Szomorú vagyok...
Ma, szabadnap, minden zárva, szép idő, hát úgy gondoltam nekiállok a bringa karbantartásának, mert néha valami nyikorgott hajtás közben. Arra gyanakodtam, a pedál környékén lesz valami...
Lebontottam a láncot, mostam vagy fél órát, nagyon dzsuvás volt...
Aztán jött a hajtómű, egyik felét levettem, a másikba tönkrement a célszerszámom, ledarálódott róla menet, ami a hajtókarba megy bele... Na, nem baj, gondoltam, így is kiszedem egyik oldal felé a tengelyt.
Ki is jött. Megtömtem zsírral, közben azt gondoltam szétszedem a pedált, mert még életében nem volt zsírozva. Persze, 1 órát kutakodtam megfelelő csőkulcs után, de nem jött össze, aztán szükségmegoldással, csavarhúzó segítségével szétszedtem... Fene gondolta volna, hogy 1/2 mm átmérőjű pici golyók vannak benne, 2 úgy elszelelt, hogy az életbe nem találom meg. Na, gondoltam, ez már úgyis elég kopott (az alu testben nincs persely, a golyók már szép vájatot martak bele a 6500 km alatt, amit tekertem velük), szóval, úgyis veszek másikat a napokban, addig bírja ez 2 golyó híján is...
Zsírt neki, szerelném fel, hát a rögzítő csavar csak tekeredik, tekeredik.... és 10 perc után is... Kiszedtem, teljesen lemaródott róla a menet! Másik csavar bele, arról is! Tyű azannya, veszem a 8-as metszőt, gondolom, korrigálom a menetet tengelyben. Megy is szépen, ám egyszercsak pukk! Beletört a menetfúró a tengelybe. Lila köd elönt, mondom magamban, kell lennie egy tengelynek a sufniban, nincs nagy baj...
Hajtókarok leszed... Célszerszámon a ledarálás után még volt némi menet, gondoltam, valahogy leköszörülöm. Nosza nekikesek, hát megy mint a vaj! nem csoda, hogy tönkrement, bilifüle lágyvasból van! Behajtom a maradékot a karba, maradék menet is le jött róla, amikor próbáltam lehúzni...
Na, csavarlazító, kalapács, szépen levertem az egyik felét, a másik felét meg satuban, miután szétbontottam megint. Nézem a menetet a karokban, ha ezeket felrakom tengelyre, már csak flex-el lehet levenni. Na, nem baj, majd akkor flex lesz, bringának menni kell! Na igen, ha megtaláltam volna a másik tengelyt. De nincs...
Már csak abban reménykedem, nyitva lesznek a boltok holnap. Ahogy látom a mostani árakat a net-en, meglesz ez vagy 10 rugó is, és még hátsó váltó is kellene valamikor...
És ahogy tart a szerencsesorozatom, nem lesz tengely a legközelebbi boltban