Nem fogjátok elhinni, de ismét jelentkezett a pár hónappal ezelőtt általam ismertetett "sávszélesség nullázás" hiba.
Azt nem tudom írtam-e, hogy a sok probléma után úgy 1,5 hónapja végre bejutottam az ügyfélszolgálati irodába, s jelentettem a problémát.
"Sajnos" ez olyan időszakban volt, amikor éppen hiba nélkül működött a Chello internet nálam.
A házunkban a teljes bekötés módját megmutattam az ügyintézőnek.
Kiderült, hogy szakmája szerint ért hozzá,
azt mondta, a padláson rossz a bekötés. A kimenő internetjelet megfogja a rosszul felrakott és bekötött elosztó/szűrő.
(Nem mellesleg érdeklődött, hogy milyen a media box... mondtam, hogy eleinte rengeteg gixer volt vele, s annak bekötését gyanúsítom a sávszélesség megszűnése miatt, azt leszámítva rendben van már).
Kiküldött egy szerelőt, aki
azért jött, hogy kicserélje a mediabox-ot!!! (Hogy ezt a tévedést, a fenti hibabejelentésemből hogyan hozták össze...)
Ráadásul nem is kimondottan internetszerelő volt (mint kiderült, mind a mediabox bekötését, mind a Chello szereléseket az UPC kiadja alvállalkozóknak), hanem UPC munkatárs, kábelszerelő szakértő.
Átnézte az egész kábelhálózatot vizuálisan a padlástól kezdve, a szobákig... "a szűrők, az elosztók mind jó helyen vannak, a bekötés helyes", ezt mondta.
S azt is mondta, hogy
"nem érti, miért mondott nekem olyat az ügyintéző, hogy a padláson rossz a bekötés".
Megmérte műszerrel, annyit mondott, hogy "gyenge a kimenő internetjel, kint az oszlopon állítani fogok rajta". Meg is tette.
Mindennek már vagy 1,5 hónapja, mint írtam... azóta jó volt a net, de...
És itt jön a lényeg... tegnapelőtt este 19.00 felé elment a TV adás és az internet is. A TV úgy 15 perc múlva visszajött, de az internet nem. A modemen az "Online" lámpa nem folyamatosan égett, hanem villogott. Hiába húztam ki, vártam 1 percet, dugtam vissza a konnektorba... semmi.
Tegnap bejelentettem a hibát telefonon, ma 14.00 és 16.30 között vártam a szerelőt.
Nem sokkal 16.00 előtt kijött, gépet bekapcsoltam, megnézett valamit, s azt mondta, hogy "mióta itt dolgozom, ilyen hibával nem találkoztam... a modem valamiért frekvenciát váltott".
Beállította a helyes frekvenciát, gyors teszt... honlapok bejönnek, speednet teszt lefut... Már távozott is a szerelő.
Itt követtem el a hibát. (Pedig a múltkoriból tanulhattam volna.) A letöltéseket nem néztem.
Na ülök a gép elé.... böngésznék, megnézném a leveleimet, közben némi youtube zenehallgatás... hát látom (hallom) ám, hogy a HWSW oldala nem töltődik be teljesen, a zene pedig pár másodperc után megáll a youtube-on.
Azonnal próbáltam fájlokat letölteni (http oldalról és az ftp.fsn.hu oldalról is)... hát megint pár másodperc után nulla lesz a sávszélességem. Minden letöltés megáll.
Egy HWSW fórum méretű honlap teljes tartalmát sem tudja letölteni, így nem teljesen tölti be.
Azonnal próbáltam a help desk-et hívni....
A srác mondta:
"kapcsoljam le a vírusirtót, tűzfalat" (megtettem, de mondtam, hogy tutti nem az okozza, ezt már anno is eljátszottam)...
"ipconfig-ot nézzek command promt-ban" (megtettem)...
"az IP innen nézve rendben van, látom a modemet, minden rendben, nem látok hibát a hálózatban"...
Jött az "ön számítógépében van a hiba" szöveg, "tudok előírni egy tesztlaptopos kiszállást, ha nem jelentkezik a hiba akkor 2000 forint kiszállási díj, stb, stb, stb".
Erre elmondtam neki az eddigi problémákat, a múltkor kiszálló szerelővel, mindennel együtt. Hogy nem lehet szoftveres probléma, Total Commander alól az FTP.FSN.HU oldalról sem tölti a fájlokat, amúgy is a múltkor még másik Windows volt fenn, azzal is rossz volt... a Win most volt 1-2 hete újratelepítve, de ezzel is rossz, viszont azóta rossz, amióta volt tegnapelőtt az adáskimaradás...
S kértem, hogy szóljon utána a szerelőnek, aki most kint volt, s küldje vissza. De ódzkodott, hogy nem biztos, hogy lesz nála tesztlaptop, ezért jövő hétre előír egy időpontot, stb, stb, stb.
Sok perc győzködés után azt mondta, hogy megpróbálja elérni a technikusok főnökét, s megérdeklődi, hogy vissza tudja-e küldeni a szerelőt, aki kint volt az imént, s a modemet is megpróbálják kicserélni.
Megint hosszú percek várakozása, amíg a telefon zenélt a fülembe, majd ismét a help desk-essel beszéltem... elmondta, hogy a technikusok főnöke hamarosan visszahív, hogy megmondja, mit lehet tenni.
Mindennek immár majd' 1 órája... a hívást várom. S mondta a help desk-es, hogy hívjam vissza, ha bármi gond van.
Most már megint telefonálok egyet, de teljesen el vagyok keseredve, hogy a Chello nálam nem működik, s most hétvégén is kellene a net munkához, de ha ma már nem jönnek vissza, akkor tutti csak jövő hét lesz a dologból...
Ráadásul ugye ott a rejtély még mindig, hogy mi a rossz nyavaja okozza mindezt??? A modem, a kábelhálózat, vagy az elosztók hibásak?
Mert, hogy nem a gépem, az biztos. (Persze a help desk-est nem győztem meg erről, hallottam a hangjában.)
Jó lenne, ha a végére járnának ennek, mert a kimaradt napokat nem fizeti ki nekem senki (bár ezt a pár kimaradt napot/hetet??? - hiszen ki tudja, most megint nem hetekig lesz-e rossz az internet - már mínuszba számláztatni fogom, ha bejutok megint az ügyfélszolgálatra)... a múltkori majd' 2 hónapnyi (összesen) kimaradást sem ellentételezték nekem. A havidíjat akkor is fizettem...
Szóval jó lenne, ha megcsinálná végre egy hozzáértő UPC szerelő a rendszert, s nem kellene ilyen dolgokkal vesződnöm.