Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2008. 06. 18. 21:29
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2008. 06. 19. 07:56
Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2008. jún. 18., szerda - 22:17
Viszont megrendült a bizalmam ebben a programban, mit javasolsz helyette?
Én valahogy mindig user error-t gyanítok ezek hátterében, ugyanis a munkámból kifolyólag viszonylag sokat használok PQM-et, de magától valahogy sosem csinál hülyeséget... Sőt, más, hasonló programot is sokat használok, de azok sem akarnak maguktól rontani. Ill. valamelyik Acronis termék a FAT(32) partíciókkal hadilábon áll, de azzal tetszőlegesen reprodukálható a hiba, nem egyszeri alkalom volt.
Elküldve: 2008. 06. 19. 08:11
Idézet: brd - Dátum: 2008. jún. 19., csütörtök - 8:56
Volt olyan user, aki partíció átméretezés közben simán resetelt, mert a gép nem válaszolt vagy 5 percig, s semmi nem változott a képernyőn se. Hiába mondtam neki, hogy ez normális is lehet akár. Azt hitte, befagyott, mer tbillentyűzetre sem reagált. Aztán mutattam neki 1-2 másik gépet, érdekes módon ott is ugyanígy viselkedett a Partition Magic, mégse fagyott be... Szóval csak várni kell, s ISMERNI a programot, nem csak az elvekkel lenni tisztában (főleg, hogy sokan csak hiszik, hogy egyáltalán tisztában vannak vele).
Elküldve: 2008. 06. 19. 12:19
- Reboot -> dos mód
- Step 1/3 partíció átméretezés ~1 perc
- Step 2/3 "clearing truncated space" 0-75% 1 perc!
- 75%-nál 1 órás várakozás
- reset
Elküldve: 2008. 06. 19. 17:35
Esetleg, másik lehetőség, hogy volt pár hibás blokk a HDD-n, és azzal molyolt a SMART.
Harmadik változat: nem volt kikapcsolva a blokkok ellenőrzése a PQM-ben az adott HDD-re, és ezt végezte a 2. lépésben. (Bár ezt a folyamatot, azt hiszem, külön üzenettel jelzi).
Lehet válogatni.

Elküldve: 2008. 06. 19. 23:32
Pár órája vettem észre, hogy a délutáni (szokásos) 1 másodperces áramszünet kivégezte a vinyómat.

A kérdésem egyelőre annyi lenne, hogy miket lehetne szépen sorban leelenőriznem ahhoz, hogy nagyjából behatárolhassam a hiba jellegét... (kábel, csatoló, akármi...)
Kaptam már javaslatot a következőkre:
- keressek neten (pl. vatera) elektronikát a vinyóhoz --> ez nem hangzik rosszul, de csak végső esetben... és semmiképpen nem kéne elkezdenem műszerészkedni vele, mert akkor akár a trágyába is dobhatom
- "kürt megszereli" --> sajna nekem megfizethetetlen, még az olcsóbb versenytársak 100k HUF körüli árai is...
- "nekem is volt, ilyenolyan programmal helyrehoztam" ---> ezekre még nem kaptam példát, de bármi érdekel
--------
A vinyó majdnem tele volt (kb 380 GB adat), de leginkább személyes dokumentumok (pl szakdolgozat, referencia anyagok tömege) és 10 évre visszamenőleg a családi fotók visszaállítása miatt lenne nagyon fontos valami megoldást találnom...
A vinya paraméterei:
SAMSUNG SATA 400 GB / 7200 rpm /16M
Model: HD403J
2007.06... pont egy éve gyártották

--------
Ami még érdekes, hogy a külön USBs storageban lévő IDE-s, 20 GBs Maxtor HDD is megadta magát... persze nem biztos, hogy ugyanígy az áramszünet miatt (mivel pár hónapja nem volt már üzemben), de azért több, mint gyanús...
btw e-on

Elküldve: 2008. 06. 20. 07:41
Idézet: ryke82 - Dátum: 2008. jún. 19., csütörtök - 23:32
A vinyó majdnem tele volt (kb 380 GB adat), de leginkább személyes dokumentumok (pl szakdolgozat, referencia anyagok tömege) és 10 évre visszamenőleg a családi fotók visszaállítása miatt lenne nagyon fontos valami megoldást találnom...
Nem tudom hogy milyen versenytársakat néztél. Egy elektronikahibás winyó mentése max. 30-40 ezer Ft.- lehet. A gond akkor kezdődik, ha a túlfesz elvitte a belső fejelőerősítőt is - ekkor már bontani kell és a tisztateres mentés miatt magasabb az ár.
De csak elektronikai hibánál nem kell bontani!!! Ha elhozod vagy elküldöd, megvizsgálom.
Elküldve: 2008. 06. 20. 09:00
Idézet: ryke82 - Dátum: 2008. jún. 19., csütörtök - 23:32
Pár órája vettem észre, hogy a délutáni (szokásos) 1 másodperces áramszünet kivégezte a vinyómat.

A kérdésem egyelőre annyi lenne, hogy miket lehetne szépen sorban leelenőriznem ahhoz, hogy nagyjából behatárolhassam a hiba jellegét... (kábel, csatoló, akármi...)
Kaptam már javaslatot a következőkre:
- keressek neten (pl. vatera) elektronikát a vinyóhoz --> ez nem hangzik rosszul, de csak végső esetben... és semmiképpen nem kéne elkezdenem műszerészkedni vele, mert akkor akár a trágyába is dobhatom
- "kürt megszereli" --> sajna nekem megfizethetetlen, még az olcsóbb versenytársak 100k HUF körüli árai is...
- "nekem is volt, ilyenolyan programmal helyrehoztam" ---> ezekre még nem kaptam példát, de bármi érdekel
--------
A vinya paraméterei:
SAMSUNG SATA 400 GB / 7200 rpm /16M
Model: HD403J
2007.06... pont egy éve gyártották

--------
Ami még érdekes, hogy a külön USBs storageban lévő IDE-s, 20 GBs Maxtor HDD is megadta magát... persze nem biztos, hogy ugyanígy az áramszünet miatt (mivel pár hónapja nem volt már üzemben), de azért több, mint gyanús...
btw e-on

Egy áramszünet nem tesz tönkre egy vinyót.Pláne hogy kettő nem megy i,nkább a bios marhul lekéne resetelni a jumperrel.
Hádédész..
Elküldve: 2008. 06. 20. 10:22
Idézet: djculture - Dátum: 2008. jún. 20., péntek - 9:00
köszi, ez jól hangzik

némi bővebb infót a "hogyan?" kérdéshez tudnál adni? Kb a pattintott kőkorszakban járok gépszerelés témában

Elküldve: 2008. 06. 20. 10:52
Idézet: djculture - Dátum: 2008. jún. 20., péntek - 9:00
Ha megvan az alaplap leírása, akkor azon megtalálod - általában az elem környékén szokott lenni egy jumper - két állása van: normál, és Clear CMOS. Egyszerűen odébb teszed egy tüskével. (tehát ha az egyes és a kettes volt vele rövidrezárva, akkor kb. egy percre átteszed a kettes és a hármas tüskére. Egy perc után visszateheted az eredeti helyére.)
De majdnem biztos vagyok benne hogy ez nem fogja a problémádat megoldani, a korrekt teszt az lenne ha egy másik tuti jó gépben néznéd meg a winyókat hogy detektálhatóak-e.
Én amúgy sem vagyok ezeknek az USB-s cuccoknak a híve - meglehetősen megbízhatatlanok, könnyen elromlanak.
Egy 1 másodperces áramszünettől viszont sajnos tényleg tönkremehet nemcsak a winyó, hanem bármi más is. A probléma nem is annyira az áramszünettel, hanem inkább a táppal van - de ez már külön téma.
Elküldve: 2008. 06. 20. 15:45
Idézet: pittti - Dátum: 2008. jún. 20., péntek - 10:52
Én amúgy sem vagyok ezeknek az USB-s cuccoknak a híve - meglehetősen megbízhatatlanok, könnyen elromlanak.
Egy 1 másodperces áramszünettől viszont sajnos tényleg tönkremehet nemcsak a winyó, hanem bármi más is. A probléma nem is annyira az áramszünettel, hanem inkább a táppal van - de ez már külön téma.
Egyelőre úgy tűnik a vinyónak nincsen baja, másik gépben szépen elindult

megtaláltam közben a jumpert is, megpróbálom akkor a javasolt manővert elvégezni, kösz még egyszer a tippet

kérdés már csak annyi, hogy a táp vajon nem lett-e defektes...

Elküldve: 2008. 06. 20. 17:57
Idézet: ryke82 - Dátum: 2008. jún. 20., péntek - 15:45

Cseretáppal egy pillanat alatt kiderül. Gondolom oszcilloszkópod nincsen, akkor marad a csere.
Elküldve: 2008. 06. 21. 01:01

egy apróság viszont előjött: CPU uCode error-t ír ki bootoláskor... F1-re tovább lép és megy a gép utána szépen, de kicsit zavaró

de ez már másik téma!

Elküldve: 2008. 06. 21. 09:14
Idézet: ryke82 - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 1:01

egy apróság viszont előjött: CPU uCode error-t ír ki bootoláskor... F1-re tovább lép és megy a gép utána szépen, de kicsit zavaró

de ez már másik téma!

Problémás gépet nem szabad frissiteni mert ha akkor fagy ki ilyesmi lehet szórakozni a bios helyreállitással.
Hádédész..
Elküldve: 2008. 06. 21. 18:51
Idézet: ryke82 - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 2:01
egy apróság viszont előjött: CPU uCode error-t ír ki bootoláskor... ...
Eddig nem írta?
Elküldve: 2008. 06. 22. 16:21
Meg szeretném kérdezni, hogy ha iszonyat idegesítő hangon sípol meg kerreg a vinyóm az normális? Talán a hirtelen jött meleg miatt? smile2.gif
6 éves 60 gb-os Samsung. Elvileg van rajta még vmi zajvédő technologia is.
A válaszokat előre is köszönöm!
üdv
Elküldve: 2008. 06. 22. 17:18
Idézet: Rainy Daze - Dátum: 2008. jún. 22., vasárnap - 17:21
Meg szeretném kérdezni, hogy ha iszonyat idegesítő hangon sípol meg kerreg a vinyóm az normális? Talán a hirtelen jött meleg miatt? smile2.gif
6 éves 60 gb-os Samsung. Elvileg van rajta még vmi zajvédő technologia is.
A válaszokat előre is köszönöm!
üdv
ha ilyer csinál akkor azon nyomban backupold le, mert közeleg a vég...
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2008. 06. 22. 17:29
Idézet: Warrior - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 18:51
eddig nem
Elküldve: 2008. 06. 22. 17:57
Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. jún. 22., vasárnap - 17:18
Ennyire rossz a helyzet?

pedig semmi hibát nem mutat, meg gyorsan kezeli az adatokat...
Elküldve: 2008. 06. 23. 06:34
Idézet: Rainy Daze - Dátum: 2008. jún. 22., vasárnap - 18:57

pedig semmi hibát nem mutat, meg gyorsan kezeli az adatokat...
SMART-ban is minden normális?