HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2481 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 07. 11. 06:38

Üzenet megtekintéseIdézet: lehella - Dátum: 2012. 07. 11. 07:25

Azóta kipróbáltam egy másik gépben is, ott ismeri fel a BIOS a merevlemezt, és néha kiad egy halk, kattanó hangot magából, azonos időközönként. Nincs ennek a szériának ilyen hibája? Hitachi HDS721050CLA362. :mellow:

SMART mit mond rá, minden rendben vele?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2482 Felhasználó inaktív   lehella 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 11. 09:47

Windows már nem látta a wincehestert, felismerés se történt nála, nem is éppen egészséges a hangja. Azért furcsa mert semmi fizikai sérülés, rossz tárolás nem történt vele.

#2483 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 11. 11:32

Üzenet megtekintéseIdézet: lehella - Dátum: 2012. 07. 11. 09:47

Windows már nem látta a wincehestert, felismerés se történt nála, nem is éppen egészséges a hangja. Azért furcsa mert semmi fizikai sérülés, rossz tárolás nem történt vele.

„Többször is ki/be kellett kapcsolni a gépet, melynek következménye az lett, hogy a HDD-m (4 hónapos amúgy) úgy néz ki meghalt” - egészen biztosan nem ettől halt meg.

Visszateszed abba a gépbe ahol a bios detektálta, és adatmentő programokkal (Recuva, HandyRecovery) megpróbálod lementeni az adataidat. Ha sikerül, ez a „legköltséghatékonyabb” megoldás. Ha nem, akkor a legjobb megoldás ha elviszed szakemberhez. Azonkívül mindezt a lehető legkevesebb „kínzással” próbáld megoldani, eldönteni. Ilyenkor egy merevlemez állapota már nagyon gyorsan romolhat

Egy profi szakember ezért a mentést mindig tükrözéssel kezdi, a másolaton már nyugodtan lehet kísérletezni, akár több módszert is kipróbálni - amíg az adatok vissza nem jönnek.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2484 Felhasználó inaktív   lehella 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 11. 11:37

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 11. 12:32

Visszateszed abba a gépbe ahol a bios detektálta, és adatmentő programokkal (Recuva, HandyRecovery) megpróbálod lementeni az adataidat. Ha sikerül, ez a „legköltséghatékonyabb” megoldás. Ha nem, akkor a legjobb megoldás ha elviszed szakemberhez. Azonkívül mindezt a lehető legkevesebb „kínzással” próbáld megoldani, eldönteni. Ilyenkor egy merevlemez állapota már nagyon gyorsan romolhat

Kérdés, hogy akkor mi vághatta haza, és mitől a kattogó hang :angry:
Elöször ugyan látta a másik gép BIOS-a, de a Windows már nem. Átraktam egy másik SATA kábelre, és utána már egyáltalán nem látta a BIOS, egyik kábelen sem. Több lehetőségem nincs kipróbálni más gépekben, ezért vagy szakértőre bízom a dolgot, vagy pedig garanciáztatom a merevlemezt és vállalom az adatvesztést :(

Szerkesztette: lehella 2012. 07. 11. 11:38 -kor

#2485 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 11. 12:34

Üzenet megtekintéseIdézet: lehella - Dátum: 2012. 07. 11. 11:37

Kérdés, hogy akkor mi vághatta haza, és mitől a kattogó hang :angry:
Elöször ugyan látta a másik gép BIOS-a, de a Windows már nem. Átraktam egy másik SATA kábelre, és utána már egyáltalán nem látta a BIOS, egyik kábelen sem.

Nem vágta semmi haza - eddig tartott (Murphy törvénye).

Esetedben pedig azt hiszem, már csak a garanciáztatás marad - így veszted a legkevesebbet.
Ezért van az, hogy ha én egy ilyen merevlemezt kapok, azonnal, az első indításnál beteszek mellé egy ikret és letükrözöm. Nem játszom el azt a minimális esélyt, ami ezek szerint neked sikerült (mindezt csak okulásképpen a következő esetre!) Ha a hiábavaló kísérletezés helyett azonnal elküldöd, nagy valószínűséggel meglennének az adataid.

#2486 Felhasználó inaktív   lehella 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 11. 12:53

Írtam Neked egy privit, tudunk ott levelezni?

#2487 Felhasználó inaktív   RAMyMamy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 17. 09:35

Üdv!

Adott egy HDD, ami egyszer csak fogta magát és eltűnt róla a partíció. Azóta többször próbálkoztam formázással, újrapartícionálással (Win7 alatt), de sajnos ahogy Windows telepítésre kerülne a sor, menet közben eltűnik a vinyó, nem látja a gép. Ez változó, van, mikor már ki sem lehet választani, hogy milyen partícióra telepítse a rendszert. De bootolásnál meg biosban még látja.
2 gépben is próbáltam, mindegyikben ezt produkálta. (Újabb PC-k.)
Próbálkoztam a KillDisk nevű programmal, 3 órán át futott, aztán valami verifying errorral 46% körül megállt.

Egyik haveromé a vinyó és ez már pár hónapon belül a második, ami meghalt neki. Elhozta hozzám, beüzemeltük, másoltunk rá és utána kezdődött a fent említett probléma. Nem tudom, annak mennyire lehet köze az elromláshoz, hogy rossz volt nála az áram már egy ideje, gyakran lecsapta a gépet.

Mit javasoltok, mit lehetne vele tenni? (Kukázás egyelőre nem opció.)

#2488 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 17. 11:39

Üzenet megtekintéseIdézet: RAMyMamy - Dátum: 2012. 07. 17. 09:35

Egyik haveromé a vinyó és ez már pár hónapon belül a második, ami meghalt neki. Elhozta hozzám, beüzemeltük, másoltunk rá és utána kezdődött a fent említett probléma. Nem tudom, annak mennyire lehet köze az elromláshoz, hogy rossz volt nála az áram már egy ideje, gyakran lecsapta a gépet.

A rossz tápellátás durva dolgokat tud csinálni (a feszültség tranziensek bármit agyonvághatnak).
A havernek a gépe elé valami védelmet javasolok (szünetmentes tápelőtét).
A HDD-re pedig az a tippem, h a mágneses (a fejpozicionáláshoz szükséges) mélyformázás ment szét rajta.
Ha ez a hiba, akkor vagy tudsz szerezni egy gyári mélyformázó programot a megjavításához, vagy nem.
Esetleg sérülhetett az elektronika is. Érdemes megnézni, h meleg állapotban is látja-e a Bios.

#2489 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 17. 13:29

Üzenet megtekintéseIdézet: RAMyMamy - Dátum: 2012. 07. 17. 10:35

Üdv!

Adott egy HDD, ami egyszer csak fogta magát és eltűnt róla a partíció. Azóta többször próbálkoztam formázással, újrapartícionálással (Win7 alatt), de sajnos ahogy Windows telepítésre kerülne a sor, menet közben eltűnik a vinyó, nem látja a gép. Ez változó, van, mikor már ki sem lehet választani, hogy milyen partícióra telepítse a rendszert. De bootolásnál meg biosban még látja.
2 gépben is próbáltam, mindegyikben ezt produkálta. (Újabb PC-k.)
Próbálkoztam a KillDisk nevű programmal, 3 órán át futott, aztán valami verifying errorral 46% körül megállt.

Mit javasoltok, mit lehetne vele tenni? (Kukázás egyelőre nem opció.)

Garanciális csere még szóba jöhet? Különben kuka.

A haverod gépébe kéne valami megbízható táp és elé legalább egy túlfesz védős elosztó. (Máskülönben a 3. vinyó is repül az örök vadászmezőkre.)
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#2490 Felhasználó inaktív   RAMyMamy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 17. 16:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsivaagoo - Dátum: 2012. 07. 17. 14:29

Garanciális csere még szóba jöhet? Különben kuka.

A haverod gépébe kéne valami megbízható táp és elé legalább egy túlfesz védős elosztó. (Máskülönben a 3. vinyó is repül az örök vadászmezőkre.)

Sajnos nem megoldható, elég régi winchester.
A táppal nincs gond, ilyen van neki, viszont az elosztó szerintem nem kóser nála.

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 17. 12:39

A rossz tápellátás durva dolgokat tud csinálni (a feszültség tranziensek bármit agyonvághatnak).
A havernek a gépe elé valami védelmet javasolok (szünetmentes tápelőtét).
A HDD-re pedig az a tippem, h a mágneses (a fejpozicionáláshoz szükséges) mélyformázás ment szét rajta.
Ha ez a hiba, akkor vagy tudsz szerezni egy gyári mélyformázó programot a megjavításához, vagy nem.
Esetleg sérülhetett az elektronika is. Érdemes megnézni, h meleg állapotban is látja-e a Bios.

A HDD Regenerator nevű programmal tudnék valamit kezdeni? Páran azt ajánlották.
Ez ilyen random dolog, hogy látja-e a gép vagy sem. Mikor az én gépemben volt, felment 60-70°C fölé, de simán tudtam formázni meg másoltam is rá. Egyébként azelőtt nem tudom, hogy melegedett-e ennyire, haver se nagyon figyelte, de elmondása szerint nem.
Néztem HD Sentinellel, ha csak simán az alaplapra kötöm, akkor 12%-os kondíciót ír, ha mobilrackbe teszem, akkor 39%-ot, de ez is változó, hogy mikor, miben és mennyit ír. Nem hinném, hogy a SATA kábellel van gond, mert már vagy 5-6 félével próbáltam és egyikkel se volt jó.

Szerkesztette: RAMyMamy 2012. 07. 17. 16:17 -kor

#2491 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 17. 16:40

Üzenet megtekintéseIdézet: RAMyMamy - Dátum: 2012. 07. 17. 17:17

Sajnos nem megoldható, elég régi winchester.
A táppal nincs gond, ilyen van neki, viszont az elosztó szerintem nem kóser nála.

A HDD Regenerator nevű programmal tudnék valamit kezdeni? Páran azt ajánlották.
Ez ilyen random dolog, hogy látja-e a gép vagy sem. Mikor az én gépemben volt, felment 60-70°C fölé, de simán tudtam formázni meg másoltam is rá. Egyébként azelőtt nem tudom, hogy melegedett-e ennyire, haver se nagyon figyelte, de elmondása szerint nem.
Néztem HD Sentinellel, ha csak simán az alaplapra kötöm, akkor 12%-os kondíciót ír, ha mobilrackbe teszem, akkor 39%-ot, de ez is változó, hogy mikor, miben és mennyit ír. Nem hinném, hogy a SATA kábellel van gond, mert már vagy 5-6 félével próbáltam és egyikkel se volt jó.

A HDD Regenerator azokon a HDD-ken segít, melyeken csak szektor írási/olvasási hiba volt, de ott sem minden esetben. A kérdéses HDD viszont már többféle tünetet is mutat, mechanikai (olvasófej és/vagy motor) és elektronikai hibára is. Sajna nincs más: ments róla, s kuka.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2492 Felhasználó inaktív   RAMyMamy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 17. 18:49

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 07. 17. 17:40

A HDD Regenerator azokon a HDD-ken segít, melyeken csak szektor írási/olvasási hiba volt, de ott sem minden esetben. A kérdéses HDD viszont már többféle tünetet is mutat, mechanikai (olvasófej és/vagy motor) és elektronikai hibára is. Sajna nincs más: ments róla, s kuka.

Akkor nem is szenvedek vele tovább feleslegesen.
Köszönöm a segítséget mindhármótoknak. :)

#2493 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 21. 14:03

Üdv mindenkinek!
Van valakinek ötlete, hogy mi hibásodik meg olyankor, amikor -nem látja a gép/bios, vagy hol látszik hol nem, illetve fagyasztja a rendszert? Elég klasszikus hiba, ahogy nézegettem többfele. Olyan sok minden nem szállhat el, van rajta egy motorvezérlő chip, ami jól szokott melegedni, illetve a fő chip (jó nagy négyzet), ami a busszal köti össze a lemezt/adatokat dekódolja, stb.
Olyan egyik napról a másikra megy tönkre jelenség minden előzmény nélkül, következőre már nem ismerszik fel. És az b@*z fel, hogy nem egy agyon nyúzott merevlemezről van szó, csak ritkán indítva, amikor szükség van rá és fújja (fújta) neki alulról levegőt a venti. Mindezt egy Seagate Barracuda félterás vinyó játszotta el. Még nincs 4 éves, de a kíméletes használattal inkább 2-nek mérném.

Elsőre kellett volna gyanút fognom, de hát ki gondolná, hogy pont a szargét megy tönkre. Megnézem alaposabban, hát az elektronikája befele van fordítva és még szivaccsal is ki van bélelve, hogy minél kevésbé hűljön. És hogyhogy nem, a motorvezérlője az ultragagyi SMOOTH chip - ez ugye korán hal, legalábbis az én tapasztalatom szerint.
Első nem felismerés után ment a próbálgatás ki-be huzkodás, hátha a kábel rossz. Mintha a vinyó adatcsatija tényleg laza volna, mert ha jobban megnyomom, akkor ismerte fel tán. Egyik sikeres felismerés után vindóz indul, vinyó is elindul rendesen, megvannak rajta a dolgok. De egyik-másik almappába tallózva már fogja magát és lefagyasztja a rendszert. Aztán az újraindítgatásokat követve már egyre kevésbé hajlandó menni, már az oprendszerek indulását is lefagyasztja rögtön az elején, ahogy a bios meghívja (azért oprendszerek, mert nem kizárólag vindóz gyengeség, sima ms-dost is megfog). Néha érezhetően/hallhatóan megmozgatja a fejet, mintha próbálna olvasni, ez kb olyan 10mp alatt egyszer.
5 év gyári garos, még simán a képükbe vághatnám, bár a bolt csak 3 évre húzta le, de a bolt sincs már régen, úgyhogy mindegy. De leginkább az adatok kellenének róla. Lehet vinni a kürthöz, félmillióér lementik?

Előző bajtárs vinyójának is hasonló a gondja.
Lehet volt már ilyenről szó, majd végigfutom a topicot, de addig is hátha van ötlet/tapasztalat mit lehet ilyenkor kezdeni.
Előre is köszönöm!
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2494 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 21. 18:15

Hát, ilyenkor nagyon nem tudsz mit tenni:

1.) próbálgathatod, hogy hátha elindul, és szektorról szektorra le tudod menteni egy másik diszkre, ami adat megmaradt rajta.
Szerencsétlen esetben ettől is csak rosszabb állapotba kerülhet, és további adatok veszhetnek.

2.) Szerencsével egy hasonló diszkről ugyanolyan elektronika cserével feltámasztható egy mentés idejére.
Szerencsétlen esetben nem indul el, esetleg még kárt is tehetsz.

3.) Ha nagyon fontos adatok, akkor valami adatvisszaállító cég, a Kürt a legismertebb, és a legprofibb is.
Itt az árlistájuk, ez szerint állapotfelmérés és árajánlat adás ingyenes; a javítás meg az esetek nagy részében 150-400e+áfa között jött ki.

#2495 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 07. 21. 18:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 21. 15:03

Van valakinek ötlete, hogy mi hibásodik meg olyankor, amikor -nem látja a gép/bios, vagy hol látszik hol nem, illetve fagyasztja a rendszert?

Gondolom a merevlemez.
Make love not Wor.

#2496 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 21. 19:18

Vinyóból csak WD Caviar Blue/Back. Néha a Green is bejátszik. Csak fix fordulatszámos.

Rázkódás mentes szállítás, beszerelés, használat. A géphez teljesítményben túlméretezett minőségi tápegység. Jól szellőző gépház, minőségi alkatrészek minden egyéb téren. Minimálisan túlfeszvédős elosztó a gép elé. Dühroham kiélése a konyhában, vagy 5 km gyaloglással. De nem a gépen. Képzett és hozzáértő júzer.

Ez az adatok hosszú életének a titka. Ja, és a több példány létezése a fontos dolgokból. A többi megvehető, letölthető...
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#2497 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 22. 07:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 21. 14:03

Mindezt egy Seagate Barracuda félterás vinyó játszotta el.

Nem véletlenül 7200.11-es vagy DB3-as?

Aztán az újraindítgatásokat követve már egyre kevésbé hajlandó menni” Nem olvastad el elég figyelmesen amit fentebb írtam - ez a legbiztosabb módszer a winyó teljes megpusztításához és a totális adatvesztéshez.

Amikor egy merevlemez már ilyen állapotban van, két-három indítás elég hozzá, a fenti kolléga is így járt.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 22. 08:01 -kor

#2498 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 22. 15:18

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 22. 07:51

Amikor egy merevlemez már ilyen állapotban van, két-három indítás elég hozzá, a fenti kolléga is így járt.

Az addig rendben van, h bármilyen rendellenesség észlelésekor első az adatmentés.
A következő kérdés az, h mit lehet (és érdemes) akkor tenni, ha a vinchester nem fizikailag (hardveresen) sérült.
Hogyan lehet feléleszteni egy olyan vinchestert, amelyiknek a (fejpozícionálásához szükséges) mágneses felírása sérült (mondjuk, írás közbeni mechanikai behatásra (egyszerire, vagy folyamatos remegésre), tápfesz problémára, esetleg adatkábel hibából következően)?

#2499 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 22. 17:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 22. 15:18

Hogyan lehet feléleszteni egy olyan vinchestert, amelyiknek a (fejpozícionálásához szükséges) mágneses felírása sérült...

Ilyen nincs. Ezek a servo információk olyan területen vannak, ahová a merevlemez nem tud írni.

Két esetben sérülhetnek:
1, ha valahonnan lepattan egy szilánk, és a 7200-as fordulat következtében leamortizálja a felületet.
2, ha a mágnesezhető felület hőmérséklete eléri az úgynevezett Curie pontot (ez általában csak tűzesetnél fordul elő).

Minden más esetben a mervlemez tartalma legalább részlegesen (a sérült részeket kivéve) olvasható marad. Ha az úgynevezett 0 track sérül, akkor nincs autodetect - ilyenkor az elektronika védelme lekapcsolja a motort. Ha a fejszerelvény rezeg, esetleg kattog, akkor a preamp vagy a fej hibája miatt nincs felületről olvasott jel - ergo természetesen nem tud pozícionálni.

#2500 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 22. 18:54

Állapotfrissítés ehhez:

https://forum.hwsw.h...ost__p__7037034

A beteg állapota a plusz párezer üzemóra növekedéstől eltekintve, változatlan.

Csatolt fájl:

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.