Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. márc. 26., csütörtök - 0:41
A tárcsafék pofái egészen más áttételezéssel húznak, mint a V féké. Utóbbi elég közvetlen, a tárcsa meg tizedmilliméteres utakat kell bejárjon. Ettől egyrészt ellenállás nélkül tudom kormányig húzni a fékkarokat egy ujjal, másrészt ez fokozatosan erősödő fékhatást jelent egészen addig a pontig, ahol már a küllők vagy a fejcső szakítószilárdsága gyengébb, vagy a villa törik el. Persze ideális tapadás és nyereg mögé lecsúszva alacsony súlypont esetén, azaz kb soha.
Emellett finom szemcsés poros salakos sáros esőben egy felnifékpofa élettartama úgy 10 perc, a tárcsaféket nem hatja meg. Ez sokkal inkább szempont. Felnitörést a hidraulikus felnifékek okoztak, kopottabb fékperemű felnit gond nélkül összeroppantanak. Normál V féknél a fékkar, bowdenezés és maga a féktest rugalmassága miatt ez nem igazán fordul elő, cserébe kormányig betépett karokkal is meg lehet mozdítani a kereket emberi erővel is általában, ritka jól eltalált felni-fékpofa párosítással szárazon esetleg nem.
Hát nekem több mint egy évig szoktak tartani a fékpofáim, de tény, hogy nem gumisakat használok, hanem valami ferrodolszerűeket.
A fékpofák ritkán vannak 1 mm-nél messzebb a felnitől, olyankor, ha kopottak, és nem húztam utána. Ezt a jelengi felinimnél tudom biztosítani, amelyik kib@..tul potosan tartja az alakját már évek óta.
A régi "sima" kerekeimnál ezt persze nem lehetett, mindig lett akkora kilengése a keréknek, hogy súrolta a fékpofákat.
Tehát, kb. majdnem annyira vannak a pofák a felnitől, mint a tárcsafék esetében.
Sáros / poros idő nem számít, lehet egy fordulatot csúszik a kerék, de aztán letisztul.
Esős, nedves időben szépen muzsikál, és romlik a hatásfoka, egy ideig, amig az alkalmi
forrongások ki nem szárítják a ferrodolt, gondolom.
Én nem hobbi bringás vagyok, mennem kell esőben, hóban is. Pontosabban, szép időben indulok, de elkap eső, és havazás is. Általában nem az a gond, hogy nem fog a fék, hanem az, hogy megcsúszik
a kerék. Legutóbb akkora havazásba futottam bele, hogy beázott a dinamóm, szerencse, hogy van elemes lámpám is. Azt is törolgetni kellett, menet közben, mert ellepte a hó, nem világított rendesen.
Egy körforgalomnál fékeznem kellett elsőbségadás végett, olyan szépen kicsúszot az álló kerék jobbra, hogy egyből letérdeltem.

Súgó
A téma zárva.