Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. márc. 27., péntek - 11:58
Visegrád és Szob között 48-at tartottunk utazónak emlékeim és a kilométerórám szerint :Đ
És ráadásul Ritche Zed gumikkal mentem, ami minden jóindulat mellett sem nevezhető slicknek.
Nem arra gondoltam, hogy márkás gumi, vagy spéci gumi, hanem, hogy mire, ezzel illusztrálnám:
Jó pár évvel ezelőtt a montimon a legjobban bevált a Rubena aszfaltgumi lett, ami nem egy nagy szám, de nagyon jól szolgált, még amikor kimentem földes útra, terepre is.
Elkoptattam két garnitúrát is, de amikor elmentem megint újat venni, sehol nem kaptam. Akkor jobb híján vettem egy hasonló árkategoriájú "terepgumit". Hamar eldobtam, nem szerettem. Iszonyú hangja volt aszfalton, nem tapadt eléggé, ráadásul rohadt, repedezett.
Ezért Budapestem, amikor elmentem a Lomexbe, közel hozzá kiszúrtam egy bicikliboltot, betértem oda. Kellett lánc, meg gondoltam, nézek gumit. A boltos rám nézett, és mindjárt azt kérdezte, milyen bringám van. Mondtam 26-os MTB. Jó, jó, de milyen, mennyibe került? Mondom, jó sokba, de miért érdekes ez?
Hát, hogy tudja, mit merjen nekem ajánlani... Mondom, eddig kb. 2kHUF-ot költöttem rá, persze, nem egyszerre...
Nosza, mindjárt rendes ügyfél lettem, elkezdett mutogatni nekem 10e HUF-ért gumikat, nagyon nem tetszettek. De kiszúrtam egy szimpatikus fazonú külsőt, mondom, nekem az kell. Na, volt lelombozódás, mert az 1700 Ft volt darabja. De meg is bosszulta magát:
Abban a boltban az összes gumi (volt vagy 2 teherautónyi) úgy volt tárolva, hogy falra szerelt hosszú kampókra voltak akasztva. Az én gumim vszleg évek óta lógott azon a kampón. Aminek az lett a folyománya, hogy deformálódott, volt neki a kampó helyén egy púpja, és csavarodása. És főleg nem lehetett egyszerűen úgy felszerelni, hogy "középre" kerüljön, elcsúszott egy irányba, a kerék kissé tojás alakú lett. Ráadásul valahogy vetemedett, hiába volt mikromilliméter pontosságú a felnim, a gumi rajta kilengett, púpja volt oldalra, meg kifele, grrr.
Nagyon megörültem tavaly, amikor "Rubena" gumit találtam a Tesco-ban. Megvettem, csak itthon vettem észre, hogy ez csak kinézetre Rubena, amúgy valami Thai csoda. De legalább szabályos volt. Ám mostanra eléggé szétrepedezett, a hátsómon egy gyanús hosszanti hasadás lett oldalt, nem szakadt át, de nem vártam meg, hogy kiszakadjon...
Tavaly nyáron a Dorogi MÉH telepen guberáltam kincsek után. Találtam sok gagyi kerekek között kincseket is, el sem hinné az ember, hogy egyesek miket dobnak ki. Szupi duplafalú érős, 28"-as keskeny felnit is találtam, persze nincs párja. Összeszedtem kurva erős nem rozsdázó küllőket, alu kerékagyakat, vagy 4 db. 6-os fogaskoszorút, 1 db. 7-est, és - 2 külsőt is. Most, hogy kiszakadt a Thai csoda, feltettem az újabbat a hátsó kerékre. Ezen a gumin nem volt kopás, szerintem soha nem használta a gazdája. És ki tudja hány éves, de nincs rajta repedésnek nyoma sem. Még a tapintása is kellemes, miután lemostam. És ami fontos, szinte magától illeszkedik szabályosan a kerékre.
Tehát nem a gumi márkája az elsődleges (bár a guberált gumi valami neves, most nem megyek ki megnézni), hanem, hogy mennyire szabályos, hogyan tárolták évekig a boltban, vagy a raktárban.