Idézet: szente - Dátum: 2010. 07. 15. 09:25
Sziasztok,
Van egy kis gondom. Nem tudom 25 hertz-nél magasabbra állítani a tv kimenetem frissítését S-video kimeneten.
Valaki találkozott már ilyennel?
Konfig:
Win7 32 bit
ATI 4850
Legújabb catalyst 10.6
Elég furcsa. Xp alatt simán ment 60 hertzen.
S-video, kompozit vagy SCART-RGB csatlakozókon csak hagyományos SD-jelek közlekednek, a hagyományos TV-k működtetéséhez. Amelyek Európában 50 Hz (PAL), Amerikában 60 Hz (NTSC) képeltérítési frekvenciával üzemelnek. Most arra ne is térjünk ki, hogy a PAL és NTSC szabványok az RGB <--> kompozit színkódolás-dekódolás módját írják le, viszont ezek a frekvenciák már a fekete-fehér korszakban is adottak voltak, a hálózati frekvenciával összhangban (interferenciák elkerülése miatt).
Tehát nálunk 50 Hz interlaced, vagyis másodpercenként 50 félkép, azaz 25 teljes kép. Hogy ott miért írnak 25 Hz-et, az nekem sem világos, de ha működik a TV, szerintem nincs mit tenni.
Hagyományos tévékre ugyanis nem küldhetsz tetszés szerinti frekvenciát. De ebben az országban jó néhány tévé PAL és NTSC vételre egyaránt alkalmas. Ilyenkor a számítógép mindkét szabványra beállítható, végül a képminőségre jobbnak tűnőt lehet választani.
Én attól szoktam hülyét kapni, amikor valakinek 100 Hz-es tévéje van, és azt hiszi, hogy majd ő ad neki 100 Hz-et a számítógéppel. Hát ez nem így működik... A 100 Hz-es tévék is kizárólag a szabvány, 50 Hz-es adásjellel működnek, mással nem. Csak a készülék belsejében duplázzák meg a frekvenciát, hogy ne vibráljon annyira, persze a digitális manipuláció miatt romlik a képminőség, én ezért is utálom a 100 Hz-es tévéket, mellesleg. Az 50 Hz vibrálás viszont csak nagyméretű képernyő közelről történő nézésekor zavaró, vagyis nem kell közelről nézni, ennyi. Emiatt felesleges egy 100 Hz-es tévével fűteni a szobát és elviselni a lerontott képminőséget. Holott egy jó képcsöves (nem 100 Hz-es) TV minőségben, élethűségben alázza az LCD-ket, a kisebb felbontás ellenére is, ami adott távolság felett már fel sem tűnik, az emberi szem tulajdonságai miatt.
Elkanyarodtam a végére, csak leírtam egyúttal a saját véleményem is a témában.