 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 15:51

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 15:02

azaz atlatszo, tukrozodo feluletek.. a falevel nem ilyen.

azért ehhez hozzátenném, hogy a budapesti füvészkertben én bizony polárral lőttem, és simán a nagy zöld dzsungel felé nézve, a polárt tekergetve igen látványosan változott a levelek zöldje.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#296 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 16:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 15:19

mert nekem is remlik, hogy ajanljak, de szo sem volt forgatasrol.. (lassunk idezetet!!)

nem tudom, mi kulonbseg lehet. de ezt irtak...

amugy mondjuk az, hogy teljes visszaverodesrol beszelunk-e, vagy csak szines elnyeles/visszaverodesrol. utobbi ugyanis minden szogre all, az elobbi a hatarszog fuggvenye!! (erre hoztad nem mellesleg a peldadat. a Brewster szoget hivjak "koznyelven" hatarszognek, mint ahogy irjak is..) szoval lathatoan VAN kulonbseg!

Idézet színtelítettség ügyében: bármelyik értelmes, akár alapfokú fotóstanfolyás, de biztosan benne van a for dummies könyvekben is. Vagy ez:

Idézet: kAy - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 15:51

azért ehhez hozzátenném, hogy a budapesti füvészkertben én bizony polárral lőttem, és simán a nagy zöld dzsungel felé nézve, a polárt tekergetve igen látványosan változott a levelek zöldje.

Nem tudom, hogy hol hívják a Brewster-szöget határszögnek, szerintem nem sok köze van egymáshoz a kettőnek, lévén adott felülethatár Brewster-szögénél is van mind elnyelődés, mind a beesési szöggel azonos szögű visszaverődés, míg a határszögnél a törés szöge akkora, hogy a megtört fény már a felület síkjában halad tovább. Lehet, hogy több dolgot nevez a köznyelv határszögnek?
Másrészt én nem beszélek teljes visszaverődésről, két okból: 1. színes felületekből indultunk ki; 2. nem tudok olyan tárgyról, ami a beeső (polarizált vagy szórt, fehér vagy szűrt) fény 100%-át visszaverné.

#297 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 25. 16:32

Képek (polárszűrő leghalványabb gondolata nélkül). :)

Kép
szürkék

Kép
színesek

#298 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 19:11

ok, en is utanaolvastam. itt van nehany idezet arrol, hogy melyiti a szineket:

"Color Enhancement
The polarizing filter also reduces reflection from other surfaces such as foliage and thus makes their colors look more intense."

"Color - Polarizing filters cut down the reflection that many objects have (even those that you might not think reflect at all). This makes the colors of some of these objects more vibrant. For example out in the garden you might notice foliage on trees looking greener than you would get without the filter."

azaz bizonyos feluletek (egyes levelek ilyenek, plane ha nedvesek) tukrozodnek (teljes visszaverodes!). ilyenkor a zold lomb felol nem csak a szin jon, hanem a visszatukrozodes. ha ezt kiszurjuk, akkor optikailag teltebb szint kapunk.

kAy esete valoszinuleg pontosan ez volt!

kovetkezo bizonyitasi kiserlet: ha igaz a szines elnyeles/visszaverodesre is, hogy polarizlat fenyt kapunk, akkor szort, egy iranybol jovo feny eseten (mondjuk ablak) is ki kene tudni mutatni a hatasat. ki tudjatok?
a forum ma:

#299 Felhasználó inaktív   Agrakos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 08:24

Kép

#300 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 03. 26. 09:59

Canon Assignment

Téma megosztása:

• (342 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.