HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2521 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 26. 18:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 26. 18:52

Ha remegtetik a HDD-t, akkor a fej a sávhoz képest remeg. Ezt a rendszer megpróbálja korrigálni, amit csak olvasás közben tud megtenni (fejmozgatással). A két hatás eredőjében sok írás után érdekes alakúvá válhat az ami eredetileg egy körgyűrű volt.

Miből gondolod, hogy csak olvasás közben van visszacsatolás?
Ha rázkódik a laptopod, akkor csak az olvasás lassul le, az írás nem?
(Egyébként meg van adva, hogy mekkora gyorsulást és mekkora vibrációt bírnak ki meghibásodás nélkül a diszkek működés közben és kikapcsolva.)

Tapasztalat, h illegális kikapcsolás után jó gyakorisággal különféle hibák (hibatünetek) jelentkeznek.

Igen, de ennek az oka teljesen más, nem az, hogy a diszk keresztbe írt más sávokat, mint amit kellett volna.
Az oka az, hogy "illegális" kikapcsoláskor elvesznek azok az adatok amik a számítógép memóriájában (operációs rednszer szintű háttértár cache) vannak.
Ez megelőzhető a filrendszer teljes naplózásával (nem csupán a filrendszer metaadatai, hanem a file-okban lévő adatok is).
(Zárójelben teszem hozzá, mert a téma szempontjából teljesen irreleváns, hogy a napló is csak akkor teljesen megbízható, ha:
a) vagy ellenőrző összeget is tartalmaz
b) vagy valamiféle barrier mechanizmus van beleépítve, ami gondoskodik arról, hogy mielőtt egy-egy napló commit bejegyzésre kerül, előtte a naplófile tartalma fizikailag is íródjon ki a diszkre.
Ha e kettő közül egyik sincs megvalósítva, akkor szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy a napló hiányos adatokat tartalmazhat a bekapcsoláskor, és ez nem észrevehető. Ennek oka, hogy az adatok egy része csak a HDD belső cache-ében voltak, és nem kerültek kiírásra az áram megszűnésekor, viszont a napló commit már kiírásra került régebben.
Ilyenkor az a) esetben a hiba észrevehető, és a hibás napló bejegyzések eldobhatóak; b) esetben meg nem fordulhat elő ilyen hiba.
Nálam így van beállítva az összes gép, áramszünet vagy váratlan akkumlátor lemerülés esetén a következő bekacsoláskor a filerendszerbe bekerülnek a naplóban rögzített változások, és nem sérül a filerendszer. Persze, ami munka nem volt elmentve, az elveszett, de a filerendszer teljesen konzisztens marad.)

Hogy szavaiddal éljek, "illegális" kikapcsoláskor a diszken maximum 1 pendig sector keletkezhet: amelyiknek az írása közben elment az áram. Ami a következő íráskor ki is javul.

Oka van annak is, h egyes szériáknál bios frissítést javasolnak (ezekben feltehetőleg, (egyes esetenkben) a fejpozicionáló algoritmust (is) változtatják).

Persze: az az oka, hogy hibás a firmware. Azt is emberek készítik, és van, hogy hibáznak.
A téma szempontjából tök mindegy, hogy mit javítanak.

Szerkesztette: Sparow2 2012. 07. 26. 18:49 -kor

#2522 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 19:13

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 26. 18:39

Alap (és ökölszabály), hogy egy hibás eszközt nem kínzunk feleslegesen - ezzel a hibát nem megszüntetjük hanem inkább súlyosbítjuk - legelső hogy a hibát, vagy a hiba okát megkeressük.

Kedves pittti (Bitvadász), lenne hozzád egy kérdésem.

Én is ráküldtem a gépemre a fentebb linkelt Seagate Utility-t és mit ad isten, az én egyik vinyómra is talált újabb FW-t (CC38 vs. CC49). Alaplap BIOS-t és ODD firmware-t persze frissítettem már, de HDD-t még nem. Seagate szerint IMPORTANT, de azt nagyon nem díjaznám, hogyha emiatt adatveszteségem lépne fel -- mert erre is figyelmeztet!

Tehát, mennyire is kell ez nekem? Egyelőre letöltöttem, de még nem küldtem rá. A vinyó CC38-al műxik, jelenleg. Köszi a választ!

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 26. 19:14 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#2523 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 19:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 26. 18:34

Miből gondolod, hogy csak olvasás közben van visszacsatolás?
Ha rázkódik a laptopod, akkor csak az olvasás lassul le, az írás nem?
(Egyébként meg van adva, hogy mekkora gyorsulást és mekkora vibrációt bírnak ki meghibásodás nélkül a diszkek működés közben és kikapcsolva.)

Mielőtt szemétkedni kezdenél érdemes jól átgondolnod, hogyan teszed. Érdemes szem előtt tartani példul azt is, h műszakiak is olvassák ezeket a lapokat.
Példul, egy műszaki tudja, h egy fejjel egyidejűleg nem lehet olvasni és írni is. Ebből adódóan ameddig ír, addig a fejről nem lehet (a pozicionáláshoz) jelet levenni. Tehát, írás közben a rendszer csak pozíciótartást tud végezni. Ez egy szektor hossza.
A többi sem más, mint üres (valódi érvek nélküli) tagadás.

#2524 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 19:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 07. 26. 19:13

Tehát, mennyire is kell ez nekem? Egyelőre letöltöttem, de még nem küldtem rá. A vinyó CC38-al műxik, jelenleg. Köszi a választ!

A tiéd 7200.12-es széria, a CC38-al megbízhatóan működik - neked kell eldöntened hogy frissíted, avagy nem. Minden ilyen alacsonyszintű művelet bizonyos kockázattal jár, bár ha betartod a Seagate utasításait ez minimális.

1, A letöltött FW-t kiírod egy CD lemezre (mivel image, ezért a lemezkép felírást válaszd!)
2, Egy CD tesztelő progival (elég a Nero Speedtest is) visszaellenőrzöd.
3, Egyedül a frissítendő winyót hagyod a gépedben.
4, Szünetmentes tápegységet használsz (ha frissítés közben megy el az áram, van egy halott winyód!)
5, Bebootolsz a CD-ről.
6, Követed az utasításokat
7, Ha végzett, lekapcsolod a gépet (nem elég a síma újraindítás!!!)
8, Visszakötsz mindent, és használod tovább.

A Seagate javasolja a frissítés előtt a teljes adatmentést, én már sokszor frissítettem különféle típusokat is - még egyetlenegy esetben sem volt adatvesztés, mindig minden megmaradt és kifogástalanul működött tovább.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2525 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 19:42

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 26. 21:34

A tiéd 7200.12-es széria, a CC38-al megbízhatóan működik - neked kell eldöntened hogy frissíted, avagy nem. Minden ilyen alacsonyszintű művelet bizonyos kockázattal jár, bár ha betartod a Seagate utasításait ez minimális.

Nagyon szépen köszönöm bár ez nem ISO, hanem valami "Újrabútolom a Win-t, és betöltök valamit", bár a leírásod alapján, szerintem belevághatok. Majd leírom, mi lett, köszönöm!

Csatolt fájl:

#2526 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 19:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 07. 26. 19:42

...bár ez nem ISO, hanem valami "Újrabútolom a Win-t, és betöltök valamit",

Ez is egy alapszabály: Windows alól sem alaplapot, sem videokártyát, sem harddisket nem frissítünk!!!

(ezekről azok az emberkék tudnának mesélni, akik az elrontott frissítés után hozzám hozzák a halott alaplapjukat hogy Eeprom íróval írjam újra a firmware-t.)

#2527 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 19:59

Maci!! : millió köszönet az infóér. Gondolom firmware frissítéssel nem biztos, hogy hétköznapi tartós használatba visszaállhasson minden korábbi ép adattal.

Pitti: Nem ellentmondani, vitatkozni akartam veled, lehet rosszul fogalmaztam. Vinyó gépre köt és nem látszik (mint írtam, nem állandó jelleggel volt összeköttetés, csak alkalom adtán, hogy ezzel is minél tovább növelje az élettartamát). Nasszóval egy ilyen esetkor ugye mire gondol az ember, nem mindjárt a vinyó halálára. Rossz a kábel? Netán az alaplapi vezérlő ment tönkre? (bár csak az lett volna) Mondjuk még az is lehet, hogy az alaplap adott neki valamit az adatkábelen keresztül? Szóval, ahhoz hogy 1értelműen ki lehessen jelenteni a vinyó halált előbb ki kell játszani a többi lehetőséget is. Kábelek cseréje, másik számítógépbe, stb. Akkor fogtam csak gyanút, mikor egyszer felismerte, el is indult a vingyóz (normálisan nem lassúzva-fagyva) de épp annál a mappánál amit másoltam volna megfagyott. Ekkorra már persze túl voltam néhány "kínzáson" már ha a kábel cserék és ki-be kapcsolások annak számítanak.
Kürtnél adatot menteni százezrekért meg egy vicc. (tudom, a jó munkát meg kell fizetni és egyébként tényleg ászok)
Mindenesetre valahogy lebányászom róla az adatokat, ha hagyja magát, aztán legariztatom még az 5 évén belül. Kár volt kímélni, inkább használtam volna normálisan, úgy már 2 éven belül megpukkant volna kevesebb veszett adattal, így csak kockáztattam, hogy kifutok az időből.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2528 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 20:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 26. 19:59

„Pitti: Nem ellentmondani, vitatkozni akartam veled, lehet rosszul fogalmaztam.”
Én sem vitatkozni akarok veled (értelme sem lenne), a saját dolgaival mindenki azt tesz, amit akar. Nálam nem ez a helyzet, én nem hazárdírozhatok senkinek a munkájával.

„Mondjuk még az is lehet, hogy az alaplap adott neki valamit az adatkábelen keresztül?”
Ez teljességgel kizárható, - a kontrollerek védettek (bár ha leégeted a chipsetet?...)

„Kürtnél adatot menteni százezrekért meg egy vicc.”
Rossz vicc, de nem csak ők vannak...

Mindenesetre valahogy lebányászom róla az adatokat, ha hagyja magát,
Azért majd írd meg mire jutsz, kíváncsi vagyok - (és becsülöm az igyekezetet...)

„aztán legariztatom még az 5 évén belül.”
Ennek azért nézzél utána az RMA szám alapján, kevés Seagate-re vállaltak öt év garanciát - a jellemző a három év volt.

#2529 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 21:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 26. 20:16

Mielőtt szemétkedni kezdenél érdemes jól átgondolnod, hogyan teszed. Érdemes szem előtt tartani példul azt is, h műszakiak is olvassák ezeket a lapokat.
Példul, egy műszaki tudja, h egy fejjel egyidejűleg nem lehet olvasni és írni is. Ebből adódóan ameddig ír, addig a fejről nem lehet (a pozicionáláshoz) jelet levenni. Tehát, írás közben a rendszer csak pozíciótartást tud végezni. Ez egy szektor hossza.

Ha nem értek egyet, az szemétkedés. Értem.

Egyébként nem egyetlen fej van írásra és olvasásra, van külön kettő írásra és olvasásra az utóbbi 15-20 évben, az MR meg a GMR HDD író/olvasó fejek óta. Lehet előtte is kettő volt.
És az sem biztos, hogy csak az ovasófej jelei alapján történik a visszacsatolás, lehet hogy az aktuátort mozgató tekercsben történő változást is mérik. Nem tudom.
Az biztos, hogy attól, hogy a vonaton utazok, vagy mozgatom, vagy forgatom a gépet, attól nem írogatódnak át más sávok, különben már rég kidobhattam volna a laptopomat.

Szerkesztette: Sparow2 2012. 07. 26. 22:03 -kor

#2530 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 26. 20:16

Az, hogy elmagyaráztam, hogy nem normális oprendszer leállítás után miért jelentkezhetnek hibák?
Nem gondolod komolyan, hogy ha elmegy az áram, akkor a diszkjeid elkezdenek össze-vissza írogatni más sávokon keresztbe-kasul.

#2531 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 26. 21:59

Maci!! : millió köszönet az infóér. Gondolom firmware frissítéssel nem biztos, hogy hétköznapi tartós használatba visszaállhasson minden korábbi ép adattal.

SEAGATE szerint performance and reliability, vagyis "teljesítmény és megbízhatóság", amit az új FW javít.

Örömmel jelentem, hogy nálam minden oké.

A biztonság kedvéért 90 GB adatot azért átmentettem máshova (többet nem tudtam, mert nem volt hely), azután ráküldtem.

Újraindította a gépet, molyolt picit, majd kiírta, SUCCESS!

Aztán mikor ezek után a Windows újraindult, detektálta az "új" hardvert, és ennyi.
Egyelőre minden oké, nincsen semmi probléma. Az eredeti adataim is megmaradtak (legalábbis, így elsőre úgy tűnik). Legalább már ilyet is csináltam, hehe!

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 26. 22:33 -kor

#2532 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2012. 07. 26. 23:30

Örömmel jelentem, hogy nálam minden oké.

:up:

#2533 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 26. 21:57

Ha nem értek egyet, az szemétkedés. Értem.

Egyébként nem egyetlen fej van írásra és olvasásra, van külön kettő írásra és olvasásra az utóbbi 15-20 évben, az MR meg a GMR HDD író/olvasó fejek óta. Lehet előtte is kettő volt.
És az sem biztos, hogy csak az ovasófej jelei alapján történik a visszacsatolás, lehet hogy az aktuátort mozgató tekercsben történő változást is mérik. Nem tudom.
Az biztos, hogy attól, hogy a vonaton utazok, vagy mozgatom, vagy forgatom a gépet, attól nem írogatódnak át más sávok, különben már rég kidobhattam volna a laptopomat.

Időnként szétbontok egy egy merevlemezt. Egy egy felülethez tartozó fejről két madzag jön le, ez pedig egy fejet, egy tekerccsel jelent (én mindenek előtt a saját négy szép szememnek hiszek). A fejek (a sebesség miatt) egyszerre (egymással párhuzamosan) írnak, olvasnak.
- A fizikai képtelenségekkel való operálást és az üres tagadásokat én a szemétkedés kategóriájába sorolom.

#2534 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:38

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 26. 21:55

Ez is egy alapszabály: Windows alól sem alaplapot, sem videokártyát, sem harddisket nem frissítünk!!!

Tudom, de ezt maga a SEAGATE csinálta ilyenre. Windows alatt csak inicializál, újraindítja a gépet, és magát a melót DOS(?) alatt végezte. Mintha egy floppyról indult volna újra a gép. Megjegyzem, eléggé gyorsan, uh. nem nagyon volt időm gyönyörködni. Azért neked is köszönöm, még egyszer, ahogy Sparow2-nek is.

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 26. 22:40 -kor

#2535 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 26. 23:38

Időnként szétbontok egy egy merevlemezt. Egy egy felülethez tartozó fejről két madzag jön le, ez pedig egy fejet, egy tekerccsel jelent (én mindenek előtt a saját négy szép szememnek hiszek). A fejek (a sebesség miatt) egyszerre (egymással párhuzamosan) írnak, olvasnak.
- A fizikai képtelenségekkel való operálást és az üres tagadásokat én a szemétkedés kategóriájába sorolom.

Én is bontottam már szét, és én 4 eres vékony szalagkábelt láttam egy-egy aktuátor karon.
Nézz utána az MR vagy GMR fejeknek. Oka van, hogy külön két fej van: az egyik a mágneses jelek átírására van optimalizálva, a másik pedig a jelek kiolvasására.

(A párhuzamos írás/olvasás sem feltétlen igaz, mert nem feltétlen biztos, hogy mindegyik karon lévő fej ugyanazon sáv fölött áll; pl. a hőtágulás miatt)

#2536 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:56

Időnként szétbontok egy egy merevlemezt. (én mindenek előtt a saját négy szép szememnek hiszek)

Mi meg a gyári doksiknak és jobban hozzáértőknek, akik a szoftveres részével foglalkoznak, mert nem hinném, hogy Te egy szétbontott lemezről megmondod mikor ír, hogy olvas és mikor csinálja párhuzamosan.
Make love not Wor.

#2537 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 26. 22:59

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 26. 20:55

(ezekről azok az emberkék tudnának mesélni, akik az elrontott frissítés után hozzám hozzák a halott alaplapjukat hogy Eeprom íróval írjam újra a firmware-t.)

Én mindent onnan szoktam. Sokszor távolról, mert hárdkór vagyok. Seagate vinyót szerintem más alól nem is lehet. Nyilván az ördög nem alszik, de nekem még nem volt bajom vele, így sok ezer gép után sem. Lehet van benne kis júzer error, meg amúgy is döglött win.

Szerveres raidkontrollerekhez mostanában bootDVD van, ott más a megoldás, csak ki is kell menni helyszínre.
Make love not Wor.

#2538 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 00:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 07. 26. 22:59

Én mindent onnan szoktam. Sokszor távolról, mert hárdkór vagyok. Seagate vinyót szerintem más alól nem is lehet. Nyilván az ördög nem alszik, de nekem még nem volt bajom vele, így sok ezer gép után sem. Lehet van benne kis júzer error, meg amúgy is döglött win.

Szerveres raidkontrollerekhez mostanában bootDVD van, ott más a megoldás, csak ki is kell menni helyszínre.

A Seagate honlapjáról az összer firmware frissítés letölthető ISO-ban. Lehet hogy maradi vagyok, de jobban szeretem kézbentartani a dolgokat (a Win-ről néha nem igazán tudni hogy mit csinál). Sokkal kevesebb a hibalehetőség - pl. alaplapot a mai napig floppy lemezről frissítek! Igen, ezt csak helyben lehet megcsinálni.

A legnagyobb gond a különféle automatikus NET-ről frissítő programokkal van - a legtöbb rontás ebből adódik.
Mondjuk egy megbízhatatlan, berhelt Win, + szakadozó ADSL internetkapcsolat elég jó párosítás...
(a felhasználó hozzáértéséről nem is beszélve - már hallott valami ilyesmiről!)

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 27. 00:07 -kor

#2539 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 00:27

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 27. 02:03

A Seagate honlapjáról az összer firmware frissítés letölthető ISO-ban. Lehet hogy maradi vagyok, de jobban szeretem kézbentartani a dolgokat (a Win-ről néha nem igazán tudni hogy mit csinál). Sokkal kevesebb a hibalehetőség - pl. alaplapot a mai napig floppy lemezről frissítek! Igen, ezt csak helyben lehet megcsinálni - már hallott valami ilyesmiről!

Az ISO-kat utána magam is megleltem, "for non-Windows OSes", bár ki tudja? Persze, én is olvastam már mindenféle horror-sztorikat holmi elhalálozott MSI-deszkákról, az MSI LiveUpdate használata után. Olyan bátor persze én se vagyok, hogy azt bevállalnám (mert ez konkrétan egy MSI-alaplap), de mivel itt újrabootolt DOS-ban a Seagate-cucc a Win-ből történő inicializálás után, ezért ez nem volt olyan rázós, szerintem. Internetet persze addig is kihúztam!

Szerkesztette: Macikák 2012. 07. 27. 00:28 -kor

#2540 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 05:39

Magnóban oké volt a kombinált fej kompromisszumokkal, HDD-nél azért necces a dolog. A fejrés olvasásnál minél szűkebb, írásnál pedig tágabb kell legyen, ez eleve megkérdőjelezi a kombinált megoldás hatékonyságát. A fejekről pedig illik a kábeleket a majd szimmetrikus jeltovábbítás miatt minél közelebb, és csavart érpáron elvezetni, a leheletnyi litze huzalon ezt nem is venni észre, de a szalagkábelen is lehet két réteg egymás alatt..
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.