Kedves Gemini!
Köszi a tippeket, megrendeltem a gépet, remélem jó lesz. Szóval a sör-ekvivalens javadalmazást behajthatod.

Viszont én asszem lassan úgy döntök, hogy nem várom meg a nehalemet, sokat fog fogyasztani (az első generáció mindenképp), drága az architektúra, stb, tehát összeraknék magamnak is valamit, amivel kihúzom pár évig. Az igényeim nem különösebben nagyok, bár elismerem, hogy macerás tudok lenni.
A gépem 24/7 üzemmódban megy, lakótérben (tv + esetenkénti alvás), tehát szeretnék annyira passzív gépet, amennyire lehet. Ez alatt elsősorban a csendes üzemmódot értem, de nem fakadnék sírva, ha valami jól működő energiagazdálkodási funkciója is lenne (gondolok itt arra, hogy a pl most, hogy csak ezt a hozzászólást írom, plusz nyitva van 2 msn-ablak, nyilván nincs szükség brutális teljesítményre, sem grafikailag, sem processzorban.) Igazi álmom egy totál bevizezett gép lenne, passzív hűtővel, de ezt most "kedv" híján szerintem hanyagolom.
Játszani nagyon ritkán szoktam és ahogy érzem, ez a jövőben még csak ritkulni fog, persze kampányszerűen azért elkaphat valami. Napi használatban sem igényleg extranagy teljesítményt, photoshoppolni szoktam, de nekem a mostani gépemen (p4-3.2ghz) is elfogadható a sebessége. Ezen felül néznék HD filmeket és ezzel nagyjából ki is merült a számításigényes alkalmazásaim köre. Persze az embert hajtja a macsóság, szóval mégse valami éppen megfelelő celeronra gondoltam, hanem egy a mostani állás szerinti optimummal, valami közép-felsőkategóriás procival, ami keveset eszik alapból, de adott esetben van benne némi (akár tuning)potenciál. Hogy ez négy, vagy két magot jelent, nekem édesmindegy.
A ram tiszta sor, négy gigát tennék be, valami olyasmit, ami összességében a legjobb teljesítményt nyújtja. (Lehet akár gyorsabb ram is, "lebutítva" és jobb késleltetéssel, vagy későbbi tuningra potenciállal.)
Az alaplappal kapcsolatban nincsenek különösebb elvárásaim, jó legyen, lehetőleg passzív. (Nem tudom, kapható-e olyan, amibe AGP-s és PCI-E vga egyaránt betehető. Ha igen, akkor most nem kéne videokártyát vennem, mert áttehetném a mostanit és nyugodtan várhatnék egy-két generációt, de ez annyira nem fontos egyébként.) Dedikált hangkártyát is szeretnék, bár gondolom minden lapon van valami integrált, tehát ez is mindegy. Semmilyen perifériából nincsenek túlzó igényeim, az átlag sata és usb számok szerintem nekem megfelelnek. Egy IDE-csatolónak azért örülnék. Szóval a lap... Megmondom őszintén én egyáltalán nem látok különbséget az egyes gyártók tucatnyi terméke között, szóval tényleg mindegy, elhiszek bármit, hogy az adott lap miért a legjobb.
A hangkártya valami nem túl elszállt creativ lenne, bár ezekről sok rosszat olvastam a (közel)múltban, hallgatnék a tanácsodra. Nincsenek vele nagy terveim, leginkább a tiszta hangzás miatt használnék ilyet az alaplapi helyett (nekem még minden alaplapi hangcucc sutyorgott).
Rendszervinyónak valami jóképességű, de nem túl nagy darabra gondoltam. Most egy 36 gigás raptort használok, de egy 72-esnek jobban örülnék, ilyeneket azonban nem nagyon láttam mostanában. A 300-as velociraptor szerintem túlzás, méretben, de főleg árban. Erre szívesen vennék ötleteket. Háttértárnak szeretnék betenni mondjuk 2tb-t, ezeknél szempont, hogy bírják a 24 órás futást (bár nem szarráhajtott szerverbe mennek, de a gép be lesz kapcsolva mindig).
DVD-íróból valami megbízható darabot szeretnék, aránylag sokat írok, de nem havi többszázat. Nem tudom, érdemes lehet-e olyan írót venni, ami olvas BD-t, ahogy láttam nem valami őrült magas az áruk, viszont a lemezek meg kurvára drágák, tehát nemtom... Az elsődleges szempont itt is a megbízhatóság.
Nehéz dolog a videókártya. Elvileg semmi se elég, de szeretnék valami értelmes határt húzni. Nekem perpill a 4850-70 kártyák tűnnek a legszimpatikusabbnak, bár ezeknek is van nemkevés hülyeségük, szóval mindegy. Sem a gpu, sem a gyártó nem érdekel, nem kell húzható se, csak menjen megbízhatóan, és csendben! Alternatív hűtési megoldások is kifejezetten érdekelnek ebben az esetben, mert a visító ventilátorok nem jönnek be. (Adott esetben mondjuk a hangkártyát simán beáldozom egy csendes vga-hűtésért, ha muszáj.) Az nagyon fontos, hogy 2D-ben kussoljon és ne zabáljon, mert 99 százalékban így fogom használni.
A ház szinte mindegy, a lényeg, hogy jól szerelhető, jól záródó és hűthető legyen.
A tápot nyugodtan felül lehet méretezni, ki tudja, milyen vga esik be jövőre, szóval ne akkor kelljen tápot cserélni miatta. Csendes és ultramegbízható legyen.
Jujj, kicsit bő lére ment a dolog, bocsi. Ármegkötés nincs, persze nem is akarok jelzáloghitelt felvenni, valami felső-középkategória a célom, ennek megfelelő árcédulával.
Nagyon köszi előre is!
Tuningőrült vagyok: monitor 17''@18,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérről meg a többiről már nem is beszélek...