HWSW Informatikai Kerekasztal: Egészségbiztosítás topic - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Egészségbiztosítás topic Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 09. 12:57

a korhazba osztogatnak állitolag szamlat.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#242 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 13:19

Idézet: Rive - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 12:42

Érdekes. Voltam már orvosnál, számlát még nem kaptam  :rolleyes:

Majd kapni fogsz. A korhazakban mar most is adnak, persze nem te fizeted hanem a biztositod (TB).

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#243 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 13:39

Idézet: charlie - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 12:57

a korhazba osztogatnak állitolag szamlat.

Ja, tényleg: erről már én is hallottam. Jobb lett volna úgy fogalmazni, ahoogy az eredeti hangzott: nem számláztak még ki nekem semmit.
Picit mást jelent.
Elköltöztem :-)

#244 Felhasználó inaktív   Inquisitor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 14:39

Tudom nem a fő téma, de olvastam a dohányos/piás ember vs magasabb biztosítás vitát, és azért gondoltam ezt leírnám:
2004-es adatot láttam csak, de nem hiszem, hogy javult volna ... az alkohol és cigi után beszedett adók százmilliárdos nagyságrendűek, ami jól hangzik, csak az alkohol és/vagy dohányzás okozta betegségek EÜ kiadása cirka 120-130%-a volt a beszedett adóknak.

A kövéres példához nem tudok nagyon hozzászólni, nyilván a túlsúlyos emberek kis része hormonzavarban vagy génhibában szenved, ez viszont szűrhető. Aki meg evéssel kompenzál dolgokat (értsd "átlagkövér"), annak a pillanatnyi meg hosszútávú lelki problémái vannak, de nem hiszem, hogy országunk hirtelen 1000%-os életszinvonal emelkedésen esik majd át és mindenki akinek szüksége lenne rá, el tud menni pszichóterápiára ....
Viszont egy állandó alkohol és/vagy nikotinfogyasztót tök simán ki lehet szűrni, azért egy kocadohányosnak nem fog annyi nikotin és kátrány lerakódni a szervezetében, mint egy láncdohányosnak.
Lehet ezen vitázni mennyire etikus (én nem tudom, pedig humanistának tartom magam), de az életbiztosításoknál eddig is számoltak ilyesmivel ha jól tévedek, viszont azt senki sem mondhatja, hogy etikus ugyan annyit fizetnie annak aki nem dohányos, és nem alkoholista.

A kolléga beidézte az emberi jogokat ellenérvként, aminek az első mondata a teljes és egészségben leélt életre való joggal kezdődik. Megnézem azt a logikai bakugrást, ahol ebből meg lehet magyarázni a dohányzásra és piálásra való jogokat, amik pont ezen dolog ellen tesznek.
(Meg mondjuk én szeretnék egészségesen élni, de a naponta arcomba füstött fújdogáló min. féltucat embert az utcán ez valahogy nem izgatja. Azért az egy vicc, hogy egyetlen BKV váróban nem lehet olyan messze menni, hogy 3 méteren belül ne bagózzon valaki ...)

Más. Ha már eredeti fórumcímben is benne volt ...
Másik fórumon felvettette valaki, hogy majd itt is Amerikai rendszer lesz, aki nem tud(?) TB-t fizetni, annak súlyos ezreket kell fizetnie például szülésért.
Na most én meg az asszony a jelenlegi rendszerben fizetjük a TB-t jól, még is benne lesz a baba project 200-250K-ba, és nem a gyerekruha vagy járóka miatt, ha értitek a célzást.

Meg ha már amerikával dobálózik sok ember az ügyben, az egyik kedvemre való ellemző rádióműsorban megbeszélték, hogy sehol nincs ilyen hibrid rendszer, amit hazánkba terveznek, ergo miből gondolják működni fog? Tehát Amerikában SEM ilyen a rendszer, mint amit terveznek. Magyarul az állami és privát TB mixelt verziójáról senki nem állíthatja felelőséggel, hogy működni fog, igaz ellenkezőjét se.
Na most kis hazánkba mi a görcsnek kell kísérletezni? Egyetlen európai vagy nem európai országban nincs olyan nagyjából jól működő rendszer, amit kis módosítással lemásolhattunk volna????  :think:
.:: Close the World  . . . Open the nExt ::.

#245 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 14:39

Érdekes. Voltam már orvosnál, számlát még nem kaptam  :rolleyes:

Hát énmeg OoO űzöm a malacsportot, számla is van, elisküldöm a patikapénztárnak mindig, ök meg fizetnek :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#246 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 22:49

És senki se akarja bevezetni.

Te honnan tudod, hogy mit akarnak bevezetni? Az egész törvény majdan meghozandó rendeleteken alapul. A tiltakozás nem a törvény tartalma miatt robbant ki, hanem a törvényhozók eddigi tevékenysége és vélt szándékai miatt.

Szerkesztette: Miki2 2008. 02. 09. 22:55 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#247 Felhasználó inaktív   thomasfox 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 10. 23:14

Idézet: Inquisitor - Dátum: 2008. febr. 9., szombat - 14:39

Tudom nem a fő téma, de olvastam a dohányos/piás ember vs magasabb biztosítás vitát,

Alapvetően igaz amit írsz.
De ez így nem mülődik.Abban a pillanatban,hogy bármien megkülönböztetést,megkisérlünk,illetve a rendszer elkövet,nincs megállás.Beindull a kapitalizmus,és ezek után bármi szir szarral,meg lehet különböztetni embereket.Azt meg nagyon el kéne kerülni.....

#248 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 09:14

Megszavaztak, ki kell hirdetni, ugyan mehet meg alkotmanybirosagra az ugy, de attol fuggetlenul elkezdhetik vegrehajtani, lehet ugyan nepszavazni, de a kerdes "tobb biztositorol" szol, mig a torveny "tobb penztarrol" rendelkezik. Szoval vege, nezzuk mi lesz belole.

Egy évig semmi

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#249 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 09:21

nahoppá "Samotték", a fene vigye el, már megint SFIJ-nek lett igaza.... XD

Idézet

A tüdőrák olcsó betegség

Az elhízás megelőzése és a dohányzásról való leszoktatás életeket menthet, ám nem jelent megtakarítást a társadalom számára - állítják a héten megjelent tanulmányukban holland kutatók.
Többe kerül az államnak az egészséges, hosszú életű emberekről való gondoskodás - erre a kissé meglepő megállapításra jutott az a kutatócsoport, melyet Pieter van Baal közgazdász, a holland nemzeti közegészségügyi intézet munkatársa vezetett. A tanulmány a Public Library of Science (PLoS - Nyílt Tudományos Könyvtár) honlapján. jelent meg. A PLoS amerikai alapítású nonprofit szervezet minden olyan kutató és orvos számára, aki elkötelezett a nemzetközi tudományos és orvosi eredmények ingyenes és nyilvános hozzáférhetővé tétele iránt.

Van Baal és munkatársai egy teljes élet egészségügyi költségeit modellezték három, egyenként ezer fős csoporttal: egészségesen élők (sovány nemdohányzók), elhízott emberek és dohányosok. A felhasznált adatokat a 2003-as hollandiai statisztikákra alapozták. Azt találták, hogy 20 és 56 éves kor között a kövér emberekre költött egészségügyi kiadások voltak a legmagasabbak. Mivel azonban az elhízottak és a dohányosok is átlagosan korábban haltak meg, mint az egészséges csoport tagjai, hosszú távon az előbbiek kezelése olcsóbb. Az egészségesek csoportjába tartozók átlagosan 84 évig éltek, a dohányzók 77 évig, az elhízottak pedig 80 évig.

A szív- és érrendszeri betegségek a dohányzók és az elhízottak körében gyakoribbak voltak, de a rákos esetek számában nem találtak eltérést a három csoport között, kivéve a tüdőrákot.
A kövérek között volt a legtöbb cukorbeteg, viszont az egészséges életmódúak közt fordult elő a legtöbb agyi érkatasztrófa. A sovány egészségesek életmódúak végül összesen 417 ezer dollárba (74 millió forint) kerülnek az állami egészségügynek Hollandiában 20 éves koruktól halálukig, az elhízottak 371 ezer dollárba (66 millió forint), míg a dohányosok 326 ezer dollárba (58 millió forint).

A kutatás eredménye ellentmond annak a közkeletű nézetnek, miszerint az egészségtelen életmódot folytató, elhízott, dohányos emberek többe kerülnek a társadalomnak. Az elhízás és a dohányzás elleni küzdelem érvei közül e vizsgálat adatai szerint a pénzügyi megfontolásokat érdemes kivenni.

Az életminőség változása, mely az egészségesebb életmóddal járna, nehezebben mérhető és számszerűsíthető. Maga van Baal is „könyvelői gyakorlatként” jellemezte tanulmányukat.
„A tüdőrák olcsó betegség, mert rövid a túlélési ideje, - tette hozzá van Baal - ám ha valaki elég idős kort ér meg ahhoz, hogy sokáig éljen Alzheimer-kórral, az többe kerül.” A holland kormány által finanszírozott vizsgálat nem vett számításba más, az elhízásból és dohányzásból adódó lehetséges költséget az egészségügyi kiadásokon kívül, így a gazdasági termelékenység csökkenését, vagy a szociális „árat”.

Szerkesztette: Asker 2008. 02. 12. 09:22 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#250 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 09:30

Idézet: Asker - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 9:21

Te szerencsetlen, mi lenne ha olvasnad is a topicot nem csak irnad? Te vagy a harmadik aki aduaszkent hozza ezt a bulvarcikket... ;) Es ha megegyszer megengedsz magadnak egy ilyen "Samottekat" akkor kielemzem draga jo edesanyad velelmezett foglalkozasat. Remelem eleg finom voltam.

Samott

#251 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 09:36

Idézet: Samott - Dátum: 2008. Feb. 12., Tuesday - 9:30

Te szerencsetlen, mi lenne ha olvasnad is a topicot nem csak irnad? Te vagy a harmadik aki aduaszkent hozza ezt a bulvarcikket... ;) Es ha megegyszer megengedsz magadnak egy ilyen "Samottekat" akkor kielemzem draga jo edesanyad velelmezett foglalkozasat. Remelem eleg finom voltam.

Samott

jah bulvár, ott az MTI alatta...
ahogy érzed... különben is anyámnak mi köze ehez az egészhez? tőlem mehet a qrvannya az ilyenféléktől, de necsodálkozz ha az ilyenért vhol úgy szájbatörölnek hogy teleport lesz a vége. ;)

Szerkesztette: Asker 2008. 02. 12. 10:18 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#252 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 09:49

Idézet: Asker - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 9:36

jah bulvár, ott az MTI alatta...
ahogy érzed...

Mutass nekem meg harom cikket, ami azt bizonyitja, hogy az egeszseges elok kezelese dragabb mint a dohanyosok meg az elhizottak kezelese. Nem fogsz talalni. Varom mikor jelentik be hogy ez csak egy mediahack volt... ;)

Samott

#253 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 10:10

Idézet: Samott - Dátum: 2008. Feb. 12., Tuesday - 9:49

Mutass nekem meg harom cikket, ami azt bizonyitja, hogy az egeszseges elok kezelese dragabb mint a dohanyosok meg az elhizottak kezelese. Nem fogsz talalni. Varom mikor jelentik be hogy ez csak egy mediahack volt... ;)

Samott

nem erről van szó, hanem arról hogy korántsem biztos hogy az egészséges életmódot követőek a kiadások szempontjából óccso'bbak  összeségében... persze ha párhuzamosan nézzük akkor az egészséges kerül kevesebbe ez nyilvánvaló, de olyan 70-80 felé igencsak exponenciálisan növekednek a költségek azt ugye nemsok elhízott/dohányos éri el...

Szerkesztette: Asker 2008. 02. 12. 10:17 -kor

#254 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 10:20

Idézet: Asker - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 10:10

nem erről van szó, hanem arról hogy korántsem biztos hogy ez egészséges életmódot követőek a kiadások szempontjából óccsóbbak a legvégén... persze ha párhuzamosan nézzük akkor az egészséges kerül kevesebbe ez nyilvánvaló, de olyan 80 felé igencsak exponenciálisan növekednek a költségek...

Ertem, es akkor meg engem vadoltatok itt "veralgebraval" meg kitudja mivel... mi a megoldas? Lojunk agyon mindenkit 70 felett? Aki egeszseges az tovabb lehet aktiv tagja a tarsadalomnak, tobb erteket allithat elo... a vilagon mindenhol ez a cel.

Egyebkent azt hiszem ezt a cikket mar eleg jol kitargyaltuk, csak magunkat ismeteljuk. Talan terjunk vissza a topic temajahoz: veglegesen megszavaztak a valtozasokat, tobb penztaras model lesz kb. egy ev mulva.

Samott

#255 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 10:29

Idézet: Samott - Dátum: 2008. Feb. 12., Tuesday - 10:20

Ertem, es akkor meg engem vadoltatok itt "veralgebraval" meg kitudja mivel... mi a megoldas? Lojunk agyon mindenkit 70 felett? Aki egeszseges az tovabb lehet aktiv tagja a tarsadalomnak, tobb erteket allithat elo... a vilagon mindenhol ez a cel.

Egyebkent azt hiszem ezt a cikket mar eleg jol kitargyaltuk, csak magunkat ismeteljuk. Talan terjunk vissza a topic temajahoz: veglegesen megszavaztak a valtozasokat, tobb penztaras model lesz kb. egy ev mulva.

Samott

nem.
azon voltunk kiakadva hogy diszkrimináljunk embereket csak azért mert nem a mi szánk íze szerint élnek, ráadásul az  sem teljesen  biztos hogy többe kerülnek...

Szerkesztette: Asker 2008. 02. 12. 10:31 -kor

#256 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 10:36

Idézet: Asker - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 10:29

nem. azon voltunk kiakadva hogy diszkrimináljunk embereket csak azért mert nem a mi szánk íze szerint élnek, ráadásul az  sem teljesen  biztos hogy többe kerülnek...

Szerintem azt is tulbeszeltuk. Most azokat diszkriminlajuk akikre keveset kell kolteni mert egeszsegesen elnek. De mar ezen is tul volt itt mindenki. Az allaspontok nem kozeledtek, es vegeredmenyben mindegy, hiszen ugysem ilyen rendszer lesz itt.

Samott

#257 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 10:44

Idézet: Samott - Dátum: 2008. Feb. 12., Tuesday - 10:36

ugysem ilyen rendszer lesz itt.

Samott

ebben mértvagy ilyen kőbiztos? :D

#258 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 10:53

Idézet: Asker - Dátum: 2008. febr. 12., kedd - 10:44

ebben mértvagy ilyen kőbiztos? :D

Majd ha lesz valami konkret bizonyitek az ellenkezojere akkor erdemes lesz ujra elovenni a temat, de addig ez csak egy gumicsont.

Szerk: Mi a jó, és mi a rossz az egészségbiztosítási törvényben? (index, ugyhogy csak ovatosan)

Samott

Szerkesztette: Samott 2008. 02. 12. 11:03 -kor

#259 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 02. 12. 12:19

Mondanivaló közlését meg kéne próbálni szurkálodások és egymással kapcsolatos munkaerőpiaci elemzések közbeiktatása nélkül megejteni, ha kérhetném. A nélkül talán hitelesebbnek is hangzik.

#260 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 12. 12:43

tehát, akkor osszegezzuk:

minden megyébe lesz egy biztosito, állítólag Közép-Mo. régioban négy.
Namost, kotelezo valahova tartozni, ha nem valasztok akkor automatice bekerulok a helyibe.

Na, viszotn, mivan ha Én mondjuk egy zalai biztositot valasztok? Zalaba kell orvoshoz mennem?

Meg miért is lesz itt verseny? A telefonnal is ugyanilyen teruleti felosztas van, és ott sincs verseny. Az ADSL-nél, a mobilnal van, mert ott nincs teruleti felosztas.

Akkor Miért nem az lesz, hogy a biztositok orszagos szintuek lesznek? Hisz igy egymasnak tényleges konkurenciat jelentenek (no, persze ha nem ugyanaz lesz a befekteto)

Miért kell ehhez maganbefektetoket bevonni? Az állam is létrehozhat ugyanilyen biztositot(okat), sot, ha jol tudom, akkor igy is tobbsegi tulaj lesz. Tehát akkor ez csak egy plusz lépcso, ahol kiszedhetik a pénzt. miért nem csinalnak egy penztarat (ha ez a hepjuk) ami 100%-ig allami tulajdon, viszont rendes, hozzaertok iranyitjak (tehát nem az xy baratja, haverja, csaladtagja, mint ahogy most jellemzo)? Hisz csak oda kéne lépni a pazarlok tokeire, de ehhez mirt kell maganbefektetoket bevonni? Az állam is oda tudna lépni. Ja, persze, csak nem akarnak a most azokban a korokben levok.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

Téma megosztása:

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.