HWSW Informatikai Kerekasztal: TV-out/TV kimenet problémák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TV-out/TV kimenet problémák II. Értékeld a témát: ***-- 1 szavazás

#421 Felhasználó inaktív   david555 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 16. 21:47

Hello!

Szeretném a TV-met megjelenítőként használni. Furán hangozhat, de jelenleg nagyobb felbontást tud mint a monitorom. :happy: Ebben kérném a segítségeteket. ATI Radeon HD 4830 a videokártyám, DVI-I(Dual Link) kimenete van, + egy számomra ismeretlen PS/2(?). Kaptam hozzá egy DVI-D(Single Link) bemenetű, HDMI kimenetű átalakítót, és ismét egy ismeretlen kábelt(egyik vége a kártya PS/2 kimenetébe passzol, a másik vége 3 db színes(piros, kék, zöld). A TV hátulján van PC in,( ez sima 3x5 lyukas monitorkimenet), PC/DVI Audio in, HDMI-ből van 3, az egyikhez zárójelben oda van írva, hogy DVI, a többihez semmi, és végül öt színes(ezek közül 3 a már említett kábellel megegyező színű, és 2 L-R audio(fehér, piros)). Emellett azt is szeretném, hogy amikor a tv-t használom megjelenítőként, akkor a hang is abból jöjjön, ennek oka az, hogy a gépre csak egy 2.0 van kötve.
Ezek ismeretében kérdezném, hogy milyen kábelek szükségesek, hogy a kívánságaim teljesüljenek? :)
+ 1 dolog bár ez még talán korai, hogy hallottam olyan lehetőségről, hogy az asztalt megosztva a monitoron tudok dolgozni, míg mondjuk egy gépen futó filmet a TV-n néz vki más. Na ez hogy működik?
Előre is kösz

#422 Felhasználó inaktív   FLaszlo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 07:21

A DVI-HDMI átalakító kell neked, meg egy HDMI kábel. Ha azt akarod hogy a hang is a TV-re menjen, akkor a "ATI HDMI Audio Device"-t válaszd ki, vagy a Windows vezérlőpultban, vagy a lejátszó programban. A Catalyistban megy "kiterjesztett asztalt" válassz (vagy hogy is hívják magyarul) - így két független kijelződ lesz, és mindegyikre azt raksz amit akarsz.

Üzenet megtekintéseIdézet: david555 - Dátum: 2010. 09. 16. 21:47

Hello!

Szeretném a TV-met megjelenítőként használni. Furán hangozhat, de jelenleg nagyobb felbontást tud mint a monitorom. :happy: Ebben kérném a segítségeteket. ATI Radeon HD 4830 a videokártyám, DVI-I(Dual Link) kimenete van, + egy számomra ismeretlen PS/2(?). Kaptam hozzá egy DVI-D(Single Link) bemenetű, HDMI kimenetű átalakítót, és ismét egy ismeretlen kábelt(egyik vége a kártya PS/2 kimenetébe passzol, a másik vége 3 db színes(piros, kék, zöld). A TV hátulján van PC in,( ez sima 3x5 lyukas monitorkimenet), PC/DVI Audio in, HDMI-ből van 3, az egyikhez zárójelben oda van írva, hogy DVI, a többihez semmi, és végül öt színes(ezek közül 3 a már említett kábellel megegyező színű, és 2 L-R audio(fehér, piros)). Emellett azt is szeretném, hogy amikor a tv-t használom megjelenítőként, akkor a hang is abból jöjjön, ennek oka az, hogy a gépre csak egy 2.0 van kötve.
Ezek ismeretében kérdezném, hogy milyen kábelek szükségesek, hogy a kívánságaim teljesüljenek? :)
+ 1 dolog bár ez még talán korai, hogy hallottam olyan lehetőségről, hogy az asztalt megosztva a monitoron tudok dolgozni, míg mondjuk egy gépen futó filmet a TV-n néz vki más. Na ez hogy működik?
Előre is kösz

#423 Felhasználó inaktív   david555 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 14:48

Üzenet megtekintéseIdézet: FLaszlo - Dátum: 2010. 09. 17. 08:21

A DVI-HDMI átalakító kell neked, meg egy HDMI kábel. Ha azt akarod hogy a hang is a TV-re menjen, akkor a "ATI HDMI Audio Device"-t válaszd ki, vagy a Windows vezérlőpultban, vagy a lejátszó programban. A Catalyistban megy "kiterjesztett asztalt" válassz (vagy hogy is hívják magyarul) - így két független kijelződ lesz, és mindegyikre azt raksz amit akarsz.

Köszönöm a választ, örülök is neki, mert nem titok máshol is feltettem ezt a kérdést, és azt a választ kaptam, hogy dvi-hdd kábellel kössem össze a gépet a tv-vel, és jack-rca-val vigyem át a hangot. De ez egy jóval egyszerűbb megoldás. Le is checkoltam a vezérlőpultban, és ott van amit említettél. Az gondolom mindegy, hogy melyik hdmi-re kötöm tv hátulján, bár lehet, hogy azért van az egyiknél zárójelben a dvi, hogy arra kössem azt a hdmi kábelt, amelyiknek a másik végén dvi van.

#424 Felhasználó inaktív   FLaszlo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 17. 21:21

A HDMI kábelen ugye a hang is átmegy. De, ha olyan videókártyád lenne ami nem ad a kimenetére hangot, akkor azt analóg módon, az említett jack-rca kábellel is át lehetne vinni. A HDMI (DVI) port a TV-n valszeg az a csatlakozó ami így (külön kábelen) is képes lenne a hangot fogadni (ha szükség lenne rá).

Üzenet megtekintéseIdézet: david555 - Dátum: 2010. 09. 17. 14:48

Köszönöm a választ, örülök is neki, mert nem titok máshol is feltettem ezt a kérdést, és azt a választ kaptam, hogy dvi-hdd kábellel kössem össze a gépet a tv-vel, és jack-rca-val vigyem át a hangot. De ez egy jóval egyszerűbb megoldás. Le is checkoltam a vezérlőpultban, és ott van amit említettél. Az gondolom mindegy, hogy melyik hdmi-re kötöm tv hátulján, bár lehet, hogy azért van az egyiknél zárójelben a dvi, hogy arra kössem azt a hdmi kábelt, amelyiknek a másik végén dvi van.

#425 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 16. 03:47

Üdv!
Remélem tud valaki gyógymódot a problémámra. Van egy Asus GeForce 7600 GS TV-kimenetes videokártyám,(amin 3 kimenet van: d-sub, dvi, s-video.)amit szeretnék rákötni a tv-re.A tv-n componens bemenet van(RGB) (A tv "LG 29FB5RNX" HD compatibilis)
S-video csatlakozással nincs probléma,(a videokártyához kapott kábellel) viszont beszereztem egy "DVI-I to RGB" kábelt,ami elvileg jobb képet produkál.A rendszer a dvi csatlakozón keresztül analóg monitornak ismeri fel a tv-t,így nem küld rá képet,mivel a tv rgb jele más ,mint a vga.(tudomásom szerint)
Sehogy nem sikerül elérnem,hogy TV-ként ismerje fel,és rendes jelet küldjön.
Van valakinek ötlete,hogyan tudnám megoldani,hogy a dvi kimeneten összekössem a tv-vel és tv rgb jelet küldjön?Vagy csak az s-video kimeneten megy ki tv rgb jel?
Valami szoftveres dologra gondolok,nincs épp keret egy aktív átalakítóra.

Előre is köszi a válaszokat! PeetR

#426 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 16. 15:44

Még annyit kihagytam az előbbi írásból,ha a tv felbontását 1280x720-ra állítom,akkor zavarosan,néha bevillanva megjelenik a kép a tv-n.

#427 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 18. 09:22

Üzenet megtekintéseIdézet: PeetR77 - Dátum: 2010. 10. 16. 16:44

Még annyit kihagytam az előbbi írásból,ha a tv felbontását 1280x720-ra állítom,akkor zavarosan,néha bevillanva megjelenik a kép a tv-n.

Ez is olyan esetnek látszik, amikor valami azért nem sikerül, mert elvi okból nem is sikerülhet. Egyrészt (bár az RGB is komponens), de a komponens-bemenet ezen a TV-n szerintem nem RGB, hanem YUV (Y, Pb, Pr).

RGB komponens-jelet a SCART-csatlakozó tud fogadni, illetve olyan is van, hogy menüben a SCART RGB átállítható SCART YUV-ra. Ami mellesleg nem egy szabványosított megoldás, illetve nem volt ideje jobban elterjedni, az analóg SCART elavulása miatt.

De mindegy, mert a TV SCART RGB valóban nem kompatibilis a számítógépes D-Sub RGB-vel, így sajnos hiába analóg is, meg RGB is, mindkettő. A frekvenciák kellemetlenségei mellett alap különbség például, hogy számítógépnél két külön vezetéken továbbítják a H és V (horitontális, vertikális) szinkronjeleket. Míg SCART-nál az RGB-bemenet nem működhet a kompozit-videojel megléte nélkül, ugyanis a TV áramkörei abból választják le a szinkronjeleket. Más szóval, TV esetében kompozit és RGB üzemmódban egyaránt a kompozitjel a szinkronjelek forrása.

SCART RGB-vel amúgy sem mennél sokra, mert a SCART kizárólag analóg SD képet biztosít, csak arra van szabványosítva, az S-Videóhoz hasonlóan, csak valamivel jobb minőségben.

Ezt a tévét például egy olyan videokártyával lehetne vezérelni, ami YUV (Y, Pb, Pr) kimenetet biztosít, valamilyen módon, a gyárilag hozzávaló, illetve mellékelt kábeles adapterrel stb. (Ez azért lényeges, mert ezek sem egy szabványos megoldások, vagyis gyakran gyártófüggő.)

Az S-Video kimenet egyébként nem RGB, hanem S-Video, vagyis csak kétkomponensű (Y/C, világosságjel/színjel).

Ha igaz, amit ír valaki egy másik fórumon, a TV-d a következő paraméterekkel bír:

HD Ready (1080i/50Hz, 60Hz),
komponens bemenet: (480i/p, 576i/p, 720p, 1080i)

Szerkesztette: Signal 2010. 10. 18. 09:29 -kor

#428 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 18. 18:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 10. 18. 10:22

(bár az RGB is komponens), de a komponens-bemenet ezen a TV-n szerintem nem RGB, hanem YUV (Y, Pb, Pr).

Igen,YUV. De,egy leírásból úgy tudom,származtatható a YUV gammakorrigált RGB értékekből.

Az S-Video kimenet egyébként nem RGB, hanem S-Video, vagyis csak kétkomponensű (Y/C, világosságjel/színjel).

Az s-video kábelem (amit a kártyához kaptam, Asus EN7600 GS) másik fele is rgb (legalábbis a leírás szerint),nem kompozit sárga csati,és azzal tökéletesen működik.

Ha igaz, amit ír valaki egy másik fórumon, a TV-d a következő paraméterekkel bír:

komponens bemenet: (480i/p, 576i/p, 720p, 1080i)

Majdnem igaz,annyi a különbség,hogy csak
komponens bemenet: (720p, 1080i)

Viszont ha ennyire otthon vagy a témában,tudnál tanácsot adni,hogyan tudnám a videokari DVI-I csatiról a TV YUV -ra átküldeni a jelet? Vegyek egy DVI-I / YUV kábelt,azzal menni fog?. Vagy felesleges vele időzni,és elég az s-video/rgb ha az tökéletes,számottevő különbség nem várható a DVI-tól?
Előre is köszi a segítséget!

#429 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 18. 18:23

Valamint még egy kérdés: kinézetre az a különbség az RGB és a YUV csati között,hogy míg az előbbi "apa" csatis,az utóbbi "anya"?

#430 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 18. 19:45

Üzenet megtekintéseIdézet: PeetR77 - Dátum: 2010. 10. 18. 19:02

Igen,YUV. De,egy leírásból úgy tudom,származtatható a YUV gammakorrigált RGB értékekből.

Aktív elektronika kellene az átalakításhoz, passzív kábel nem elég. De ez itt mellékes is, szerintem. Ha jól látom a neten, a kártyád HDTV-kimenettel rendelkezik. Nem RGB. Egyébként a tévés RGB-hez minimum 4 db kábel kellene (3 szín + a kompozit, a szinkronjelek miatt). Ebből is sejthető, hogy itt valami félreértés lehet.

Idézet

Az s-video kábelem (amit a kártyához kaptam, Asus EN7600 GS) másik fele is rgb (legalábbis a leírás szerint),nem kompozit sárga csati,és azzal tökéletesen működik.

Úgy tudnám elképzelni, hogy van hozzá egy elágazó kábel, ami egy S-Video plusz 3 db RCA-aljzatban végződik. A három RCA nem RGB, hiába van látszólag R-G-B színe. Ez lesz akkor a YUV-komponens HD kimenet.

RGB itt elfelejthető szerintem, ugyanis TV-knél manapság egyetlen megnyilvánulási formája a SCART, és kizárólag hagyományos, analóg SD felbontású jelet biztosít. Mint a kompozit, vagy S-Video is.

HD YUV (Y, Pb, Pr) kimenet viszont már más téma, növelt felbontás stb. Jobb nem is kell neked, direkt ez való a TV-hez. Windowsban a HDTV-kimenet felbontását pedig gondolom be lehet állítani, igény szerint.

DVI átalakítás szintén elfelejthető, csak önszívatás lenne. Nem is lenne jobb a komponensnél, de esetleg romlana, plusz egy drága, elektronikus átalakító, semmi értelme.

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  YUV.GIF (16,63K)
    Letöltések:: 14

Szerkesztette: Signal 2010. 10. 18. 19:57 -kor

#431 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 19. 02:56

Értem.Végülis nagyrészt azért kezdtem bele csak a próbálkozásokba,mert hamarosan szeretném lecserélni a kártyát egy újabbra,és mostanság az s-video helyett gyakran hdmi csati van a kártyákon, viszont a tv-n nincs ilyen,csak komponens bemenet van,ill. kompozit az elején, így nem nagyon tudnám összekötni.Új tv-t viszont nem igazán akarnék ez miatt venni.Gondolom akkor muszáj lesz majd drága aktív eszközt beszereznem,ha tv-n is akarom majd használni.

#432 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 19. 08:52

Üzenet megtekintéseIdézet: PeetR77 - Dátum: 2010. 10. 19. 03:56

Értem.Végülis nagyrészt azért kezdtem bele csak a próbálkozásokba,mert hamarosan szeretném lecserélni a kártyát egy újabbra,és mostanság az s-video helyett gyakran hdmi csati van a kártyákon, viszont a tv-n nincs ilyen,csak komponens bemenet van,ill. kompozit az elején, így nem nagyon tudnám összekötni.Új tv-t viszont nem igazán akarnék ez miatt venni.Gondolom akkor muszáj lesz majd drága aktív eszközt beszereznem,ha tv-n is akarom majd használni.

Prioritás kérdése, ha fontosabb a TV, jobban megéri egy komponens-kimenetű kártyát keresni.

http://www.hdtvsuppl...m/hdtocoad.html

Itt láthatók működő, vagyis drága átalakítók is, valamint korrekt módon közlik azt is, hogy az olcsóbb HDMI --> komponens-kábel gyakorlatilag szélhámosság. De azért érdekes látni, hogy rafinált emberek mit ki nem találnak, és manapság még egy kábelben sem lehet megbízni. Hiszen az lehet akár gyárilag vakdugós is, amit egy keleti dzsunkán ringatózva álmodott meg a tervezője.

Felfedve egy piaci rést, miután szemfülesen detektálja a kereslet meglétét, majd igyekszik lelkesen betömni, a maga sajátos eszközeivel. Kiérdemelve az "ügyes" jelzőt. Egyszer magyar fórumozóval is találkoztam valahol, aki rendelt ilyen kábelt, nagy reményekkel, persze nem működött.

#433 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 19. 16:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 10. 19. 09:52

Prioritás kérdése, ha fontosabb a TV, jobban megéri egy komponens-kimenetű kártyát keresni.

Ezt fejtsd ki légyszives. Mit takar az,hogy "komponens-kimenetű"? Az újabb kártyákon én csak DVI és HDMI kimenetet láttam,ill. néha D-SUB-ot.

#434 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 19. 17:28

Üzenet megtekintéseIdézet: PeetR77 - Dátum: 2010. 10. 19. 17:45

Ezt fejtsd ki légyszives. Mit takar az,hogy "komponens-kimenetű"? Az újabb kártyákon én csak DVI és HDMI kimenetet láttam,ill. néha D-SUB-ot.

Mindenki maga tudja az igényeit, én inkább a használtpiacra gondoltam, de emögött az is van, hogy én nem játszom egyáltalán a gépen. Vagyis nincsenek akkora igényeim. Mivel a jelenlegi kártyád is HD-komponens kimenetű, így legfeljebb csak egy másik, ugyanilyen kimenettel ellátott kártyát lehetne nézni (ehhez a tévéhez), ami legalább teljesítményben valamivel többet tud. Amennyiben nagyobb teljesítményre van igény, más szempontból.

#435 Felhasználó inaktív   PeetR77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 19. 18:53

Így már értem. :) Játszani én ritkán szoktam,inkább filmek vannak a gépen,nekem ahhoz kell a HDTV-kimenet.Akkor valószínű HDMI-s kártya lesz a befutó,azután majd karácsony körül egy LCD tv is muszáj lesz :)
Köszönöm a kimerítő válaszokat,és a hasznos tanácsokat! Valamennyire tisztább lett a fejemben a kép ezekről a csatlakozós dolgokról. :)

#436 Felhasználó inaktív   Ironjesus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 16:03

Üdv olyan problémám lenne hogy samsung full hd tvm 1080ra van állítva a felbontás és HA elsődlegesre* rakom a tv-t és pl AOE TAD-dal akarok játszani és beállítom ott is hogy 1080 legyen a felbontás akkor nem látszik egy kis rész a játékból de minden oldalról tehát olyan mintha nagyobb lenne a kép mint a tv vetítő felülete!
Szeretném a segítségeteket kérni a probléma megoldásához!
A segítséget előre is köszönöm!
*kiterjesztettbe használom

#437 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 19:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Ironjesus - Dátum: 2010. 10. 25. 16:03

Üdv olyan problémám lenne hogy samsung full hd tvm 1080ra van állítva a felbontás és HA elsődlegesre* rakom a tv-t és pl AOE TAD-dal akarok játszani és beállítom ott is hogy 1080 legyen a felbontás akkor nem látszik egy kis rész a játékból de minden oldalról tehát olyan mintha nagyobb lenne a kép mint a tv vetítő felülete!

A jelenség alapján, az egyik kütyü (és nagy valószínüséggel a TV) nem a megkívánt felbonásban üzemel.

#438 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 20:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Ironjesus - Dátum: 2010. 10. 25. 17:03

Szeretném a segítségeteket kérni a probléma megoldásához!
A segítséget előre is köszönöm!
*kiterjesztettbe használom

Pontosan nem emlékszem, de elvileg a TV menüjét kell alaposan átnézni és az overscan-t megszüntetni, ha nem is ilyen néven találod.

Olyat is kereshetsz például, hogy "PC-mód", a megfelelő bemenetnél.

Szerkesztette: Signal 2010. 10. 25. 20:56 -kor

#439 Felhasználó inaktív   Ironjesus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 26. 14:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 10. 25. 20:01

A jelenség alapján, az egyik kütyü (és nagy valószínüséggel a TV) nem a megkívánt felbonásban üzemel.

de 1080 ra van állítva a tv és a játék is, akkor próbáljam meg kisebb felbontásra állítani a tv-t? pl 1050?
de akkor az meg nem full hd vagy tévedek bár a játék 1080-ban fog futni.
Köszönöm a segítséget!

#440 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 26. 15:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Ironjesus - Dátum: 2010. 10. 26. 15:13

de 1080 ra van állítva a tv és a játék is, akkor próbáljam meg kisebb felbontásra állítani a tv-t? pl 1050?
de akkor az meg nem full hd vagy tévedek bár a játék 1080-ban fog futni.
Köszönöm a segítséget!

Nem a felbontással szokott gond lenni ilyenkor, hanem a TV alapesetben egy kis túlnyúlással dolgozik (over scan, TV-mód). Ezt kell kiiktatni, hogy 1:1-ben jelenítsen meg (PC-mód). Típusfüggő, hogy milyen címszó alatt találod, de a TV-t kell megpiszkálni.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.