Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 21., csütörtök - 18:22
Azóta a rack vinyót nem használtam, nem csak kikapcsoltam, de ki is húztam a fiókot a rack-ből, így használtam a gépemet.
A múltkor a számtech boltos azt mondta a problémámra, hogy simán okozhatja/okozhatta valami zárlat rack csatlakozójánál, vagy magában a rack keretben/fiókban, mert elég gyakori, hogy a rack okozza a teljes IDE csatornán lévő eszközök különféle ideiglenes, vagy állandó hibáit.
S azt is mondta, hogy ő már évek óta nem ajánlja senkinek a belső rack fiókok megvásárlását, csak külső hordozóegységet, ha valakinek ilyenre van szüksége.
Próbaként a fiókot annyira dugtam be, hogy 2-3 cm-re kilógjon. Ha ilyenkor indítom a gépet, akkor nem boot-ol be. A BIOS post screen azon részénél leragad, ahol a gép hardvereit összegzi.
A fiókot eltávolítva működik. A próbát háromszor megismételve változatlan eredmény született.
Majd végül úgy próbáltam ki, hogy teljesen bedugtam a fiókot és be is kapcsoltam, hogy használatban legyen. Elsőre nem boot-olt be a Windows, másodszorra már igen, s látta a HD sentinel és a rendszer is a rack vinyót, de 1-2 perc után "eltűnt" a rendszerből, pedig a rack fiókon a zöld LED világított.
Nagyon fontos információ még, hogy a fentebb sokat emlegetett, "CD felpörgésre" hasonlító zajok csak akkor jöttek a rendszer vinyó felől, ha a mobil rack fiók (benne a rack vinyóval) be volt dugva a rack-be.
Ha kivettem, akkor soha nem hozta ezeket a zajokat a gépem, illetve a rendszerlemezem.
Tényleg okozhatta mindez (zárlat, és/vagy a rack, vagy annak csatlakozója, vagy a fiókon belüli IDE csatlakozás hibája, esetleg a táp/közös tápcsatlakozás hibája/zárlata) a rendszer lemezem meghibásodását? :confused:
Másik kérdés: fentiek alapján most már ugye kizárhatom az alaplapi IDE csatorna/vezérlő meghibásodását, mint hibaforrást?
Mindenesetre holnap lecserélem ezt a régi rack-et (a ventilátora úgyis zörgött már rég óta) egy újra.
A rossz érintkezés okozhat CRC hibákat az adott csatornán a másik eszkönél is, amelyik nincs a rackban.
Azt megmondani, hogy a diszked ettől ment-e tönke, nem lehet teljesen biztosan. Ha a power érintkezik rosszul, az hosszabb távon megviselheti a rackban lévő diszket.
Persze lehet más hiba is, nem csak a rossz érintkezés. De kicsi a valószínűsége, hogy a csipszet hibás.
Az olcsó rackek hírhedtek a hibás érintkezésről, érdemesebb egy kicsit drágábbat venni, ha ilyenre szánja magát az ember, mert megri a plusz ár a későbbi (vagy azonnali) szívás elkerülését.

Súgó
A téma zárva.