HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 02. 14:58

Van egy Samsung 250GB IDE HDD, ennek az a gondja, hogy sem Windows XP telepítőből, sem USB rack-ból (másik gépen) nem lehet formázni. A formázás lefut, majd a fájlrendszer létrehozásnál hibával leáll, ezután úgy látszik, hogy nincs rajta fáljrendszer. A S.M.A.R.T. 100%-os, nincs rajta sem pending sem reallocated sector.

Próbáltam a következőket:
- másik gépben teljes felületi scannelés (hibátlan)
- másik gépben formázni (USB rack-en keresztül)
- a lemez első néhány száz MB-ja felöltése 0-val, majd ismételt formázási kísérlet
- Samsung HUTIL diagnosztika teljes felületi teszttel (kb. 2 óra), hibálan
- Samsung HUTIL erase HDD
- másik Windows XP telepítő lemez

A végeredmény ugyanaz, nem formázható.. Ráadásul, mivel hibátlan, visszaküldeni sem tudom.

#782 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 15:09

Idézet: ttt1 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 14:26

Nekem lenne egy Wd500as sata-s (ill ezen még sata és 4 pines power csati is található) hdd-m.Rádugva a gépre /külsö usb to sata átalakitóra felpörög a hdd ,majd kattan egyet és leáll..Ez elektronikai hiba vagy a hdd nem tud esetleg visszajönni a parking üzemmódból (már ha van ilyen) ill lehet-e még javitani?

Igen, lehet vezérlési hiba is, de ennél a típusnál ha nincs felületről olvasott jel, az elektronika letilt. Egyszerű próba - rádugod egy asztali gép SATA portjára, ha a BIOS nem detektálja akkor az utóbbi.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#783 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 15:12

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 14:58

A végeredmény ugyanaz, nem formázható.. Ráadásul, mivel hibátlan, visszaküldeni sem tudom.

Hova akarod visszaküldeni és miért? Elég ha elviszed oda ahol vetted, ezzel a hibával szó nélkül cserélik garanciában.

#784 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 15:23

Én vagyok a kisker és egy ügyfél vinyójáról van szó. A nagykerbe küldés költséges (sajnos megszűnt a nagyker és más intézi a gart, rosszabb feltételekkel) és 3 hét az átfutás, ezt csak akkor teszem ha már biztos, hogy csere lesz a vége. Nekem kell szenvedni vele.

Ilyen hibával még nem találkoztam. Ha hibás volt a fenti tesztek megmutatták mindig.

Hibás kell, hogy legyen ha nem formázható, de nem értem miért nem hozzák elő a tesztek. Teljes felület írástesztet még nem csináltam, nem tudom van-e értelme..

Ezért kértem a kedves fórum segítségét.

#785 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 15:40

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 15:23

Ezért kértem a kedves fórum segítségét.

Fat32-re próbáltad formázni? Esetleg Linux alatt?
Beszúrnál egy HDtune S.M.A.R.T. táblázatot?

#786 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 15:50

Idézet: pittti - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 16:40

Fat32-re próbáltad formázni? Esetleg Linux alatt?
Beszúrnál egy HDtune S.M.A.R.T. táblázatot?

Pontosítok.

NTFS-re próbáltam formázni és pontosan a hibát megelőző méretre készítettem a partíciót. Linux alatt csináltam badblocks olvasástesztet (ez volt az egyik teszt), az eddig ezzel még minden hibát meg tudtam állapítani. Formázni nem próbáltam Linux alatt. Azért ragaszkodom a kiinduló állapothoz, mert mi van ha más méterben megformázza, de ha tényleg hibás, később adatvesztés léphet fel. Nem az ügyfélen szeretnék kikísérletezni.

Most már jobb híján próbálom ezeket is, csak a garancia érvényesítés szempontjából, hogy ha úgy sem jó, talán könnyebben fog menni.

A S.M.A.R.T. topicban is felvetettem, van egy olyan gondom, hogy Intel 865PE chipsetes gépen, WinXP Professional alatt USB rack-ben nem tudok S.M.A.R.T.-ot kiolvasni. Persze bele is tudom rakni gépbe, csak így kényelmesebb lenne.

Még próbálom a formázásokat és később (talán estefelé) bevágom majd ide a táblázatot.

#787 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 16:26

Kép

#788 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 16:52

S.M.A.R.T. szerint teljesen jónak tűnik. Dehát vadonatúj, mindössze 68 órát ment.
Elsőre sem lehetett megformázni? Egyáltalán - hogyan jelentkezett a hiba?

Szerkesztette: pittti 2009. 02. 02. 16:53 -kor

#789 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 17:31

Idézet: pittti - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 17:52

S.M.A.R.T. szerint teljesen jónak tűnik. Dehát vadonatúj, mindössze 68 órát ment.
Elsőre sem lehetett megformázni? Egyáltalán - hogyan jelentkezett a hiba?

1,5 éve én installáltam a gépet, akkor még ment. Tehát ennyi idős a HDD, én 4122 órát látok ott. Az ügyfélnek a Windows XP nem indult el (hogy ez fagyás vagy kikapcsolás után volt-e arra nem emlékszem). Megpróbálta újrainstallálni és neki sem sikerült a formázás. Először a HDD-t kértem el, de mivel hibátlan volt a tesztek szerint, a gépet is. A nagyker a WD windlg programját javasolta tesztelésre, mert náluk ez a hiteles, most éppen az fut, de úgysem talál semmit. Állítólag van olyan, hogy a SMART hibátlan és mégis van ott valami hiba. Ha a formázás nem zárul le, biztosan hibás. Már csak egy ötletem van, mégegyszer lenullázom egy másik gépben és megpróbálom másik gépben formázni. Ha az sem megy, akkor linux alatt egy írás-olvasás teszt. Ez a szívás már kész ráfizetés. Más ötlet?

#790 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 18:30

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 17:31

1,5 éve én installáltam a gépet, akkor még ment. Tehát ennyi idős a HDD, én 4122 órát látok ott. Az ügyfélnek a Windows XP nem indult el (hogy ez fagyás vagy kikapcsolás után volt-e arra nem emlékszem). Megpróbálta újrainstallálni és neki sem sikerült a formázás. Először a HDD-t kértem el, de mivel hibátlan volt a tesztek szerint, a gépet is. A nagyker a WD windlg programját javasolta tesztelésre, mert náluk ez a hiteles, most éppen az fut, de úgysem talál semmit. Állítólag van olyan, hogy a SMART hibátlan és mégis van ott valami hiba. Ha a formázás nem zárul le, biztosan hibás. Már csak egy ötletem van, mégegyszer lenullázom egy másik gépben és megpróbálom másik gépben formázni. Ha az sem megy, akkor linux alatt egy írás-olvasás teszt. Ez a szívás már kész ráfizetés. Más ötlet?

Nem kerülhetett az a HDD valami speciális területre, XBOX, asztali DVD író, stb.? Mondjuk, először még a lock ugrott be, amit némely laptopnál alkalmaznak, de akkor törölni se lehetne a merevlemez tartalmát...

Másik topicban kérdezted, de itt válaszolok: USB alapesetben nem viszi át a SMART adatokat, de a HD Sentinel alatt meg tudod nézni így is.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#791 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 19:22

Idézet: StSanya - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 19:30

Nem kerülhetett az a HDD valami speciális területre, XBOX, asztali DVD író, stb.? Mondjuk, először még a lock ugrott be, amit némely laptopnál alkalmaznak, de akkor törölni se lehetne a merevlemez tartalmát...

Másik topicban kérdezted, de itt válaszolok: USB alapesetben nem viszi át a SMART adatokat, de a HD Sentinel alatt meg tudod nézni így is.

A HDD 1,5 éve zsír újonnan lett beépítve az asztali gépbe, én particionáltam, formáztam stb... Nem valószínű, hogy az ügyfél kivette volna a gépből, egy ujjlenyomat nem volt rajta.

Kipróbáltam egy rakás programot, everest, hdtune, hd sentinel, ezeket biztosan, egyik sem látja.. Ez egy Coolermaster X-Craft USB rack. Eladtam egy LC Power rack-et, nálam szintén nem ment a kiolvasás (igaz, csak egy régebbi everest-el próbáltam), az ügyfélnél vista alatt működik egy újabb everest-el. Ez rack függő is?

Közben lefutott a WD windlg, nem talált semmit.

Viszont próbálkoztam a lemez újraparticionálásával különböző méretű partíciókkal (mindig letöröltem és újra). Nagyobb méreteknél (egészen a teljes lemezméretig) nem sikerült a formázás, illetve a kisebbeknél 1GB-ig sem, azonban 500MB-nál már igen. Ahogy próbálkoztam ez a méret egyre kisebb lett, végül már a 8MB-os partíciót sem tudta formázni. Kb. 30-40x csináltam rá új partíciót a régi törlésével, 3-4 esetben a lemezt újra kellett inicializálni, ami szerintem nagyon nem normális.

Most még ráküldök linux alatt egy írás-olvasás tesztet, többet nem tudok tenni...

#792 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 19:48

Megvan az eredmény. Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat.

A fent leírtakból kiderül, hogy a HDD elejével van probléma (bár ezt már akkor gondoltam, amikor a fájlrendszert nem tudta létrehozni). Egy írás-visszaolvasás teszttel öntötte a bad sectorokat (éppen xAA mintát írt). Ezt a "csak" olvasás tesztek nem mutatták ki. Úgy néz ki, hogy eleve hibásan működik vagy meghibásodott a firmware vagy az elektronika, ugyanis nem regisztrálta a bad sectorokat a SMART táblába. A HDD-t így már nyugodt szívvel, pontos hibaleírással küldhetem vissza a nagykernek.

Az USB rack probléma viszont még mindig izgat, érdekelne, hogy a rack típusa nem megfelelő vagy mi miatt nem tudom ezen keresztül olvasni a SMART-ot egyetlen programmal sem?

#793 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 19:51

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 17:31

Tehát ennyi idős a HDD, én 4122 órát látok ott...

Akkor lehet hogy a Samsung változtatt a S.M.A.R.T  bejegyzéseken, én amikkel idáig találkoztam azok mind percben mutatták a futási időt. (bár mindig tanulok valami újat!)
Ez az a winyó amiről most írok. Szerinted mennyit ment?

Még egyet próbálj meg, a Powermax full Zerofill-jét futtasd le, majd ugyanezzel a progival csinálj egy teljes tesztet. Ez nem csak a felületet ellenőrzi, hanem az átvitelt, kontrollert, S.M.A.R.T. - ot, - szóval mindent. Én mást nem is használok, minden winyót ezzel tesztelek.

Csatolt fájl:

#794 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 20:05

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 19:48

Állítólag van olyan, hogy a SMART hibátlan és mégis van ott valami hiba

Ez így igaz, ha valamiért maga a S.M.A.R.T. nem működik - Nálad valószínűleg 68 óra után megállt és azóta nem kerültek bele a bejegyzések. Találkoztam már olyannal is, hogy a táblázatot meg sem lehetett nézni! (a HDtune egy üres, fehér lapot adott)
Mondjuk azért nézd meg a PoweMax-al, szerintem rögtön kimutatja a S.M.A.R.T. hibáját.

#795 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 20:17

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 19:48

...

Az USB rack probléma viszont még mindig izgat, érdekelne, hogy a rack típusa nem megfelelő vagy mi miatt nem tudom ezen keresztül olvasni a SMART-ot egyetlen programmal sem?

Valóban függ a rack típusától a SMART adatok "átjutása", pl. a HD Sentinel ezeket támogatja:

http://www.hdsentinel.hu/compat.php

http://www.hdsentine...sbharddisks.php

Szerkesztette: StSanya 2009. 02. 02. 20:18 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#796 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 02. 21:01

Idézet: pittti - Dátum: 2009. febr. 2., hétfő - 20:51

Akkor lehet hogy a Samsung változtatt a S.M.A.R.T  bejegyzéseken, én amikkel idáig találkoztam azok mind percben mutatták a futási időt. (bár mindig tanulok valami újat!)
Ez az a winyó amiről most írok. Szerinted mennyit ment?

Még egyet próbálj meg, a Powermax full Zerofill-jét futtasd le, majd ugyanezzel a progival csinálj egy teljes tesztet. Ez nem csak a felületet ellenőrzi, hanem az átvitelt, kontrollert, S.M.A.R.T. - ot, - szóval mindent. Én mást nem is használok, minden winyót ezzel tesztelek.

Azóta növekedett az érték kb. annyival ahány órát teszteltem a vinyót, tehát nem állt meg és órában van megadva. Nálad viszont percben, a vinyód 736 napot ment. Régóta tudom, hogy vinyója válogatja és egyik így, másik úgy adja meg.

Csak 4.23-as verziót látok. Megnézem, de most már csak azért, hogy legközelebb okosabb legyek. Bár nem hiszem, hogy sok ilyen hibával fogok találkozni. Nem vagyok a híve a hibás vinyók szoftveres javítási kísérleteinek, ezért ha a nagyker azt mondja csere lesz biztosan vissza fogom küldeni. Egyébként is a gyanús vinyókat elvből hajítom ki. Zerofill-t csináltam a Samsung HUTIL-al (ott erase hdd-nek nevezi), előtte meg Linux-al is, ezek nem segítettek.

Erről jut eszembe a WD Raid Edition szériás vinyóknál (szerverben) hasonlókat tapasztaltam pár év után, hibára utaló jelek voltak, de tesztekkel nem lehetett kimutatni. Azonnal cseréltem, utána megszűntek a problémák.

StSanya: köszi megtaláltam már a másik topicban is a hozzászólásod, sajna úgy néz ki pont ez a rack nem támogatott...

#797 Felhasználó inaktív   Crash7 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 06. 19:01

Hello!

A mai nap folyamán egy érdekes dologra lettem figyelmes. A gépemben lévő egyik meghajtón nem láthatóak a fájlok. (illetve mindig csak 1 db). A gépben 2 merevlemez van mindegyiken 2 partició, azaz a windows összesen 4 meghajtót lát. Ez így ugye rendben is van illetve rendben is volt, utána jött az a bizonyos probléma. De ez is csak az egyik partícióra igaz. Az F: meghajtót látom az összes fájllal együtt, a G:-n pedig az előbb leírt probléma áll fent. (az G: és az F: meghajtó ugyanazon a merevlemezen van). Próbaképpen megpróbáltam letörölni azt az 1 fájlt és utána egy egy másik fájl lett látható. Egyébként Sajátgépen belül rendesen látom, hogy G: meghajtón mennyi a kapacitás és a szabad hely, csak a fájlokat nem mutatja a windows.

Ezután gondoltam megpróbálom, átállítani a boot-ot a "rossz" merevlemezre (amin a G: illetve F: meghajtó van). Újabb érdekes jelenség. A gép bios-a nem is látta a másik merevlemezt, ha azonban csak a boot menüt hozom be akkor át tudom állítani rá. Át is állítottam és jött az újabb ledöbbenés. Először azt hittem, hogy be se jön a windows, aztán felfigyeltem, hogy elég ritkán de a merevlemez kattogó hangot ad ki, majd elég sok várakozás után valameddig be is jött a windows, de aztán valami hiányzó fájlokra hivatkozott.

A meghajtón próbáltam víruskeresőt is lefuttatni, de igen lassan megy, szinte alig-alig. Ha bárkinek van valami ötlete a problémámmal kapcsolatban akkor azt kérném, hogy segítsen. Előre is köszi!

Pár kép, hogy jobban érthető legyen amit írtam:

A meghajtók:
Kep1

A G: meghajtó (Sajátgépben):
Kep2

A G: meghajtóban (ahol elvileg az adatoknak lenni-e kéne, és csak 1 fájl látható)
Kep3

Szerkesztette: Crash7 2009. 02. 06. 19:13 -kor

#798 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 06. 22:58

A víruskeresőnek inkább a rendszeren van értelme, mert ha bekerül a rendszerbe akkor tud ilyen károkat csinálni, bár nem jellemző, hogy vírus ilyet okoz.

Az elmondottak alapján a jelenség hardver hibára utal. Mindenek előtt tudni kellene, hogy kap-e rendes tápfeszültséget, nem lazák-e a csatlakozók vagy gyenge (rossz) a táp (ez gyakori hiba). Ugyanis a kattogás táp(feszültség) problémától is lehet. Vagy a hdd haldoklik. A S.M.A.R.T. értékek átnézését még javaslom (főleg pending és reallocated sectors). Ha a hdd haldoklására utaló jel van, én nem kísérleteznék, menteni kell ami menthető és egy újra kicserélni. Ha fontosak az adataid azok a partíción, amit nem lát, erre sajnos nem tudok átalános receptet adni, mert itt minden próbálkozás végzetes lehet. Kezdetnek ennyit javaslok, a továbblépésben gondolom egy nálam tapasztaltabb tud segíteni.

Szerkesztette: Freddy001 2009. 02. 06. 23:00 -kor

#799 Felhasználó inaktív   zka67 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 13:37

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem: votl egy Samsung 320GB-os sata hdd-m, amit javarészt nagy fájlok tárolására használtam. 2 partíció volt rajta, egyiken a windows másikon az adatok. Az adatokat képtelenség volt kiírni dvd-re, mert azt csinálta, hogy órákig csak kerregett (elég hangosan). Ezután azt csináltam, hogy a másik vinyóra átmásoltam egy-két dvd-nyi adatot és onnan simán ki tudtam írni őket. Nos, a másolás közben néztem a sebességet, 40-50MB/s-el másolt (1 fájlról van szó minden esetben) és közben leesett a sebessége 1-5MB/s-re és elég hangosan kattogott a winyó aztán megint 40-50MB/s és ezt így csinálta minden fájlnál. Nem voltak töredezettek a fájlok, mindegyik 1 egész darabban volt fent. Visszavittem és kicserélték WD-re, azzal nincs ilyen bajom. A kérdésem pedig az, hogy vajon mi lehetett vele? A smart-ból csak az derült ki, hogy a reallocated sectors-nál elég alacsony számot írt a worst után. 38 fokos volt, de miután kiszereltem a házból és csak a gép mellett volt, akkor jóval ritkábban csinálta.

Ha valaki tudja a magyarázatot, megköszönném.

Szerkesztette: zka67 2009. 02. 11. 13:38 -kor

#800 Felhasználó inaktív   krinyoka 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 11. 14:18

Üdv Mindenkinek!

Egy kis segítségre lenne szükségem egy zárlatos pendrive kapcsán. Sajnos nem ad semmilyen életjelet. A Windows ismeretlen eszközként kezeli. Olvastam olyasmit, hogy Linux alatt dd-vel le kell szedni egy file-ba, onnan pedig egy getdataback-kel kiszedhető az adathalmaz. Persze ez csak akkor működik, ha látja a Linux a pendrive-ot. Vagy más ötletetek?  Előre is köszi a segítséget!

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.