HWSW Informatikai Kerekasztal: Fonerók egyesüljetek! III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (68 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fonerók egyesüljetek! III. Wi-Fi-router meghívóval fillérekért! Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#901 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 22. 23:41

Folytatom a monológom a harcommal a 0.9.7-es FreeWlannal :)

A fejlesztő fórumán olvastam, hogy a következő paranccsal lehet a legújabb SVN változatot telepíteni:
wget -qO - ftp://fonera:fonera@chpohl.dyndns.org/fonera/releases/svn/install-hotfixes.sh | sh

(néha ugyan nem megy az ftp szerver, ahogy nekem sem ment délután)

No, ezzel tényleg felment a legújabb, amivel már privát jelem van, de Fon jelet továbbra sem ad QRM módban. Remélem, idővel ezt is javítják!

#902 Felhasználó inaktív   gmweb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 11:53

Sziasztok!

Ismét egy kísérletet szeretnék véghezvinni. Mégpedig azt, hogy a Vodafone-nál van most egy feltöltőkártyás internet, ami 50Mb adatforgalmat tartalmaz. Azt olvastam, hogy ehhez az USB-s kütyühöz kell valami szoftver a számítógéphez, hogy lehessen netezni. De gondolom akkor a fonera ezt megoldja automatikusan a beépített 3G kezeléssel?

Azt írják, hogy az adatforgalmat akkor összegzik, amikor lelép az ember a netről. Tehát gondolom akkor azért ők is ledobják valamikor a népet emiatt (napi egyszer). Akkor a fonera ismét fellép?

Amúgy a kísérlet tárgya az lenne, hogy a Fonera 2.0-án kapná egy VOIP ATA egység a netet, amit Ephone szolgáltatással használnék. Nagynénémnél nincs net, és mivel a vodánál 50Mb adatforgalom van, így ez elég kedvező lenne. Lényegében a jelenlegi vonalas telót tudnám átteni számhordozással IP telefonná úgy, hogy sem netdíjat, sem telóelőfizetést nem kellene fizetni, csak a 4,9Ft-os percdíjat.

Ehhez azonban nagyon fontos, hogy a fonera kezelje a vodás 3G-s netet, és hogy ha a voda megszakítja a netet, akkor a fonera automatikusan visszalépjen.

Amúgy kb. mennyi adatforgalmat generál a fonera? (hogy kiküldi pl. a fonnak, hogy online meg ilyenek)? Illetve egy ATA egység, ami fenntartja a kapcsolatot a SIP szerverrel? Mert 50Mb nem túl sok, ha jól számoltam, akkor csak telózás esetén 68 percre elég.

#903 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 12:58

Nem dobnak le, amikor te manuálisan lecsatlakozol, akkor összegzi, mennyit használtál. Ilyenkor küldene egy smst, ha egy sáv (lásd az árlistájukat) 80%-át elérted, vagy sávot léptél. De nem teszik, nem küldenek smst. Vagy legalábbis nagyon ritkán. Az az 50 mega egyébként Skype esetén egyébként azt hiszem, kicsit több mint 1 órára elég. Nem tudom, ehhez képest a SIP milyen. De a minőség nem lenne valami húde, az biztos. A magas pingek, és az alacsony és emelett ingadozó sávszélesség nagyon nem az optimális környezet VOIP-hoz.

#904 Felhasználó inaktív   gmweb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 13:24

Idézet: szucsati - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 12:58

Nem dobnak le, amikor te manuálisan lecsatlakozol, akkor összegzi, mennyit használtál. Ilyenkor küldene egy smst, ha egy sáv (lásd az árlistájukat) 80%-át elérted, vagy sávot léptél. De nem teszik, nem küldenek smst. Vagy legalábbis nagyon ritkán. Az az 50 mega egyébként Skype esetén egyébként azt hiszem, kicsit több mint 1 órára elég. Nem tudom, ehhez képest a SIP milyen. De a minőség nem lenne valami húde, az biztos. A magas pingek, és az alacsony és emelett ingadozó sávszélesség nagyon nem az optimális környezet VOIP-hoz.

Hoppá! Hülye vagyok. A szervertermemben van egy fonera, úgyhogy most már le is tudom tesztelni, hogy mennyit forgalmat használ.

05.20-án csak 170 KB volt. Sajnos portátirányításokkal használom a dolgot, úgyhogy holnap ezt mellőzöm, és letesztelem, hogy ez valóban ennyi-e, mert ha igen, akkor okés a dolog.

Igen, tudom, hogy ingadozik. A VOIP-nél én is 68 percet számoltam. Barátnőm egy kis 20-30 házból álló faluban Au-pair, és ott 3G-s netjük van (a legközelebbi nagyváros 20 km legalább), és a skype viszonylag jól működik. Tegyük hozzá, hogy a router a földszinten van, és ő 2 emelettel feljebb van. Egyszer már telefonáltunk is így VOIP-pal, és teljesen jó volt. Szerintem egy próbát megér azért.

Amúgy akkor Te skype-ot használsz mobil internettel? Sajnos saját tapasztalatom, hogy a skype hangminősége elég gyatra.

Mindenesetre valakivel szívesen letesztelnék egy voip telefonálást 3G-n keresztül. Akár úgy hogy valami zenét lövünk át a vonalon, és nem személyesen beszélünk (mert ugye miről  :) )

Ha valaki segítene ebben, akkor szóljon!

Amúgy kiszámolva sokkal olcsóbb így ez a megoldás, mint bármelyik másik alternatíva, ha a cél a telefonszám megtartása, és kb. 130 perc beszélgetés havonta vezetékes irányba. Ezzel ez 1600-1700Ft havonta. Na igen, azt ne vegyük figyelembe, hogy szegény fonera felhasználóknak a netjét minimálisra kell állítanom. Bár a környéken szerintem senki sem wifizik.

De gondolj bele, ha ez így működne, akkor eléggé felszaporodhatnának a fonerák száma. Főképp az idősebbeknél, akiknek nem kell net, csak telefon.

De akkor a fonera gond nélkül együttműködik mindegyik 3G-s usb-s kütyüvel?

Szerkesztette: gmweb 2009. 05. 23. 13:27 -kor

#905 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 14:53

Nem, én csak szükségnetként használom, ha megyek valahova (melómhoz kell net mindenképp). Skype-ot ismerős próbálta mobilneten, és azt mondta, hogy használhatatlan volt. Bááár.. most jut eszembe, én egyszer próbáltam EDGE-en, és egész jól ment :)

Vedd fel ismerősnek echo123-at, őt bármikor zavarhatod :). Asszem, egy perces szöveget tudsz elmondani, és azt visszajátsza neked. Így mindkét irányt letesztelheted.

Nekem klasszikus Fonerám van, szóval nem tudom, mit visz, és mit nem. Az biztos, hogy ahhoz a Vodás előfizuhoz egy Hauwei E220-at adnak (adtak az elején), amit gyorsan tovább is passzoltam :). Hátha külföldön van valakinek tapasztalat, hogy ezzel a modemmel együttműködik-e a Fonera.

#906 Felhasználó inaktív   gmweb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 20:04

Idézet: szucsati - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 14:53

Nem, én csak szükségnetként használom, ha megyek valahova (melómhoz kell net mindenképp). Skype-ot ismerős próbálta mobilneten, és azt mondta, hogy használhatatlan volt. Bááár.. most jut eszembe, én egyszer próbáltam EDGE-en, és egész jól ment :)

Vedd fel ismerősnek echo123-at, őt bármikor zavarhatod :). Asszem, egy perces szöveget tudsz elmondani, és azt visszajátsza neked. Így mindkét irányt letesztelheted.

Nekem klasszikus Fonerám van, szóval nem tudom, mit visz, és mit nem. Az biztos, hogy ahhoz a Vodás előfizuhoz egy Hauwei E220-at adnak (adtak az elején), amit gyorsan tovább is passzoltam :). Hátha külföldön van valakinek tapasztalat, hogy ezzel a modemmel együttműködik-e a Fonera.

Na akkor majd keresek valakit. AMúgy az a baj, hogy barátnőm Németországban van, és es meg magyar Vodás kütyüvel lenne. Köszi a segítséget. Ha megtudok valamit, beírom ide;)

Bocs, de most hülye kérdésem lesz. Ez a 3G elvileg harmadik generációt jelent igaz? És ezen belül van az EDGE és a HSDPA, vagy ezek ugyanazok, vagy hogy műxik? Én úgy tudtam, hogy az EDGE az jobb, mint a GPRS, és lassabb, mint a HSDPA. De ebben nagyon nem vagyok képben.

Amúgy a fonera wiki szerint a 220-as cuccot támogatja a kütyü, csak most már valami K3565-öt adnak.

Szerkesztette: gmweb 2009. 05. 23. 20:51 -kor

#907 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 05. 23. 20:51

Idézet: gmweb - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 21:04

Amúgy a fonera wiki szerint a 220-as cuccot támogatja a kütyü, csak most már valami K3565-öt adnak.

Skype az műxik, csak a Vodás kütyü az meg lett okosítva, hogy más SIMel is menjen?
Make love not Wor.

#908 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 21:03

Idézet: gmweb - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 20:04

Na akkor majd keresek valakit. AMúgy az a baj, hogy barátnőm Németországban van, és es meg magyar Vodás kütyüvel lenne. Köszi a segítséget. Ha megtudok valamit, beírom ide;)

Bocs, de most hülye kérdésem lesz. Ez a 3G elvileg harmadik generációt jelent igaz? És ezen belül van az EDGE és a HSDPA, vagy ezek ugyanazok, vagy hogy műxik? Én úgy tudtam, hogy az EDGE az jobb, mint a GPRS, és lassabb, mint a HSDPA. De ebben nagyon nem vagyok képben.

Ne keress senkit, mondom, echo123, direkt tesztre találták ki.

Az EDGE elvileg a GPRS kétszerese, a sima 3G ennél nagyságrendekkel gyorsabb, a HSDPA pedig ennél is gyorsabb. Nem tudom pontosan, mi milyen elméleti maxot biztosít, Wikipedia a barátod :).

Ahogy Jahno is mondta, a magyar vodás kütyü csak magyar vodás kártyával fog menni. Úgyhogy Németországban max roaminggal tudod használni, de ha arra lenne pénzed, akkor nem törnéd magad az olcsó telefon megkeresésén :)

#909 Felhasználó inaktív   gmweb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 21:53

Idézet: szucsati - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 21:03

Ne keress senkit, mondom, echo123, direkt tesztre találták ki.

Az EDGE elvileg a GPRS kétszerese, a sima 3G ennél nagyságrendekkel gyorsabb, a HSDPA pedig ennél is gyorsabb. Nem tudom pontosan, mi milyen elméleti maxot biztosít, Wikipedia a barátod :).

Ahogy Jahno is mondta, a magyar vodás kütyü csak magyar vodás kártyával fog menni. Úgyhogy Németországban max roaminggal tudod használni, de ha arra lenne pénzed, akkor nem törnéd magad az olcsó telefon megkeresésén :)

Huha...Magyarországon kell a dolog.

A hangminőségre írtam, hogy jó lenne tudni, hogy a magyar vodás cucc mit tud, mert a németeknél a német elég jó. Viszont még nem vettem meg a vodától a szettet (mégiscsak 10eFt), és emiatt lenne jó, ha valaki a hangminőséget letesztelné, akinek van már ilyen.

#910 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 22:26

Idézet: gmweb - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 21:53

Huha...Magyarországon kell a dolog.

A hangminőségre írtam, hogy jó lenne tudni, hogy a magyar vodás cucc mit tud, mert a németeknél a német elég jó. Viszont még nem vettem meg a vodától a szettet (mégiscsak 10eFt), és emiatt lenne jó, ha valaki a hangminőséget letesztelné, akinek van már ilyen.

Jaa, akkor újra szinkronban vagyunk :). Hát én sajna már vagy 48 megát felhasználtam az 50-ből a hónapban, úgyhogy nem fogok neked tesztelni :)

Ja, egyébként ott kellene letesztelni, ahol használni szeretnéd, mert nem mindegy sajnos.

Szerkesztette: szucsati 2009. 05. 23. 22:28 -kor

#911 Felhasználó inaktív   gmweb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 23:46

Idézet: szucsati - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 22:26

Jaa, akkor újra szinkronban vagyunk :). Hát én sajna már vagy 48 megát felhasználtam az 50-ből a hónapban, úgyhogy nem fogok neked tesztelni :)

Ja, egyébként ott kellene letesztelni, ahol használni szeretnéd, mert nem mindegy sajnos.

hát igen. Most még megvárom a visszajelzést az Ephone-tól, és ha szerintük mehet a dolog, akkor veszek is egy ilyen cuccot, meg egy fon-t.

#912 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 24. 10:37

Hát ez a Fontenna nekem továbbra is használhatatlannak tűnik :(. Ahol most vagyok, ott a padláson el lehet kapni egy hotspotot. Az eredeti fogpiszkálóval 14/98-as a jelerősség, a Fontennát 20 percen keresztül forgattam mindenfelé, de 5-ös erősségnél többet nem sikerült összehozni...

#913 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 24. 23:42

Esetleg valaki végignézte már az alternatív admin felületeket? Pl.: FreeWLAN, FrancoFON, meg Jasager (bár ez nem tudom, megtartja-e a Fon funkciót).

Érdekelne, mi a különsbég, de túl sok órát nem szeretnék erre szánni :)

#914 Felhasználó inaktív   gmweb 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 02:25

Kész a teszt, legalábbis a fonera napi adatforgalmáról. Ez pedig tegnap 198 KB volt.
Tehát ha senki sem netezik a fonerával, akk.or ennyi adatot küld a kütyü a nagyvilágba (gondolom a fonera szerverére, hogy jelezze, hogy online). Tehát 6Mb menne el az 50Mb-ből a 3G-s megoldásnál.

Én amúgy csak a FreeWlant ismerem, de gondolom, azt Te is ismered. Az a legjobb. A Francofon is hasonló, de tudásban kevesebbet tud, úgy tudom.

A fontenna nálam 250m-t vitt át szabad térben, faleveles környezetben úgy, hogy a másik oldalon egy USB-s wifi volt. Illetve reflexióval az 50m-re levő szomszéd netjét tudtam szedni (2Mbittel jött stabilan)

#915 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 08:31

/ mega csak a Fonera, meg még a számítógép, amit matat, Skype is  biztosan folyamatos adatcsarét csinál... Gyorsan csökken az az egy óra :(.

Igen, Freewlant használok, csak volt itt pár bug, ami miatt gondoltam, hátha más jobb.

Elvileg pár napon belül jön egy usbs hálókari, men van antenna csatlakozó, azzal, meg netstumblerrel talán jobban be tudom léni a Fontennát.

#916 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 25. 13:09

Na, megjött az USB-s kártya, nagggyon kemény :) (ilyesmi: http://www.anteny24....ils.html?id=378 ). Minden kártyánál erősebb, mit eddig láttam.
Ezzel megnézve azért tényleg érezni kis különbséget a Fontennával. De nagyon érzékeny az irányra, úgy tűnik. És csak minimálisan erősebb, mint a kütyü eredeti antennája.
Meg jött egy (elvileg) 1W-os erősítő is. Ez sem rossz móka :). Bár persze messze van az 1W-tól a teljesítménye, nem kell paráznom, hogy az NHH megharagszik.

#917 Felhasználó inaktív   Ivoviz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 25. 16:26

Sziasztok!
Szeretnék én is a Fonerához csatlakozni. Még nincs semmim se, se router, se meghívó. (Ha valkinek van az utóbbi, kérem, ne tartsa magában. :-))
Felmerült bennem néhány kérdés.
Krinyo kolléga azt írta, hogy éjjel-nappal meg kell osztani az internetet. Én minden éjszaka ki szoktam kapcsolni a routeremet és reggel pedig bekapcsolom. Ez a Fonera szempontjából jelent valami gondot? A szabályzatukat megsértem?
Több oknál fogva is ki szoktam kapcsolni, pihentetem a hálózatban lévő eszközöket és nem fogyasztják az áramot, ott a router, a modem és még a fonera is, így már nem kevés energiát elfogyasztanak. Persze nem egy hét alatt, de mondjuk egy év alatt ez már nem kevés pénz.
Azt olvastam egy honlapon (lehet, hogy ez is Krinyo leírása volt, már nem emlékszem pontosan, jó párat elolvastam:)), hogy minimum egy évig kell az internetet megosztani. Mi történik, ha én fogom és kikapcsolom mondjuk egy fél év múlva? Vagy ha valamilyen oknál fogva megszűnik az internet hozzáférésem és nem tudom tovább folytatni?
Megívóval való regisztrálás után már csak kedvezményes áron lehet routert kapni? A régebbi fórum topic-okban és a http://www.secron.hu/fon.html weboldalon még ingyenes szerepel.
Köszönöm!

Szerkesztette: Ivoviz 2009. 05. 25. 16:29 -kor

#918 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 05. 25. 20:33

Idézet: Ivoviz - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 17:26

Én minden éjszaka ki szoktam kapcsolni a routeremet és reggel pedig bekapcsolom.

Több oknál fogva is ki szoktam kapcsolni, pihentetem a hálózatban lévő eszközöket és nem fogyasztják az áramot,

Illene 24 órásban tolni.
Make love not Wor.

#919 Felhasználó inaktív   Krumpli 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 26. 09:25

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. máj. 25., hétfő - 19:33

Illene 24 órásban tolni.

mégsem használta senki sem az enyémet az elmúlt két évben..

(pedig pályaudva mellett lakom, utazóknak idális lenne a fon spot-om)

:(
he-he

#920 Felhasználó inaktív   Ivoviz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 26. 14:12

Tárgytalan.
Inkább veszek vaterán 4000Ft-ért egy wifi-s routert, aminek nem kell éjszaka mennie és bármikor kikapcsolhatom és senki sem használja az internetem. Ez a 4000Ft kb annyi, amennyit a két router és a modem fogyasztana el egy év alatt, ha éjjel-nappal menne. (Szerintem egyiket sem arra tervezték.)

Téma megosztása:

• (68 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.